οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Καλούδη, στα χέρια του οποίου βρίσκονται το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», αλλά και το σύνολο των δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου με επώνυμες μαρτυρίες και δηλώσεις προσώπων από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Ο εισαγγελικός λειτουργός ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτής της υπόθεσης αναμένεται να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες πανεπιστημιακούς προκειμένου να καταθέσουν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας που καταγγέλλονται ότι διαπράττονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/02/18

Εισαγγελική παρέμβαση 
για την ανομία στα πανεπιστήμια
Στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης μπαίνουν οι καταγγελίες για φαινόμενα βίας και παραβατικότητας στα ΑΕΙ
Της Μίνας Μουστάκα

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλία Ζαγοραίου προκάλεσε το προχθεσινό πρωτοσέλιδο των «ΝΕΩΝ», με τίτλο «Βιασμοί, ναρκωτικά και λαθρεμπόριο - Γκέτο ανομίας τα ελληνικά πανεπιστήμια», καθώς και άλλα δημοσιεύματα του Τύπου με ανάλογο περιεχόμενο .
«Ναρκωτικά, ληστείες και σεξουαλικές επιθέσεις συνθέτουν το σκηνικό στα προαύλια και αμφιθέατρα των ΑΕΙ», ανέφεραν «ΤΑ ΝΕΑ» που φιλοξενούσαν απόψεις πρυτάνεων, οι οποίοι, όπως λένε, αισθάνονται όμηροι της βίας.

ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ. Ολα αυτά τα περιστατικά άνομων συμπεριφορών θα αποτελέσουν τη βάση της εισαγγελικής έρευνας που διατάχθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί αφενός η βασιμότητα των επίμαχων καταγγελιών και αφετέρου να εντοπιστούν οι δράστες αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων που ενδεχομένως στοιχειοθετηθούν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργο Καλούδη, στα χέρια του οποίου βρίσκονται το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», αλλά και το σύνολο των δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου με επώνυμες μαρτυρίες και δηλώσεις προσώπων από την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ξετυλίγοντας το κουβάρι αυτής της υπόθεσης αναμένεται να καλέσει και να εξετάσει ως μάρτυρες πανεπιστημιακούς προκειμένου να καταθέσουν στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους σχετικά με τα φαινόμενα βίας και ανομίας που καταγγέλλονται ότι διαπράττονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ. Σε περίπτωση που με βάση το αποδεικτικό υλικό στοιχειοθετείται οποιαδήποτε πράξη, τότε ο εισαγγελέας θα προχωρήσει, όπως προβλέπει ο νόμος, στο επόμενο και πλέον καθοριστικό στάδιο της έρευνας, που είναι η άσκηση της ποινικής δίωξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τη δημοσιοποίηση των καταγγελιών για τα φαινόμενα ανομίας σε πανεπιστήμια, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε «αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για το άσυλο, ώστε να μην υπάρχει καμία γκρίζα ζώνη σχετικά με την αυτεπάγγελτη επέμβαση της Αστυνομίας σε περίπτωση αξιόποινων πράξεων». Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον κατηγόρησε για «καταστροφολογία». Αναφέρθηκε μάλιστα στη συγκρότηση επιτροπής, υπό τον πρώην υπουργό Νίκο Παρασκευόπουλο, με αντικείμενο θέματα «ακαδημαϊκής ελευθερίας και ειρήνης».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ
«Δύσκολη και δαπανηρή η φύλαξη»
Παραδέχεται (επικαλούμενη ανακοίνωση των αστυνομικών Αρχών) η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών την εξιχνίαση ληστειών και υποθέσεων βίας στην πανεπιστημιούπολη της περιοχής Ζωγράφου. Χωρίς να αναφέρεται βέβαια πόσες έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν εξιχνιαστεί...
Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Σύγκλητος του Ιδρύματος για τα κρούσματα βίας σε πανεπιστημιακό χώρο αναφέρει ότι «για το επίμαχο γεγονός, καθώς και για όλες τις περιπτώσεις επί σειρά ετών κατά τις οποίες το προσωπικό του Πανεπιστημίου αντελήφθη αξιόποινες πράξεις, έχουν άμεσα ενημερωθεί οι αρμόδιες Αρχές, με συχνά αποτελεσματικό όπως φαίνεται τρόπο σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας: "μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 6 περιπτώσεις ληστειών και μία απόπειρα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης, τα θύματα των οποίων αναγνώρισαν τους δράστες"».

ΝΑΙ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ... Κατά τα άλλα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος αμφισβητεί την ακρίβεια πολλών περιστατικών και επιθέσεων εις βάρος φοιτητών και φοιτητριών που καταγγέλθηκαν. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «μεμονωμένα γεγονότα και αναφορές που δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας και απογοήτευσης στους νέους ανθρώπους και τις οικογένειές τους καλό θα ήταν να μην απομονώνονται από το ευρύτερο πλαίσιο και πάντα να επιβεβαιώνονται από τις αρμόδιες Αρχές για την ακρίβειά τους, όταν στον αντίποδα χιλιάδες απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπως οι ίδιοι ομολογούν, ανακαλύπτουν το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσής τους καθώς και την αναγνώριση και τον σεβασμό προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζοντας τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακά προγράμματα διεθνώς, μεταξύ αυτών και σε γνωστά πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ».
«Τα όργανα και οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα τις βλάβες και τις φθορές από τρίτους, όταν αυτές αφορούν συστήματα και υποδομές που σχετίζονται με την ασφάλεια των ανθρώπων και της περιουσίας του και ενεργούν άμεσα» αναφέρει η Σύγκλητος του Ιδρύματος και επαναλαμβάνει ότι είναι δύσκολη και δαπανηρή η φύλαξη της μεγάλης έκστασής του στην περιοχή Ζωγράφου.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 02/02/18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου