οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΟΤΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ, ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ, ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΑΓΕΡΩΧΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΙΚΑ...ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΕΛΟΣ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ, ΟΨΕΠΟΤΕ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...

Έξι κύρια άρθρα, από τα φύλλα της Τετάρτης

 
Αντ" αυτού, ο Αλέξης Τσίπρας πρόδωσε το πνεύμα όχι μόνο του ομηρικού Οδυσσέα, αλλά και της καβαφικής Ιθάκης. Εμφανίστηκε διχαστικός απέναντι στους πολίτες, υπέδειξε εχθρούς (μεταξύ των οποίων και τα μέσα ενημέρωσης που δεν του είναι αρεστά), στοχοποίησε δημόσιους άνδρες που ανέλαβαν τα ηνία της χώρας σε δύσκολες στιγμές κρατώντας την όρθια, δημαγώγησε άκριτα, ενώ δεν βρήκε να πει ούτε μία λέξη για τα δικά του έργα και ημέρες, για την κρίση μέσα στην κρίση που προκάλεσε η άφρων πολιτική του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Οι έλληνες πολίτες δεν περίμεναν να ακούσουν μια νέα εκδοχή του αλήστου μνήμης συνθήματος «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν». Περίμεναν από τον Πρωθυπουργό τους να επιδείξει σθένος και γενναιοδωρία, να εμφανιστεί ενώπιόν τους όχι με έναν ακραία επιθετικό λόγο, αλλά με έναν λόγο ενωτικό που αναγνωρίζει και προετοιμάζει για τις δυσκολίες της μεταμνημονιακής εποχής. Ο Αλέξης Τσίπρας απέτυχε στον ρόλο του. Απέτυχε υπενθυμίζοντας στους έλληνες πολίτες ότι δεν είναι απλώς μέρος, αλλά η βασική συνιστώσα του προβλήματος
.
"ΤΑ ΝΕΑ", 22/08/18


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 22/08/18

"ΕΣΤΙΑ", 22/08/18

"ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", 22/08/18

"Η ΑΥΓΗ",22/08/18

"Εφ.Συν", 22/08/18

αρχές δηλαδή Σεπτεμβρίου, τόσο πιεστικό θα είναι το κλίμα. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε και διαμεσολαβητική παρέμβαση του προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου, δεν φάνηκε οποιαδήποτε επί της ουσίας διαφοροποίηση στις θέσεις των εμπλεκομένων. Αυτό που έμεινε είναι η διάθεση και προθυμία για διάλογο. Για να έχει, όμως, σημασία αυτή η διάθεση, θα πρέπει πρωτίστως να αποδειχθεί στο τραπέζι του διαλόγου. Κοντολογίς ο διάλογος να έχει αποτέλεσμα.
ΣΤΟ χρονικό σημείο στο οποίο έχουν φθάσει οι συζητήσεις με δεδομένο ότι παραμένουν οι διαφωνίες, εκείνο που προέχει είναι να μην αφεθεί το αδιέξοδο να εδραιωθεί. Γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις καθώς θα επηρεάσει την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ορατό είναι το ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο, παρόλο που θεωρούμε τούτο ως το χειρότερο σενάριο. Γι’ αυτό και θα πρέπει να αποφευχθεί. Χρειάζεται και οι δυο πλευρές να νερώσουν το κρασί τους, να αποδεχθούν τις ανησυχίες και ευαισθησίες του άλλου μέρους και να προχωρήσουν μέσα από ένα καθορισμένο χρονοδιάγραμμα να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο συνεννόησης και λειτουργίας του συστήματος.

ΟΛΑ μπορούν να συμφωνηθούν μέσα από διάλογο έχοντας ως βασικό άξονα τη διάθεση για συνεννόηση. Αυτό, δηλαδή η διάθεση για συμφωνία, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο σε μια διαπραγμάτευση. Διαφορετικά οι συζητήσεις θα διεξάγονται για το θεαθήναι και στην πραγματικότητα αυτό που θα επιτυγχάνεται είναι η εδραίωση του αδιεξόδου. Αυτό, όμως, δεν είναι λύση. Δεν προσφέρει διεξόδους. Χρειαζόμαστε να βρεθεί το συντομότερο δυνατό μια συμφωνία, ώστε έστω και στο παρά πέντε να λειτουργήσουν ομαλά τα σχολεία.

ΑΥΤΟ το οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στα παιδιά. Εάν, όπως λένε, όλων ο στόχος είναι το καλό της παιδείας, το καλύτερο για τα παιδιά, θα πρέπει να χαμηλώσουν τον πήχη των εκατέρωθεν, όπως αποδεικνύονται, κόκκινων γραμμών και να εισέλθουν σε μια πορεία συμβιβασμού. Για να επιτευχθεί τούτο πρέπει να αναθεωρηθούν οι προτεραιότητες. Θα το επαναλάβουμε για μια ακόμη φορά για να γίνει αντιληπτό και να εδραιωθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους. Η παιδεία δεν αφορά μόνο στο υπουργείο, τους τεχνοκράτες, τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών, τους συνδικαλιστές. Αφορά πρωτίστως στα παιδιά, τα οποία σαφώς και επηρεάζονται από τα όσα θα συμφωνηθούν ή όχι μεταξύ οργανώσεων και υπουργείου. Αυτό, όμως, που πρωτίστως αφορά στα παιδιά είναι το επίπεδο της παρεχόμενης παιδείας. Είναι ικανοποιητικό σήμερα; Ικανοποιεί τους εμπλεκόμενους το σημερινό επίπεδο; Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Και τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά και αυτό το ξέρουν όλοι. Δεν θα αναφερθούμε σε στοιχεία και στατιστικά καθώς είναι γνωστά σε όλους. Συνεπώς, είναι μονόδρομος η επίτευξη συμφωνίας.

"Ο Φιλελεύθερος", 22/08/18

"ΠΟΛΙΤΗΣ", 22/08/18



"ΧΑΡΑΥΓΗ", 22/08/18

"ΧΑΡΑΥΓΗ", 22/08/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου