οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

"...Το Μαξίμου για λόγους που συνδέονται όχι μόνο με τη στρατηγική του πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του ζητήματος αποφάσισε να μην περιγράψει αναλυτικά στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών το πακέτο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, παρά μόνο τα θέματα στα οποία πρέπει να γεφυρωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα δύο μέρη. «Η διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων θα γίνει στο τραπέζι την ώρα που πρέπει» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι στην επιστολή Τσακαλώτου καταγράφεται η βούληση της κυβέρνησης για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία-πακέτο δεν συζητώνται ατύπως στις επαφές που έχει τις τελευταίες ημέρες με ευρωπαίους αξιωματούχους το οικονομικό επιτελείο. Η προετοιμασία γίνεται εντατικά και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων από ελληνικής πλευράς. Το Μαξίμου έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμο να ανοίξει τα χαρτιά του σε απόλυτο βαθμό πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης..."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και ¨ΤΑ ΝΕΑ"


                                              "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", κύριο θέμα, 24/01/17


                                                                     "ΤΑ ΝΕΑ", 24/01/17

Κενό γράμμα Τσακαλώτου στους θεσμούς
Η κυβέρνηση κράτησε κλειστά τα χαρτιά της για το Eurogroup της Πέμπτης, περιγράφοντας αόριστα τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Της Βούλας Κεχαγιά

Τα πεδία σύγκλισης κυβέρνησης και θεσμών στα σημεία διαφωνίας επί της διαπραγμάτευσης αναζητεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την επιστολή του προς τους δανειστές, την ώρα που ευρωπαίος αξιωματούχος τη χαρακτηρίζει καλό σημείο εκκίνησης.

Το Μαξίμου για λόγους που συνδέονται όχι μόνο με τη στρατηγική του πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και με τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του ζητήματος αποφάσισε να μην περιγράψει αναλυτικά στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών το πακέτο των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, παρά μόνο τα θέματα στα οποία πρέπει να γεφυρωθούν οι αποστάσεις ανάμεσα στα δύο μέρη. «Η διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων θα γίνει στο τραπέζι την ώρα που πρέπει» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας ότι στην επιστολή Τσακαλώτου καταγράφεται η βούληση της κυβέρνησης για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι οι θέσεις της κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία-πακέτο δεν συζητώνται ατύπως στις επαφές που έχει τις τελευταίες ημέρες με ευρωπαίους αξιωματούχους το οικονομικό επιτελείο. Η προετοιμασία γίνεται εντατικά και μάλιστα στη βάση συγκεκριμένων προτάσεων από ελληνικής πλευράς. Το Μαξίμου έκρινε ότι δεν είναι σκόπιμο να ανοίξει τα χαρτιά του σε απόλυτο βαθμό πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης. Επιδιώκει μια συνολική λύση για τις εκκρεμότητες που αφορούν το τρίτο πρόγραμμα αλλά και την περίοδο μετά το 2018. Ομως η κυβέρνηση θα δείξει τη διάθεσή της να κάνει υποχωρήσεις μόνο όταν θα έχει εξασφαλίσει από τους δανειστές την απόφαση για συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Επομένως, ό,τι συμφωνηθεί θα γίνει σε μια διαδικασία «χέρι με χέρι», εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες περιγράφοντας μερικώς την τακτική της ελληνικής πλευράς. «Δεν υπήρχε περίπτωση να δημοσιοποιήσουμε τις προτάσεις μας χωρίς να έχει μιλήσει προηγουμένως το ΔΝΤ» αναφέρουν οι αρμόδιοι παράγοντες επισημαίνοντας ότι ανάλογα με την έκβαση της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση θα επιλέξει ο υπουργός Οικονομικών τα χαρτιά που προτίθεται η κυβέρνηση να ανοίξει.

ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΡΡΟΗ. Ο επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο το Μαξίμου έκρινε ότι η επιστολή προς τους θεσμούς δεν έπρεπε να είναι αναλυτική σχετίζεται με τη διαπίστωση ότι υπήρχε ο κίνδυνος σε μία ώρα από την παράδοσή της να έχει μοιραστεί σε μέσα ενημέρωσης, κάτι που έγινε πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων με την επιστολή προς τον ESM για το ξεμπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Το Μαξίμου αισθάνθηκε ανακούφιση χθες με την επισημοποίηση της απόφασης του ESM να ξεπαγώσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που, ως γνωστόν, είχαν μπλοκαριστεί μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη χορήγηση έκτακτης 13ης σύνταξης.

Κυβερνητικοί επιτελείς σχολίαζαν πως η απόφαση αφαιρεί το τελευταίο φύλλο συκής από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχαν επενδύσει στην καταστροφολογία. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μειώσουν τον δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ώς το 2060. Θα εξασφαλίσουν ανταλλαγή ομολόγων, swaps επιτοκίων και προσαρμογή χρηματοδότησης.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θα αποφασίσουν μάλλον σήμερα για την πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εάν τελικώς προχωρήσει θα εντάσσεται σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να επικοινωνήσει το έργο της στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το Σαββατοκύριακο οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν περιοδείες στην περιφέρεια (32 νομοί), ενώ αρχές Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με ομιλητή τον Πρωθυπουργό.

Ανήφορος για τα μέτρα


Της Ειρήνης Χρυσολωρά


Μακρύς προβλέπεται ο ανήφορος των διαπραγματεύσεων που περιμένουν την κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, όπως προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου ενόψει του μεθαυριανού Eurogroup.

Ο εν λόγω αξιωματούχος ενημέρωσε ότι η επιστολή Τσακαλώτου έφτασε στους θεσμούς και τη χαρακτήρισε «καλό σημείο εκκίνησης για μια συμφωνία». Ωστόσο πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν ακόμη περισσότερες διαπραγματεύσεις προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στην επιστολή του ο Τσακαλώτος ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Κάτι που αφήνει ανοιχτό το τελικό περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων, καθώς η διαπραγματευτική διαδικασία κορυφώνεται ενόψει του Eurogroup.

Πάντως, απ' όλες τις πλευρές επισημαίνεται πλέον ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που δυσχεραίνει τη θέση της κυβέρνησης όσον αφορά τα μέτρα που έχει αποφασίσει να πάρει. Ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες ότι η συνάντηση Λαγκάρντ - Σόιμπλε στο Νταβός επιβεβαίωσε την ανάγκη συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλη πηγή από τις Βρυξέλλες εξέφραζε ικανοποίηση για τη δήλωση της Λαγκάρντ. «Ειμαστε καθησυχασμένοι από τη δήλωση Λαγκάρντ ότι το Ταμείο παραμένει προσηλωμένο στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων» είπε.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται - και στην επιστολή του - αποφασισμένος να συνδέσει το θέμα των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση τώρα και μετά το 2018 με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κάτι τέτοιο θα διευκόλυνε την επιστροφή του ΔΝΤ, αλλά και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Προς το παρόν, πάντως, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε χθες μόνο τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ σε ενημερωτικό σημείωμα υπενθύμισε την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016, σύμφωνα με την οποία τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα ληφθούν «αν χρειαστεί» μετά το τέλος της επιτυχούς εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος, δηλαδή στα μέσα του 2018.

Ο ΡΕΓΚΛΙΝΓΚ. Εξάλλου, ο διευθύνων σύμβουλός του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ φρόντισε κι αυτός να υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι πρέπει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF», είπε ο Ρέγκλινγκ, «θα μειώσουν το βάρος του χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματός της θα εξαρτηθεί από τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση».

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε σωρευτική μείωση του ύψους του δημόσιου χρέους κατά 20% του ΑΕΠ ώς το 2060, σύμφωνα με τον Ρέγκλινγκ.
Επίσης, εκτιμάται ότι θα μειωθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κατά περίπου 5% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα και χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά την ανταλλαγή ομολόγων κυμαινόμενου επιτοκίου που είχε δώσει ο ESM για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σταθερού επιτοκίου. Η δεύτερη αφορά συμφωνίες swap που θα κάνει ο ESM για να μειώσει τον κίνδυνο να πληρώσει η Ελλάδα υψηλότερα επιτόκια στα δάνειά της όταν θα αρχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια στην αγορά. Η τρίτη αφορά την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων που θα συμπίπτουν με τις λήξεις των ελληνικών δανείων και στα οποία ο ESM θα χρεώνει φιξαρισμένα επιτόκια, σταθεροποιώντας έτσι το επιτοκιακό κόστος για τη χώρα.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 24/01/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου