οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

"...Η διάγνωση και μόνο του είδους του τριχώματος, αλλά και του φωτοτύπου του δέρματος, προκειμένου να επιλεχθεί η κατάλληλη μέθοδος αποτρίχωσης, μαζί με τις γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας του δέρματος, κάνει την αποτρίχωση επιστήμη. Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες της έκδοσης της περίφημης εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, που ανέθετε αρχικά τη χρήση τεχνικών laser μόνο σε ιατρούς και η οποία ανεκλήθη έπειτα από παρέμβαση-υπόμνημα του Συλλόγου Αισθητικών Ελλάδος. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος και η μετέπειτα ανάκλησή της ουσιαστικά έδειξαν την παραδοχή του αρμόδιου υπουργείου στα εξής: πρώτον, ότι οι τεχνικές με μηχανήματα laser (αποτρίχωση, λιποαναρρόφηση κ.λπ.) δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά απαιτούνται ειδικές γνώσεις ιατρικής επιστήμης και δεύτερον, οι αισθητικοί ως κατέχοντες αυτές τις γνώσεις από την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση είναι σε θέση, παράλληλα με τους ιατρούς, να χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα...."

Η επιστολή από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/01/18


Η τέχνη της αισθητικής, τα λέιζερ και τα μυστικά της αποτρίχωσης

Κύριε διευθυντά,

Στις 19-12-2017 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας άρθρο του δημοσιογράφου κ. Απόστολου Λακασά με τον χλευαστικό τίτλο «Αποτρίχωση... πανεπιστημιακού επιπέδου», όπου στο περιεχόμενό του χλεύαζε την προσπάθεια του κλάδου μας να ενταχθεί το ΤΕΙ Αισθητικής στο υπό σύσταση Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Η προχειρότητα και ο ωχαδελφισμός με τα οποία αντιμετωπίζει το επάγγελμα της αισθητικού γενικότερα ο συντάξας το επίμαχο άρθρο δημοσιογράφος δεν μας ξενίζουν. Αλλωστε, εξαιτίας των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών έχουμε οδηγηθεί ως λαός στη σημερινή δεινή οικονομική θέση. Θεωρούμε όμως υποχρέωσή μας προς τον σκοπό της αμφίπλευρης ενημέρωσης του αναγνωστικού σας κοινού να αναφέρουμε τα εξής:

Η παροχή υπηρεσιών αισθητικής, όσο απλή διαδικασία κι αν φαίνεται στα μάτια του κ. Λακασά, αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις μια παρέμβαση στο ανθρώπινο σώμα που, αν δεν πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα για την υγεία του πελάτη-ασθενούς. Ως γνωστόν το επάγγελμα της αισθητικής τέχνης κατοχυρώθηκε επαγγελματικά με το Ν.Δ. 361/69, που εξακολουθεί να ισχύει μέχρι σήμερα, και διδάσκεται στα ΤΕΙ Αισθητικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Η επιλογή του Ελληνα νομοθέτη να διδάσκεται η αισθητική στα ΤΕΙ και όχι στις ιδιωτικές σχολές (ΙΕΚ κ.λπ.) δεν ήταν τυχαία: η τέχνη της αισθητικής επεμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα με εργαλεία, τεχνικές και μεθόδους που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αν δεν χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο. Ειδικά με τη ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη και την εισαγωγή νέων μηχανημάτων αισθητικής (π.χ. laser, κρυολιπόλυσης, ηλεκτροθεραπείας, ραδιοσυχνότητες κ.λπ.) καθίσταται απαραίτητη όσο ποτέ η έγκυρη επιστημονική εκπαίδευση των αισθητικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ΤΕΙ Αισθητικής, ανάμεσα σε άλλα μαθήματα, διδάσκονται Ανατομία, Δερματολογία, Φυσιολογία, Ανόργανη και Οργανική Χημεία, Βιολογία, Νοσολογία, Ενδοκρινολογία, Ηλεκτροθεραπεία, Κοσμετολογία, Διαιτολογία-διατροφή, Μακιγιάζ, Αισθητική Γυμναστική, Αποτρίχωση (Προσωρινή και μόνιμη), Ειδικά θέματα Φυσικής, Laser κ.ά.

Η έννοια της αισθητικής δεν περιλαμβάνει μόνο την αποτρίχωση. Βέβαια, και η αποτρίχωση δεν αποτελεί μια εύκολη διαδικασία και απαιτεί ειδικούς χειρισμούς. Η τρίχα δεν είναι μια τόσο απλή δομή, όσο φαίνεται. Είναι εξάρτημα του μεγαλύτερου και σπουδαιότερου οργάνου του σώματος. Ο τριχοσμηγματογόνος θύλακας, εκτός από την τρίχα που βλέπουμε, έχει κι έναν σμηγματογόνο αδένα, έναν ιδρωτοποιό αδένα και πλήθος νευρικών απολήξεων. Η αποτρίχωση αν δεν γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο, από ειδικό, που έχει σπουδάσει αυτό το αντικείμενο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ισορροπία αυτής της δομής. Η κακή αποτρίχωση μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, φλεγμονή, μελαγχρωματικές βλάβες, εγκαύματα, ακόμα και μόνιμες βλάβες. Η διάγνωση και μόνο του είδους του τριχώματος, αλλά και του φωτοτύπου του δέρματος, προκειμένου να επιλεχθεί η κατάλληλη μέθοδος αποτρίχωσης, μαζί με τις γνώσεις ανατομίας και φυσιολογίας του δέρματος, κάνει την αποτρίχωση επιστήμη.

Είναι νωπές ακόμη οι μνήμες της έκδοσης της περίφημης εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας, που ανέθετε αρχικά τη χρήση τεχνικών laser μόνο σε ιατρούς και η οποία ανεκλήθη έπειτα από παρέμβαση-υπόμνημα του Συλλόγου Αισθητικών Ελλάδος. Η συγκεκριμένη εγκύκλιος και η μετέπειτα ανάκλησή της ουσιαστικά έδειξαν την παραδοχή του αρμόδιου υπουργείου στα εξής: πρώτον, ότι οι τεχνικές με μηχανήματα laser (αποτρίχωση, λιποαναρρόφηση κ.λπ.) δεν είναι μια απλή υπόθεση, αλλά απαιτούνται ειδικές γνώσεις ιατρικής επιστήμης και δεύτερον, οι αισθητικοί ως κατέχοντες αυτές τις γνώσεις από την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση είναι σε θέση, παράλληλα με τους ιατρούς, να χρησιμοποιούν αυτά τα μηχανήματα.

Δικαίως, λοιπόν, αιτούμαστε να ενταχθεί ο κλάδος μας στο Πανεπιστήμιο Αττικής ως παραϊατρικό επάγγελμα υγείας!

Κατερίνα Παπασάββα-Λαμπαδάκη, Αισθητικός, πτυχιούχος Αθηνών και Βιέννης, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Επαγ/τιών Αισθητικών Δωδ/σου και Κυκλάδων Νοτίου Αιγαίου επί 12 έτη, αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΕ Δωδεκανήσου, μέλος του Δ.Σ. της ΟΣΕΔΑ Ελλάδος, κάτοικος Ρόδου








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου