οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΤΡΟΦΕΙΣ ΤΩΝ...ΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ(!) ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΕΠΟ¨ΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΙΒΗΡΙΚΗΣ. Ο ΝΕΠΑΓΗΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ UNIDOS PODEMOS ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΨΗΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΤΩΝ ΨΗΦΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ(...) ΚΑΙΤΟΙ ΦΡΟΝΤΙΣΑΝ ΝΑ ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΘΟΥΝ ΚΑΠΩΣ ΟΙ ΙΣΠΑΝΟΙ "ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ" ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΡ' ΗΜΙΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΛΑΪΤ ΑΝΑΤΡΟΠΗ...ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΑΙΟ ΤΟΥΤΟ ΚΟΣΜΟ!

Aπό "ΤΑ ΝΕΑ"


                                          "ΤΑ ΝΕΑ", 27/06/16


Εκπληξη από τη μεγάλη νίκη Ραχόι στην Ισπανία-Οι τεκτονικές αλλαγές που οραματίζονταν η ισπανική Αριστερά και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν έγιναν καθώς οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ήρθαν δεύτεροι και έτσι η Unidos Podemos έμεινε στην τρίτη θέση

Σε "Πρώτο πλάνο" από τη Νατάσα Μπαστέα

Μεγάλος νικητής: ο Μαριάνο Ραχόι. Μεγάλος ηττημένος: Τα exit polls. Και όλοι οι άλλοι, κάπου ενδιάμεσα. Οι δημοσκοπήσεις διαψεύσθηκαν άλλη μία φορά. Οι ισπανοί ψηφοφόροι στις χθεσινές επαναληπτικές εκλογές - μετά το πολιτικό αδιέξοδο που προκλήθηκε στις εκλογές του Δεκεμβρίου - επέλεξαν να φέρουν και πάλι πρώτο το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και δεύτερους τους Σοσιαλιστές, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη συμμαχία Unidos Podemos, την οποία αποτελούσαν το Podemos και η Ενωμένη Αριστερά. Αποτέλεσμα παρόμοιο με εκείνο του Δεκεμβρίου που προκαλεί αρκετή αβεβαιότητα για το ξεπέρασμα του πολιτικού αδιεξόδου.

Ετσι οι τεκτονικές αλλαγές που οραματίζονταν η ισπανική Αριστερά και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν ήρθαν. Αντίθετα, φαίνεται ότι τις έδρες που έχασαν οι Ciudadanos που βρίσκονται στην τέταρτη θέση, τις κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα - κυρίως από δυσαρεστημένους δεξιούς που δεν είδαν με καλό μάτι τη συμφωνία του κεντροδεξιού κόμματος με τους Σοσιαλιστές τους προηγούμενους μήνες. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το κόμμα του Αλμπέρτ Ριβέρα πλήρωσε το κλίμα πόλωσης που προκλήθηκε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα είδε τη δύναμή του να ενισχύεται παρότι τους τελευταίους μήνες ήταν πάμπολλα τα σκάνδαλα διαφθοράς στελεχών του που ήρθαν στην επιφάνεια. Αυτό φαίνεται να οφείλεται στο Brexit και στην αβεβαιότητα που προκαλεί για το μέλλον της Ευρώπης. Οι ισπανοί ψηφοφόροι μάλλον έκριναν ότι σε μια τόσο ρευστή κατάσταση προτιμούν «τον διάβολο που ξέρουν» από άγνωστους πειραματισμούς. Ούτως ή άλλως, η χώρα μπαίνει σε μια καινούργια περίοδο καθώς δεν έχει υπάρξει ποτέ μέχρι σήμερα, από την αποκατάσταση της δημοκρατίας, κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία.

Με τα αποτελέσματα αυτά κυβέρνηση μπορούν να σχηματίσουν μόνο το Λαϊκό Κόμμα μαζί με τους Σοσιαλιστές, οι οποίοι τα πήγαν καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Τα γκάλοπ έβλεπαν ότι θα δοθεί μάχη με το Podemos για τη δεύτερη θέση, κάτι που τελικά δεν επιβεβαιώθηκε, καθώς το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ δείχνει σχετική σταθερότητα σε σχέση με τις εκλογές του Δεκεμβρίου, παρά τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε από τα αριστερά. Απ' ό,τι φαίνεται, το αποτέλεσμα απομακρύνει τον εσωκομματικό πόλεμο καθώς δεν ήταν λίγα τα στελέχη των Σοσιαλιστών που προετοιμάζονταν να αμφισβητήσουν τον Σάντσεθ, σε περίπτωση που το Podemos αναδεικνυόταν στη δεύτερη θέση.

Υπάρχει όμως και άλλο σενάριο, πέραν της συνεργασίας του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλιστές. Το κόμμα του Σάντσεθ θα μπορούσε να απόσχει από την ψηφοφορία και έτσι ο Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας με την ανοχή των Σοσιαλιστών - ανοχή η οποία θα στηριχθεί σε μια συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν. Αυτές οι εκλογές είναι οι τέταρτες που κερδίζει στη σειρά ο Μαριάνο Ραχόι. Υπάρχει βέβαια το ερώτημα τι θα γίνει αν όρος των Σοσιαλιστών είναι να φύγει από την πρωθυπουργία ο Ραχόι, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο αν σκεφθεί κάποιος ότι το κόμμα του βγήκε ενισχυμένο.

Μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου ο Μαριάνο Ραχόι δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη στήριξη των αντιπάλων του προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση είτε μειοψηφίας είτε συμμαχική. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίστηκαν επί μήνες αλλά ούτε ο Πέδρο Σάντσεθ, ηγέτης των Σοσιαλιστών, κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά την κατ' αρχήν συμφωνία που είχε κάνει με τους Ciudadanos. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας του Podemos είχε μακρές διαπραγματεύσεις μαζί του, αρνήθηκε όμως να καταλήξει σε συμφωνία φέρνοντας ως ένα από τα βασικά εμπόδια την υποστήριξή του προς τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Καταλωνία - πιθανότητα την οποία απορρίπτουν όλα τα άλλα κόμματα.

Δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα«Τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που περιμέναμε, δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τoν σχηματισμό Unidos Podemos και πιστεύουμε ότι δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα ούτε για την Ισπανία».
Ινίγο Ερεχόν, δεύτερος στην ιεραρχία  του Podemos

Ενα στοίχημα που δεν κερδήθηκε

Η εμφάνιση των Σοσιαλιστών και του Πέδρο Σάντσεθ θεωρείται επιτυχημένη καθώς το κόμμα του, παρά την πτώση λόγω της πίεσης από τα αριστερά, παρέμεινε δεύτερο. Το αντίθετο ισχύει για τον Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η συμμαχία Podemos και Ενωμένης Αριστεράς τελικά δεν κατόρθωσε ούτε καν να φθάσει το σύνολο των ποσοστών των δύο κομμάτων τον Δεκέμβριο. Τώρα δεν έχει πολλές πιθανότητες να αναλάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές θα έχει δεύτερο ρόλο. Οι αναλυτές σχολιάζουν πως δεν είναι λίγα τα στελέχη του Podemos που δεν είδαν με καλό μάτι τη συμπραξη με την Ενωμένη Αριστερά, στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η συνεργασία των δύο κομμάτων της Αριστεράς ήταν ένα στοίχημα και οι προσδοκίες που είχαν οι εμπνευστές του δεν ευοδώθηκαν. Τον Δεκέμβριο τα δύο κόμματα μαζί είχαν κερδίσει περισσότερες ψήφους από όσες οι Σοσιαλιστές, όμως τώρα η συμμαχία λόγω του εκλογικού νόμου δεν μετέτρεψε τις ψήφους σε έδρες.

Τελικά το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποδεικνύεται ρυθμιστής του αποτελέσματος, καθώς όποια κυβέρνηση δημιουργηθεί έχει απόλυτη ανάγκη τη συμμετοχή ή έστω την ανοχή του. Αποτελεί κλειδί και για τη Δεξιά και για την Αριστερά. Είναι βέβαιο ότι ο Μαριάνο Ραχόι από σήμερα κιόλας θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλιστές για τη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου