οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

"...Για να καταλάβουμε πως δρουν οι δυνάμεις αντιμετώπισης μιας καταστροφής. πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις και σε ποιον ανήκουν οργανικά. Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας είναι όλες οι κρατικές αρχές και υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, οι κάθε μορφής δημόσιες , δημοτικές και , ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα ιδρύματα, οι εθελοντές και γενικά όλοι οι πολίτες της χώρας. Είναι γνωστό ότι, δυνάμεις που δεν είναι κάτω υπό πλήρη ή επιχειρησιακή διοίκηση σ` ένα φορέα, δεν διοικούνται απ` αυτόν αλλά συντονίζονται..."



Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας - 
Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών.

Του Πτεράρχου Στέλιου Πετρουλάκη

Έτσι γίνονταν πάντα, έτσι έγινε και τώρα. Στη χώρα μας, ύστερα από μια παρουσιαζόμενη δυσκολία, μία καταστροφή, αλλά και την μεταστροφή της κοινής γνώμης και την αποφυγή ευθυνών, ψηφίζαμε ένα νέο νόμο , δημιουργούσαμε ένα νέο Οργανισμό , μία νέα Υπηρεσία, μια νέα Γενική ή Ειδική Γραμματεία. Νομίζοντας έτσι, ότι ξεχνιόνταν όλα, νεκροί, ζημίες , ευθύνες και λύνονταν τα προβλήματα αντιμετώπισης των καταστροφών.

Με νόμο του 1995, τον 2344, δημιουργήθηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Ανύπαρκτη μέχρι τότε στην χώρα μας, ακόμη και ως ορολογία. 

Στον υπόψη νόμο εκτός των άλλων προβλέπονταν η δημιουργία, λειτουργία και οι αρμοδιότητες Κεντρικών και Περιφερειακών Οργάνων για τον σχεδιασμό και την λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας, Τα Κεντρικά όργανα ήταν: 
α. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο στον οποίο συμμετείχαν Υπουργοί. 
β .Το Επιστημονικό Συμβούλιο Πολιτικής Προστασίας στο οποίο μετείχαν 15 επιστήμονες, σχετικοί με θέματα Πολιτικής Προστασίας. 

Στα Περιφερειακά και Τοπικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δημιουργήθηκαν και εντάχθηκαν στο οργανόγραμμα τους, Μονάδες Πολιτικής Προστασίας. Στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκε η εξειδίκευση του σχεδιασμού, σε τοπικό επίπεδο, σε ζητήματα πρόληψης και οργάνωσης των κρατικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση φυσικών ή άλλων καταστροφών. 


Φυσικά κι` αυτός ο νόμος δεν λειτούργησε όπως αρχικά ψηφίστηκε και τέθηκε σε ισχύ. Αντέδρασαν Υπουργοί, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες, επιστήμονες, οργανισμοί σχετικοί με διάφορες καταστροφές και πανεπιστήμια. Αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν ποτέ τα κεντρικά όργανα που αναφέρονται παραπάνω. Ακόμη ψηφίστηκαν και τέθηκαν σε ισχύ πολλές αλλαγές του αρχικού νόμου, που δύσκολα κάποιος μπορεί να τις βρει.

Για να καταλάβουμε πως δρουν οι δυνάμεις αντιμετώπισης μιας καταστροφής. πρέπει να δούμε ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις και σε ποιον ανήκουν οργανικά. Δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας είναι όλες οι κρατικές αρχές και υπηρεσίες, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, οι κάθε μορφής δημόσιες , δημοτικές και , ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα ιδρύματα, οι εθελοντές και γενικά όλοι οι πολίτες της χώρας. Είναι γνωστό ότι, δυνάμεις που δεν είναι κάτω υπό πλήρη ή επιχειρησιακή διοίκηση σ` ένα φορέα, δεν διοικούνται απ` αυτόν αλλά συντονίζονται.

Σύμφωνα με τον νόμο 2344 τον συντονισμό των Δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση καταστροφής έκανε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας βοηθούμενος από το Συντονιστικό Διυπουργικό Όργανο. Στη σύνθεση του οργάνου μετείχαν Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ ή αντιπρόσωποι τους που βρίσκονται συνεχώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας. Υποχρέωση του Γενικού ήταν να παρουσιάσει τάχιστα, στο Συντονιστικό Όργανο, ένα πρώτο σχέδιο αντιμετώπισης της καταστροφής. να δώσει αποστολές και να ζητήσει την εκτέλεση τους από δυνάμεις του κάθε Υπουργείου.

Ύστερα από τα παραπάνω μπορεί ο αναγνώστης να θυμηθεί και να κρίνει τι έγινε ή δεν έγινε στις καταστροφές που δυστυχώς ζήσαμε. Θα μπορεί ακόμη να αντιληφθεί ποιες διατάξεις για την Πολιτική Προστασία, θα επαναφέρει, θα προσθέσει ή θα αφαιρέσει η Κυβέρνηση στον Νόμο ίδρυσης του νέου φορέα, που εξήγγειλε ο κ. Πρωθυπουργός.

Κι` όλα αυτά γράφονται απ` αυτόν που την άνοιξη του 1996 πήρε τις οκτώ (8) σελίδες του νόμου 2344 και δημιούργησε την σημερινή και στο χώρο που βρίσκεται Γενική Γραμματεία. Φυσικά λαμβάνω υπόψη μου κι` όλα όσα πρόσθεσαν ή αφαίρεσαν οι Γενικοί που με διαδέχθηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου