οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ή ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΕΠΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)

Κοντονής: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν οι οκτώ στρατιωτικοί στην Ελλάδα εάν το ζητήσει η Τουρκία


Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017, εφόσον το ζητήσει η Τουρκία, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου υπάρχει η δυνατότητα εκ του νόμου οι οκτώ Τούρκοι να δικαστούν στην Ελλάδα για τα αδικήματα για τα οποία τους κατηγορεί η Αγκυρα.

«Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι πρέπει να έχουν μια δίκαιη δίκη. Μελετάται η δυνατότητα να δικαστούν στην Ελλάδα για αδικήματα που έχουν τελεστεί στην αλλοδαπή, σύμφωνα με το άρθρο 8 του ποινικού κώδικα.Το θέμα της έκδοσης έχει οριστικά κλείσει. Είναι απολύτως σεβαστή από όλους μας η απόφαση του Αρείου Πάγου. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι νομικοί κύκλοι το επαναφέρουν. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη. Πολλή φασαρία για το τίποτα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου παρείχε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό και συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωρίου που κρατείτο διοικητικά, λόγω της εκκρεμότητας της αίτησης ασύλου που είχε καταθέσει.

Η εν λόγω επιτροπή έκρινε ότι σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν προσφέρεται για τη διασφάλισή τους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

Παράλληλα, η απόφαση της Επιτροπής αναφέρει ότι ο Τούρκος συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο ότι είχε συμμετοχή στο πραξικόπημα, αλλά αντίθετα η Τουρκία τον εκζητεί για «πολιτικά εγκλήματα» και για τους λόγους αυτούς δεν μπορεί να εκδοθεί στην γείτονα χώρα, πολύ περισσότερο μάλιστα καθώς δεν θα «έχει μια δίκαιη δίκη».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση κατέθεσε αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, η οποία έχει ήδη διαβιβαστεί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου