οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

"...Υπερφορολόγηση, ανεργία, ύφεση, φαύλος κύ­κλος. Μόνο η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το αδιέ­ξοδο, γιατί επιθυμεί την καταστροφή της οικονομίας και την πτωχοποίηση του Λαού...."

Από την "ΕΣΤΙΑ"



                                                                      "ΕΣΤΙΑ"-07/06/16

Τo αδιέξοδο της υπερφορολόγησης:
του Παναγιώτη Μποκοβού*


Η ΚΥΠΡΟΣ μπήκε σε Μνημόνιο μετά τη χώρα μας και στη συνέχεια βγήκε επιτυχώς, ενώ ή κυβέρνησή μας υπέγραψε και το τρίτο και πιό επώδυνο, το οποίο μάς έφερε τσουνάμι άμεσων και έμμεσων φόρων, το υπέρ Ταμείο με τις εξουσίες του διοικητικού συμβουλίου του, που αποτελείται από μέλη πού απολαμβάνουν την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τον «κόφτη», που αυτομάτως θα περικόπτει κρατικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις των φορολογικών υποζυγίων, εάν δεν επιτυγχάνεται κάθε χρόνο πρω­τογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Ήδη ή Κύ­προς, όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονο­μικών της, προχώρησε σε δραστικές μειώσεις φόρων, που τής είχαν επιβληθεί από το Μνημόνιο γιά να βγει από την ύφεση και να εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης. Μάλιστα ό υπουργός Οικονομικών, ο κ. Χ. Γεωργιάδης, συμβούλεψε και τη χώρα μας να κάνει το ίδιο, να προβεί σε μειώσεις φόρων, γιά να βγει από την ύφεση και τον φαύλο κύκλο που αυτή δημιουργεί.

Πλην η αριστερή, κομμουνιστική και ακροδεξιά κυβέρνηση των Σύριζα-Ανέλ γνωρίζει μόνο τον φορομπηκτισμό, με τον οποίο διαλύει μεθοδικά τους βα­σικούς εχθρούς της: την αστική τάξη -μικροεπιχει­ρηματίες, εμπόρους, επιστήμονες, βιοτέχνες- και τους αγρότες, ενώ παράλληλα διορίζει «στη ζούλα» τους εκλεκτούς της στο δημόσιο και αρνείται, παρά την επιμονή των θεσμών, να μειώσει τι πλαδαρό, τε­ράστιο καί αχρηστο εν πολλοίς ελληνικό δημόσιο ή τουλάχιστον να απολύσει τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους και τη μικρή στρατιά των άλλων πού διορίστηκαν με πλαστά πτυχία καε λοιπά πιστοποιητικά.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση κα­ταθέτει στη Βουλή νομοσχέδιο γιά την οικονομική ανάπτυξη, με κίνητρα, γιά να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επενδυτές! Αλλά ποιός θα επενδύσει, δη­λαδή ποιός θα αντιμετωπίσει -και δη ξένος- την ιδεοληπτική γραφειοκρατία της χώρας μας, την παλαβή φορολογία και τις εκάστοτε νέες φορολογικές επι­δρομές, την έλλειψη απονομής δικαιοσύνης, όταν γιά να τελεσιδικήσει μία απόφαση χρειάζονται 10 χρόνια και βεβαίως τα ασταθές πολιτικό περιβάλλον και την εχθρική προς το επιχειρείν σημερινή κυβέρνηση και δη τους ιδεολογικούς εγκάθετους της που είναι φυ­τεμένοι παντού στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι ακόμη και υπουργοί, θαυμαστές τοϋ Βελουχιώτη, σαμποτάρουν από μέσα την εφαρμογή φημισμένων νόμων;

Ήδη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάς πληρο­φορεί με την εγκυρότητα που το διακρίνει, ότι κατά το 2015, στα 100 εύρώ φόρους που επιβλήθηκαν, εισπράχθηκαν τα 45 εύρώ, ένώ ο δείκτης εισπραξιμότητας υποχωρεί σταθερά από το 2010 και μετά. Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία ανέρχονται στα 87 δισεκ. εύρώ καί αποτελούν ρεκόρ στην Εύρωζώνη. Το αδιέξοδο, στο οποίο μάς οδηγεί η υπερφορολόγηση, μόνο η κυ­βέρνηση δέν τό βλέπει, ενώ τό ΔΝΤ είπε γιά πολλο­στή φορά ότι πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος και ότι αποκλείεται ή ελληνική οικονομία να έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κάτι γιά το όποιο συμφωνούν πλείστα διεθνή ινστιτούτα οικονομικών ερευνών. Όμως η κυβέρνηση, βάσει του δόγματος ζητούνται εχθροί, επιτίθεται κατά του ΔΝΤ και ως εκ τούτου έσπασε τα μούτρα της κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τους εταίρους-δανειστές: τής επέβαλαν το ετή­σιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μετέθεσαν γιά το 2018 τη συζήτηση γιά την τάχα μεί­ωση του δημοσίου χρέους που είναι υπεσχημένη και θσ μεταβληθεί σέ χρονική επιμήκυνση μόνο. Κατά τα άλλα η κυβέρνηση θριαμβολογεί, λες και απευ­θύνεται στους πάλαι ποτέ Κάφρους της Αφρικής. Αλλά η αποτυχία και ο πανικός οδηγούν στο ψέμα και στη θριαμβολογία.

Η υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων έχει στεγνώσει τελικά την αγορά, ενώ εκτός από τα καθημερινά «λουκέτα» που βάζουν μαγαζιά και μι­κρές επιχειρήσεις, καταρρέουν και μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία και επιχειρήσεις που απασχολούν μεγά­λο αριθμό εργαζομένων. Και η κυβέρνηση υποκριτι­κά φερόμενη, ζητεί εισαγγελική έρευνα γιά τα πρό­σφατα μεγάλα «λουκέτα», γιά να μην αναλάβει τίς ευθύνες της. Γιά την ασφυξία της αγοράς ευθύνεται και η νέα υπερφορολόγηση που άρχισε την 1η Ιου­νίου και θα συνεχιστεί σταδιακά τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2018, με τους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, τους ειδικούς φόρους κατανά­λωσης και τον ΕΝΦΙΑ που καταφθάνει ανελέητος και που φορολογούν ό,τι κινείται, αλλά και ό,τι δεν κι­νείται, ενώ παράλληλα το κράτος δεν πληρώνει τα περίπου 6,5 δισεκ. ευρώ που οφείλει σε επιχειρήσεις και πολίτες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην έλλειψη ρευστότητας. Πάντως, από τη δόση των 10,3 δισεκ. εύρώ, 3,5 δισεκ. εερώ θα κατευθυνθούν υποχρεω­τικά στην εξόφληση υποχρεώσεων του δημοσίου σε επιχειρήσεις καί ιδιώτες σε 5 δόσεις των 700 εκατ. εύρώ, αφού θα διαπιστώνεται από τους θεσμούς ότι δόθηκαν εκεί που έπρεπε. Καλά κάνουν οι εταίροι, γιατί ή κυβέρνηση καθυστερεί εσκεμμένως την κα­ταβολή χρημάτων στις υποχρεώσεις της, γιά νά κα­λύψει άλλες ανάγκες της.

Υπερφορολόγηση, ανεργία, ύφεση, φαύλος κύ­κλος. Μόνο η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται το αδιέ­ξοδο, γιατί επιθυμεί την καταστροφή της οικονομίας και την πτωχοποίηση του Λαού.

*Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών, πρώην Υφυπουργός Οικονομικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου