οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

Η ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ 'Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ/ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ ΝΑ ΑΠΛΩΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΚΡΑΙΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ......

 Aπό "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 03/01/25

Πολιτικό πόκερ με την προεδρική εκλογή

Πότε αποφασίζει ο Μητσοτάκης - Πώς θα κινηθεί ο Ανδρουλάκης 
- Ποια πρόταση εξετάζει ο Φάμελλος
 
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ

Μήνες σεναρίων, δεκάδες ονόματα και κινήσεις που παραπέμπουν σε ένα πολιτικό πόκερ. Αυτά είναι τα συστατικά της προεδρολογίας που απογειώνεται καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αποκάλυψη των υποψηφίων για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος έχει αναφέρει, αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Υπό κανονικές συνθήκες θα εθεωρείτο περίπου βέβαιο ότι θα προτείνει και πάλι την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για μια δεύτερη θητεία. Μετά τις ευρωεκλογές του περασμένου έτους, ωστόσο, η πτώση των εκλογικών ποσοστών της ΝΔ άνοιξε σενάρια υπέρ μιας κεντροδεξιάς στροφής, με κάποιους «γαλάζιους» βουλευτές να μην κρύβουν την επιθυμία τους για έναν Πρόεδρο με χαρακτηριστικά παραταξιακά. 

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταλήξει σε κάποια υποψηφιότητα παρότι έχει ζητήσει τις απόψεις συνεργατών και συνομιλητών του. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ έχει αντιστραφεί, ιδίως μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Διόλου τυχαία, δύο στελέχη με ειδικό πολιτικό βάρος, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μίλησαν ανοιχτά υπέρ μιας δεύτερης θητείας για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για να μη στηριχθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Μια επανάληψη αυτής της πρότασης θα έβγαζε, άλλωστε, τον Πρωθυπουργό από τη δύσκολη θέση να χρειαστεί να εξηγήσει δημόσια γιατί δεν προτείνει και πάλι την Πρόεδρο που ο ίδιος είχε αναδείξει και θα επανέφερε τη συζήτηση περί εσωστρέφειας και αμφισβήτησης των επιλογών του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του.

Τα ονόματα που ακούγονται


Σε κάθε περίπτωση, τα ονόματα που έχουν πρωταγωνιστήσει στα στοιχήματα είναι ο Κωνσταντίνος Τασούλας, οι πρώην ανώτατοι δικαστές και υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί Ιωάννης Σαρμάς και Παναγιώτης Πικραμμένος, ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η Λίνα Μενδώνη και η Μαρία Δαμανάκη. 

Τα σενάρια ως προς το μέρος που τον αφορούν, πάντως, φρόντισε χθες να διαγράψει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, αναφέροντας με κατηγορηματικό τρόπο: «Η χώρα έχει Πρόεδρο η οποία είναι πολύ καλή, αν θέλετε τη γνώμη μου στον βαθμό που μου πέφτει λόγος, και η χώρα έχει κεντρικό τραπεζίτη που του αρέσει η δουλειά που κάνει. Η συζήτηση δεν με αφορά».

Μια ενδεχόμενη νέα υποψηφιότητα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου θα έχει, καταπώς φαίνεται, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς διαφαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σωκράτης Φάμελλος γνωστοποίησε και στα κομματικά όργανα ότι σκοπεύει να καταθέσει δική του πρόταση που θα προέρχεται από τον προοδευτικό χώρο και θα επιδιώξει τη συναίνεση της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και, φυσικά, του ΠΑΣΟΚ (το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα στηρίξει καμία υποψηφιότητα).

Ο υποψήφιος της Κουμουνδούρου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να ανακοινώσει τον δικό του υποψήφιο νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό ή έστω μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. Από τα ονόματα που ακούγονται εντονότερα είναι αυτό του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Δραγασάκη, που είχε αποχωρήσει μετά την εκλογή Κασσελάκη, αλλά διατηρεί καλές σχέσεις και με την τωρινή ηγεσία της Κουμουνδούρου και με τη Νέα Αριστερά. Θα πρόκειται όμως για μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα και άρα στο τραπέζι θα πέσουν και άλλα ονόματα, με χαρακτηριστικά ευρύτερης αποδοχής. Σενάρια που θέλουν τον Σωκράτη Φάμελλο να προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Αλέξη Τσίπρα διαψεύδονται και από τις δύο μεριές.

Τα σενάρια κομματικών υποψηφιοτήτων εκατέρωθεν δεν αφορούν, προφανώς, το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, από τη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν με νόημα ότι η πολιτική παράδοση των τελευταίων δεκαετιών υπαγορεύει όταν κυβερνά μία παράταξη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προέρχεται από τον «αντίπαλο» πολιτικά χώρο. «Θεωρούμε ότι το πρόσωπο που θα προτείνει ο Πρωθυπουργός πρέπει να προέρχεται από την Κεντροαριστερά» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς, φωτογραφίζοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ, πάντως, αναμένει την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού για να τοποθετηθεί και αφήνει πεδίο ανοικτό, αφού «κάθε πρόσωπο έχει το δικό του συμβολικό φορτίο και αξιολογείται αυτόνομα».

Το χρέος του Πρωθυπουργού

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συμπίπτει χρονικά με την επίσημη έναρξη της διαβούλευσης και των εργασιών για τη νέα Συνταγματική Αναθεώρηση. Ο ίδιος κρατά στα χέρια του σύμφωνα με το Σύνταγμα τόσο την επιλογή του προσώπου του νέου Προέδρου όσο και τη μορφή και τη διαδικασία που θα πάρει η πρώτη φάση της Αναθεώρησης από τη σημερινή Βουλή που είναι και η κυριότερη για τις αλλαγές που θα γίνουν. 

Οπως είναι φυσικό η στάση της Αντιπολίτευσης εξαρτάται από τα κριτήρια της επιλογής του προσώπου και τη διάθεση συναινετικών διαδικασιών στη διαμόρφωση των νέων συνταγματικών ρυθμίσεων. Και τα δύο κορυφαία θέματα, φαινομενικά ανεξάρτητα μεταξύ τους, συνδέονται καταλυτικά με το πολιτικό κλίμα που θα διαμορφωθεί στη χώρα και τις εξελίξεις στον δύσκολο νέο χρόνο που μόλις έχουμε εισέλθει.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα πράγματα είναι πολύ καθαρά. Στο πρόσωπό του οφείλει και πρέπει να εκφραστεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση και να αντιπροσωπευθεί η μέγιστη δυνατή πλειοψηφία των πολιτών. Εδώ υπάρχει η δοκιμασμένη πρακτική των προηγούμενων χρόνων. 

Είναι κρίμα που ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης με την ανοχή ή την παρότρυνσή του άνοιξε το θέμα της ονοματολογίας με αποτέλεσμα μια άσκοπη και ατέρμονη παράθεση ονομάτων που υποβαθμίζουν τη διαδικασία και δεν σέβονται τη σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά και ένα μέρος της ελάσσονος Αντιπολίτευσης έσπευσε να δώσει στην εκλογή λαϊκομετωπικά χαρακτηριστικά προβάλλοντας άκαιρα ονόματα. Το ΠΑΣΟΚ και ο Ν. Ανδρουλάκης εξαρχής τοποθετήθηκαν θεσμικά για τα κριτήρια χωρίς να μπουν στον πειρασμό μιας άσκοπης ονοματολογίας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την Αναθεώρηση του 2001 που ουσιαστικά εκσυγχρόνισε το συνταγματικό πλαίσιο με την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και τις νέες συνθήκες, οι δύο που ακολούθησαν το 2008 και το 2019 παρήλθαν χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Η πρώτη έμεινε στην κατάργηση του ασυμβίβαστου των βουλευτών και η δεύτερη σε δευτερεύουσας σημασίας ρυθμίσεις εκτός βέβαια από την αλλαγή στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ψήφο των αποδήμων. Αυτή τη φορά η αναθεωρητική διαδικασία δεν πρέπει να μείνει αναξιοποίητη με μόνη παρέμβαση, ίσως, στο άρθρο 16 για τα Πανεπιστήμια που σήμερα κυριαρχεί στον δημόσιο διάλογο.

Το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας βιώνει πολύχρονη κρίση αντιπροσώπευσης. Ο δείκτης κινητοποίησης των πολιτών είναι πολύ μικρός και η συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες μειώνεται δραματικά φθάνοντας σχεδόν στο 40%. Αυτό από μόνο του συνιστά πρόβλημα. 

Το ΠΑΣΟΚ θέτει επιτακτικά εδώ και καιρό ζήτημα δημοκρατίας και επάρκειας των θεσμών με κομβικά σημεία τα ατομικά δικαιώματα, την ανεξαρτησία των εξουσιών ιδίως της Δικαιοσύνης, την αναβάθμιση των θεσμικών αντίβαρων όπως είναι οι Ανεξάρτητες Αρχές, την ευρύτερη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας και των αντιπροσωπευτικών θεσμών. Για να μην ξεχνάμε τα θέματα διαφάνειας «πολιτικού χρήματος» που είναι πάντα στην ημερήσια διάταξη.

Θα ήταν θετική εξέλιξη αν ο Πρωθυπουργός που έχει την πρωτοβουλία μπορούσε να θεωρήσει και τις δύο θεσμικές διαδικασίες αφορμή για τη διαμόρφωση κλίματος συναίνεσης, ουσιαστικής και σε βάθος συζήτησης για το Σύνταγμα και να εγκαινιάσει μια νέα περίοδο στη δημόσια ζωή για τη χώρα. Δυστυχώς η μέχρι τώρα πρακτική του δείχνει να είναι πολύ μακριά από αυτή την ανάγκη καθώς ο τρόπος που κυβερνά, η πολιτική του στις Ανεξάρτητες Αρχές, η αντιμετώπιση των υποκλοπών και των θεμάτων διαφάνειας δεν προοιωνίζονται μια τέτοια υπέρβαση.

Το ΠΑΣΟΚ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και εδώ θα συνεισφέρει και θα παλέψει τις απόψεις και τις προτάσεις του ούτως ώστε να μη χαθεί η ιστορική ευκαιρία και να προετοιμάσει, στο μέτρο του δυνατού, τον δρόμο για την επόμενη κυβέρνηση που θα επικυρώσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μια κυβέρνηση στην οποία ευελπιστεί να έχει τον καθοριστικό ρόλο.

-Ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι πρώην υπουργός


....από την "Κontra News", και...


TOY ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Το σύστημα Μητσοτάκη κυριαρχεί στο δημόσιο βίο, επειδή – φρόντισε να- ελέγχει τα συστημικά ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη. Δηλαδή ελέγχει ότι φοβάται μια κυβέρνηση: τον δημόσιο έλεγχο. Και συνεπώς δεν λογοδοτεί για τις επιλογές του…

Ο προσεταιρισμός των μηχανισμών της ενημέρωσης είναι υπόθεση εξαγοράς τους. Μεγάλα «ντηλς» και διάθεση κρατικού χρήματος με τις «λίστες» στους ιδιοκτήτες των μέσων, συν πρόσληψη στρατιάς δημοσιογράφων: στην κρατική ΕΡΤ, το δημόσιο, τις , κατά τα λοιπά ιδιωτικές, ΔΕΚΟ -συν όσους απασχολούν φίλιοι επιχειρηματίες.

Η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης - εκτός από τον διορισμό της ηγεσίας της -για το Μητσοτακέικο είναι παλαιά τέχνη. Συμβολίζεται με τους δεσμούς του πατρός Μητσοτάκη με τον «διαβόητο» Βασίλη Κόκκινο και την - αδιανόητη για δικαστικό -δήλωση του Παν. Πικραμένου ότι «είναι φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη»- και γι αυτό τον «έμπλεξαν» στο σκάνδαλο Νοβάρτις.

Με «πιασμένους»- που θα έλεγε και ο Δένδιας- τους δυο ελεγκτικούς πυλώνες, ο μηχανισμός διοίκησης του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εχει να φοβηθεί τίποτε. Είτε πρόκειται για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες του», είτε για - ύποπτα ως σκανδαλώδη -κυβερνητικά πεπραγμένα :από οικονομική αδιαφάνεια ,μέχρι τα Τέμπη, την Πύλο, τις υποκλοπές, τις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου, ,τη γενικευμένη φαυλότητα.

Ενδιαφέρονται περισσότερο ξένα ΜΜΕ και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, παρά οι εγχώριοι θεματοφύλακες της αλήθειας και της νομιμότητας. Ακόμη και όταν ο Πρωθυπουργός μοιράζει υπουργικούς ρόλους σε πρόσωπα που έχουν τεθεί υπο παρακολούθηση, από την εθνική αντικατασκοπεία ,της οποια προΐσταται πολιτικά, αυτοπροσώπως. Η ανανεώνει τη θητεία αρχηγού ΓΕΕΘΑ , τον οποιο παρακολουθούσε προηγουμένως η συγκεκριμένη υπηρεσία.

Για τα πραγματικά δεδομένα της χώρας, όταν δεν κωφεύει η Δικαιοσύνη, το κυβερνητικό ψεύδος και η μιντιακή παραπληροφόρηση αναστρέφουν την πραγματικότητα. Οι ενοχλητικές ειδήσεις εξαφανίζονται και η ενημέρωση αρχίζει και τελειώνει στα κυβερνητικά non papers, που συσκοτίζουν- ενώ οι δικαστικές εκκρεμότητες διαιωνίζονται ή κλείνουν αυθαίρετα.

Ο Πρωθυπουργός αντι απολογίας προαναγγέλλει δικαστικές αποφάσεις με συνεντεύξεις σε φίλους της κυβέρνησής του, σε συγγενείς και εξαρτημένους από το κράτος . Και στην ετήσια υποχρέωση να έχει ενώπιόν του ολόκληρο το πολιτικό ρεπορτάζ, οι άνθρωποί του μοιράζουν ερωτήσεις και αποκλείουν δημοσιογράφους που δεν ελέγχονται.

Δεν δίστασε να στείλει επιστολή στον προηγούμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου , με οδηγίες για τη δικογραφία των Τεμπών. Η σημερινή εισαγγελέας και η πρόεδρος του Αρείου Πάγου - καταλύοντας το διαχωρισμό των εξουσιών- υπερασπίζονται την κυβέρνησή του, απέναντι στο Ευρωκοινοβούλιο ,την κοινοτική Δικαιοσύνη και το δημόσιο αίσθημα περί δικαίου.. Και αν μια δικαστική λειτουργός - όπως η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη- παρα είναι ενοχλητική, εξαφανίζεται μαζί με την υπηρεσίας της.

Η σύνθεση των Ανεξάρτητων αρχών αλλοιώνεται όταν δεν φιμώνονται οι επικεφαλής τους , ή τους προσάπτεται «προσωπική ατζέντα» προσωπικά από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή..

Σ' αυτό το περιβάλλον ,ο κορυφαίος πολιτειακός θεσμός, καταλήγει υπόθεση άβουλων και αδυνάμων προσώπων, που δεν διανοούνται , ούτε τον συνταγματικό όρκο τους να σκεφθούν. Μετά την αντιδημοφιλή Σακελλαροπούλου-που επιμένει δια των φίλων της- η «προεδρολογία» εστιάζει και στον χειρότερο όλων των εποχών, στο έδρανο που κάθισαν ο Τσαλδάρης, ο Αλευράς και ο Κακλαμάνης.

Ο Κώστας Τασούλας βρίσκεται στη λίστα διεκδικητών - έστω και ως λαγός- του αξιώματος που τιμήσαν ο Τσάτσος, ο Καραμανλής, ο Στεφανόπουλος, ο Παπούλιας και ο Παυλόπουλος. Αλλά τα ΜΜΕ αποφεύγουν προκλητικά να ανιχνεύσουν τη διαδρομή του: από ψυχοπαίδι του Αβέρωφ ως τη θητεία του ως δημάρχου Κηφισιάς- για την οποια καταγγέλθηκε για ζήτημα ηθικής τάξης , αλλά ποτέ δεν απολογήθηκε- μέχρι την τρέχουσα κομματική συμπεριφορά του , από το ψηλότερο έδρανο της Βουλής.

Συνιστά πολιτική οπισθοδρόμηση ότι το προσόν που τον ωθεί στην εξάντληση της πολιτειακής κλίμακας , είναι είτε η ευκολία στη «διαχείρισή» του από τη σημερινή κυβέρνηση, είτε η συνενοχή στον αντικοινοβουλευτισμό της.


...από το "Militaire", και...


https://www.militaire.gr/i-farsa-tis-eklogis-proedroy-stin-ellada-tis-eklegomenis-monarchias/

....η θέση του ΚΚΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου