οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

"...Το χθεσινό επεισόδιο αποτελεί ουσιαστικά ακόμη ένα δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την πολιτική της υπερφορολόγησης, η οποία έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τα δημόσια ταμεία, καθώς, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, παρά την αύξηση των φόρων, τα έσοδα που εισπράττονται είναι λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά, ενώ την ίδια ώρα μήνα με τον μήνα φουσκώνει επικίνδυνα η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αντανακλά δε την έντονη αντιπαράθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε κυβέρνηση και κόμμα, με πρωτοκλασάτα στελέχη να εκφράζουν τη δημόσια διαφωνία τους για τη συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. ..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (πρωτοσέλιδο+
εσωτερικά θέματα)


                                       "ΤΑ ΝΕΑ", 04/01/18 




                                        "ΤΑ ΝΕΑ", 04/01/18


Πόλεμος εντυπώσεων με εξαγγελίες του ποδαριού
Οι 12 μηνιαίες δόσεις για όλες τις φορολογικές υποθέσεις που ανακοίνωσε η Αντωνοπούλου διαψεύστηκαν έπειτα από λίγη ώρα και με κατηγορηματικό τρόπο από τον Τσακαλώτο
Της Μαρίας Βουργάνα

Είναι τέτοια η φόρα που έχει πάρει η κυβέρνηση με την παροχολογία, ώστε υπουργοί φθάνουν στο σημείο να εξαγγέλλουν ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πληρωμή των φόρων που έχουν γονατίσει τους φορολογουμένους και σε διάστημα λίγων ωρών να διαψεύδονται από τους συναδέλφους τους αρμόδιους υπουργούς. Ενα τέτοιο κυβερνητικό αλαλούμ προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, η οποία προανήγγειλε ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα πληρωμής όλων των φόρων σε 12 άτοκες δόσεις, την οποία «έκαψε» λίγο αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Ομορφες παροχές όμορφα καίγονται...
Συγκεκριμένα, η Ράνια Αντωνοπούλου, μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, δήλωσε ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε 12 μηνιαίες δόσεις. Μάλιστα δεν σταμάτησε εκεί, αλλά πήγε και ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι για το θέμα αυτό το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο. «Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια. Αυτό θα διευκολύνει και τα νοικοκυριά και τον προγραμματισμό τους» είπε χαρακτηριστικά η Ράνια Αντωνοπούλου.

Ανακοινώσεις ερήμην των θεσμών

Η δήλωσή της αυτή προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη ενόχληση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που είναι ο πλέον αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα και μέσω κύκλων του έσπευσε να διαψεύσει την αναπληρώτρια υπουργό και τις εξαγγελίες της, αποκαλύπτοντας μια κυβέρνηση σε πανικό που τρέχει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα από τους υπέρογκους φόρους και εισφορές που έχει επιβάλει, προκαλώντας έκρηξη στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και απόγνωση στα εκατομμύρια των πολιτών. Μετά τις δηλώσεις Αντωνοπούλου, πηγές του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάριζαν ότι «δημοσιεύματα του Τύπου για την πληρωμή φόρων σε 12 δόσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». «Είμαστε πολύ μακριά από κάτι τέτοιο» έλεγαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το θέμα αυτό δεν έχει συζητηθεί με τους θεσμούς. Αλλωστε, όπως σημείωναν, οι 12 μηνιαίες δόσεις συνεπάγονται συνέχιση πληρωμών στο επόμενο οικονομικό έτος (σ.σ.: ο προϋπολογισμός κλείνει κάθε Φεβρουάριο) και για τον λόγο αυτόν δεν εξετάζονται.
Σήμερα η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων γίνεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου, τη δεύτερη στο τέλος Σεπτεμβρίου και την τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου. Σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου πληρωμής του φόρου εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις, η εξόφλησή του θα άρχιζε τον Ιούλιο του 2018 και θα ολοκληρωνόταν τον Ιούνιο του 2019. Δηλαδή ένας βεβαιωμένος φόρος που έχει προβλεφθεί στα έσοδα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους θα εισπραττόταν στο μεγαλύτερο μέρος του τον επόμενο χρόνο, με τα έσοδα να καταγράφονται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους αφήνοντας τρύπα στον τρέχοντα. Κάτι τέτοιο, με δεδομένες τις δημοσιονομικές δυσκολίες, εκτιμάται ότι είναι αδύνατον να συμβεί. Δεν είναι λίγες οι φορές στο παρελθόν που το σενάριο αυτό βρέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές, οι οποίοι ωστόσο πάντα έβγαζαν κόκκινη κάρτα.

Οι φόροι αυξήθηκαν, τα έσοδα μειώθηκαν

Το χθεσινό επεισόδιο αποτελεί ουσιαστικά ακόμη ένα δείγμα του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση από την πολιτική της υπερφορολόγησης, η οποία έχει γυρίσει μπούμερανγκ για τα δημόσια ταμεία, καθώς, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, παρά την αύξηση των φόρων, τα έσοδα που εισπράττονται είναι λιγότερα από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά, ενώ την ίδια ώρα μήνα με τον μήνα φουσκώνει επικίνδυνα η τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Αντανακλά δε την έντονη αντιπαράθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σε κυβέρνηση και κόμμα, με πρωτοκλασάτα στελέχη να εκφράζουν τη δημόσια διαφωνία τους για τη συνεχιζόμενη φορολογική αφαίμαξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μάλιστα οι αντιδράσεις αυτές φούντωσαν ακόμη περισσότερο μετά τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Χουλιαράκη που παραδέχθηκαν ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη.
Το αποτέλεσμα ωστόσο αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία, με τους αριθμούς να είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Το 2017 οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, ενώ τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη (παλαιά και νέα) αναμένεται να σπάσουν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2018.

Αναζητούνται νέες ρυθμίσεις
Στο υπουργείο Οικονομικών, υπό το βάρος όλων αυτών των δεδομένων, από τη μία διέψευσαν τις δηλώσεις Αντωνοπούλου, αλλά από την άλλη επιχείρησαν να χρυσώσουν το χάπι για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο και απειλούνται με κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων, την ώρα που οι πλειστηριασμοί ακινήτων βρίσκονται προ των πυλών. Ετσι το υπουργείο άφηνε να διαρρέει ότι εξετάζονται διαρκώς μέτρα και ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην είσπραξη των φόρων με τρόπο που να διασφαλίζεται και η οικονομική βιωσιμότητα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Ανέφεραν μάλιστα ως πρόσφατο παράδειγμα την υπουργική απόφαση για τη ρύθμιση των οφειλών έως 50.000 ευρώ στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Μια ρύθμιση όμως που δεν αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους και αφήνει εκτός χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους καθώς τα κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση είναι ιδιαίτερα αυστηρά. 

Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, πολύ μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών χάνει τη ρύθμιση, που θα μπορούσε να φανεί σωτήρια για τη βιωσιμότητά τους, καθώς τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτήν είναι εξαιρετικά αυστηρά και περιορίζουν αισθητά τον αριθμό των επιχειρηματιών που μπορούν να κάνουν χρήση της. Για τον λόγο αυτόν προτείνει η ρύθμιση να ισχύσει και για τις οφειλές του 2017 και όχι μόνο γι' αυτές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2016. Επίσης, προτείνει να μην αποκλείονται επιχειρηματίες με εισοδηματικά κριτήρια και με βάση την ακίνητη
περιουσία τους.

ΝΔ: «Κοροϊδεύουν τους πολίτες»
Κατήφορος δίχως τέλος για συντάξεις και επιδόματα
Του Μάνου Χαραλαμπάκη

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους πολίτες και το 2018 και συνεχίζει να συρρικνώνει εισοδήματα, περικόπτοντας εκ νέου συντάξεις και επιδόματα μολονότι δεν το παραδέχεται, καταγγέλλει η ΝΔ. Συνταξιούχοι, δικαιούχοι επιδομάτων και μισθωτοί θα διαπιστώσουν σύντομα, όπως τονίζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι και τη νέα χρονιά τα εισοδήματά τους θα συμπιεστούν περαιτέρω καθώς οι κυβερνώντες έχουν προχωρήσει σε νέες μειώσεις.
Το οικονομικό επιτελείο της Πειραιώς προχώρησε έτσι σε αναλυτική καταγραφή των περικοπών. Δίνει μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα προκειμένου να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες πως, παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί εξόδου από τα Μνημόνια, η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη: συνταξιούχος που το 2014 λάμβανε συνολικά 842,5 ευρώ, το 2017, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής ζει με 785 ευρώ, ενώ το 2018 η σύνταξή του αναμένεται να μειωθεί στα 705 ευρώ. Για να καταλήξει το 2019 να παίρνει μόλις 670 ευρώ λόγω της πλήρους κατάργησης του ΕΚΑΣ. «Θα υποστεί δηλαδή μείωση 20,5%», αναφέρει η ΝΔ.
Κατά τους ίδιους υπολογισμούς της ΝΔ, ακραία φτώχεια έχουν να αντιμετωπίσουν και όσοι λάμβαναν αναπηρικά ή προνοιακά επιδόματα: συνταξιούχος που το 2014 λάμβανε 574 ευρώ, τώρα θα κληθεί να τα βγάλει πέρα με μόλις 384 ευρώ τον μήνα. Δηλαδή, μείωση 33%.

ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΑ. Κατά την αξιωματική αντιπολιτευση, περικοπές στα καθαρά εισοδήματά τους θα δουν και οι 158.000 εργαζόμενοι των ειδικών μισθολογίων (γιατροί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί κτλ.). Μάλιστα, η ΝΔ καταγγέλλει πως η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις απολαβές τους υψηλότερες λόγω της αύξησης στις μεικτές αποδοχές, αλλά οι κρατήσεις που τους έχει επιβάλει είναι δραματικά αυξημένες. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα παράδειγμα που αφορά σε γιατρό του ΕΣΥ, ο οποίος μέχρι τον Οκτώβριο του 2017 λάμβανε καθαρά 1.692 ευρώ. Τον Δεκέμβριο, πρώτο μήνα πλήρους εφαρμογής του νέου μισθολογίου, παίρνει πλέον καθαρά 1.567 ευρώ. Δηλαδή, 125 ευρώ λιγότερα τον μήνα ή 1.500 σε ετήσια βάση.
Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, η αξιωματική αντιπολίτευση καταγράφει ως παράδειγμα ζευγάρι με δύο παιδιά που ζει στην Αττική και τo 2014 λάμβανε 451 ευρώ. Το 2018 θα πάρει μόνο 100 ευρώ. «Με απλά μαθηματικά, η κυβέρνηση, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, τους "ενισχύει" με 14,30 ευρώ τον μήνα», καταλήγει η ΝΔ.
Τα παραδείγματα αυτά θα αποτελέσουν την ερχόμενη εβδομάδα αντικείμενο αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΝΔ στη Βουλή, καθώς την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο με τις ουρές των προαπαιτουμένων της τρίτης αξιολόγησης. Θα συζητηθεί, όπως όλα δείχνουν, με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο έως τις 16 Ιανουαρίου και σε κάθε περίπτωση πριν από το Eurogroup στις 22 του μήνα.





                                             "ΤΑ ΝΕΑ", 04/01/18

Μόνιμος κόφτης απειλεί με... εξαφάνιση 
τις επικουρικές συντάξεις
Αποκαλυπτική μελέτη προβλέπει ότι το μέσο ύψος τους θα μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ την επόμενη δεκαετία
Του Ηλία Γεωργάκη

Σε μόνιμο μηχανισμό περικοπών είναι «εγκλωβισμένες» οι επικουρικές συντάξεις, με ορατό τον κίνδυνο και νέων μειώσεων όχι μόνο εντός του 2018, αλλά και τα επόμενα χρόνια, πέραν αυτών που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Πρόκειται για έναν μόνιμο κόφτη που απειλεί τις επικουρικές και τέθηκε σε ισχύ με τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και προβλέπει ότι το ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) θα υπολογίζεται με ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και ελλειμμάτων.
Αυτό οδηγεί σε διαρκείς μειώσεις των καταβαλλόμενων ποσών τα επόμενα χρόνια όπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές του ασφαλιστικού συστήματος. Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις αποκαλυπτικής μελέτης του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη, σύμφωνα με τις οποίες το μέσο ύψος των επικουρικών συντάξεων θα μειωθεί ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ την επόμενη δεκαετία, διευρύνοντας έτσι τις δραματικές περικοπές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια.

ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ. Σημειώνεται ότι η χορήγηση νέων επικουρικών συντάξεων έχει παγώσει για τρία χρόνια, από το 2015, με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμούν συνολικά 120.000 αιτήσεις. Οι νέες συντάξεις (που αφορούν τις αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τότε) εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να καταβάλλονται φέτος και θα είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 22% λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Οι μειώσεις θα συνεχιστούν το 2019 - με την περικοπή έως 18% των προσωπικών διαφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου - με αποτέλεσμα να υπάρξουν συντάξεις ακόμα και... 30 ευρώ! Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές τους θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί - τουριστικοί πράκτορες κ.ά. Η μέση επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά υπολογίζεται σε 160 - 170 ευρώ.
Στη μελέτη του ομότιμου καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββα Ρομπόλη και του αναλογιστή, υποψήφιου διδάκτορα Βασίλη Μπέτση, για το μέλλον των επικουρικών στη χώρα μας, θεωρείται ότι το πλέον πιθανό σενάριο, με βάση το αναμενόμενο baby booming την περίοδο 2023-2029 και τη γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης βάσει του οποίου λειτουργεί από το 2016 και στη χώρα μας η επικουρική ασφάλιση, θα διαμορφώσει τη μέση επικουρική σύνταξη την επόμενη 10ετία ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ μεικτά.

ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ. Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές και αναλογιστικές παραδοχές των δύο μελετητών, για να παραμείνει η μέση επικουρική σύνταξη στα σημερινά επίπεδα των 170 ευρώ, απαιτείται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας 650.000 νέοι απασχολούμενοι πλήρους απασχόλησης από τους 1.017.000 άνεργους. Δηλαδή, θα πρέπει η ανεργία να μειωθεί στο 8% έως το 2028. Βεβαίως, η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει μία μακροχρόνια περίοδο. Αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ 3% ετησίως για μια 10ετία.
Αν βέβαια ληφθεί υπόψη και η ραγδαία αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι οποίες το 2028 εκτιμάται ότι θα έχουν φτάσει στο 30%-35% της συνολικής απασχόλησης, τότε σε αυτή την περίπτωση για να διατηρηθεί η επικουρική σύνταξη στο σημερινό μέσο επίπεδο των 170 ευρώ, απαιτούνται 750.000 νέες θέσεις εργασίας. Δηλαδή η ανεργία θα πρέπει να μειωθεί στο 6%, και για να συμβεί αυτό μέχρι το 2028 απαιτείται ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ίσος με 4%.

Σε διαφορετική περίπτωση, και υπό την προϋπόθεση ότι στο ενδιάμεσο δεν θα εξασφαλισθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης, θα πρέπει το μέσο επίπεδο της επικουρικής σύνταξης να φτάσει στα 112 ευρώ, δηλαδή να μειωθεί επιπλέον 15% λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, της αναιμικής ανάπτυξης και της διατήρησης υψηλού επιπέδου ανεργίας. Ωστόσο - καταλήγει η μελέτη - αν ληφθεί υπόψη η έκρηξη συνταξιοδοτήσεων λόγω του αναμενόμενου baby booming την περίοδο 2023-2029 και η γήρανση του πληθυσμού η οποία λειτουργεί αρνητικά στην ανάπτυξη μιας οικονομίας, τότε η μέση επικουρική σύνταξη εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει περίπου τα 100 ευρώ μεικτά.

Με βάση το νέο καθεστώς, οι νέες επικουρικές συντάξεις θα εξαρτώνται άμεσα από την οικονομική ύφεση, την ανάπτυξη, την ανεργία, τους μισθούς και τη γήρανση του πληθυσμού. Ο νόμος 4387/2016 προβλέπει ότι από 1/1/2015 η επικουρική σύνταξη λειτουργεί με το σύστημα καθορισμένων εισφορών νοητής κεφαλαιοποίησης (ατομικοί λογαριασμοί). Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές κάθε ασφαλισμένου αθροίζονται σε έναν νοητό λογαριασμό και τοκίζονται με ένα επιτόκιο του οποίου η τιμή καθορίζεται με βάση την πορεία της οικονομίας και όχι από κάποια επενδυτική απόδοση. Ετσι, σε περιόδους υφέσεων ο τοκισμός μπορεί να είναι ακόμη και μηδενικός.

Το συσσωρευμένο ποσό του νοητού λογαριασμού διαιρείται με έναν συντελεστή ο οποίος λαμβάνει υπόψη το προσδόκιμο ζωής (ράντα ζωής). Η τιμή αυτού του συντελεστή μειώνεται όσο η ηλικία αυξάνεται, δηλαδή δύο ασφαλισμένοι που έχουν καταβάλει τις ίδιες εισφορές, αλλά έχουν διαφορετική ηλικία κατά τη συνταξιοδότηση, θα λάβουν και διαφορετικό ποσό σύνταξης. Οι συντελεστές αυτοί θα αναπροσαρμόζονται κάθε φορά που θα αυξάνεται το προσδόκιμο όριο ζωής, μειώνοντας, ανάλογα, το ποσό της επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στον ασφαλισμένο. Για τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 15/5/2016 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη δύο μέρη. Το πρώτο μέρος λαμβάνει υπόψη τον χρόνο ασφάλισης μέχρι τις 31/12/2014 και το δεύτερο μέρος τον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά. Στο πρώτο μέρος εφαρμόζεται νέος συντελεστής αναπλήρωσης, ο οποίος καθορίστηκε στο 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης.

Ο συντελεστής αυτός είναι μειωμένος κατά 21,25% σε σχέση με αυτόν που ίσχυε πριν από την εφαρμογή του Ν. 4387/2016 (0,57% για κάθε έτος ασφάλισης στους μισθωτούς). Επίσης, οι συντάξιμες αποδοχές επανυπολογίζονται λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο όρο των μισθών από το 2002 και μετά, αναπροσαρμοσμένες με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Παράλληλα, το δεύτερο μέρος της επικουρικής σύνταξης υπολογίζεται σύμφωνα με το σύστημα NDC - ατομικοί λογαριασμοί και τους συντελεστές (ράντες) της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύθηκαν στις 20/11/2017. Οσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ασφάλισης με βάση το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης, τόσο μικρότερο θα είναι το συνολικό τελικό ποσό της επικουρικής σύνταξης που θα λάβουν οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 15/5/2016.

Οπως παρατηρεί ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) Νίκος Χατζόπουλος, οι μνημονιακές μειώσεις στις επικουρικές φτάνουν συνολικά έως και το 80%. Επιπρόσθετα, μέσα στον ορυμαγδό των άγριων περικοπών οι επικουρικές συντάξεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί. Το ΕΝΔΙΣΥ σημειώνει ότι στις επικουρικές δεν καταβάλλεται ούτε καν προσωρινή σύνταξη, όπως συμβαίνει με τις κύριες συντάξεις.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ΕΤΕΑΕΠ είναι ότι εντός του 2017 προχώρησε στην πώληση, με σημαντική ζημία, ομολόγων αξίας 200 εκατ. ευρώ, ενώ και το 2018 θα αναγκαστεί να «σπάσει» ομόλογα από το ειδικό κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος, συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ, όσον αφορά τον κλάδο επικούρησης, έκλεισε για το 2017 με έλλειμμα της τάξης των 166,5 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου