οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Στα τέλη Ιουλίου 1770 τα ρωσικά πλοία εισήλθαν στον ιστορικό λιμένα του Μούδρου Λήμνου και οι Ρώσοι κατέλαβαν όλο το νησί πλην του Κάστρου της πρωτεύουσας Μύρινας. Η τουρκική φρουρά οχυρώθηκε στο Κάστρο, με τις οικογένειές τους και μερικούς πρόκριτους Λημνιούς για ομήρους, ενώ οι Ρώσοι εγκατέστησαν τα πυροβόλα τους στον απέναντι λόφο της Ντάπιας. Ενώ όμως επέκειτο η συμφωνία παραδόσεως των Τούρκων, έφθασε για βοήθειά τους στρατός τουρκικός 4.000 ανδρών υπό τον Χασάν Τζεζαερλί, ο οποίος έλυσε την πολιορκία. Οι Ρώσοι φοβήθηκαν και υποχώρησαν στον Μούδρο, μπήκαν στα πλοία τους και έφυγαν παρά τις ικεσίες των Λημνιών να μη φύγουν αλλά να αγωνιστούν. Μόνον ελευθέρωσαν τους ομήρους. Οι Λημνιοί πλήρωσαν ακριβά τη λύσσα των Τούρκων. Τριακόσιοι (300) προεστοί κατασφάγηκαν, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Β΄ ο Χίος, ο οποίος απαγχονίστηκε μπροστά στον Ναό της Αγίας Τριάδος, που γκρεμίστηκε, και ο γηραιός δάσκαλος. Το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτεται από την αφήγηση του Πατριάρχη Μελετίου. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι έρχεται στη Λήμνο ρωσικό πλοίο με στρατιωτικούς και νεανική χορωδία και αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες Ρώσους κατά τα Ορλωφικά και εμείς τους υποδεχόμαστε με τις αντίστοιχες τιμές. Φυσικά κάθε καλοκαίρι είμαι στη Λήμνο....

 Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"




























«Μα ούτε καφεδάκι;Εναν φρέσκο, τονωτικό χυμούλη; Οχι; Καλά, θα σας φτιάξω ένα τοστάκι. Είσθε από το πρωί νηστικός». Ας μειδιάσουμε υπεύθυνα, καθώς οι εξελίξεις στη ρομποτική και ευρύτερα στον αστερισμό της τεχνητής νοημοσύνης τρέχουν με ταχύτητες που ξεπερνούν κάθε φαντασία – επιστημονική και μη. Οχι πως δεν υπάρχουν και «παρατράγουδα»...

Οταν οι... κοτσάνες της ΑΙ 
χαρίζουν (και) γέλιο

Kύριε διευθυντά,

Ορμώμενη από τις διάφορες συζητήσεις και άρθρα αναφορικά με την ΑΙ (ΤΝ, Τεχνητή Νοημοσύνη), σκέφτηκα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας διάφορες «κοτσάνες» της ΑΙ στη μετάφραση. Ιδού μερικά μαργαριτάρια που χρειάστηκε να αντιμετωπίσω πρόσφατα:

Μια Ιαπωνέζα με ανεμιστήρα (fan) στέκεται πίσω από την οθόνη της (screen) και προσέχει το μωρό της που μόλις σηκώνεται από την υπνάλωσή του (getting up from a nap). Πιο πέρα, η φίλη της κρατώντας έναν ιαπωνικό ανεμοστρόβιλο (Japanese fan), παρατηρεί στον καθρέφτη την κουπαστική της (coiffure) στο κατακόκκινο κεφάλι της (red headwear).

Σε έναν πίνακα, βλέπουμε την Παναγία στα νιάτα της (Holy Virgin in her Youth) και τον Ιησού να πειράζεται στην έρημο (Jesus tempted). Σε άλλον πίνακα θαυμάζουμε την Καθοδήγηση του Χριστού (Αποκαθήλωση), τη Δανάη λαμβάνοντας την Απόχυση του Χρυσού (receiving the shower of gold) και έναν αρσενικό άγυμνο (male nude). Τρομάζουμε πολύ βλέποντας τον πίνακα με την κεφαλοτομία (αποκεφαλισμό), ευτυχώς όμως η ιχθυόσκαλα του Monet (fishpond) στο φροντιστήριο βατραχιών (Grenouillere) με τα νούφαρα μας δίνει μια αίσθηση ηρεμίας, ενώ διερωτώμεθα τι θα γίνει με την Κρίση του Παρισιού (Επιλογή του Πάρι, Τρωικός Πόλεμος). 

Και βέβαια συμπάσχουμε βλέποντας τον σπαστήρα πέτρας (stone breaker), που εργάζεται σκληρά και ζει στο τροχόσπιτό του (caravan). Στην εξοχή όμως, βλέπουμε Βρετονικές υπαίθριες γυναίκες (Breton peasant women) με πλυντήρια στον ήλιο (doing laundry in the sun). Στο μεταξύ, ο Ιωσήφ και η Μαρία αναπαύονται κατά την πτήση προς την Αίγυπτο (Flight to Egypt). Ευτυχώς τους κάνει παρέα ο Παν, παρακινώντας τους να ακούσουν τις γλυκιές του σωληνώσεις (sweet pipings) και να χαρούν στην πισίνα στο δάσος (small pond in the woods). 

Σε άλλο κεφάλαιο βλέπουμε ένα νεαρό κορίτσι με φόρεμα μπάλας (ball gown) να ετοιμάζεται στο επιτραπέζιο ντύσιμό της (dressing table), ενώ δίπλα της ένα αγόρι παίζει με την περιστρεφόμενη μπλούζα του (σβούρα). Θα πάει σ’ ένα χαγιάτι (theatre loge) με τον σύζυγό της που φοράει μια σομπρέρα σαλονιού (top hat). Μετά το θέατρο θα πάνε εκδρομή με το Κόμμα των Σκαφών (Boating Party), με την ελπίδα ότι περνώντας δίπλα από το τοπίο με τις κυράτσες (cypresses), δεν θα τους βρει κανένα ξαφνικό ανοιξιάτικο ντους (spring shower). Προορισμός τους, το Λιμενοθέατρο Ρίβερσαϊντ (Riverside Yacht Club). 

Και ξαφνικά προβάλλει από τον ψεκασμό της θάλασσας (sea mist) η Αφροδίτη! Βλέπει ένα κυνηγόσκυλο να φρουρεύει το νεκρό παιχνίδι (hunting dog guarding dead game) και από την τρομάρα της τρέχει στο ναό, όπου η σορός ενός αγίου βρίσκεται σε κατάσταση αναπαύσεως (resting). Στην άλλη άκρη του κόσμου, ο Γκαγκουάιν (Gauguin) συζητάει με τον Γκόγια, τον ζωγράφο του δικαστηρίου (της αυλής). Ζωγραφίζουν και οι δύο ένα ιπποειδές με έλξη (harnessed horse) ... Στη λιμνούλα κολυμπούν αμέριμνα πάπιες μανταρίνι (mandarin ducks). Αντίθετα στην πόλη, κάποιος σχεδιάζει φιγούρες και καπότες (επικαλύψεις) και μια αναδευτική σκάλα (spiral staircase) που καταλήγει σε ένα υπέροχο σκιτσόμετρο κιγκαλερίας (tapestry sketch).

Και όσο γίνονται όλα αυτά... μια Μαυρομάτα γυναίκα εγκαταλείπει το λουτρό στο Σεράγεβο (Moorish woman finishing her bath at the seraglio).

Το θέμα είναι να μην καταλήξει κανείς στο τρελάριο (τρελοκομείο) μετά απ’ αυτά!

Ελπίζω να διασκεδάσατε όσο και εγώ. Εύχομαι σε όλους Χρόνια Πολλά με υγεία και άφθονο γέλιο...

ΣΟΦΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗ 
Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε. Αθήνα

Μπαχ, ο πέμπτος Ευαγγελιστής...

Κύριε διευθυντά

Είμαι λάτρης της κλασικής μουσικής, αλλά όχι και ειδικός περί αυτήν. Ωστόσο, στο άρθρο του εξαίρετου συνεργάτη σας κ. Ηλία Μαγκλίνη (28/12/2024) για τον Μπαχ θα ήθελα να προσθέσω τα εξής ολίγα:

Ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750), αυτός ο πρίγκιπας της μουσικής και γλυκύτατος άνθρωπος, μια «τερατώδης» μεγαλοφυΐα, είναι ο μουσικός που αγκάλιασε ολόκληρη την οικουμένη και συγκέντρωσε μέσα του όλες τις αντιμαχόμενες τάσεις πολλών αιώνων. Το έργο και η ποικιλία της μουσικής του είναι τεράστια: πρελούντια, χωρικά, καντάτες, σουίτες, λειτουργίες, μοτέτα, φούγκες, τοκάτες, ορατόρια, μουσικές δωματίου, έργα για πιάνο κ.λπ. και πάνω απ’ όλα βέβαια το συναρπαστικό του έργο για εκκλησιαστικό όργανο.

Ο Μπαχ, μυστικιστής, λυρικός, ρομαντικός και βέβαια πολύ ερωτικός, είχε λησμονηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακαλυφθεί σιγά σιγά αργότερα και να περάσει μέσα από τα κείμενα σαν βιβλική μορφή. Τον χαρακτήρισαν ως τον πέμπτο Ευαγγελιστή του Ιησού, που πήρε τη θέση ενός νέου μαθητή του με τα Πάθη κατά Ιωάννη και τα Πάθη κατά Ματθαίο. Η Μεγάλη Λειτουργία του είναι ένα από τα αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, αλλά και το Ορατόριο των Χριστουγέννων, που παίζεται αυτές τις μέρες παντού στο ραδιόφωνο, σε σπίτια, σε καταστήματα, σε πλατείες, αεροδρόμια και σταθμούς, αποτελεί μία από τις καταπληκτικότερες συνθέσεις της παγκόσμιας μουσικής. Το έργο αυτό το ολοκλήρωσε το 1734 και είναι μια δημιουργία μεγάλων διαστάσεων, μια σουίτα από έξι καντάτες, προορισμένη να παίζεται στις έξι συνεχόμενες λειτουργίες της γιορτής των Χριστουγέννων.

Ο Μπαχ είναι πολύ μεγάλος, είναι γεμάτος μουσική, είναι η ίδια η μουσική! Αλλά και το όνομά του, B - A - C - H (Si bemol- La - Do - Si) δεν είναι κι αυτό μουσική; Ο ίδιος το ήξερε πολύ καλά και το χρησιμοποίησε –μόνο ο ίδιος– στο ημιτελές κύκνειο άσμα του: Η Τέχνη της Φούγκας που σταματά στο τέλος της φούγκας 18 και το υπογράφει με νότες: B - A - C - H!

Με εκτίμηση, ευχόμενος εγκάρδια σε όλους σας Καλή Χρονιά!

ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΚΟΥΡΜΟΥΣΗΣ


Εκπαίδευση γιατρών και αναβάθμιση ΕΣΥ

Κύριε διευθυντά

Πρόσφατη μελέτη τού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών και Μελετών, που δημοσιεύθηκε στην «Κ» της 20ής/12, διαπιστώνει σημαντικές διαφορές στη θνησιμότητα του πληθυσμού μεταξύ διαφόρων περιοχών της Αττικής. 

Χωρίς να συσχετίσει τη θνησιμότητα των διαφόρων κοινωνικών ομάδων με όλους τους παράγοντες που την επηρεάζουν, αποδίδει αυτές τις διαφορές (αποκλειστικώς) σε «κοινωνικοοικονομικές ανισότητες». Και συμπεραίνει ότι τα «τμήματα των εργαζομένων και των φτωχότερων στρωμάτων έχουν σαφώς πιο αυξημένους δείκτες θνησιμότητας σε σχέση με τα πλουσιότερα και ανώτερα μεσαία στρώματα». Ομως το συμπέρασμα του ινστιτούτου αδυνατεί να εξηγήσει τις σημειωθείσες τεράστιες διαφορές θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με COVID-19, που νοσηλεύθηκαν σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας. Αυτή η θνησιμότητα, που κυμάνθηκε μεταξύ 30% και 100%, δεν επηρεάστηκε από τις πράγματι υπάρχουσες κοινωνικοοικονομικές ανισότητες.

Καθορίστηκε κυρίως από το επίπεδο της επιστημονικής και επαγγελματικής επάρκειας των γιατρών που υπηρετούν στο κάθε νοσοκομείο. Η οποία επάρκεια εξαρτάται εν πολλοίς από την ιατρική εκπαίδευση για ειδίκευση. Εναν τομέα στον οποίο έχουμε τεράστιες ελλείψεις. Διότι εκτός των άλλων δεν έχουμε θεσπίσει ελάχιστα κριτήρια, τα οποία πρέπει να πληρούν όλοι οι παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή την εκπαίδευση. Με επακόλουθο να λαμβάνουν άδεια άσκησης επαγγέλματος ειδικού γιατρού όχι μόνον οι επαρκείς γιατροί, αλλά και αρκετοί ανεπαρκείς. 

Για παράδειγμα, δεν έχει καθοριστεί ελάχιστος αριθμός εγχειρήσεων που πρέπει να εκτελέσει κάθε ειδικευόμενος γιατρός, πριν του επιτραπεί να μετάσχει σε εξετάσεις για απόκτηση του τίτλου του χειρουργού. Ετσι διαθέτουμε μεν αρκετούς άριστα εκπαιδευμένους χειρουργούς, που κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους έχουν εκτελέσει τριάντα ή πενήντα κολεκτομές, αλλά και μερικούς, που δεν έχουν εκτελέσει ούτε μία τέτοια επέμβαση. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα: τεράστιες διαφορές στην εγχειρητική θνητότητα μεταξύ αυτών των χειρουργών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αποσκοπώντας στην παροχή ιατρικής περίθαλψης υψηλού επιπέδου σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες της, έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες και συστάσεις. Τις οποίες όμως εμείς αρνούμαστε να εφαρμόσουμε. Επιπλέον, η Ενωση Ευρωπαίων Ειδικευμένων Ιατρών, γνωστή ως UEMS (Union Europeenne des Medecins Specialistes), έχει οργανώσει τα ευρωπαϊκά Boards κατά το πρότυπο των αμερικανικών.

Και έχει θεσπίσει ελάχιστα κριτήρια για την παροχή ιατρικής εκπαίδευσης σε κάθε ειδικότητα. Μόνον όσοι γιατροί έχουν εκπαιδευτεί σε Κέντρα που πληρούν τα προκαθορισμένα ελάχιστα κριτήρια, μπορούν να μετάσχουν σε ειδικές εξετάσεις. Οσοι επιτύχουν στις εξετάσεις λαμβάνουν τον τίτλο του εταίρου (fellow) των ευρωπαϊκών Boards. H UEMS πιστοποιεί ότι οι εταίροι της μπορούν να παράσχουν υψηλού επιπέδου ιατρική περίθαλψη. Οι Ελληνες γιατροί, εταίροι των ευρωπαϊκών Boards, πιθανολογείται ότι δεν υπερβαίνουν το 20% των ασκούντων το επάγγελμα.

Μεταξύ των στόχων που ο σημερινός υπουργός Υγείας έχει θέσει για αναβάθμιση του ΕΣΥ, εύχομαι να περιλάβει και την εφαρμογή και στη χώρα μας των ευρωπαϊκών οδηγιών και συστάσεων για την ιατρική εκπαίδευση αρχίζοντας από την Council Directive 5/363/ EEC 16.06.1975, η οποία, σημειωτέον, εκδόθηκε σχεδόν πριν από μισόν αιώνα. 

ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ ΔΟΣΙΟΣ 
Χειρουργός θώρακος, καρδιάς, αγγείων Τέως εκπρόσωπος της χώρας μας στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Κομισιόν


Τα αδέλφια, ο Νομπελίστας 
και η μεταμόσχευση

Κύριε διευθυντά,

Σχετικά με την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου (νεφρού) τα Χριστούγεννα του 1954 στη Βοστώνη, μεταξύ δύο γενετικά πανομοιότυπων αδελφών («Καθημερινή», ηλεκτρονική έκδοση 23 Δεκ.), είναι ενδιαφέρουσες δύο ακόμη πληροφορίες. 

Δεν υπήρχε τρόπος να ελέγξουν την ιστοσυμβατότητα, γι’ αυτό προσπάθησαν να συλλέξουν οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία. Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους διαβεβαίωσε ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα των δύο αδελφών ήταν ακριβώς ίδια. Για να σιγουρευτούν περισσότερο πριν από τη μεταμόσχευση του νεφρού, έκαναν μεταμόσχευση δέρματος μεταξύ δότη και δέκτη, η οποία δεν έδειξε απόρριψη. Ο επικεφαλής της ομάδας δρ Τζόζεφ Μάρεϊ ήταν πλαστικός χειρουργός με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση εγκαυματιών του στρατού, οι οποίοι συχνά χρειάζονταν μεταμόσχευση δέρματος. Ο άρρωστος έζησε με τον νεφρό του αδελφού του 8 χρόνια. 

Και βέβαια το 1990 ο Μάρεϊ βραβεύθηκε με το Νομπέλ Ιατρικής και φυσιολογίας. Πριν από 25 χρόνια περίπου, τον άκουσα στο συνέδριο νεφρολογίας στο Σαν Φρανσίσκο να δίνει μιαν ανεπανάληπτη διάλεξη στα θέματα αυτά. Η ομιλία άρχισε στις 7 το πρωί (οι χειρουργοί ξυπνούν αχάραγο...) και η αίθουσα χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων ήταν ήδη φίσκα. Ετσι έγιναν τα πράγματα.

Β. ΠΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ 
Επιτάλιο Ηλείας


Η Τσαρίνα, οι Ορλώφ και γιατί οργίστηκα

Κύριε διευθυντά

Είναι πολύ χρήσιμα τα ένθετα της Τρίτης «ΠΡΟΣΩΠΑ+ΙΣΤΟΡΙΕΣ» και τα διαβάζω με πολλή προσοχή, όπως και όλη την εφημερίδα. Σας ευχαριστώ για την προσφορά αυτή. Ωστόσο για το ένθετό της αφιερωμένο στην προσωπικότητα του Αλεξίου Ορλώφ, έχω να πω ότι με εξόργισε το περιεχόμενό του, ιδίως όταν διάβασα την επιστολή της Μεγάλης Αικατερίνης προς τον Αλέξιο Ορλώφ (η οποία δημοσιεύεται κατά Κ.Α. Παλαιολόγο στο περιοδικό «Παρνασσός), και στην οποία δικαιολογεί τη ματαίωση της εκστρατείας στην Ελλάδα, ότι οφείλεται στη φυσική δειλία, προδοσία και ευπιστία των Ελλήνων και όχι στην κακή προετοιμασία και ανεπάρκεια του στρατεύματος των αδελφών Ορλώφ. 

Θα παραπονεθώ διότι στο όλο κείμενο δεν αναφέρεται καθόλου η καίρια συμβολή του Ιωάννη Βαρβάκη στη νίκη των Ρώσων στη Ναυμαχία του Τσεσμέ και για το ότι παραλείπεται η συμφορά την οποία εβίωσαν οι κάτοικοι της Λήμνου εξαιτίας των Ορλωφικών. 

Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουλίου 1770 τα ρωσικά πλοία εισήλθαν στον ιστορικό λιμένα του Μούδρου Λήμνου και οι Ρώσοι κατέλαβαν όλο το νησί πλην του Κάστρου της πρωτεύουσας Μύρινας. Η τουρκική φρουρά οχυρώθηκε στο Κάστρο, με τις οικογένειές τους και μερικούς πρόκριτους Λημνιούς για ομήρους, ενώ οι Ρώσοι εγκατέστησαν τα πυροβόλα τους στον απέναντι λόφο της Ντάπιας. Ενώ όμως επέκειτο η συμφωνία παραδόσεως των Τούρκων, έφθασε για βοήθειά τους στρατός τουρκικός 4.000 ανδρών υπό τον Χασάν Τζεζαερλί, ο οποίος έλυσε την πολιορκία. 

Οι Ρώσοι φοβήθηκαν και υποχώρησαν στον Μούδρο, μπήκαν στα πλοία τους και έφυγαν παρά τις ικεσίες των Λημνιών να μη φύγουν αλλά να αγωνιστούν. Μόνον ελευθέρωσαν τους ομήρους. Οι Λημνιοί πλήρωσαν ακριβά τη λύσσα των Τούρκων. Τριακόσιοι (300) προεστοί κατασφάγηκαν, ανάμεσά τους και ο Μητροπολίτης Ιωακείμ Β΄ ο Χίος, ο οποίος απαγχονίστηκε μπροστά στον Ναό της Αγίας Τριάδος, που γκρεμίστηκε, και ο γηραιός δάσκαλος. Το μέγεθος της τραγωδίας αποκαλύπτεται από την αφήγηση του Πατριάρχη Μελετίου.

Κάθε χρόνο το καλοκαίρι έρχεται στη Λήμνο ρωσικό πλοίο με στρατιωτικούς και νεανική χορωδία και αποτίει φόρο τιμής στους πεσόντες Ρώσους κατά τα Ορλωφικά και εμείς τους υποδεχόμαστε με τις αντίστοιχες τιμές. Φυσικά κάθε καλοκαίρι είμαι στη Λήμνο. 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΡΑΒΙΑ–ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ
Συνταξιούχος συμβολαιογράφος



Ο διαγωνισμός, κριτές και αμιλλώμενοι

Κύριε διευθυντά

Η φωνή της Ελλάδας ηχεί απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Σε κάθε καρδιά που πάλλεται, όπου κι αν βρίσκεται στον κόσμο μας, σ’ αυτόν «τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα», ζει πάντα μια κρυφή ή ίσως και φανερή Ελλάδα.

Δεν θα μιλήσω γι’ αυτήν, γιατί δεν έχω ασφαλώς ούτε τη γνώση ούτε τη δύναμη. Θέλω εδώ να πω για μια άλλη «Φωνή της Ελλάδας», την τραγουδιστική. Αυτή που παρουσιάζει η τηλεόραση του ΣΚΑΪ με τεράστια θεαματικότητα. Νέοι με όραμα και φιλοδοξία, τραγουδιστές του δρόμου, αγωνιστές της ζωής, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, αφοσιωμένοι στην Ευτέρπη και την Καλλιόπη, παρελαύνουν για να συγκρίνουν τα ταλέντα τους, να πραγματώσουν και να κατακτήσουν τα όνειρά τους, να νικήσουν ή να αποδεχθούν τη νίκη του άλλου: Να αμιλλώνται. Μας χαρίζουν στιγμές ανάπαυλας, απόλαυσης και ξενοιασιάς, αλλά συχνά και μεγάλη συγκίνηση με τη διήγηση προσωπικών βιωμάτων.

Φέτος είχαν τέσσερις κριτές που στη συνέχεια έγιναν δάσκαλοί τους. Ολοι τους καταξιωμένοι τραγουδιστές: Οι κ. Μαζωνάκης, Μάστορας, Μουζουράκης και η κυρία Παπαρίζου. Η συναδελφικότητα αναμεταξύ τους, η αγάπη, η τρυφερότητα, η εκτίμηση και ο σεβασμός του ενός προς τον άλλο είναι παραδείγματα προς μίμηση, για τη συνθετικότητα και συνεκτικότητα που παράγουν. Εντυπωσιακή η δικαιοσύνη τους και η επιχειρηματολογία τους για τις επιλογές τους, τις επιλογές των αρίστων και μελλοντικά υποσχόμενων. Και η ευγένειά τους. Αλλά και κάτι ακόμη: Οι κριτές και δάσκαλοι αυτοί έχουν υπερβεί κατά πολύ το καλλιτεχνικό αντικείμενό τους.

Εκφράζονται ενίοτε, πάντοτε με μέτρο και φειδώ, και χωρίς καμία επιτήδευση, με βαθιά σκέψη, αποφθεγματικά, δηλαδή με βάση τις «πρώτες αρχές», φιλοσοφικά.

Εύγε τους! Και εύγε και στον κ. Καπουτζίδη, τον παρουσιαστή της εκπομπής, που ο λόγος, η χάρη, η παιδεία του και η ευγένειά του σκλαβώνουν!

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αθήνα











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου