ΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ"-1366(15)
"Η ΑΥΓΗ"- 28/06/16 |
Ψήφος στους ομογενείς της Αμερικής;
Το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού δεν είναι καινούργιο, αλλά αναθερμάνθηκε πρόσφατα με την ευκαιρία της πρότασης της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το ερώτημα, που προσωπικά θα έθετα, είναι ποιους ακριβώς εννοούμε «Έλληνες του εξωτερικού»;
Οι Έλληνες άρχισαν να μεταναστεύουν στη Βόρεια Αμερική από το 1528. Βέβαια τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα έγιναν πολύ αργότερα, τέλος του 19ου και αρχές του 20ού αιώνα. Μεγάλο κύμα μεταναστών βλέπουμε τη δεκαετία 1950-60 και ξανά το 1965-1970. Ελάχιστοι είναι οι Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ και τον Καναδά τις τελευταίες δεκαετίες. Δηλαδή, ελάχιστοι είναι πλέον οι επιζήσαντες Έλληνες μετανάστες στη Βόρεια Αμερική. Τώρα ζουν τα παιδιά, τα εγγόνια ή τα δισέγγονά τους, που είναι πολίτες των ΗΠΑ και του Καναδά, οι περισσότεροι των οποίων δεν μιλούν ελληνικά. Πολλοί μάλιστα έχουν αγγλοποιήσει και το επίθετό τους.
Επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι υπάρχουν πάρα πολλοί μεικτοί γάμοι. Σήμερα, το 75% των γάμων είναι μεικτοί. Έχουμε, επομένως, Αμερικανούς και Καναδούς δεύτερης έως και έκτης γενιάς, που δεν θα τους θεωρούσα Έλληνες. Εάν είναι απόγονοι Ελλήνων, είναι απλώς ελληνικής καταγωγής, χωρίς αυτό να σημαίνει πολλά πράγματα. Εάν είναι απόγονοι μεικτών γάμων, το ποσοστό ελληνικής καταγωγής τους είναι ελάχιστο.
Ενδεικτικά των παραπάνω είναι τα αποτελέσματα των απογραφών. Με επίσημα στοιχεία, το 2000 ζούσαν στις ΗΠΑ 1.153.295 άτομα ελληνικής καταγωγής, από τα οποία μόνο 365.435 μιλούσαν ελληνικά στο σπίτι τους. Το 2005, το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι 3.000.000 περίπου κάτοικοι των ΗΠΑ δήλωσαν πως έχουν ελληνική καταγωγή. Αντιστοίχως, στον Καναδά υπολογιζόταν ότι ζούσαν 350.000 Έλληνες πριν από 40 χρόνια. Στην απογραφή του 1986, όμως, δηλώθηκαν μόνον 177.315 και 215.105 το 2001.
Πολλοί ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες του εξωτερικού είναι «πιο Έλληνες από εκείνους της Ελλάδας». Δεν ξέρω τί ακριβώς εννοούν. Ακούμε, επίσης, να λέγεται ότι οι ομογενείς της Β. Αμερικής αγαπούν πολύ την Ελλάδα. Ναι, την αγαπούν, αλλά πώς; Σαν τόπο καταγωγής; Προορισμό διακοπών; Έχουν ίσως ακόμη μερικούς αγαπητούς συγγενείς στην Ελλάδα; Αγαπούν το κλίμα, τη θάλασσα, τα νησιά; Μα, έτσι την αγαπούν και οι μη Έλληνες.
Γίνονται παρελάσεις σε αρκετές βορειοαμερικάνικες πόλεις την 25η Μαρτίου. Οι τσολιάδες έχουν την πρωτοκαθεδρία, αλλά και οι «Αμαλίες»! Η φορεσιά αυτή κάθε άλλο παρά ελληνική είναι. Είναι απομίμηση και τη λάνσαρε η βασίλισσα Αμαλία, με το βελούδινο γιλέκο, τη σατέν φούστα, το μεταξωτο πουκάμισο με πανάκριβη δαντέλα και τα χρυσά κεντήματα. Κάτι τέτοια φολκλορικά θεάματα δεν προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά είναι προϊόντα εμπορικής εκμετάλλευσης των ελληνικών παραδόσεων και, πολλές φορές, παραποίηση της ελληνικής ιστορίας.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι Έλληνες της Β. Αμερικής, που θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας, που θα κρίνουν την τύχη του ελληνικού λαού; Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει με τον Ελληνισμό σε χώρες της Ευρώπης, αλλά γνωρίζω πολύ καλά τί συμβαίνει στη Β. Αμερική, όπου ζω εδώ και 48 χρόνια. Τα εγγόνια μας απολαμβάνουν πότε - πότε τις ελληνικές ακρογιαλιές, αλλά δεν έχουν ιδέα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Οι ελάχιστοι πλέον εναπομείναντες μετανάστες πρώτης γενιάς, κουρασμένοι από τη ζωή και το βάρος της ηλικίας τους, παρακολουθούν μη ποιοτικά προγράμματα στα ελληνικά κανάλια, που προβάλλονται εδώ, και πληροφορούνται τις ειδήσεις από τα πλέον ακατάλληλα ΜΜΕ. Οι νεότεροι είναι πλήρως απορροφημένοι από την αμερικανική ή καναδική πραγματικότητα και, πολλές φορές, δεν γνωρίζουν ούτε καν τους ντόπιους πολιτικούς. Με ποια, λοιπόν, λογική, θα αποφασίσουν για τον πολύπαθο λαό της γενέτειρας των παππούδων τους; Η δική τους πατρίδα είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Πόση ελληνικότητα, νομίζετε, πώς έχει απομείνει σ’ ένα Steve Andrew ή Gianni Salerno ή Ann Humphrey; Ίσως κάποιες όμορφες αναμνήσεις από διακοπές στην Ελλάδα ή ο χορευτικός ρυθμός του Ζορμπά ή ένα νόστιμο σουβλάκι ή κάποιες διηγήσεις των παππούδων...
Αγγελική Καμπούρη (φιλόλογος - γλωσσολόγος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου