οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

"...Υπάρχουν περιπτώσεις-έστω και ελάχιστες-που η «επιστράτευση» κυβερνητικών στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ/ΜΠΕ δεν υπαγορεύθηκε, εάν δεν επεβλήθη, εκ των άνω, από το μηχανισμό προπαγάνδας του Μαξίμου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ώστε να επιχειρηθεί μεταστροφή των ενδιφερόντων και των προτεραιοτήτων των πολιτών; Πόσες φορές έχουν λειτουργήσει αμειγώς δημοσιογραφικά κριτήρια σε τέτοιες προσκλήσεις;.."


ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΤΟΥ ΜΕΛΙΡΡΥΤΟΥ 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΡΤ...

Μελίρρυτους,πλην κεραυνούς όμως (...),εναντίον της «υβριστικής»δημοσιογραφίας, βρήκε την ευκαιρία να εκτοξεύσει με πλήρη άνεση από την «Καλοκαιρινή ενημέρωση» της κρατικής ΕΡΤ,ο μελίρρυτος Υπουργός Παιδείας, σύντροφος Κώστας Γαβρόγλου, συναντώντας την επιδοκιμασία των ερωτώντων δημοσιογράφων με ένα ομόθυμο δοξαστικό τους «βεβαίως»!

Αυτά τα εξόχως απίθανα πράγματα συνέβησαν τη Δευτέρα, από τη συχνότητα της τηλοψίας της ΕΡΤ-1, όπου ο σύντροφος Γαβρόγλου (αφού,προηγουμένως, εισέπραξε τα εύσημα τα ερωτώντων δημοσιογράφων ότι «διαβάζει τα πάντα» στον Τύπο και όχι μόνον...) ερωτήθηκε γιά το βραχύβιο κυβερνητικό εμπάργκο εμφανίσεων στον «Σκάϊ», με όρντινο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την είδηση που μετέδωσε ο Σταθμός ότι επίκειται αντικατάσταση των αρχηγών ΕΛΑΣ και ΠΣ, γιά την όλη τραγωδία στο Μάτι, την οποία οι ΣΥΡΙΖΑίοι διέψευσαν αρχικώς οργίλως και η οποία επιβεβαιώθηκε, ωστόσο,  πλήρως λίγα 24ωρα μετά...

Ακολουθεί, επί λέξει, η απάντηση του μελίρρυτου Γαβρόγλου: «Θέτετε δύο πράγματα.Ο λόγος που εμείς κάναμε embargo είναι να δείξουμε προς την κοινωνία, ότι υπάρχουν όρια,η Δημοκρατία πρέπει να έχει και μηχανισμούς να αυτοπροστατεύεται. Το γνωρίζετε ότι στο Internet, υπάρχει μία συζήτηση διεθνής, πέρα από τα καλά, έχει και πράγματα που υπονομεύουν την ίδια τη Δημοκρατία.Εδώ, λοιπόν, πρέπει οι κοινωνίες, το πολιτικό σύστημα, να προστατευθεί από αυτού του τύπου τα φαινόμενα. Διότι, εάν δεν προστατευθείς, αν δεν δώσεις ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι αυτά είναι τα όρια, των fake news, της υβριστικής, εάν θέλετε δημοσιογραφίας,διότι υπάρχει και τέτοια, δεν είναι όλα τέλεια, τότε αυτό το πράγμα θα γυρίσει boomerang ενάντια στην ίδια την κοινωνία, ενάντια στη Δημοκρατία. Και σε αυτό είμαστε πάρα πολύ κατηγορηματικοί»

Στοιχειώδη νου νοήμονος πολίτη να διαθέτει κανείς, δεν μπορεί παρά να διαπιστώσει είναι ότι η άλλα αντ’ άλλων απάντηση του Γαβρόγλου στην ερώτηση που του ετέθη, θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσει τα ανακλαστικά των δύο δημοσιογράφων, ότι αλλού το πήγε, ενώ γιά άλλο ερωτήθηκε. Και προδήλως, έστω, να τού το επισημάνουν. Ο λόγος που δεν το έπραξαν αφορά τους ίδιους και οι κρίσεις είναι στην κρίση όλων ημών, που πληρώνουμε κάθε μήνα γιά τη λειτουργία της ΕΡΤ.

Το μείζον, όμως, εντοπίζεται στην-πολλοστή, δυστυχώς...-επιβεβαίωση του κανόνα που θέλει και οδηγεί την κρατική ραδιοτηλεόραση σε, κατά πλήρη κανόνα, όχημα της κυβερνητικής προπαγάνδας. Φορέας αυτής της ασύλληπτης και μεθοδικής προπαγάνδας και ο Γαβρόγλου που ομιλεί με περισσή ευκολία γιά «υβριστική δημοσιογραφία», έστω κι αν το διασκεδάζει με αχλύ δημοκρατικής ευαισθητοποίησης γιά τους κινδύνους από το Internet και τα fake news, στην πρωτοπορία της οποίας θέτει τον συγκυβερνώντα ΣΥΡΙΖΑ!

Τί γίνεται, όμως, όταν ένα από τα καταγγελθέντα ως fake news, όπως η αντικατάσταση των Αρχηγών ΕΛΑΣ και ΠΣ, ανακοινώνεται ως είδηση; Η λέξη «συγνώμη» είναι γνωστή στους εμπνευστές της προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ και σε όσους την περιφέρουν, όπως (και) ο Υπουργός Παιδείας;

Η Δημοκρατία την οποία επικαλείται ο σύντροφος Γαβρόγλου ΔΕΝ υπηρετείται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν (και) οι νυν συγκυβερνώντες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους κρατικούς διαύλους πληροφόρησης των πολίτων (ΕΡΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ κ.ο.κ).

Ένα ερώτημα,σχετικώς, μπορεί να περικλείσει την ουσία των προηγουμένων: Υπάρχουν περιπτώσεις-έστω και ελάχιστες-που η «επιστράτευση» κυβερνητικών στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ/ΜΠΕ δεν υπαγορεύθηκε, εάν δεν επεβλήθη, εκ των άνω, από το μηχανισμό προπαγάνδας του Μαξίμου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ώστε να επιχειρηθεί μεταστροφή των ενδιφερόντων και των προτεραιοτήτων των πολιτών; Πόσες φορές έχουν λειτουργήσει αμειγώς δημοσιογραφικά κριτήρια σε τέτοιες προσκλήσεις;

Ελλείψει πειστικών απαντήσεων, η προχθεσινή πρωϊνή εμφάνιση του Υπουργού Παιδείας από την κρατική τηλεόραση υπηρετεί αυτήν την «απαίτηση» και μόνον.

Δυστυχώς το τελευταίο, και γιά τό λόγο ότι τα θέματα της Παιδείας πνίγονται σε ένα «διάλογο» πνιγμένο στον κυβερνητικό κορσέ. Άλλον διάλογο οφείλει να επιδιώξει ο Γαβρόγλου, αυθεντικό και ευρύ, πέραν και άνω ιδεοληψιών και μονομανιών, ώστε να τιμά και την πανεπιστημιακή του προέλευση και ιδιότητα.

Θα το επιχειρήσει, έστω και με καθυστέρηση στην εκπνοή της κυβερνητικής θητείας του Κόμματός του; Δείχνει εξαιρετικώς απίθανο, εάν όχι αποκλειστέο!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

ΥΓ: Στον αντίποδα της... «υβριστικής δημοσιογραφίας», ο σύντροφος Γαβρόγλου τοποθετεί τη δημοσιογραφία των ποικίλων ΣΥΡΙΖΑίϊκων μέσων ενημέρωσης; Θα ήταν εξόχως ρατσιστικό, από έναν αντι-ρατσιστή...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου