οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

"...Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και το απέδειξε αυτό, ωστόσο η διαχείριση των συνεπειών αυτής της απόφασης πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά πιθανών συνεπειών..."

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" (ηλεκτρονική έκδοση)

Αμεση ανάλυση: Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την απόφαση του ΑΠ για τους «οκτώ»

Του Βασίλη Νέδου

Η οργισμένη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πριν λίγη ώρα, για την απόφαση του Αρείου Πάγου μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις το τελευταίο εξάμηνο.

Σε κάθε ελληνοτουρκική επαφή από τον Ιούλιο και έπειτα, από τις επαφές Ερντογάν-Τσίπρα μέχρι τις καθιερωμένες συναντήσεις διπλωματικών αντιπροσωπειών, το πρώτο θέμα που ετίθετο από την πλευρά της Άγκυρας ήταν οι οκτώ.

Προφανώς, η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και το απέδειξε αυτό, ωστόσο η διαχείριση των συνεπειών αυτής της απόφασης πέφτει στους ώμους της κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια σειρά πιθανών συνεπειών.

Πρώτον, στο προσφυγικό. Η τελευταία παράγραφος του τουρκικού ανακοινωθέντος μιλά για επανεκτίμηση των διμερών και πολυμερών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Εφόσον η Τουρκία αποφασίσει να μην συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα για το προσφυγικό, τότε η Ελλάδα θα βρεθεί ανίκανη να διαχειριστεί πιθανή αύξηση των ροών.

Δεύτερο θύμα θα είναι το Κυπριακό. Πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κάποιος, πως μπορεί να συνεχιστεί σοβαρή συζήτηση για το Κυπριακό, με την Άγκυρα να βρίσκεται σε κατάσταση έξαρσης.

Ο τρίτος κίνδυνος είναι μια πιθανότητα επί τα χείρω εξελίξεων στο Αιγαίο, αυτή τη φορά όχι με παραβιάσεις και υπερπτήσεις, αλλά ενδεχόμενη κλιμάκωσή τους που θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε ατύχημα.

Ο τέταρτος, μακροπρόθεσμος και ίσως μεγαλύτερος κίνδυνος, είναι η αποχαλίνωση της τουρκικής εθνικιστικής ρητορικής, μέρος της οποίας περιλαμβάνεται και στο τουρκικό ανακοινωθέν, καθώς η Ελλάδα περιγράφεται περίπου ως χώρα που υποθάλπει τρομοκράτες επικίνδυνους για τη σταθερότητα της Τουρκίας.

Το διπλό μέτωπο κρίσης στις σχέσεις με τους εταίρους λόγω της εκκρεμούς αξιολόγησης και αναζωπύρωσης των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο υπό το πρόσχημα της μη έκδοσης των οκτώ, απαιτεί λεπτούς χαιρετισμούς, διακομματική, εθνική συναντίληψη και εμπιστοσύνη στην κρίση αυτών που βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους.

ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Δριμεία είναι η αντίδρασης της Αγκυρας για την απόφαση του Αρείου Πάγου περί μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων που κατηγορούνται για εμπλοκή στο πραξικόπημα του Ιουλίου.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, εκφράζει έντονη δυσφορία, καταγγέλει την Αθήνα για μη συνεργασία εναντίον της τρομοκρατίας και, κυρίως, απειλεί με πλήρη επανεξέταση των διμερών σχέσεων.

Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης σε βάρος των «8», μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η απόφαση του γραφείου του Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης εκδόθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Αρείου Πάγου. Δικαστήριο της Πόλης αποδέχθηκε το αίτημα της εισαγγελίας.

Εξάλλου, οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένα νέο αίτημα έκδοσης προς τις ελληνικές αρχές μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

«Βολές» τουρκικού ΥΠΕΞ

Από την πλευρά του, τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξαπολύει επίθεση κατά της Αθήνας, τονίζοντας ότι η απόφαση ουσιαστικά «προστατεύει τους εμπλεκόμενους στο πραξικόπημα» και προσθέτοντας πως «οι ελληνικοί θεσμοί απέτυχαν στον πόλεμο της τρομοκρατίας» και κάνοντας λόγο για «απόφαση ενάντια στις διεθνείς αρχές».

Αναλυτικότερα, στην ανακοίνωση τους τουρκικής διπλωματίας σημειώνεται πως «το αίτημα έκδοσης σχετικά με τους οκτώ πραξικοπηματίες που συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της δημοκρατικής συνταγματικής μας τάξης στις 15 Ιουλίου 2016 απορρίφθηκε από το Ελληνικό δικαστικό σώμα. Διαμαρτυρόμαστε γι αυτή την απόφαση που αρνείται αυτά τα άτομα, που συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια πραξικοπήματος που είχε ως στόχο τη δημοκρατική τάξη και οδήγησε στο θάνατο 248 μέλων των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών, τον τραυματισμό 2.193 και την απόπειρα κατά της ζωής του Προέδρου μας, να έρθουν αντιμέτωπα με την ανεξάρτητη τουρκική δικαιοσύνη.

Οι ελληνικές αρχές, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν επίσης εμποδίσει μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων, κυρίως του DHKP / C και του ΡΚΚ, αποδεικνύουν με αυτή την απόφαση για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα, σύμμαχος και γειτονική χώρα, αρνείται τις ελάχιστες υποχρεώσεις της ως προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εγκληματικότητας.

Αυτή η στάση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, σε αντίθεση με τους κανόνες και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, αφήνει τους δράστες χωρίς τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων. Ως μια χώρα που έχει βιώσει πραξικοπήματα και στο παρελθόν, η Ελλάδα, με την απόφαση αυτή, μπαίνει στη θέση μιας χώρας που παρέχει καταφύγιο και προστασία σε πραξικοπηματίες.

Η προσπάθειά μας για την έκδοση και τη δίκη των δραστών, με τη χρήση όλων των νομικών μέσων κατά της αποφάσεως αυτής, θα συνεχιστεί. Οι επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις, η συνεργασία μας κατά της τρομοκρατίας και σε άλλα διμερή και πολυμερή πεδία από αυτή την απόφαση, η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί διεξοδικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου