οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ ΟΔΕΥΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΛΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ...


Τελευταία ενημέρωση, 06/01/25, ώρα 16:30

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ:

“Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μία από τις πιο σημαντικές και πολύπλευρες πολιτικές προσωπικότητες της νεότερης ιστορίας μας. Η παρουσία του στον δημόσιο βίο της χώρας συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωση και τη συνέχεια μιας άλλης πολιτικής συνείδησης και κουλτούρας στη Μεταπολίτευση, με έμφαση στη μέθοδο, τον ορθολογισμό και την προσήλωση στον στόχο. Με σταθερή, κύρια αναφορά του την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και το ρεύμα του εκσυγχρονισμού, οραματίστηκε, ως Πρωθυπουργός, μια Ελλάδα ισχυρή και ισότιμη στην Ευρώπη. Η είσοδος της χώρας στην Ευρωζώνη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ως κορυφαίες στιγμές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Το δημοκρατικό ήθος, η αγωνιστικότητα και η χαμηλότονη αφοσίωση στο καλό της Πολιτείας μας συνόδευσαν τον Κώστα Σημίτη σε όλη τη ζωή του, στην αντίσταση στη δικτατορία, στην ακαδημαϊκή του πορεία, στην σπουδαία πολιτική του διαδρομή. Τον αποχαιρετώ με θλίψη και σεβασμό και εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στη σύζυγό του Δάφνη, στις κόρες του και στους οικείους του”

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ:

"Με αισθήματα θλίψης πληροφορήθηκα τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Ο Κώστας Σημίτης ήταν μια εξέχουσα, ηγετική φυσιογνωμία τόσο ως αγωνιστής κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα όσο και κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης.

Ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας μαζί, και σε πλήρη και αγαστή συνεργασία, με τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, οδήγησαν την Κύπρο στο μεγαλύτερο της επίτευγμα από το 1960, στην απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., τον Δεκέμβριο του 2002 στην Κοπεγχάγη.

Ο Κώστας Σημίτης, ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003, υπέγραψε τον Απρίλιο του 2003 στην Αθήνα την ένταξη των δέκα νέων μελών στην Ενωση μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, μαζί με τον αείμνηστο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο.

Ο ήπιος πολιτικός του λόγος, μακριά από λαϊκισμούς, και η πολιτική του δράση εδράζονταν σε μια διαρκή φιλοσοφία εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα, ο Κώστας Σημίτης διέπρεψε και ως πανεπιστημιακός καθηγητής στην Ελλάδα και στη Γερμανία.

Για όλα αυτά, δικαίως, θα έχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και του Ελληνισμού, καθώς και στη μνήμη του Κυπριακού Ελληνισμού. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, εμένα προσωπικά και του κυπριακού λαού εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον ελληνικό λαό και τους οικείους του εκλιπόντος"

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:

“Με θλίψη και σεβασμό αποχαιρετώ τον Κώστα Σημίτη. Τον άξιο και ευγενή πολιτικό αντίπαλο. Αλλά και τον Πρωθυπουργό που συνόδευσε την Ελλάδα στα μεγάλα εθνικά της βήματα: την ένταξη στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρώπη. Μία προσωπικότητα η οποία, αναμφίβολα, αφήνει το δικό της αποτύπωμα στην εξέλιξη του τόπου, όλες τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής αγωνιστής κατά της δικτατορίας και, αργότερα, ιδρυτικό μέλος, ηγετικό στέλεχος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ένας ικανός ακαδημαϊκός δάσκαλος και μετριοπαθής κοινοβουλευτικός άνδρας. Κυρίως, όμως, ένας καταλύτης της δημόσιας ζωής, που έθεσε με τόλμη στο επίκεντρό της την μεγάλη προσπάθεια του εκσυγχρονισμού της χώρας.

«Ο εκσυγχρονισμός δεν έχει ημερομηνία λήξης», πίστευε ο ίδιος. «Είναι μια διαρκής διεργασία, έχοντας βάση τις αξίες της Δημοκρατίας, της δικαιοσύνης και της διαρκούς διεύρυνσης των δυνατοτήτων του ατόμου. Αποτελεί όρο με περιεχόμενο και πολιτική αξία. Ένα εργαλείο δράσης για την αλλαγή της κοινωνίας όσο υπάρχει παρελθόν που καθορίζει το παρόν και εμποδίζει την προσαρμογή στο μέλλον».

Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφορές, νομίζω ότι αυτή η παρακαταθήκη του διατρέχει και σήμερα, ως κοινή διεκδίκηση, τα ζητούμενα της πατρίδας. Κάτι που σηματοδοτεί το μερίδιο προσφοράς του Κώστα Σημίτη σε αυτήν. Επιτρέποντάς του, στο εξής, να διατηρεί μία ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Δάφνη, τις κόρες και τους δικούς του ανθρώπους”

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ:

«Με αισθήματα θλίψης πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδος (1996-2004), Κώστα Σημίτη, που υπήρξε διακεκριμένος πανεπιστημιακός καθηγητής, κατ’ επανάληψιν υπουργός και επί σειράν ετών εκπρόσωπος των πολιτών της Α’ Περιφέρειας Πειραιά στο Εθνικό Κοινοβούλιο (1985-2009).

Εχοντας εκλεγεί με την ψήφο του κυρίαρχου ελληνικού λαού δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας το 1996 και το 2000, αφήνει πίσω του ένα συγκεκριμένο έργο στο οποίο προφανώς ξεχωρίζει η ένταξη στην ΟΝΕ και η συμπαράστασή μας στην κυπριακή ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Υπήρξε μεθοδικός, σοβαρός, ρεαλιστής στους στόχους του, ακατάδεκτος στον λαϊκισμό και στην κολακεία, συχνά, δε, εξέφραζε την γνώμη του αρθρογραφώντας ή συγγράφοντας βιβλία σε κρίσιμα πολιτικά και εθνικά θέματα με μία ευγενική και καθόλου προκλητική παρρησία.

Ο Κώστας Σημίτης θα κριθεί τελικά από την ιστορία και είμαι βέβαιος ότι θα κριθεί δίκαια. Σήμερα εμείς, οι περιλειπόμενοι, τον αποχαιρετούμε με αισθήματα θλίψης, αλλά και σεβασμού προς τη μνήμη του. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΟΛΑΣ ΣΟΛΤΣ:

«Ο Κωνσταντίνος Σημίτης, ο επί μακρόν επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, ήταν σπουδαίος Ευρωπαίος και φίλος της Γερμανίας. Τιμούμε τη συμβολή του στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τη δέσμευσή του για ένα σύγχρονο κράτος. Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του»

ΑΡΧΗΓΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ:

"Ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν βαθιά οραματιστής και ευρωπαϊστής. Συνέδεσε την πρωθυπουργία του με κορυφαίες εθνικές επιτυχίες: την ένταξη της χώρας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. με άλυτο το Κυπριακό. Αλλά και με μακρόπνοα έργα υποδομών, που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της πατρίδας μας, βελτίωσαν άρδην την καθημερινότητα των πολιτών και ενίσχυσαν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.


Ο Κώστας Σημίτης και το έργο των κυβερνήσεών του σφράγισαν μία από τις πιο δημιουργικές περιόδους της χώρας. Με σχέδιο, μεθοδικότητα και βαθιά προοδευτικό όραμα απέναντι σε κάθε είδους συντήρηση άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Εργάστηκε για τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, αλλά πρώτα και καίρια για να γίνει πράξη η κοινωνική σύγκλιση με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Τον χαρακτήριζε ο μετριοπαθής, ρεαλιστικός πολιτικός λόγος και η ασυμβίβαστη, ρηξικέλευθη πολιτική δράση. Αγωνίστηκε κατά της χούντας με τους συντρόφους του στη Δημοκρατική Άμυνα και έπειτα στο ΠΑΚ".


Τον αποχαιρετούμε με βαθύ σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους πρωτοπόρους δρόμους, που άνοιξε για την πατρίδα μας και τον ελληνικό λαό"

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ:

“Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Κώστα Σημίτη, στην οικογένειά του και στους συντρόφους του και συνεργάτες του.

Ο Κώστας Σημίτης ως Πρωθυπουργός κυβέρνησε τη χώρα για 8 χρόνια, συνέδεσε το όνομά του με κρίσιμες στιγμές της χώρας μας, είχε πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο στη μεταπολίτευση ενώ υπήρξε θαρραλέος αγωνιστής κατά της χούντας και αξιόλογος πανεπιστημιακός δάσκαλος.

Για την Αριστερά υπήρξε πολιτικός αντίπαλος και έχουν καταγραφεί οι διαφωνίες και η κριτική μας στην πολιτική του δράση, ιδιαίτερα την περίοδο της πρωθυπουργίας του.Η πολιτική, κοινωνική και επιστημονική του διαδρομή επηρέασε τις εξελίξεις και τη ζωή των πολιτών.

Αυτή την ώρα οφείλουμε να τον αποχαιρετήσουμε με σεβασμό και να κρατήσουμε τα συμπεράσματα για τις πολιτικές που πρέπει να αλλάξουμε ή να ενισχύσουμε. Η τελική κρίση του έργου του ανήκει στην ιστορία”

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ:


“Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Υπήρξε ένας πολιτικός αντίπαλος που συνέδεσε το όνομά του με σημαντικά πολιτικά γεγονότα, υπερασπιζόμενος με συνέπεια τις θέσεις και τους στόχους της αστικής πολιτικής”

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ:

«Εκφράζω στην οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την αδόκητη απώλειά του σήμερα το πρωί. 

Ως πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1996 μέχρι το 2004 άφησε βαρύ αποτύπωμα στον εκσυγχρονισμό της χώρας, στην ποιότητα της δημοκρατίας και των θεσμών, στην εξωτερική πολιτική, κυρίως όμως στην οικονομία. Μείζον επίτευγμά του, η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση που έλυσε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της νομισματικής και συναλλαγματικής σταθερότητας της Ελλάδας, το οποίο πολλές φορές ταλαιπώρησε τη χώρα από την εθνική της ανεξαρτησία έως την ένταξη της στο Ευρώ. 

Αναμφισβήτητα ο Κώστας Σημίτης ανήκει στη χορεία των ηγετών εκείνων που έθεσαν τις βάσεις για τη σημερινή θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο”

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

“Ο Κώστας Σημίτης, υπήρξε αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαχητής της Αλλαγής, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα με φωνή και ρόλο στην ΕΕ και στον κόσμο.

Πολιτικός με προσωπική και ολοκληρωμένη άποψη, γνήσιος σοσιαλδημοκράτης, με όραμα για μια Ευρώπη δημοκρατική και προοδευτική, με δυναμικό και αποφασιστικό ρόλο στις παγκόσμιες εξελίξεις. Υπήρξε ένας από τους ηγέτες της ΕΕ που κατανοούσε απολύτως τη σημασία και την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενωμένης Ευρώπης.

Σε αυτό το πνεύμα, οικοδόμησε ως πρωθυπουργός μια συνεκτική στρατηγική
εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και δυναμικής παρουσίας της στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή και στην ΕΕ, η οποία απέδωσε σημαντικές επιτυχίες και την οδήγησε στη χορεία των 25 πιο σημαντικών χωρών του κόσμου. Άλλαξε η μορφή της χώρας με μεγάλα έργα και εντάχθηκε στη ζώνη του Ευρώ, μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ και η Τουρκία αποδέχθηκε να ακολουθήσει μια πολιτική ειρήνης και ευρωπαϊκής προσέγγισης, η Ελλάδα απέκτησε ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και σημαίνοντα ρόλο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε αυτήν την προσπάθεια συνεργάστηκα στενά μαζί του και είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά έναν άνθρωπο συνεπή στις αρχές του, εργατικό και αποτελεσματικό. Η προσφορά του στην πατρίδα ήταν μεγάλη και θα αξιολογηθεί αναλόγως από την ιστορία. Στην οικογένειά του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια”

ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ:

“Όποια πολιτική άποψη και να έχει κάποιος για τον Κώστα Σημίτη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξε δύο θητείες Πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την είσοδο της Ελλάδος στην ζώνη του € και της Κύπρου στην ΕΕ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του για την απώλεια του”.

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΣΟΚ, ΕΥΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ:

“Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην κοινή συνείδηση ως εκφραστής του εκσυγχρονιστικού ρεύματος. Αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για μια Ελλάδα που μπορεί να κινείται ισότιμα στην Ευρώπη και διεκδικεί τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι έχοντας επίγνωση των συσχετισμών και των καταστάσεων.
Το έθνος τον αποχαιρετά με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει. Το ΠαΣοΚ αποχαιρετά τον δεύτερο ιστορικό ηγέτη του και την εμβληματική φυσιογνωμία μιας θεμελιώδους όψης του. Η Ιστορία θα αποτιμήσει το έργο του Κώστα Σημίτη και εμείς που είχαμε την τύχη να υπηρετήσουμε και να συμπράξουμε ως μέλη των κυβερνήσεων του υποκλινόμαστε στη μνήμη του”

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ, ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ:

«ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ. Στο κάδρο των μεγάλων Ελλήνων. Έβαλε την Ελλάδα στην ΟΝΕ, έβαλε την Κύπρο στην ΕΕ. Άφησε την σφραγίδα του σε μεταρρυθμίσεις εκσυγχρονισμού με κοινωνικό πρόσημο και στα μεγαλύτερα έργα από εποχής Χαριλάου Τρικούπη. Ασκησε λαϊκή πολιτική χωρίς λαϊκισμό. Άφησε τα βιβλία του παρακαταθήκη για τον Πατριωτισμό, την Σοσιαλδημοκρατία, τον Εκσυγχρονισμό, την Ευρώπη. Δίδαξε ήθος με τον τρόπο ζωής του και την συμπεριφορά του. Δάσκαλος για εμάς που δουλέψαμε μαζί του. Μεγάλος! Αιωνία του η μνήμη»

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ:

«Αποχαιρετώ μαζί με όλους τους Έλληνες τον Κώστα Σημίτη, τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που η θητεία του αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς σταθμούς στην πρόσφατη εθνική μας διαδρομή.

Ο Κώστας Σημίτης με την πολιτική και προσωπική του στάση διατύπωσε ένα ξεχωριστό παράδειγμα πολιτικού που έθετε στόχους και τους πετύχαινε. Με απαράμιλλο πείσμα, με σχεδόν εμμονική προσήλωση στις αξίες και αρχές, που αποτέλεσαν τους πυλώνες της πολιτικής του, ανέδειξε ως σημαία τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την ενδυνάμωση της ισχύος της και την πλήρη ενσωμάτωσή της στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ευρώ, Κύπρος, μεγάλα έργα έβαλαν την Ελλάδα στον 21ο αιώνα. Απολύτως δίκαια, τοποθετείται στους ιστορικούς ηγέτες της χώρας.

Η σχέση μου με τον Κώστα Σημίτη είναι βιωματική. Σφυρηλατήθηκε μέσα από την άσκηση πολιτικής. Τροφοδοτήθηκε με τη διαρκή εφαρμογή του πολιτικού του παραδείγματος και έτσι ασπάστηκα ένα τρόπο δουλειάς που τον χαρακτηρίζουν η αφοσίωση, η προσήλωση, η ανυποχώρητη στάση απέναντι στην επίτευξη του στόχου.

Μαζί του διδάχθηκα την πολιτική. Λίγο πριν την ένταξη στην ΟΝΕ και το ευρώ, ο υπουργός Κώστας Σημίτης συνέταξε σημαντικά νομοθετήματα που αφορούσαν τη ρύθμιση του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση των αγορών, την προστασία του καταναλωτή και πολλά άλλα θεσμικά μέτρα που αποτέλεσαν τη βάση λειτουργίας της αγοράς και της οικονομίας.
Και ταυτόχρονα κάθε εβδομάδα με «εξέταζε» κατά πόσο απέδιδε ο αγώνας για την αποκλιμάκωση του πληθρισμού που αποτελούσε εθνικό στόχο και προαπαιτούμενο για την ένταξή μας στην ΟΝΕ. Νεαρός πολιτικός θώπευα τότε τους εκπροσώπους των εργαζόμενων και των φορέων της αγοράς που πίεζαν για τα αιτήματά τους. Μα αυτός με επανέφερε διαρκώς στην τάξη επιμένοντας ότι η επίτευξη του στόχου θα ωφελήσει πρώτα αυτούς.

Πράγματι, δικαιώθηκε όταν η χώρα το έτος 2000 είχε εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την είσοδό της στην ιστορικότερη ίως φάση της ευρωπαϊκής της ολοκλήρωσης. Το πολιτικό του παράδειγμα ακολούθησα και όταν ξαφνικά με ένα τηλεφώνημά του τοποθετήθηκα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης καλώντας με στη συνέχεια να εργαστώ για την εξάρθρωση της 17Ν.

Ήταν μια συγκλονιστική δοκιμασία για μένα όταν λίγες εβδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, και ενώ επιχειρούσα να κατανοήσω στην ουσία τους τα θέματα του υπουργείου, με ύφος απόλυτα σοβαρό και σχεδόν αυστηρό μου ζήτησε να ασχοληθώ με την τρομοκρατία.

Κλείσιμο
Σε κάθε μας συνάντηση με το ίδιο ύφος του ανθρώπου και πρωθυπουργού που είχε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης του, απέρριπτε, με τρόπο κάθετο, τις διάφορες θεωρίες που επιχειρούσα κι εγώ να επαναλάβω για την προέλευση και δράση των μελών της 17Ν.

Έτσι, πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι με τον Σημίτη τα λόγια δεν περνούσαν, ότι όφειλα να εργαστώ με σχέδιο, με εμβάθυνση της έρευνας και τελικά να ακολουθήσω ένα μοντέλο πολιτικής που δεν ήταν άλλο από τη δική του μεθοδικότητα, σκληρή και επίμονη δουλειά. Έτσι φτάσαμε στο τόσο ποθούμενο αποτέλεσμα μετά από 27 ολόκληρα χρόνια αδυναμίας του ελληνικού κράτους.

Ο Κώστας Σημίτης είναι μεγάλο μέρος της ζωής μου. Αποτελεί την πολιτική μου συνείδηση που την καλλιέργησα, την μπόλιασα με το παράδειγμα του. Αποτελεί ωστόσο και κομμάτι της ψυχής μου, των συναισθημάτων μου, γιατί ήταν συγκλονιστική η παρουσία του στη διαδρομή μου, που τελικά εξελίχθηκε σε αμοιβαία αγάπη και εμπιστοσύνη"


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ:

"Ο Κώστας Σημίτης, τον οποίο γνώρισα και συμβουλεύθηκα κατά τη θητεία μου ως Υπουργός Εξωτερικών και συνάντησα πρόσφατα, ήταν μία σημαντική προσωπικότητα. Συμμετείχε στον δημόσιο βίο της χώρας από διαφορετικές θέσεις και έβαλε τη δική του σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις, ως Πρωθυπουργός σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία. Την αποτίμηση για όλες τις πτυχές της πολιτικής του δράσης θα την κάνει η Ιστορία. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του για την απώλειά του"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

“Πολιτικός μας αντίπαλος ο Κώστας Σημίτης, αλλά σίγουρα ένας πολιτικός που συνέδεσε το όνομά του με μια σειρά σημαντικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Θυμάμαι ιδιαίτερα, από την περίοδο που ήμουν ευρωβουλευτής, την προσπάθεια να οδηγήσει τόσο την παράταξή του όσο και τη χώρα σε μια περισσότερο ευρωπαϊκή κατεύθυνση. Αλλά και την επιτυχημένη κοινή, εθνική μάχη για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους οικείους του”

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ:

"Ο Κώστας Σημιτης ήταν ένας πολιτικός, ο οποίος τιμήθηκε δύο φορές από τον ελληνικό λαό με το αξίωμα του Πρωθυπουργού. Προσπάθησε, άλλοτε με μεγάλη επιτυχία, άλλοτε με λιγότερη, να αλλάξει τη χώρα, απαντώντας στις προκλήσεις των καιρών. Καθηγητής Πανεπιστημίου με πλούσιο ακαδημαϊκό έργο, κορυφαία προσωπικότητα του αντιδικτατορικού αγώνα, πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια με ευγένεια και ήθος. Κρατάμε, κυρίως, τα δύο ιστορικά επιτεύγματα, που έχουν την προσωπική του σφραγίδα: Την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη και την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

«Όποια πολιτική άποψη και να έχει κάποιος για τον Κώστα Σημίτη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι υπήρξε δύο θητείες Πρωθυπουργός, συνέδεσε το όνομά του με την είσοδο της Ελλάδος στην ζώνη του € και της Κύπρου στην ΕΕ. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του για την απώλεια τους».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ:

“Με θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον Κώστα Σημίτη, τον Πρωθυπουργό που ενέταξε την Ελλάδα στη νομισματική ένωση της Ευρώπης και την Κύπρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα, ένας πολιτικός που με την πολιτεία του σφράγισε τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Ένας άνθρωπος που ήδη από τα πρώτα του βήματα συνδύασε την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία με την ενεργό πολιτική δράση, ήδη από τον Όμιλο Παπαναστασίου και τη θαρραλέα αντίσταση στην επτάχρονη δικτατορία.

Ο Κώστας Σημίτης συνέδεσε το όνομά του με βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την επιμονή στη θεμελίωση μιας βιώσιμης οικονομίας και μιας ανθεκτικής παραγωγικής βάσης. Συνέβαλε στην ανόρθωση και την αύξηση του διεθνούς κύρους της χώρας, αλλά και της ίδιας της πολιτικής. Όσο και αν ορισμένοι στόχοι του έμειναν, όπως δεχόταν και ο ίδιος, μετέωροι, η συμβολή του παραμένει καταλυτική. Κατέδειξε ότι είναι δυνατό να ασκείται φιλολαϊκή πολιτική χωρίς παραχωρήσεις στον λαϊκισμό. Με την επιμονή του στη στοχοθεσία και τον αυστηρό έλεγχο της τήρησής της, βοήθησε στην αντίληψη μιας σύγχρονης διακυβέρνησης, που λογοδοτεί και κρίνεται βάσει πεπραγμένων και όχι ρητορείας και επικοινωνιακής προβολής. Ο λόγος του ήταν πάντοτε καίριος και τεκμηριωμένος, πολλές φορές προφητικός, και κινούνταν μακριά από επιφανειακές απλουστεύσεις, εξωραϊσμούς και μανιχαϊστικά και διχαστικά σχήματα. Ο Κώστας Σημίτης συνέβαλε στην ωρίμανση της Δημοκρατίας μας. Υπηρέτησε την πολιτική που είχε στον πυρήνα της την εμβάθυνση των θεσμών και την εμπέδωση μακρόπνοων εθνικών στόχων. Και ήταν από τους λίγους που υπηρέτησε αυτό το πρότυπο με συνέπεια.

Σε ανθρώπινο επίπεδο, είχα την τύχη τα πρώτα μου βήματα στη δημόσια ζωή να συμπέσουν με τη διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, που μου εμπιστεύθηκε, το 1999, τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού. Είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ ενεργά μαζί του και να διδαχθώ από την πείρα του, τον τρόπο της δουλειάς του, τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις του. Αλλά και από το γνήσιο ενδιαφέρον του για τον Πολιτισμό. Άνθρωπος βαθειάς καλλιέργειας, που συνδύαζε την τριβή στη θεωρία με την αποτελεσματικότητα στην πράξη, λάτρης της όπερας και του κινηματογράφου, ήταν από τους πρώτους που διείδαν την αναπτυξιακή διάσταση του Πολιτισμού, τον οποίο και θεωρούσε αναπτυξιακό εργαλείο για την οικονομία και την κοινωνία.

Στην κυρία Δάφνη Σημίτη, στις κόρες του, στην οικογένειά του, απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια”

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ, ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ:

“Αποχαιρετούμε με σεβασμό έναν πολιτικό που άφησε έντονο αποτύπωμα στην ιστορία της χώρας μας. Ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές, ο Κώστας Σημίτης υπήρξε συνεπής στις αρχές και τα πιστεύω του και αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές. Τον διέκρινε ήθος, εργατικότητα και συνέπεια. Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγο και τις κόρες του»

ΠΡ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:

“Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια πολλαπλώς ξεχωριστή και σημαίνουσα προσωπικότητα στην πρόσφατη πολιτική ζωή του Τόπου, τις θετικές όψεις της οποίας αναγνωρίζουν -ή οφείλουν ν’ αναγνωρίζουν- και οι πολιτικοί του αντίπαλοι.Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Σύζυγό του και στους λοιπούς οικείους του”.

ΠΡΩΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΕΠΠΑΣ:

https://youtu.be/XDfYG6s6uR8?si=shlQ1VM2hIoXe0ff

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΠΟΥ, ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΧΥΤΗΡΗΣ:

https://www.iefimerida.gr/politiki/tilemahos-hytiris-sto-iefimeridagr-gia-kosta-simiti

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ:

«Ο Κώστας Σημίτης έχει καταγραφεί στην ιστορία ως πειθαρχημένος άνθρωπος. Έχει σημασία αυτό. Ήταν βαθειά ρεαλιστής. Με ένα συναίσθημα και με μία αντίληψη πολύ σοβαρή για το λεγόμενο συμφέρον της χώρας. Κουβαλούσε μεγάλα φορτία εμπιστοσύνης και εντός και εκτός Ελλάδος. Είχε οικοδομήσει με την σταθερή του πορεία κεφάλαιο αξιοπιστίας. Βοήθησαν να μπει η Ελλάδα στην ΕΕ».
ΠΑΥΣΕ
ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΓΙΑΝΝΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ:

"Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πρωθυπουργούς. Υπηρέτησε τη χώρα μας με αποτελεσματικότητα και συνέπεια, και προσέφερε πολύτιμο έργο για να διασφαλίσει το μέλλον της, Η ένταξη στη ζώνη του Ευρώ υπήρξε κορυφαία συμβολή στην ευημερία και την ασφάλεια της χώρας. Πραγματοποιήθηκε με σκληρή προσπάθεια. Ήταν αποτέλεσμα σωστής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση και μιας θαυμαστής συμμετοχής της ελληνικής κοινωνίας, και ιδιαίτερα των εργαζομένων που, πιστεύοντας στην αξία του εγχειρήματος, κατέβαλαν υψηλό τίμημα για την είσοδό μας στην ομάδα των ισχυρών της Ευρώπης. Χάρη στην ΟΝΕ, αποφύγαμε τη χρεοκοπία στην κρίση του χρέους, και ανακάμπτουμε οικονομικά σήμερα με τη συνδρομή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και την αξιοπιστία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Αισθάνομαι βαθιά ικανοποίηση που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω, ως Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη διάρκεια της θητείας του Κώστα Σημίτη, στην επίτευξη της ένταξης της Ελλάδας στο Ευρώ. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στη σύζυγό του Δάφνη και στην οικογένειά του.»

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ:

«Ο Κώστας Σημίτης, ο τέταρτος μακροβιότερος Έλληνας Πρωθυπουργός, ο δεύτερος σε διάρκεια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι πια μαζί μας. Τα επιτεύγματα του πολλά (ευρώ, μεγάλα δημόσια έργα όπως η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, Συνήγορος του Πολιτη, εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη, Καποδίστριας, Οικονομική Διπλωματία κλπ), το μεγαλύτερο όμως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό !!! Από τη στιγμή που άκουσα τη θλιβερή είδηση, η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας περνά από το μυαλό μου με τρομερή ένταση. Και ταυτόχρονα με βομβαρδίζουν οι πολιτικές στιγμές που έζησα δίπλα του: Οι τρόποι του, η μέθοδος διοίκησης, η πολιτική του ανάλυση, οι συμβουλές του».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ:

"Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του εκλιπόντος πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος ταύτισε την πολιτική του διαδρομή και την οκταετή πρωθυπουργική του θητεία με μια κρίσιμη για την χώρα ιστορική περίοδο. Την συμβολή του στην διαμόρφωση της Ελλάδας πριν και μετά την είσοδο στο ευρώ θα την κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος"

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ:

"Μέγιστη εθνική απώλεια ο θάνατος του Κώστα Σημίτη. Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Συνδέθηκε με την Ελλάδα στο απόγειο της διπλωματικής της ισχύος, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, στο επίκεντρο της Ευρώπης και την Κύπρο στην Ε.Ε., με την Ελλάδα των μεγάλων έργων και της αισιοδοξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς και με το διαχρονικό αίτημα του εκσυγχρονισμού της χώρας. Ένας Πρωθυπουργός που απέδειξε ότι όταν θέλει η Ελλάδα μπορεί”

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ:

«Ο Κώστας Σημίτης μας δίδαξε πολλά. Με το παράδειγμα και το ήθος του. Ήταν ένας αγωνιστής της Δημοκρατίας. Ένας τολμηρός μεταρρυθμιστής. Ένας μεγάλος Ευρωπαϊστής. Ένας σπουδαίος καθηγητής, αλλά και άνθρωπος. Η σύγχρονη Ελλάδα έχει την υπογραφή του. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. Αντίο Πρόεδρε».























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου