οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Σε κατάσταση πανικού η ηγεσία του Ταμείου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει κι άλλο την υγειονομική δαπάνη, αποφάσισε να εφαρμόσει νέους …κανόνες, βγάζοντας από τη «ναφθαλίνη» τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα», τα οποία θα πετσοκόψουν κυρίως τη συνταγογράφηση σκευασμάτων, καθώς οι γιατροί θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα ανά κατηγορία ασθενειών. Σύμφωνα με το σχέδιο Καπάκου – Κουμπιά – Μιχαλίτση, θα εκδοθούν και νέες συνταγογραφικές οδηγίες που θα απαγορεύουν στο ιατρικό προσωπικό να γράφει ελεύθερα τα φάρμακα για τους ασθενείς. Ήδη, με την εισήγησή τους, φαίνεται ότι καταργούνται οι τριμηνιαίες και εξάμηνες συνταγές για τα χρόνια νοσήματα και περιορίζονται πλέον σε δίμηνες...


ΕΞΟΜΟΙΩΣΗ ΠΡΟ ΤΑ ΚΑΤΩ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΗΔΙΚΑ


Μνημόνιο Καπάκου στον ΕΔΟΕΑΠ μπαίνει κόφτης 
σε φάρμακα και παροχές


Καινούργιο «κόφτη» βάζει στις παροχές περίθαλψης ο ΕΔΟΕΑΠ, με περιορισμούς σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες, επαναφέροντας το σχέδιό του να υιοθετήσει "θεραπευτικά πρωτόκολλα" της ΗΔΙΚΑ. Ταυτόχρονα, καθιερώνει φάκελο ασθενούς με πλαφόν δαπάνης για κάθε ασφαλισμένο, ώστε να επιβάλλονται πρόσθετοι περιορισμοί.

Μέσα σε ένα χρόνο το καθεστώς των "ΔΕΚΑ" στο Δ.Σ του Οργανισμού κατάφερε να εκτοξεύσει τις δαπάνες υγείας κατά 190 % , όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ταμείου ομολόγησε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, όπου συμμετέχει ως Γενικός Γραμματέας!

Με την υιοθέτηση των "θεραπευτικών πρωτοκόλλων" της ΗΔΙΚΑ, ανακύπτει πλέον τεράστιο θέμα και για τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι με τη νέα διαδικασία, οδηγούνται σε συνολική επανεξέταση δια φυσικής παρουσίας και εξετάσεων, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν την θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή τους.

Η μνημονιακής έμπνευσης απόφαση της τρόικας του ΕΔΟΕΑΠ ( Καπάκος, Κουμπιάς, Μιχαλίτσης), ακολουθεί τους ...πανηγυρισμούς της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία σκοπίμως πραγματοποιήθηκε ΜΟΝΟ διαδικτυακά! Στόχος τους ήταν να αποκλεισθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων να αναδείξει τα σοβαρά προβλήματα του Ταμείου, ενώ και η ψηφοφορία για τα "καυτά" θέματα αποφασίστηκε να γίνει στην αρχή της συνέλευσης, χωρίς να έχουν διανεμηθεί ούτε οι προβλεπόμενες από το καταστατικό εισηγήσεις!

Τώρα, με τη νέα "μυστική" εισήγηση έρχονται και νέες περικοπές μέσω ΗΔΙΚΑ, οι οποίες θα προστεθούν στις δραστικές περικοπές που εφαρμόσθηκαν από τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι ασφαλισμένοι ήταν στις παραλίες!
Σε κατάσταση πανικού η ηγεσία του Ταμείου, σε μια προσπάθεια να περιορίσει κι άλλο την υγειονομική δαπάνη, αποφάσισε να εφαρμόσει νέους …κανόνες, βγάζοντας από τη «ναφθαλίνη» τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα», τα οποία θα πετσοκόψουν κυρίως τη συνταγογράφηση σκευασμάτων, καθώς οι γιατροί θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα ανά κατηγορία ασθενειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο Καπάκου – Κουμπιά – Μιχαλίτση, θα εκδοθούν και νέες συνταγογραφικές οδηγίες που θα απαγορεύουν στο ιατρικό προσωπικό να γράφει ελεύθερα τα φάρμακα για τους ασθενείς. Ήδη, με την εισήγησή τους, φαίνεται ότι καταργούνται οι τριμηνιαίες και εξάμηνες συνταγές για τα χρόνια νοσήματα και περιορίζονται πλέον σε δίμηνες.

Η πρώτη απόπειρα για την εφαρμογή των συγκεκριμένων περιορισμών με τα πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ, έγινε μέσω ανακοίνωσης του ΕΔΟΕΑΠ στις 22 Ιουλίου, την οποία έπειτα από τις αποκαλύψεις της ΚΕΔ, την σκληρή κριτική που ασκήθηκε στον πρόεδρο του Ταμείου στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, αλλά και τις διαμαρτυρίες των ασφαλισμένων, υποχρεώθηκαν να ανακαλέσουν με νεότερη στις 26 Ιουλίου, υποστηρίζοντας:

«…Η διαδικασία ένταξης στα πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ δεν αλλάζει με κανένα τρόπο τη διαδικασία που ακολουθούσαν οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα ασφαλισμένοι μας για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους…

……Οι ασφαλισμένοι μας, πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, δεν απαιτείται να προσκομίσουν νέα γνωμάτευση από ιατρό εντός ή εκτός ΕΔΟΕΑΠ, όπως εκ παραδρομής εγράφη στην προηγούμενη ανακοίνωση..»

Όμως, η νέα μυστική εισήγηση διαψεύδει τις προηγούμενες ανακοινώσεις, αναδεικνύοντας ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ για το Ταμείο, που θα πρέπει να απασχολήσει ΟΧΙ ΜΟΝΟ τους ασφαλισμένους. Αναφέρει συγκεκριμένα:


"ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ:

1.Τη συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, μέσω των
θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ, όπως αυτό ισχύει και για τους
ασφαλισμένους των άλλων Ασφαλιστικών Οργανισμών.

2. Τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου για την ένταξη στα θεραπευτικά
πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ, καθώς και η διενέργεια κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων, εφόσον βέβαια αυτό κρίνεται αναγκαίο από τον θεράποντα ιατρό.

3. Την ενημέρωση των ασφαλισμένων για την ανάγκη ένταξή τους σταδιακά στα θεραπευτικά πρωτόκολλα της ΗΔΙΚΑ, είτε από τους θεράποντες ιατρούς τους εκτός ΕΔΟΕΑΠ, είτε από τους γιατρούς τους εντός του Οργανισμού, εφόσον αυτοί τους παρακολουθούν".


Πιο αναλυτικά, η εισήγηση αναφέρει:

Θέμα: «Ενεργοποίηση εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων της ΗΔΙΚΑ στους ασφαλισμένους του Οργανισμού».

«….Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όπως είναι γνωστό, συμβάλλει στην ομαλή και απρόσκοπτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ιατρών που συνταγογραφούν και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εγκρίνουν και καλύπτουν τη δαπάνη, εξομαλύνοντας τις υπάρχουσες γραφειοκρατικές διαδικασίες....

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δημιουργηθεί τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης, τα οποία στοχεύουν στην παρακολούθηση της φαρμακευτικής δαπάνης και τη δημιουργία μητρώων ασθενών.

…Σημειώνεται δε, πως δεδομένου ότι η διαδικασία της ένταξης ενός ασθενούς για πρώτη φορά σε θεραπευτικό πρωτόκολλο είναι χρονοβόρα, ειδικά εάν απαιτείται η συμμετοχή του σε περισσότερα από ένα, κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου, καθώς και η διενέργεια κάποιων εργαστηριακών εξετάσεων, εφόσον βέβαια αυτό κρίνεται απαιτητό από τον θεράποντα ιατρό....

Η διαδικασία της ένταξης σε θεραπευτικά πρωτόκολλα, θα πρέπει να πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού και φυσικής παρουσίας του ασφαλισμένου, δεδομένου ότι τούτο δεν δύναται να γίνει εξ' αποστάσεως...»

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και η ΑΚΡΩΣ παραπλανητική απόπειρα τεκμηρίωσης της εισήγησης με την οποία, προφανώς, έχουν συστρατευθεί και ορισμένα διοικητικά στελέχη πρώτης γραμμής του ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΚΕΔ καταγγέλλει για μια ακόμη φορά το καθεστώς Καπάκου στον ΕΔΟΕΑΠ και απαιτεί να υπάρξει άπλετο φώς σε όσα συμβαίνουν στο Ταμείο, στα οικονομικά του και στις τεράστιες απώλειες εσόδων, που η διοίκηση επιχειρεί να συμψηφίσει με περικοπές στην περίθαλψη, στα εφάπαξ και τις επικουρήσεις.

21/11/2022


Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου