προ πέντε ετών
Από την “ΕΣΤΙΑ”
Οι παρατράπεζες του κ. Δραγασάκη
Γράφει ο Άθαν. Χ. Παπανδρόπουλος*
ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ καιρό, ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως κ. Γιάννης Δραγασάκης αναφέρεται στην δυνατότητα να υπάρξει στην Ελλάδα ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα, το οποίο, βέβαια, δεν θα υπάγεται στον εποπτικό έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Υπό αυτή την έννοια, αξίζει τον κόπο να δούμε τί εννοεί ο κύριος αντιπρόεδρος και, κυρίως, ποιές είναι οι πιθανές προθέσεις. Σημαντικό είναι, επίσης, να διερευνήσουμε και κατά πόσον είναι εφικτό το «στήσιμο» ενός παρόμοιου συστήματος.
Το μειονέκτημα της σημερινής κυβερνήσεως είναι ότι, στον επίσημο τραπεζικό τομέα, που τελεί υπό αυστηρό ευρωπαϊκό έλεγχο, δεν έχει καμμία ουσιαστική πρόσβαση. Δεν είναι έτσι καθόλου εύκολο να χρηματοδοτεί ανθρώπους της και φιλικές προς αυτήν επιχειρήσεις, ούτε να δανείζεται ως κόμμα. Επίσης, με δεδομένη την πορεία της Ευρώπης προς την τραπεζική ένωση, ο επίσημος τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατον- να λειτουργήσει όπως στο παρελθόν.
Πρέπει λοιπόν να βρεθεί τρόπος ώστε αυτό τα «εμπόδιο» να ξεπεραστεί. Και η μόνη διέξοδος είναι να μπορέσει η Ελλάδα να μπει στο διεθνές παρατραπεζικό σύστημα, το οποίο τροφοδοτείται με μπόλικο χρήμα από τις αποκαλούμενες «σκοτεινές πισίνες» (dark pools). Οι τελευταίες, όπως μάς έλεγε πρόσφατα ο Γάλλος καθηγητής Οικονομίας κ. Ντανιέλ Κοέν, «είναι το κρυφό πρόσωπο των χρηματοοικονομικών αγορών», στις οποίες εκτιμάται ότι κυκλοφορούν περί τα 60 τρισεκατομμύρια δολλάρια-δηλαδή, δύο χιλιάδες φορές τό ελληνικό χρέος!!! Αυτός είναι εξ άλλου και ο λόγος που το περίφημο Finance Stability Board(FSB) ήτοι το εποπτικό όργανο του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, θέλει να θέσει υπό την εποπτεία του αυτό το σκιώδες σύστημα, που δημιουργεί σοβαρές κρίσεις όταν ξεφεύγει. Κατά κύριο δε λόγο, το σύστημα αυτό τροφοδοτείται από αμερικανικά, κινεζικά και λατινοαμερικανικά κεφάλαια, αφού γιά πολλά χρόνια κυρίαρχο ρόλο είχαν οι Άραβες σεΐχηδες. Σήμερα, γιά πολλούς λόγους, οι τελευταίοι έχουν δημιουργήσει δικά τους κρατικά επενδυτικά ταμεία, στα οποία δεσπόζει το Κατάρ, πού είναι και ο μεγάλος χρηματοδότης του ακραίου ισλαμισμού.
Είναι λοιπόν σαφές, με βάση αυτά πού λέει ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γ. Δραγασάκης όταν αναφέρεται σε ελληνικές παρατράπεζες, ότι αυτές τις «σκοτεινές πισίνες» έχει κατά νουν. Προφανώς δε, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κάποιες μυστικές άτυπες συμφωνίες με σκιώδη «προοδευτικά» funds, τα οποία ίσως αποφασίσουν να ρισκάρουν κάποια κεφάλαια στην Ελλάδα. Εκτίμηση μας είναι έτσι ότι, προκειμένου να «βουτήξει» στις «σκοτεινές πισίνες» του σκιώδους τραπεζικού συστήματος, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας τις πρώτες μνημονιακές της υποχρεώσεις, γιά να εμπνεύσει εμπιστοσύνη όχι στους Ευρωπαίους, αλλά στους σκιώδεις διεθνείς τραπεζίτες, κυρίους από Μόσχα, Πεκίνο και Καράκας. Παρ' όλα αυτά, η δημιουργία σκιώδους τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα φαίνεται να είναι μάλλον προβληματική, καθώς η σύστασή τους βρίσκεται αυτή την στιγμή στο κέντρο ενός ζωηρού διαλόγου στην ευρωζώνη - σε συνθήκες πού αλλάζουν δραματικά από την 1η Ιανουαρίου 2016 λόγω της Οδηγίας BRRD γιά την ενεργοποίηση των διαδικασιών bail-in όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζών. Οι «φορείς» ενός τέτοιου παράλληλου τραπεζικού συστήματος που θα βρίσκεται υπό την εποπτεία της ΤτΕ και όχι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας (SSΜ) εν μέρει ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά βρίσκονται στην «κλίνη του Προκρούοτη». Και κανείς δεν ξέρει αυτή την στιγμή πώς θα είναι ή κατάσταση τους όταν ο... Προκρούστης, δηλαδή η ΤτΕ, θα έχει τελειώσει μαζί τους, εκεί γύρω στα τέλη Δεκεμβρίου.
Με άλλα λόγια, γιατί περί αυτού πρόκειται, οι συνεταιριστικές τράπεζες στην χώρα μας, και όχι μόνον, αντιμετωπίζουν αρκετά και δύσκολα προβλήματα, γεγονός που δεν διευκολύνει καθόλου την επέκταση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος. Άς σημειωθεί, επίσης, ότι η ΕΚΤ θέλει -και έχει τα εργαλεία γιά να το πετύχει- να ξεκαθαρίσει την μαύρη τρύπα των ανεξέλεγκτων τοπικών τραπεζικών Ιδρυμάτων, τα οποία, όπως είναι επόμενον, αποτελούν και κέντρα τοπικής «τραπεζικής διαπλοκής», και από τήν άποψη αυτή είναι γνωστές οι περιπέτειες τοπικών γερμανικών τραπεζών. Κατά συνέπεια οι συνθήκες κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι γιά την εκκόλαψη ενός νέου παρατραπεζικού συστήματος στην εύρωζώνη. Ιδιαίτερα δε στο πιό ασθενές μέλος της που είναι η Ελλάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες, υπάρχει πιθανότητα οι προθέσεις του κ. Γιάννη Δραγασάκη να παραμείνουν... ευχή. Γεγονός που σίγουρα θα δημιουργήσει πρόσθετα λειτουργικά προβλήματα στην κυβέρνηση και τις προθέσεις της ως προς τον περαιτέρω έλεγχο τhς οικονομίας.
ΑΘΑΝ. Χ. ΠΑΠΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
"ΕΣΤΙΑ", 30/11/15 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου