Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 01/02/18 |
1. Η πιανίστα του Αουσβιτς απαντά
Κύριε διευθυντά,
Πριν από λίγα χρόνια, στην Πράγα, πήρα συνέντευξη από κορυφαία πιανίστα, που επέζησε στο Αουσβιτς για τρία χρόνια, χάρη στη μουσική. Εκτοτε, παίζει και στη Γερμανία, με το πιάνο έτσι τοποθετημένο που φαίνεται καθαρά το τατουάζ της, από το (πάντα) κοντομάνικο ρούχο της. Απόρησα και τη ρώτησα πώς δέχεται να πατάει σε γερμανικό έδαφος και, επιπλέον, να προσφέρει υπέροχες στιγμές, με την τέχνη της, σ' αυτόν τον λαό. Με αποσβόλωσε απαντώντας: «Μα Γερμανοί ήσαν και ο Μπετόβεν και ο Μπαχ και ο Μπραμς, που τόσο ομορφαίνουν ακόμα και σήμερα τη ζωή μας...».
Ας τα ξεχωρίσουμε λίγο και ας μην τυφλωνόμαστε γενικεύοντας τα ανείπωτα αίσχη των ναζί με τους Γερμανούς γενικά. Οι κατάρες πέφτουν και στους σημερινούς απογόνους τους, που τι φταίνε για το DNA τους;
Μαίρη Αγαθοκλ'η, Βρυξέλλες
2. 1821, Τρικούπης, Γουδί έως σήμερα
Κύριε διευθυντά,
Ο όρος αλλαγή στο πολιτικό λεξιλόγιο και στα ελληνικά κόμματα έγινε σύνθημα αγώνα και σύμβολο νίκης. Από τα περισσότερα κόμματα κακοποιήθηκε και δεινοπάθησε. Η αλλαγή όχι ως πολιτικό σύνθημα και δημαγωγική επαγγελία αλλά ως υπεύθυνη, δημιουργική και παραγωγική δράση προς το καλύτερο ανάγεται σε θέμα με εθνική διάσταση, που πρέπει να λειτουργεί ενωτικά, συμφιλιωτικά και τελικά να γίνει σημείο σταθερής επαφής των Ελλήνων. Η αλλαγή προς το καλύτερο είναι βασικό αίτημα κάθε Ελληνα από το 1821 και δώθε. Κάθε επανάσταση (Μακρυγιάννη, Γουδί) έγινε για την πολυπόθητη αλλαγή. Το 1909 (Γουδί) έφερε τον Βενιζέλο που πέτυχε έναν δημοκρατικό εκσυγχρονισμό για την εποχή του εμπλουτίζοντας το ελληνικό πολίτευμα με φιλελεύθερους και δημοκρατικούς θεσμούς. Ο Νικόλαος Πλαστήρας το 1952 με αγνή και ειλικρινή πολιτική πρόθεση προγραμμάτισε την αλλαγή, την έκανε ιδεολογία και σκοπό της ΕΠΕΚ, αλλά κάτω από τις συνθήκες της ξένης τότε επικυριαρχίας και των Ανακτόρων δεν μπόρεσε να την υλοποιήσει. Ο «Γέρος της Δημοκρατίας», ο αείμνηστος Γ. Παπανδρέου, έφερε τη δημοκρατική άνοιξη και την ελπίδα της αλλαγής, αλλά κάτω από την υπονόμευση των Ανακτόρων και του ξένου παράγοντα φυλλορρόησε στους 16 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από την Ενωση Κέντρου. Ο αείμνηστος Κων/νος Καραμανλής έκανε σημαντικά βήματα και έφερε ουσιαστικές αλλαγές τόσο στο θεσμικό επίπεδο, όσο και στο κοινωνικό και οικονομικό. Ετσι ένας πολύπαθος λαός, που είχε δικαίωμα στην αλλαγή και το νομιμοποιούσε το δικαίωμα αυτό με αμέτρητους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, διαψεύστηκε πικρά και ιδίως από εκείνους στους οποίους ήλπισε περισσότερο.
Το ΠΑΣΟΚ την υποσχέθηκε, την ευαγγελίσθηκε, αλλά την καταπρόδωσε συνειδητά και χόρεψε «τον χορό των καταραμένων» επάνω της. Σήμερα η αλλαγή επανέρχεται στην πολιτική ζωή και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και από τη Νέα Δημοκρατία. Πρέπει όμως η ποθούμενη λέξη να ξεπλυθεί στο εθνικό πλυντήριο, και καθαρή, άσπιλη να αποδοθεί στο εθνικό πολιτικό λεξιλόγιο. Εχει μολυνθεί, βρωμίσει και κακοποιηθεί στο παρελθόν και σήμερα από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι πανελλήνιο δημοκρατικό αίτημα, είναι κατεπείγουσα κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα. Είναι όρος ύπαρξης του Ελληνισμού. Δίχως αλλαγή δεν θα υπάρξει εθνικό αύριο. Και η Ελλάδα, όπως είπε ο Τρικούπης, θέλει να ζήσει και θα ζήσει. Ικανοί Ελληνες πολιτικοί πρέπει να τη φέρουν στη χώρα.
Γ. Σταράντζης, Δικηγόρος στον Αρειο Πάγο και στο ΣτΕ,
πρ. επιστημονικός συνεργάτης «Αρχείου Νομολογίας»
3. Οι λαοσυνάξεις και οι φανατικοί
Κύριε διευθυντά,
3. Οι λαοσυνάξεις και οι φανατικοί
Κύριε διευθυντά,
Οι λαοσυνάξεις είναι ευπρόσδεκτες και πρέπει να συμβάλουν στον εθνικό διάλογο και την ενημέρωση. Το λάθος είναι όταν οι συμμετέχοντες δίνουν για τους εαυτούς τους την εύκολη εικόνα των μόνων αλάνθαστων και πατριωτών. Οι συμμετέχοντες, εφόσον καλόπιστα πιστεύουν σε αυτό που κάνουν, είναι πατριώτες και συμβάλλουν εφόσον δέχονται και τις απόψεις των άλλων. Αυτοί που είναι υποκριτές είναι κάποιοι πονηροί ηγετικοί κύκλοι, κάποιοι φανατικοί κληρικοί που το βρίσκουν ως ευκαιρία να επιβάλουν τις απόψεις τους και κάποιοι πολιτικάντηδες της ευκαιρίας.
Η διένεξη με την ΠΓΔΜ είναι καιρός να επιλυθεί και μια σύνθετη ονομασία αποτελεί μια λύση αρκεί να συμφωνηθεί ο αμοιβαίος σεβασμός των συνόρων, η εγκατάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων και των ανυπόστατων ιστορικών ισχυρισμών. Ο τίτλος ΠΓΔΜ ενέχει το στοιχείο της σύνθετης ονομασίας και αναμφισβήτητα η χώρα αυτή βρίσκεται γεωγραφικά σε ένα τμήμα της Μακεδονίας. Επομένως υπάρχει η Ελληνική Μακεδονία αλλά και ένα μέρος της Μακεδονίας που βρίσκεται γεωγραφικά και στην ΠΓΔΜ και στο οποίο η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις. Μια λύση της διένεξης θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Το πρόβλημα, βεβαίως, είναι ότι στην Ελλάδα, αλλά ίσως και στην ΠΓΔΜ υπάρχουν μερικές ισχυρές ομάδες που δεν επιθυμούν λύση αλλά διαιώνιση του προβλήματος. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα επιτύχει μια έντιμη λύση του ζητήματος, θα είναι αξιέπαινη για το ότι έκανε μια διαπραγμάτευση της προκοπής και έλυσε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα προς το συμφέρον και των δύο λαών.
Δρ Χρήστος Ν. Φίφης, Μελβούρνη
4. Wi-Fi; Ολα τα είχε η Μαριορή...
Κύριε διευθυντά,
Πληροφορήθηκα από τον Τύπο ότι σε 2.030 οχήματα (λεωφορεία-τρόλεϊ-τραμ) θα εγκατασταθούν δίκτυα ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο μετά συντονισμένες προσπάθειες δύο υπουργείων, του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Αττικής.
Το κόστος ανακοινώθηκε ότι θα φθάσει τις 900.000 ευρώ και εύλογα θα μπορούσε να αναλογισθεί κανείς αν τα χρήματα αυτά θα ήταν προτιμότερο να δαπανηθούν για επισκευές κάποιων λεωφορείων που μένουν παροπλισμένα λόγω αδυναμίας ανταλλακτικών ή για την επισκευή και επαναφορά στην ενεργό δράση κάποιων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που παραμένουν και αυτά παροπλισμένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών ή συγκεκριμένα λόγω έλλειψης πόρων για την αγορά ανταλλακτικών ή τέλος για τις επισκευές των περιπολικών της αστυνομίας, όπου και εκεί ένα μεγάλο μέρος οχημάτων κυκλοφορεί με σοβαρές ελλείψεις και ενίοτε κατορθώνει να παραμείνει μάχιμο μετά προσωπικές θυσίες των πληρωμάτων αυτών για να τα κρατήσουν σε μία στοιχειώδη επιχειρησιακή κατάσταση.
Αν πρέπει να αξιολογήσουμε την κοινωνική ανταποδοτικότητα της δαπάνης των 900.000 ίσως η χρήση του κονδυλίου αυτού για τις προαναφερθείσες ανάγκες ασθενοφόρων και περιπολικών να ήταν προτιμητέα έναντι της δυνατότητας σερφαρίσματος στο Facebook που παρέχει η εγκατάσταση Wi-Fi σε οχήματα μαζικής μεταφοράς ή τη δυνατότητα αποστολής μιας selfie που ίσως λίγους να ενδιαφέρει από αυτούς που χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ.
Αυτή η δαπάνη σίγουρα δεν εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κοινωνικό σύνολο, τη στιγμή που υφίστανται άλλες πολύ πιο επείγουσες ανάγκες όπως αυτές που προανέφερα.
Εκτός της άστοχης ως φαίνεται επιλογής ως προς τις πραγματικές ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, τα υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής πρέπει να αγνοούν ότι η χρήση κινητών και Wi-Fi μέσα σε ένα μεταλλικό κλωβό Faraday, όπως τα λεωφορεία και τραμ, δημιουργεί άλλους σοβαρούς κινδύνους υγείας αφού δεν μπορεί να γίνει διάχυση της H/M ακτινοβολίας.
Δεν φτάνει που ο πολίτης έχει παρασυρθεί στη δίνη μιας αλόγιστης χρήσης του κινητού και έχει χάσει κάθε μέτρο και λογική, έρχεται τώρα και το κράτος και προσπαθεί να τον κρατήσει σε αυτήν την εξάρτηση και μάλιστα μέσα σε ένα πολύ ανθυγιεινό περιβάλλον όπως αυτό του μεταλλικού κλωβού με πολλαπλή εσωτερική ακτινοβολία.
Θεόδωρος Π. Μετσης Ph.D, Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός Περιβάλλοντος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου