οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Δίχως να αφίσταμαι των αιτιάσεων που έχω διατυπώσει κατά καιρούς γιά τις θέσεις και τη συνοδευτική αρθρογραφία του ιστοτόπου «Militaire», ως προωθητικού βήματος των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με τόνους και θέσεις που τελικώς δεν συμβάλλουν κατ’ ανάγκην και στον σκοπό που δυνάμει εντάσσονται, δεν μπορώ παρά να καταγράψω με ενδιαφέρον και ως αξιόλογο αποτύπωμα ενάρετου και περιεκτικού στρατιωτικού λόγου τις θέσεις του Επιτίμου Α/ΓΕΣ, Στρατηγού ε.α. Κων. Γκίνη στη συνέντευξη που παραχώρησε και παραθέτω, μαζύ με το σχετικό κείμενο που τη συνοδεύει. Κρατώ από τα λεχθέντα του Στρατηγού ένα βαθύ γνώστη των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας, που, όμως, δεν αρέσκεται σε λεκτικές ατάκες και εύκολους βερμπαλισμούς, αλλά σε λόγια μετρημένα και κατ’ εξοχήν προσεκτικά, που εμφανίζεται να μη συνηθίζει τις εύκολες «αποκαλύψεις» και δαιμονοποιήσεις, όπως, π.χ., ότι «δεν πρέπει να δραματοποιούμε τα γεγονότα», ή εφευρέσεις θερμοκέφαλων περί «πρώτου πλήγματος». Μού είχε κάνει εντύπωση η αποστρατεία του από τη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ στις αρχές του 2013 πριν καν κλείσει χρόνο στην κορυφαία θέση της ιεραρχίας του Στρατού Ξηράς, διαβάζοντας σε συνέντευξή του εκ των υστέρων τί θα μπορούσε να την προκάλεσε. Και αντιθέτως αποτελεί θετικό προηγούμενο ότι η σημερινή Στρατιωτική Ηγεσία και οι Αρχηγοί Στόλου και Τακτικής Αεροπορίας, που έχουν τοποθετηθεί από τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ ολοκληρώνουν το σύνολο της τριετούς θητείας που προβλέπεται γιά τις ανώτατες θέσεις ευθύνης που κατέχουν, έχοντας άνεση χρόνου και ευχέρεια χειρισμών να υλοποιήσουν το «όραμά»τους . Εν πάση περιπτώσει, ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή μη με όσα πρεσβεύει ο Στρατηγός, εν όλω ή εν μέρει, ο λόγος του ξεχωρίζει σε σαφήνεια και περιεχόμενο θέσεων από αντίστοιχες διαδεχθέντων στην ηγεσία του ΣΞ και γενικότερα ανώτατων αποστράτων που δεν δείχνουν τόσο να ενδιαφέρονται γιά το «τεχνοκρατικό αποτύπωμα» όσων καταθέτουν, παρά γιά τους επόμενους στίβους που θέλουν δι’ εαυτούς ή/και τούς προορίζουν, προτιμώντας να φιλοτεχνήσουν πρόσφορο λόγο προς τούτο. Γιά όλους αυτούς τους λόγους καταχωρίζω ως αξιοπρόσεκτη στιγμή τη συνέντευξη του Στρατηγού ε.α. Κων. Γκίνη από το συγκεκριμένο ιστότοπο, ευχόμενος να έχει συνέχεια πολυφωνίας και πλουραλισμού που χρειάζεται τόσο γιά τα θέματα των ΕΔ. (ΥΓ: Γιά λόγους ακρίβειας των πραγμάτων, αε κρατήσουμε ανάλογα προηγούμενα, όπως π.χ. η τετραετής θητεία του Στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου, ως Α/ΓΕΕΘΑ την περίοδο 2011-1015, μετέπειτα Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ) Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

 


Κ.Γκίνης: «Σε τροχιά πολέμου με την Τουρκία»- 
Οι κίνδυνοι και τα λάθη μας «έξω από τα δόντια»
Από
Militaire News
-28/11/2022 | 11:55

Ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Γκίνης μιλά στο militaire.gr για τις τεράστιες αλλαγές που προκαλεί ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Μιλά ειδικά για την Ελλάδα και την απόφαση εμπλοκής της. Επισημαίνει ότι θα μπορούσε αυτή η εμπλοκή να έχει γίνει «σε χαμηλότερους τόνους».

«Μπορεί η Ρωσία να μην μας έχει υποστηρίξει όπως θα θέλαμε ,αλλά υπάρχουν ζητήματα για τα οποία θα έπρεπε να προβληματιστούμε για τη σχέση μας με τη Μόσχα» . Αναφέρει για παράδειγμα το θέμα των Στενών και του Αιγαίου. «Η Γαλάζια Πατρίδα δεν είναι κάτι απλό ,η Τουρκία επιδιώκει την αλλαγή του καθεστώτος του Αιγαίου. Η Άγκυρα προσπαθεί να ενώσει το θέμα των Στενών με τη Γαλάζια Πατρίδα κι αυτό ενδιαφέρει και τη Ρωσία».

«Η αναφορά μας απλώς στο Διεθνές Δίκαιο, χωρίς να μπορείς να κατοχυρώσεις τα δικαιώματα σου, δεν καταλήγει πουθενά», λέει ο κ.Γκίνης.

Θετικές οι συμφωνίες που έγιναν με Ιταλία και Αίγυπτο παρά τις όποιες ενστάσεις που υπάρχουν ,σύμφωνα με τον κ.Γκίνη. Η πολύχρονη αδράνεια μας, προκάλεσε και το πρόβλημα με τη Λιβύη. «Το τουρκολιβυκό μνημόνιο συζητείται από το 2013 και υπήρχαν δημοσιεύματα από το 2011. Δεν μπορεί το ελληνικό κράτος να δηλώνει ότι έπεσε από τα σύννεφα το 2019», τονίζει ο κ.Γκίνης.

Τι λέει για την στρατιωτική βοήθεια που στέλνουμε στην Ουκρανία; «Γιατί δεν καλούνται οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων να απαντήσουν στα ερωτήματα που θέτουν πολιτικά κόμματα για τις επιπτώσεις της αποστολής στρατιωτικού υλικού», ρωτά ο Επίτιμος Α/ΓΕΣ. Δεν πρέπει να «δραματοποιούμε τα γεγονότα» ,λέει επισημαίνοντας ότι υπάρχουν διαδικασίες προκειμένου να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που έχουν προκύψει για το θέμα.

Για το κίνδυνο στρατιωτική κλιμάκωσης από την Τουρκία ο κ.Γκίνης λέει ότι εδώ και πολλά χρόνια οι στρατιωτικοί είχαν επισημάνει αυτά που τώρα έρχονται. «Βρισκόμαστε σε τροχιά πολέμου με την Τουρκία», λέει, γιατί «η Τουρκία με την Γαλάζια Πατρίδα έχει θέσει στην Ελλάδα ένα ανελαστικό πρόβλημα που δεν μπορεί να διαπραγματευτεί. Ποια ελληνική κυβέρνηση θα πάει να διαπραγματευτεί το μισό Αιγαίο»; Οι Τούρκοι όπως λέει έχει αφήσει πίσω των 25ο μεσημβρινό και έχει αρχίσει να μιλά για τον 23ο μεσημβρινό στο Αιγαίο!

Πρέπει να υπάρξει προετοιμασία της κοινής γνώμης και ζητά «πολεμική προπαρασκευή» για να είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το ενδεχόμενο πολέμου.

Απαντά σε όσους υποστηρίζουν μέσω τηλεοράσεων ή άλλων μέσων τη θεωρία του «πρώτου πλήγματος» από την Ελλάδα.

Ο Στρατηγός Γκίνης μιλά για τους εξοπλισμούς και τονίζει ότι προέχει η εξοπλιστική ενίσχυση του ΠΝ και της ΠΑ. Για το Στρατό Ξηράς λέει ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή διαθεσιμότητα των οπλικών συστημάτων που διαθέτει. Επίσης χρειάζεται η ενίσχυση της επάνδρωσης και η προσθήκη πολύ συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων που έχουν να κάνουν με την αεράμυνα.

Απαντά χωρίς περιστροφές για την υπόθεση του Βόλου και της μεταφοράς των πεζοναυτών που ματαιώθηκε: «Οι πεζοναύτες θα έπρεπε ήδη να έχουν μεταφερθεί και όλα τα άλλα που ακούγονται είναι αστειότητες» ,λέει αναφερόμενος στα σχέδια δημιουργίας βάσης για τα αρματαγωγά στον Παγασητικό.

Εκφράζει τις σοβαρότατες επιφυλάξεις του για τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου που δημιουργήθηκε λέγοντας ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο του Στρατού Ξηράς. «Όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο ,κάνει τεράστιο λάθος», λέει ο κ.Γκίνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου