οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

"...Οι πολιτικές δυνάμεις που χθες είδαμε να πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες ανέδειξαν και τη νέα και ποιοτική στρατηγική τους. Για τη ΛΑΕ, το κίνημα Δεν Πληρώνω ήταν εξάλλου μια καλή αφορμή να επανασυνδεθούν ή να κρατήσουν τις γραμμές τους ανοιχτές με τα πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, και μάλιστα μέσα από πράξεις και όχι απλά μέσα από συνήθεις βερμπαλιστικές διακηρύξεις. Η ΛΑΕ μπορεί να μη «γράφει» στις δημοσκοπήσεις, να μην εκταμιεύει κεντρικά τη λαϊκή δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική. Επιλέγει όμως μια λογική «από τα κάτω». Σαν τη χθεσινή που φαίνεται να της βγαίνει και να τη θέτει στην πρωτοπορία των εν λόγω αντιδράσεων. Η πονεμένη έννοια της πολιτικής πρωτοπορίας, βέβαια, φαίνεται να δοκιμάστηκε και χθες αφού κάτω από το χαλί των κινητοποιήσεων διέκρινες έναν αθόρυβο αλλά υπαρκτό διαγκωνισμό της ΛΑΕ και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν να μαρκάρουν την αριστερή περιοχή...."


Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", "ΤΑ ΝΕΑ" 
και τον κλώνο της "Ε"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 30/11/17
"ΤΑ ΝΕΑ", 30/11/17


Το θέμα του Δημήτρη Ν. Μανιάτη

«Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» ήταν το σύνθημα που ακούστηκε σε δύο διαφορετικές στιγμές και σε δύο διαφορετικά σημεία χθες. Με τη διαφορά πως το φώναξε η μη συριζαϊκή Αριστερά, και μάλιστα τη δεύτερη φορά εν μέσω χημικών, έντασης και βίαιων απωθήσεων από τα ΜΑΤ εντός του Ειρηνοδικείου Αθηνών. Για την ακρίβεια, τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις είχε το «κίνημα της Τετάρτης» - αφού Τετάρτη έχουμε πλειστηριασμούς. Αυτό που έχει αρχίσει εδώ και καιρό ως τακτική επιλογή της μη κυβερνώσας Αριστεράς, χθες έγινε πρώτη είδηση. Ειδικότερα, οι δυνάμεις της Λαϊκής Ενότητας, το κίνημα Δεν Πληρώνω ήταν αυτοί που εδώ και καιρό με συνέπεια εμφανίζονταν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών αλλά και σε άλλα στην υπόλοιπη χώρα, τοποθετούσαν τα πανό τους, φώναζαν συνθήματα και συχνά έρχονταν σε διαπληκτισμούς με τα λεγόμενα για αυτούς «κοράκια» που έσπευδαν να χτυπήσουν σπίτια και άλλα ακίνητα σε πλειστηριασμούς.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ/ΛΑΕ. Συχνά, το «κίνημα της Τετάρτης» πετύχαινε και μικρές νίκες. Δηλαδή ακύρωση των διαδικασιών. Αυτό διαμόρφωνε εδώ και καιρό ένα επιμέρους ρεύμα στην όχθη της κοινωνικής και αντιμνημονιακής Αριστεράς που κεφαλαιοποιούσε μόνον η ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Στην πορεία, σύμφωνα με το επιχείρημα των λαετζήδων, έμπαιναν και άλλοι στο εν λόγω κίνημα. Χθες, όμως, είχαμε την τιμητική όλων αυτών, αφού για πρώτη φορά διεξήχθησαν και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η «D Day» που περίμεναν όλοι στον εν λόγω πολιτικό χώρο άρχισε από νωρίς.

Η Ενωτική Κίνηση ενάντια στους πλειστηριασμούς (κινηματική λεοντή ανένταχτων αλλά κυρίως της ΛΑΕ) εμφανίστηκε στην οδό Ακαδημίας έξω από γνωστό γραφείο συμβολαιογράφου και με πανό διαδήλωσε κατά της πρεμιέρας των ψηφιακών πλειστηριασμών. Τα συνθήματα και οι δηλώσεις στελεχών της - εδώ έδωσε το «παρών» ο γραμματέας της ΛΑΕ Παναγιώτης Λαφαζάνης - ήταν σε εντελώς αντίθετη τροχιά από το αφήγημα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με εκείνους, οι ψηφιακοί πλειστηριασμοί δεν θα αφορούν απλώς και μόνον στρατηγικούς κακοπληρωτές - τον όρο όχι τυχαία χρησιμοποίησε χθες σε ενημέρωση πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Σύμφωνα με το κίνημα, οι ψηφιακοί πλειστηριασμοί αφορούν και τη λαϊκή κατοικία.

Οι πολιτικές δυνάμεις που χθες είδαμε να πρωτοστατούν στις διαμαρτυρίες ανέδειξαν και τη νέα και ποιοτική στρατηγική τους. Για τη ΛΑΕ, το κίνημα Δεν Πληρώνω ήταν εξάλλου μια καλή αφορμή να επανασυνδεθούν ή να κρατήσουν τις γραμμές τους ανοιχτές με τα πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα, και μάλιστα μέσα από πράξεις και όχι απλά μέσα από συνήθεις βερμπαλιστικές διακηρύξεις. Η ΛΑΕ μπορεί να μη «γράφει» στις δημοσκοπήσεις, να μην εκταμιεύει κεντρικά τη λαϊκή δυσφορία για την κυβερνητική πολιτική. Επιλέγει όμως μια λογική «από τα κάτω». Σαν τη χθεσινή που φαίνεται να της βγαίνει και να τη θέτει στην πρωτοπορία των εν λόγω αντιδράσεων. Η πονεμένη έννοια της πολιτικής πρωτοπορίας, βέβαια, φαίνεται να δοκιμάστηκε και χθες αφού κάτω από το χαλί των κινητοποιήσεων διέκρινες έναν αθόρυβο αλλά υπαρκτό διαγκωνισμό της ΛΑΕ και των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων που διεκδικούν να μαρκάρουν την αριστερή περιοχή.

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΚΕ. Οχι τυχαία, εδώ και καιρό και το ΠΑΜΕ έχει μπει στο παιχνίδι της ακύρωσης πλειστηριασμών και έχει συγκροτήσει επιτροπές που δίνουν το «παρών» στο «κίνημα της Τετάρτης». Από το πρωί χθες εξάλλου και το ΚΚΕ - που ελέγχει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ - εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά της κυβέρνησης δίνοντας τον τόνο της ημέρας. «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών βγάζει στο σφυρί την περιουσία χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια εξαναγκάστηκαν σε δανεισμό και υπερχρεώθηκαν για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η ηλεκτρονική μορφή πλειστηριασμών επιλέγεται για να καμφθούν οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις, την ποινικοποίηση των οποίων έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Περισσός και κατέληγε με νόημα: «Οι εργαζόμενοι με τη συλλογική δράση τους να μην επιτρέψουν να γίνει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας, καταστήματος αυτοαπασχολουμένου, να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών».

Στην Πάτρα δε, δυνάμεις που ελέγχει το ΚΚΕ, όπως διάφορα συνδικάτα και λαϊκές επιτροπές, έκαναν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας κατά των πλειστηριασμών στο τοπικό Ειρηνοδικείο, ενώ το «παρών» με τους διαδηλωτές έδωσε και ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. 


Η ΖΩΗ ΚΑΙ Ο ΓΙΑΝΗΣ. Χθες το απόγευμα, όλες οι δυνάμεις της μη κυβερνώσας Αριστεράς συγκεντρώθηκαν στο Ειρηνοδικείο Αθηνών. Εδώ ήταν και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με μέλη της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ επικράτησε ένταση και επεισόδια με δυνάμεις των ΜΑΤ εντός της αίθουσας. Οι δυνάμεις της ΛΑΕ, μάλιστα, έκαναν ανοιχτά λόγο για «χούντα των πλειστηριασμών», ενώ τοποθετήθηκε και το DiEM25 του Γιάνη Βαρουφάκη αναφέροντας: «Ηταν αναπόφευκτο μια πολιτική αδιέξοδη, αντικοινωνική και ανάλγητη στο θέμα των πλειστηριασμών να καταλήξει και σε βίαιες ενέργειες της Αστυνομίας απέναντι στα κινήματα στέγης». Το αντιμνημόνιο της Αριστεράς φαίνεται να βρήκε το ρινγκ του. Και η κυβέρνηση, έναν νέο πονοκέφαλο.
"Εφ.Συν", 30/11/17

"Εφ.Συν", 30/11/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου