Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ", 01/12/20 |
Τσουρέκι ή κότερο;
Αντιπολίτευση για τα μπάζα. Αντιπολίτευση για γέλια και για κλάματα. Εξαντλημένος ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαρκή... επιτυχία της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής απέναντι στην κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη προσωπικά για τη διαχείριση της πανδημίας, το ρίχνει κανονικά στο πλιάτσικο και στην τυμβωρυχία. Με φωτογραφίες-ντοκουμέντο! Φωτογραφίες Σαββατοκύριακου.
Σάββατο: ο Μητσοτάκης πάει Θεσσαλονίκη. Επισκέπτεται ΜΕΘ, νοσοκομεία, δομές. Προεδρεύει σε συσκέψεις, συναντάει υπηρεσιακούς παράγοντες μιλάει με κόσμο. Κάνει κάτι που δεν πρέπει για την πόλη που δοκιμάζεται σκληρά; Οχι. Παραλείπει κάτι που πρέπει να κάνει; Ούτε. Τι είναι αυτό που αποδεικνύει ότι αυτός ο άνθρωπος δεν κάνει για Πρωθυπουργός; Το περιγράφει απολύτως φωτογραφία-ντοκουμέντο: ο Μητσοτάκης στου Τερκενλή, στην Πλατεία Αριστοτέλους, αγοράζει τσουρέκι. Για το σπίτι. Γιατί του ζήτησαν τα παιδιά ή η γυναίκα του. Ατόπημα. Φοβερό. Αγοράζει τσουρέκι, ενώ οι άλλοι πεθαίνουν στις ΜΕΘ. Να δεις που όταν θα επιστρέψει Αθήνα, θα το δοκιμάσει κιόλας. Το κάθαρμα. Ο κοιλιόδουλος. Αντί να τρέφεται με ψωμί, ελιά και κάνα κομμάτι κρητική γραβιέρα από τον Μυλοπόταμο. Να δείξει ότι πενθεί. Οτι συμπαρίσταται. Οτι έχει δεθεί το στομάχι του κόμπος, από τον πόνο.
Κυριακή, δεύτερη φωτογραφία: ο Μητσοτάκης εν μέσω παρέας ποδηλατών, μετά το τέλος μιας επίπονης ορεινής ποδηλατοδρομίας. Στην Πάρνηθα; Αλλού; Αγνωστο και άσχετο. Τρο-με-ρό όμως. Αλλά κι αδιανόητο. Ο Πρωθυπουργός την ώρα που η πανδημία σαρώνει ολόκληρη την υφήλιο και προκαλεί εδώ ό,τι και παντού, εκατόμβη νεκρών, οφείλει να υποδύεται τη Μαρινέλλα και τις μανιάτισσες μοιρολογίστρες που την περιβάλλουν στο «Γοργόνες και Μάγκες» - «Ανοιξε πέτρα να κλειστώ, ήλιος να μη με βλέπει». Να πνίγει τον πόνο του για τα θύματα του κορωνοϊού στα μολτ ουίσκι, και να χάνεται στους καπνούς από τα Cohiba limitada, στο Μαξίμου. Οχι να παίρνει τα όρη και τα βουνά, να κάνει mountain bike.
Ισως γιατί είναι χειμώνας. Αν ήταν καλοκαίρι, θα μπορούσε να απαλύνει τον καημό του με καμιά 10ήμερη κρουαζιέρα με το mega yacht κάποιου συνεργάτη και φίλου. Οπως ο προηγούμενος, ο Αλέξης Τσίπρας. Που πήρε το κότερο της φίλης Παναγοπούλου, και έκοβε... πονεμένες βόλτες στο Ιόνιο, Αύγουστο μήνα. Με πούρα, miraval, αστακούς και χαβιάρια, που είναι ό,τι πρέπει για να σου φτιάξουν τη διάθεση. Ειδικά την ώρα που τα συνεργεία πίσω στο Μάτι, σκάλιζαν τα αποκαΐδια για να βρουν ό,τι απέμεινε από τους 102 νεκρούς, και ο τόπος έζεχνε από τις καμένες σάρκες...
Μάννα εξ ουρανού»
Σύμφωνα με την «Εξοδο» , ένα από τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης, οι Ισραηλίτες, φεύγοντας από την Αίγυπτο (με το γνωστό κόλπο, που το έχουμε δει και στα έργα, του διαχωρισμού της Ερυθράς Θάλασσας στη μέση), περιπλανήθηκαν καμιά σαρανταριά χρόνια στην έρημο, μέχρι να βρουν καταφύγιο στη γη του Ισραήλ, και να πλακώνονται έκτοτε με τους Παλαιστίνιους. Κατά την παραμονή τους στην έρημο, οι άνθρωποι όπως ήταν φυσικό πείνασαν πολύ, και τότε ο Μωυσής, ο οποίος είχε απευθείας σχέση με τον Πανάγαθο, τους ανήγγειλε ότι την άλλη μέρα το πρωί, ο ουρανός θα έριχνε κάτι σαν νιφάδες χιονιού που θα μπορούσαν να το φάνε και να χορτάσουν.
Πράγματι έτσι συνέβη, ο Μωυσής είχε καλή πληροφόρηση, από πρώτο χέρι, άλλωστε. Οι πεινασμένοι Ισραηλίτες άρχισαν να μαζεύουν αυτές τις άσπρες νιφάδες που έμοιαζαν σαν τα κορν φλέικς ένα πράγμα, και χόρτασαν την πείνα τους, διότι πλην των άλλων ήταν και γευστικό όλο αυτό. Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.
Τι με έπιασε εμένα τώρα και θυμήθηκα το «μάννα εξ ουρανού»; Α, τίποτε ιδιαίτερο. Απλώς μίλησα χθες με έναν ειδικό για τον κορωνοϊό και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αυτοί, οι ειδικοί δηλαδή, κάπως έτσι περιμένουν το εμβόλιο, που θα μας προστατεύσει, αν δεν μας απαλλάξει οριστικά, από αυτόν τον διάολο, που έχει διαλύσει τη ζωή μας...
Χωρίς αντανακλαστικά
Το περιμένουν (και το περιμένουμε) λοιπόν ως «μάννα εξ ουρανού» το εμβόλιο, αλλά έχω την αίσθηση - τουλάχιστον αυτό μου δημιουργήθηκε ως αίσθηση - ότι και στο συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση δεν επέδειξε τα αντανακλαστικά, τα γρήγορα δε αντανακλαστικά, που θα έπρεπε. Εξηγούμαι αμέσως για να μην παρεξηγηθώ, και δεν το θέλω: τα εμβόλια που θα προμηθευτεί η χώρα μας, μετά τη συμφωνία που έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση με την Pfizer, υπολογίζονται στα 2,3 εκατομμύρια - ήτοι θα καλύψουν περίπου το 25% με 27% του πληθυσμού, αν υποτεθεί ότι ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους, και όχι εκούσιος.
Πολύ ωραία και πρόβλημα κανένα, ήμουν έτοιμος να αναφωνήσω, αναζητώντας κι εγώ τη σειρά μου, για να λάβω το «μάννα εξ ουρανού». Φευ όμως, τι πληροφορήθηκα στο μεταξύ; Οτι Γερμανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Ολλανδοί (και πιθανώς και άλλες κυβερνήσεις χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) προσυπέγραψαν και διμερείς συμφωνίες με την Pfizer για την αγορά και άλλου αριθμού εμβολίων, πέραν αυτών που θα τους κατανεμηθούν από τη μεγάλη παρτίδα που αγόρασε η ΕΕ για τα μέλη της!
Και ως εκ τούτου, μου ήρθε αυθορμήτως στο μυαλό το ερώτημα: εμείς γιατί δεν το κάναμε; Εμείς, που έχουμε και τον Αλβέρτο (Μπουρλά) πατριωτάκι, «καρντάση» από τη Θεσσαλονίκη στην Pfizer; Ανετα νομίζω ότι θα μπορούσε να μας εκχωρήσει μια παρτίδα από το εμβόλιο - και μη με ρωτήσετε πώς θα το έκανε, διότι ΚΑΙ ο Αλβέρτος είναι ΜΟΝΟ ΠΑΣΟΚ! Οσο να πεις θα τον έβρισκε τον τρόπο...
Ερώτηση
Επειτα σκέφτηκα ότι ενδέχεται να είναι οικονομικό το θέμα - να μην υπήρχαν δηλαδή τα χρήματα για την αγορά μιας πολύ μεγαλύτερης των 2,3 εκατ. παρτίδας από το εμβόλιο. Ρωτάω λοιπόν τους αρμόδιους, και τι μου λένε; Οτι για την αγορά παρτίδας εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού, το κόστος θα ήταν 55 εκατομμύρια ευρώ. Ποσό αστείο, θα συμφωνήσετε. Ειδικά όταν έχει υπολογιστεί ότι ο κορωνοϊός κοστίζει σε μηνιαία βάση 3 δισ. ευρώ και αν έχει επιβληθεί lockdown (όπως συμβαίνει τώρα) κοστίζει 6 δισ.
Αρα χρήματα δεν παίζει να είναι ως λόγος μη ειδικής συμφωνίας με την εταιρεία του Αλβέρτου (Μπουρλά). Τι πραγματικά παίζει δεν ξέρω, αλλά θα μάθω και θα ενημερώσω και το σεβαστό ακροατήριο…
(Λες να πάρουμε κανένα άλλο, από αυτά που σε λίγο θα βγουν στην αγορά και να μας το κρατάνε για μεγάλη έκπληξη; Πάντως κυβερνητική παράλειψη ή αβελτηρία, αδυνατώ να πιστέψω ότι είναι. Ή μήπως;)
Project «εμβολιασμός»
Ως το τέλος του μηνός θα έχουν έρθει στα μέρη μας οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, αλλά κάτι ο εξοπλισμός που δεν υπάρχει (τα ψυγεία κυρίως που θα πρέπει να είναι σταθερά στους -70 βαθμούς Κελσίου), κάτι οι γιατροί που είναι όλοι «πιασμένοι» με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, δύσκολα να αρχίσει ο εμβολιασμός μέσα στις γιορτές. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο εμβολιασμός του νοσηλευτικού προσωπικού θα ξεκινήσει αμέσως μετά των Φώτων, για να καταστεί δυνατός ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού από τις 14 Ιανουαρίου και μετά. Κατά τους υπολογισμούς, το Πάσχα θα έχουμε καθαρίσει όλοι. Αλλά αυτό μικρή σημασία θα έχει, αν μέσα στον Φεβρουάριο έχει εμβολιαστεί ένα 30% του πληθυσμού, το οποίο σε συνδυασμό με εκείνους οι οποίοι έχουν κολλήσει ήδη τον ιό, θα έχει δημιουργήσει ένα τείχος 50% απέναντι στην πανδημία, και άρα θα είναι μικρή η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος από την κοινότητα.
Επανέρχομαι στα του εμβολιασμού για να επισημάνω και το εξής: το project είναι πολύ μεγάλο, και με βάση το γεγονός ότι οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν βεβαρημένο πρόγραμμα, μήπως θα έπρεπε το έργο αυτό να ανατεθεί σε κάποιον επαγγελματία της υγείας, να το φέρει σε πέρας; Εγώ ας πούμε, έτσι πρόχειρα, θα έλεγα ότι ο Ηλίας Μόσιαλος, που τόσο έχει βοηθήσει στην υπόθεση του κορωνοϊού, είναι μια εξαιρετική περίπτωση...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου