οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

ΤΡΕΙΣ "ΣΤΑΘΕΡΕΣ" ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΣΤΟ ΕΠΙ ΘΥΡΑΙΣ ΚΥΣΕΑ...













ΠΡΩΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
ΑΠΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΜΕΙΓΩΣ ΣΥΡΙΖΑ...

H ζωή θα συνεχισθεί και αα τους.﷽﷽﷽ παραμονή ή αποσρατεείησεωνύριο Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή γιά την κύρωση ή μη της Συμφωνίας των Πρεσπών, οψέποτε αυτή ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων από τους 206 του καταλόγου που έχουν εγγραφεί προς τούτο και την ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

Και όπως όλα δείχνουν, το επόμενο, "δείγμα γραφής", με μονοκομματική-σχεδόν-κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αποχώρηση του ΑΝΕΛάρχη πανίσχυρου Στρατάρχη ελέω Π/Θ Τσίπρα Πάνου Καμμένου, θα είναι οι κρίσεις της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Στις οποίες η κενωθείσα θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, μετά την υπουργοποίηση του Ναυάρχου Ευάγ. Αποστολάκη ΠΝ, καλύπτεται από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κων. Φλώρο, ενώ οι αρχηγοί ΓΕΣ-Αντιστράτηγος Αλκ. Στεφανής, ΓΕΝ- Αντιναύαρχος Ν.Τσούνης και ΓΕΑ-Αντιπτέραρχος(Ι) Xρ. Χριστοδούλου έχουν κλείσει ήδη δύο έτη στις θέσεις που κατέχουν και κρίνονται υποχρεωτικώς γιά την προαγωγή, παραμονή ή αποστρατεία τους.

Η απαιτούμενη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ προς τούτο αποτελεί βεβας.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κκοποιεχουν γίνει αππόλσεωνίως  προνομία του Π/Θ, ενς.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κκοποιεχουν γίνει αππόλσεωνώ η ευθύνη των σχετικών εισηγήσεων ανήκει στον ΥΕΘΑ  Ναύαρχο Ευάγ. Αποστολάκη, όπως απαιτεί ο νόμος. Βεβαίως σε τέτοιες περιπτώσεις οι επιλογές ωριμάζουν βαθμιαίως από καιρό και το ΚΥΣΕΑ -εκτός απροόπτου- απλώς τις επισημοποιεί, δίχως να ες.﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽κκοποιεχουν γίνει αππόλσεωνίναι απαραίτητη η φυσική παρουσίων όσων μετέχουν σε αυτό, καθώς οι σχετικές αποφάσεις μπορούν να ληφθούν ακόμη και διά περιφοράς.

Από πρως﷽﷽﷽﷽﷽﷽ύνει-ει δυναττόκληθεε΄λσεων την άποψη της κρίσιμης συγκυρίας που διανύουμε, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο επικείμενο ΚΥΣΕΑ στα πρόσωπα όσων θα κριθούν και επιλεγούν ως παραμένοντες και όσων επιλεγούν ως αντικαταστάτες, καλούνται να λάβουν υπ' όψιν τις ακόλουθες σταθερές:

  • ΠΡΩΤΟΝ: Στο πρόσωπο του επόμενου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, εάν θα πρόκειται γιά πρόσωπο που θα κληθεί να συνεχίσει, ενισχύσει και διευρύνει-ει δυνατόν- ακόμη περισσότερο την αρχή της διακλαδικότητας, δηλαδή  της μιάς "γροθιάς" στην δράση Στρατού Ξηράς-Πολεμικού Ναυτικού-Πολεμικής Αεροπορίας στη λειτουργία των ΕΔ, υπό συνθήκες  συνεχώς διευρυνόμενης Τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας με στοιχεία μόνιμης συμπεριφοράς, όπως και περιφερειακών προβλημάτων ασφαλείας, από τις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές, συμβολής στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματοες κ.ο.κ. Σε αυτήν την κατεύθυνση το Επιτελείο του ΓΕΕΘΑ, υπό το Ναύαρχο Αποστολάκη ως Αρχηγό, εργάσθηκε με ένταση και ευρηματικότητα, αυτή δε η κατεύθυνση δεν νοείται παρά να συνεχισθεί, υπηρετούμενη από πρόσωπα που έχουν διαποτισθεί και ενεργούν σε αυτήν την κατεύθυνση ως κριτήριο δράσης, γιά τα οποία ο νυν ΥΕΘΑ έχει πλήρη προσωπική αντίληψη και προφανώς έχει κάθε λόγο να συνεχισθεί, από την πολιτική του, πολλώ μάλλον, θέση.

  • ΔΕΥΤΕΡΟΝ:Γενικότερα στα πρόσωπα της επόμενης Στρατιωτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, που θα συνθέτει το επόμενο ΣΑΓΕ, θα μετρήσει εξ ίσου εάν και πόσο θα υπερισχύσει η διάσταση λειτουργίας των ΕΔ σε επικοινωνιακή κατεύθυνση, βοηθούντων ακόμη και των κοινωνικών δικτύων, απαραίτητη μεν αλλά όχι και πρωτεύουσα, ή αντιστρόφως αυτή ενός "κλειστού συστήματος", που δεν αντιλαμβάνεται ότι οφείλει να είναι απολύτως ανθρωποκεντρικό, όπως απαιτείται από το σεβασμό προς τα υποκείμενα του συντελούμενου έργου στις ΕΔ  και βεβαίως από την απαίτηση του βέλτιστου αποτελέσματος στην εκπλήρωση της αποστολής που περνά πρωτίστως από το Προσωπικό, διάσταση ομοίως αντενδεικνυόμενη. Προφανώς η σταθεροποίηση του "εκκρεμούς" μεταξύ των δύο κατευθύνσεων είναι αυτή που απαιτείται και ως εκ τούτου να είναι αντίστοιχες και οι όποιες επιλογές προσώπων.

  • ΤΡΙΤΟΝ και last but not least, κατά την ορολογία που χρησιμοποιούν οι διπλωμάτες: Δεδομένου ότι θα πρόκειται γιά κρίσεις στις ΕΔ τις πρώτες από κυβέρνηση αμειγώς ΣΥΡΙΖΑ, δίχως πλέον την παρουσία Καμμένου ως ΥΕΘΑ που εχρησιμοποίησε τις ΕΔ ως περίπου "βιλαέτι" στην τεραετία του υπουργικού του θώκου, εάν λοιπόν θα γίνουν επιλογές άμεσα (αλλά και στις τακτικές κρίσεις του Μαρτίου) κατά το δυνατόν αξιοκρατικές, απαλλαγμένες από αντίληψη προώθησης "ημετέρων", αλλά και με την αίσθηση ότι θα αποτελούν-ούτως ή άλλως- το πρώτο και τελευταίο δείγμα γραφής αυτής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο, καθώς θα κληθεί να παραδώσει την εξουσία το αργότερο τον ερχόμενο Οκτώβριο του τρέχοντος έτους στη διάδοχο κυβέρνηση. Συνεπώς να μην στερήσουν από την επόμενη Κυβέρνηση την ευχέρεια των όποιων επιλογών σε πρόσωπα που θα ήθελε εκείνη να προκρίνει.

Το διακύβευμα που τοποθετείται εντός των προηγουμένων σταθερών δεν είναι ούτε εύκολο, ούτε και απλτων﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αγμεσης και αυθεντικλή γισξό γιά έργα ανθρώπων σε κάθε περίπτωση. Η παρουσία πάντως του Ναυάρχου ε.α. Ευάγ. Αποστολάκη στη θέση του αρμοδίου εισηγητή στο ΚΥΣΕΑ, προσφέρει τη δυνατότητα επιλογών με διάσταση άμεσης και αυθεντικής γνώσης προσώπων και πραγμάτων. Και αυτή ακριβώς η διάσταση είναι που θα τεθεί προς επιβεβαντος ﷽﷽﷽﷽﷽ν  υποδεεις βτων Ανωτ΄ γισξίωση ή μη στο ΚΥΣΕΑ, σε βαθμό που θα φανεί ή όχι, βεβαίως δε θα κριθεί αναλόγως.

Είναι γεγονός, πάντως, ότι με την είσοδο της χώρας στον αστερισμό της μεγάλης κρίσης, συνεπεία της οποίας εδοκιμάσθησαν η ίδια η χώρα και οι πολίτες της, αλλά και ανέδειξε την ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, με αρχή από την κυβέρνηση Παπαδήμου και εντεύθεν, ο ασφυκτικός κομματικός εναγκαλισμός του παρελθόντος από τα Κχως, ﷽﷽﷽﷽﷽α ΣΑκαι να εΩΣ ΣΥΡΙΖΑόμματα εξουσίας περιορίσθηκε μεν στις ΕΔ, όπως και στα ΣΑ, δίχως, όμως,  να έχουν εκλείψει στις κρίσεις των Ανωτάτων κυρίως Αξιωματικών κριτήρια έξωθεν  υποδείξεων.

Αφ' ετέρου όσοι διετέλεσαν στην Στρατιωτική Ηγεσία αυτής της περιόδου εκλήθησαν να ασκήσουν Διοίκηση στις ΕΔ υπό καθεστώς σημαντικών οικονομικών περικοπών στη λειτουργία τους, δίχως να απειληθεί η ετοιμότητα των ΕΔ στην εκτέλεση της αποστολής, που όμως δεν δοκιμάσθηκε στην πράξη, αλλά και δίχως να επηρεασθεί, σε μη αντιστρέψιμο βαθμό, το ηθικό του Προσωπικού, που αντιμετώπισε και αυτό τις συνέπειες της κρίσης, ακόμη και από δυσμενέστερες συνθήκες από τους υπόλοιπους 'Ελληνες πολίτες. Και μάλλον το επέτυχαν, εάν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος. ρον!﷽﷽﷽﷽﷽﷽ου αποτελτη λειτουργγί γισξ

Τα στελέχη των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που ανέλαβαν θέσεις υψηλής ευθύνης από το 2015 και μετά δικαιούνται βεβαίως την ίδια ισότιμη αντιμετώπιση με τους λοιπούς συναδέλφους τους στην εξελικτική πορεία όλων τους σήμερα και στη συνέχεια από την επόμενη κυβέρνηση.

Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου