Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και την "ΕΣΤΙΑ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-28/06/16 |
Του Αθανάσιου Έλλις
Η μερική εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων –«μερική», διότι στην πορεία θα προκύψουν ζητήματα που θα καθιστούν παραπλανητική την περιγραφή ως «πλήρη»– αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Η εξέλιξη δημιουργεί τις προοπτικές για την ενσωμάτωση της Τουρκίας στο περιφερειακό σύστημα σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, εξέλιξη που είναι ευπρόσδεκτη, αν και όχι εύκολη. Ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να δείξει με τη συμπεριφορά του έναντι του Ισραήλ αλλά και της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου ότι ειλικρινά την επιθυμεί. Σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, μπορεί οι δύο χώρες να έχουν κοινό στόχο την αποτροπή της μετεξέλιξης της Συρίας σε στρατιωτική βάση του Ιράν, αλλά από την άλλη βλέπουν με ριζικά διαφορετικό τρόπο τον ρόλο της Χαμάς. Για τον Ερντογάν είναι μία φίλη οργάνωση –το προηγούμενο διήμερο συναντήθηκε με τον εξόριστο ηγέτη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη–, η οποία υπερασπίζεται τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, ενώ για τον Νετανιάχου είναι τρομοκρατική οργάνωση και ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ. Παρά τις εκατέρωθεν θετικές δηλώσεις που θα γίνουν τις επόμενες ημέρες, στην πορεία οι αντικρουόμενες θέσεις σε ένα τόσο μείζονος σημασίας ζήτημα και για τις δύο πλευρές είναι σχεδόν βέβαιον ότι θα οδηγήσουν σε νέες τριβές.
Η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο και εν συνεχεία η δημιουργία τής μεταξύ τους τριμερούς συνεργασίας είναι σαφές ότι απορρέει από στρατηγικές επιλογές όλων των πρωταγωνιστών, οι οποίες δεν επηρεάζονται από το επίπεδο των διμερών σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, με πολύ διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, έχουν αποδείξει, πέραν πάσης αμφιβολίας, την πίστη τους στη στενή συνεργασία με το Ισραήλ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου το γνωρίζει, έχει πεισθεί για την ειλικρίνεια των προθέσεων, έχει δει τα οφέλη στην πράξη, κυρίως το στρατηγικό βάθος που προσφέρεται στην ισραηλινή αεροπορία, και επενδύει στη συνέχιση της νέας αυτής σχέσης με την Ελλάδα και με την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά την τελευταία θα μπορούσε κανείς να μιλήσει ακόμη και για την ύπαρξη προσωπικής φιλίας ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Η εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας σχετίζεται άμεσα και με την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού. Καθώς πολλοί ειδικοί και οι εταιρείες θεωρούν πλέον συμφέρουσα τη μεταφορά του ισραηλινού και του κυπριακού αερίου μέσω Κύπρου και Τουρκίας, η εξομάλυνση των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων θα ανοίξει τη συζήτηση για την αξιοποίησή του μέσω αυτής της οδού.
Εάν το Ισραήλ επιλέξει την κατασκευή ενός τέτοιου αγωγού, θα έχει πλέον ίδιον συμφέρον να υπάρξει στο Κυπριακό μία λύση που θα είναι λειτουργική και βιώσιμη.
Καθώς πλησιάζει ο νέος γύρος γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, στις αρχές του 2017, το σκηνικό που οικοδομείται στις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις καθιστά τους επόμενους μήνες κρίσιμους και για λύση του Κυπριακού.
"ΕΣΤΙΑ"-28/06/16 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου