οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

"...Οι διεθνείς ομοσπονδίες (FIFA/UEFA) δεν παρεμβαίνουν ποτέ σε μια χώρα, αν κάποιος δεν τους το ζητήσει και η μόνη αρμόδια αρχή που μπορεί αυτό να το κάνει είναι η οικεία ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ειδικά στην προκειμένη περίπτωση είναι και δύσκολο να πάρουν θέση διότι αυτό που τροποποιήθηκε από τη Βουλή δεν είναι ένας κανονισμός ποδοσφαίρου (ο Κανονισμός Αγώνων Πρωταθλήματος π.χ.) αλλά ένας νόμος του ελληνικού κράτους. Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να νομοθετεί για παραβάσεις που κρίνει ότι πρέπει να τιμωρούνται και πέραν των προβλεπόμενων ποδοσφαιρικών κανονισμών - συμβαίνει και στα ζητήματα βίας π.χ. Φυσικά επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ειδική, μια ομοσπονδία θα μπορούσε να επικαλεστεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο κι ας εξηγούσε μετά η κυβέρνηση στη FIFA ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αλλά σιγά να μην το κάνει ο Γραμμένος και οι υπόλοιποι…"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ξέρετε γιατί δεν πρόκειται να το κάνουν; Για έναν απλό λόγο: διότι το καλοκαίρι καταργήσανε τις ποινές για την πολυιδιοκτησία που υπήρχαν στον ΚΑΠ με το επιχείρημα πως αφού υπάρχει νόμος του κράτους αυτές δεν είναι απαραίτητες! Τι να πουν δηλαδή αύριο στη FIFA για να της ζητήσουν παρέμβαση; Να έρθει εδώ να υπερασπιστεί απατεώνες για την παρανομία των οποίων ο ποδοσφαιρικός κανονισμός δεν προβλέπει ποινές; ..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 31/01/20
Πολλά λόγια κανένα σχέδιο

Εδώ και μερικές μέρες ακούω μια απορία: γιατί η FIFA και η UEFA δεν παρεμβαίνουν βλέποντας τι συμβαίνει στην Ελλάδα, όταν, μεταξύ άλλων, είχαμε και μια ωμή παρέμβαση του κράτους στο ίδιο το αθλητικό δίκαιο. Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αν σκεφτεί κανείς ότι στην ΕΠΟ είναι πρόεδρος ο Ευάγγελος Γραμμένος, με τον οποίο ο ΠΑΟΚ δεν έχει κανένα πρόβλημα (για να το πω κομψά) καθώς πριν από την εκλογή του ο Ιβάν Σαββίδης τον είχε χαρακτηρίσει «δικό του» - «δικό μας» για την ακρίβεια.

Δικαίωμα


Πρώτα από όλα θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι: οι διεθνείς ομοσπονδίες (FIFA/UEFA) δεν παρεμβαίνουν ποτέ σε μια χώρα, αν κάποιος δεν τους το ζητήσει και η μόνη αρμόδια αρχή που μπορεί αυτό να το κάνει είναι η οικεία ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ειδικά στην προκειμένη περίπτωση είναι και δύσκολο να πάρουν θέση διότι αυτό που τροποποιήθηκε από τη Βουλή δεν είναι ένας κανονισμός ποδοσφαίρου (ο Κανονισμός Αγώνων Πρωταθλήματος π.χ.) αλλά ένας νόμος του ελληνικού κράτους. Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να νομοθετεί για παραβάσεις που κρίνει ότι πρέπει να τιμωρούνται και πέραν των προβλεπόμενων ποδοσφαιρικών κανονισμών - συμβαίνει και στα ζητήματα βίας π.χ. Φυσικά επειδή η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ειδική, μια ομοσπονδία θα μπορούσε να επικαλεστεί παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο κι ας εξηγούσε μετά η κυβέρνηση στη FIFA ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Αλλά σιγά να μην το κάνει ο Γραμμένος και οι υπόλοιποι…

Κατάργηση

Ξέρετε γιατί δεν πρόκειται να το κάνουν; Για έναν απλό λόγο: διότι το καλοκαίρι καταργήσανε τις ποινές για την πολυιδιοκτησία που υπήρχαν στον ΚΑΠ με το επιχείρημα πως αφού υπάρχει νόμος του κράτους αυτές δεν είναι απαραίτητες! Τι να πουν δηλαδή αύριο στη FIFA για να της ζητήσουν παρέμβαση; Να έρθει εδώ να υπερασπιστεί απατεώνες για την παρανομία των οποίων ο ποδοσφαιρικός κανονισμός δεν προβλέπει ποινές; Το ότι δεν πρόκειται να τολμήσει η ΕΠΟ κάτι τέτοιο το καταλαβαίνεις και από την ρητορική του ΠΑΟΚ, που τα βάζει με όλους (γιατί με τους νόμους που ψηφίζουν κηλιδώνουν την ιστορία του…) αλλά μέχρι τώρα την επέμβαση των διεθνών συνομοσπονδιών για να μην περάσει η παρέμβαση της κυβέρνησης δεν την ζητάει. Είναι προτιμότερο να τα βάζεις με τη Μαρούπα και τον Τζουλάκη, παρά να μπλέξεις με την Πειθαρχική της UEFA - οπότε άστο καλύτερα! Φυσικά αν υπήρχε κυβέρνηση που νοιάζεται για το ποδόσφαιρο: αν νοιαζόταν, και μόνο για την παράλειψη των σχετικών πειθαρχικών διατάξεων για την πολυιδιοκτησία, την ΕΠΟ θα την είχε στείλει στον εισαγγελέα - αλλά εδώ σκεφτόμαστε πώς θα καταλυθεί η νομιμότητα και όχι πώς θα εφαρμοστεί.

Επίτροποι

Πολύ σωστά κάποιοι αναρωτιούνται τι κάνουν εδώ οι περίφημοι επίτροποι της FIFA και της UEFA, o κ. Χούμπελς, ο κ. Φούσεκ και οι υπόλοιποι: η απάντηση είναι τα περνάνε υπέροχα. Είναι φανερό ότι οι άνθρωποι μετράνε μέρες για να φύγουν και φοβούνται να μιλήσουν δημόσια. Εχουν μάλιστα αναπτύξει με τον καιρό και μια ικανότητα να κρύβονται ωραία. Αν τους ρωτήσεις τι πιστεύουν, σου απαντούν ότι δεν είναι δουλειά τους να πάρουν θέση για ένα θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Και τυπικά (και μόνο…) έχουν δίκιο.

Ανοησίες

Κι έτσι κάπως φτάνουμε στο δια ταύτα, δηλαδή στο τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε αυτό το χάος που δημιουργήθηκε και με δική της ευθύνη. Η απάντηση είναι ότι για να κάνεις κάτι πρέπει να ξέρεις και τι θέλεις να κάνεις: αν δεν ξέρεις το μόνο που θα κάνεις είναι πάλι ανοησίες.

Κουταμάρες

Χθες μίλησε στη Βουλή ο Πρωθυπουργός: συγγνώμη αλλά δεν είπε τίποτα. Ο,τι ειπώθηκε είναι μια σειρά από ευχολόγια, μια ακόμα έκθεση ιδεών. Αρκετά με τα λόγια - δεν έλυσαν ποτέ κανένα πρόβλημα, αλλά οι πράξεις χρειάζονται σχέδιο, φαντασία, ικανότητα διοίκησης κι όχι αναμασήματα. Αυτά που οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού κυκλοφορούσαν από την Τρίτη ότι θα κάνει επιστρέφοντας (ένα Grexit, α λα Μάργκαρετ Θάτσερ π.χ.) είναι αστεία πράγματα: τα έλεγαν και οι δυο υφυπουργοί Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ - και ο κ. Κοντονής και ο κ. Βασιλειάδης. Αν θαυμάζει το έργο τους ο Πρωθυπουργός δεν έχει παρά να τους πάρει και τους δυο στην κυβέρνηση: μπορεί και οι δυο να δεχτούν την πρόταση για το καλό της χώρας και με τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα. Να διοικηθεί καταστροφικά ο αθλητισμός με διακομματική συναίνεση. Ολοι άλλωστε τις ίδιες κουταμάρες επαναλαμβάνουν.

Θάτσερ

Τα έχω γράψει πολλές φορές σε όσους ξαφνικά ανακαλύπτουν την κρυφή γοητεία του θατσερισμού στο ποδόσφαιρο. Η Μάργκαρετ Θάτσερ είναι αλήθεια ότι είχε τη δύναμη να σπάσει αυγά έχοντας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χουλιγκανισμού. Τη δεκαετία του '80 η Αγγλία είχε με τους χούλιγκανς μεγαλύτερα προβλήματα από τις υπόλοιπες χώρες και η τραγωδία του Χέιζελ ήταν η απόλυτη απόδειξη: όλοι θυμούνται τον αποκλεισμό των Αγγλων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις - λίγοι όμως ξέρουν τι πραγματικά έγινε. Τις αγγλικές ομάδες τις απέβαλε η UEFA. Η τότε βρετανίδα πρωθυπουργός σε τηλεοπτική εμφάνισή της στο BBC είχε χαρακτηρίσει τον τρίχρονο αποκλεισμό «ποινή - χάδι» δηλώνοντας την πρόθεσή της να τον παρατείνει. Η Θάτσερ έκανε τρία νομοθετήματα με θέμα τη βία σε πέντε χρόνια, αλλά οι νόμοι της και ο αποκλεισμός δεν έλυσαν, ωστόσο, το πρόβλημα. Το αγγλικό ποδόσφαιρο πρόκοψε κι έγινε αυτό που είναι σήμερα, όταν οι ομάδες του δημιούργησαν την Πρέμιερ Λιγκ (τον συνεταιρισμό που το διοικεί και σήμερα) τηρώντας κατά γράμμα την «έκθεση Τέιλορ», δηλαδή τη μελέτη του Λόρδου Τέιλορ που, δουλεύοντας ως υφυπουργός Αθλητισμού, έκανε μια συνολική καταγραφή των προβλημάτων του βρετανικού ποδοσφαίρου προτείνοντας λύσεις.
Νερό

Η «έκθεση Τέιλορ» πέρα από τη δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ, βοήθησε στην υιοθέτηση τρόπων διαφορετικής αστυνόμευσης των γηπέδων, έκανε σαφέστατη την ανάγκη κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, επέβαλε αλλαγές και οδήγησε τελικά σε μια συνολική αναβάθμιση του αγγλικού πρωταθλήματος βοηθώντας τις αγγλικές ομάδες να γίνουν πραγματικές εταιρείες - αυτό που είναι σήμερα. Και μετά το νερό μπήκε στ' αυλάκι.

Αίσχος

Ο Μητσοτάκης έχει ακόμα πιο δύσκολη δουλειά γιατί εδώ δεν υπάρχει και πλαίσιο διεξαγωγής πρωταθλήματος: δεν υπάρχει π.χ. σοβαρή ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Πέντε μέρες πέρασαν από τη βραδιά που ένας ποδοσφαιροπαράγοντας βγήκε στην τηλεόραση και μας απείλησε με εμφύλιο πόλεμο, χαρακτηρίζοντας την αγορά της Ξάνθης «πρόβλημα εθνικό» και δεν τον έχουν ακόμα καλέσει να τον τιμωρήσουν: για τέτοιο αίσχος μιλάμε. Ας καταλάβει ο Μητσοτάκης ότι αυτό που χρειάζεται είναι ένα λόρδο Τέιλορ κι ας ψάξει να τον βρει. Αλλιώς θα τον σέρνουν από τη μύτη τα κουτσαβάκια που τον απειλούν εκβιάζοντας...

...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


"Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 31/01/20

"...Οι υπολογισμοί, βέβαια, δεν ήταν και τόσο σωστοί, γιατί ακόμη και μετά τη νομοθετική ρύθμιση, ξέσπασαν στα πολιτικά γραφεία του βουλευτή και γενικού γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας,Σταύρου Καλαφάτη και της βουλευτού Α΄ Θεσσαλονίκης Ελενας Ράπτη. Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση. Εγιναν είκοσι περίπου προσαγωγές. Πιο άμεση όμως ήταν η αντίδραση του Σταύρου Καλαφάτη. Τι έκανε ο βουλευτής του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που έγινε κυβέρνηση έχοντας σημαία το δόγμα «νόμος και τάξη» ή αλλιώς την υπόσχεση «μηδενική ανοχή στην ανομία»; Πήρε τηλέφωνο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης για να τους δηλώσει ότι δεν επιθυμεί τη δίωξη των προσαχθέντων· τους παρακάλεσε δηλαδή να μην κάνουν τη δουλειά τους. Τα παιδιά παρασύρθηκαν από την αγάπη τους για την ομάδα και βανδάλισαν το γραφείο του, αλλά ας πρυτανεύσει η ψυχραιμία, γιατί είπαμε, προέχει η κοινωνική ηρεμία. Μάλλον, όμως, πρέπει και να συμπληρώσουμε ότι κυβερνάει ο φόβος. Διότι απ’ ό,τι φαίνεται, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης είναι τρομοκρατημένος. Αλλά ας αφήσουμε τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας σκεφτούμε έναν υγιώς σκεπτόμενο πολίτη ο οποίος δεν ανήκει σε οπαδικούς στρατούς. Υπάρχει κι αυτή η κατηγορία πολιτών· που δεν βρίζει, δεν απειλεί, δεν σπάει. Επιθυμεί να τηρούνται οι νόμοι, για όλους ανεξαιρέτως και σε κάθε περίπτωση. Αυτοί οι πολίτες παρακολουθούν την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες να χορεύει στον ρυθμό μιας σφοδρής ποδοσφαιρικής αντιπαράθεσης, να υποκύπτει σε εκβιασμούς, να φοβάται.Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Προκειμένου να μην υποβιβαστεί μια ομάδα, υποβιβάζονται η νοημοσύνη των πολιτών και η δημοκρατία..."
"Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 31/01/20






"...Η πρώτη ανησυχητική ένδειξη είναι πως ένα θέμα ποδοσφαίρου έγινε κυρίαρχο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης (επί δύο ημέρες ήταν πρώτο θέμα στην «Αυγή») την ώρα που ο πρωθυπουργός είναι στη Γαλλία και όσα συμφωνήθηκαν εκεί θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο την πορεία της χώρας, από το αν πάρει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα ή υποβιβαστεί ο ΠΑΟΚ. «Ολο το έθνος προσκυνάει σώβρακα και φανέλες...», συνοψίζει από τον τάφο του ο ανεπανάληπτος Τζίμης Πανούσης.. Το δεύτερο είναι πως για πρώτη φορά στην επτάμηνη ζωή αυτής της κυβέρνησης τέθηκε θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Πέρασαν τόσα και τόσα νομοσχέδια, που θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή όλων των Ελλήνων και δεν υπήρξαν παραφωνίες από τους βουλευτές· απλώς ελπίζουμε ότι τα διάβασαν. Επρεπε να κινδυνεύσει με υποβιβασμό ή με απώλεια βαθμών ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα, για να υπάρξει «ηχηρή διαφοροποίηση» από έναν πρώην πρωθυπουργό;.Η δε στάση του κ. Αντώνη Σαμαρά πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαιτέρως. Καλώς ή κακώς –κακώς, θα λέγαμε, πολύ κακώς!– το θέμα έγινε ζωτικό για την κυβέρνηση. Τέθηκε κοτζάμ θέμα κομματικής πειθαρχίας, ό,τι πρέπει δηλαδή για να στρέψουν άπαντες το βλέμμα στη Βουλή και να αρχίσουν να μετράνε ψήφους και απουσίες. Η απουσία του από την ψηφοφορία έθεσε εκ των πραγμάτων ένα ζήτημα. Τι πάει να πει «ούτε έδωσα εξηγήσεις ούτε θα μπορούσαν να μου έχουν ζητηθεί»; Κάθε βουλευτής, ακόμη κι αν είναι πρώην πρωθυπουργός, έχει δύο δουλειές: ψηφίζει ή δεν ψηφίζει, και αιτιολογεί τη στάση του....
"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου