οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η ΕΥΘΕΙΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ CIA ΣΤΟ ΛΑΝΓΚΛΕΥ ΤΗΣ ΒΙΡΤΖΙΝΙΑ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και το "ΕΘΝΟΣ"


                                                             "ΤΑ ΝΕΑ", 23/01/17

«Οποιος κοιμάται στη δημοκρατία, 
ξυπνάει στη δικτατορία»
Η προοδευτική Ευρώπη ανησυχεί, οι «μαύρες βασίλισσες» της Ακροδεξιάς πανηγυρίζουν, όλοι όμως παραδέχονται πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τέλος του παλαιού κόσμου

Του Περικλή Δημητρολόπουλου

Υπάρχει μια Ευρώπη που ανησυχεί. Αλλά υπάρχει και μια Ευρώπη που πανηγυρίζει - το μεγαλύτερο μέρος αυτής της δεύτερης συγκεντρώθηκε προχθές στο Κόμπλεντς της Γερμανίας για να διατρανώσει ότι «ο Τραμπ υπέδειξε μια διαφυγή από το αδιέξοδο» και άρα «το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην Ευρώπη». Στη γερμανική πόλη, στις όχθες του Ρήνου και του Μοζέλα, συγκεντρώθηκαν οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων από τέσσερις χώρες. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν δύο «μαύρες βασίλισσες»: η Φράουκε Πέτρι του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία και η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ολλανδός Γκέερτ Βίλντερς και ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι της Λέγκας του Βορρά. Αν και δεν βρισκόταν εκεί σωματικά, στην παρέα θα μπορούσε να προστεθεί και ένας άλλος Ιταλός, ο Μπέπε Γκρίλο του Κινήματος 5 Αστέρων. Ο λαϊκιστής κωμικός βρήκε τον νέο αμερικανό πρόεδρο «μετριοπαθή» και τις θέσεις του σωστές: «Είπε αυτά που έπρεπε στους Κινέζους σχετικά με τον προστατευτισμό. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν θα πηγαίνουν πια στο Μεξικό αλλά θα μένουν στις ΗΠΑ. Θα δώσει ώθηση στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις και θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Αν θέλει να αποσύρει τις ΗΠΑ, ας το κάνει. Αν επιθυμεί να προσεγγίσει τον Πούτιν, δηλαδή αυτόν που λέει τα πιο λογικά πράγματα στην εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί παρά να έχει την έγκρισή μας» δήλωσε σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Ζουρνάλ ντι Ντιμάνς».

Κάπως έτσι ήταν το κλίμα και στο Κόμπλεντς. «Ζούμε το τέλος του παλαιού και τη γέννηση ενός νέου κόσμου» δήλωσε η Λεπέν με αφορμή τον Τραμπ. Ενώ, όπως και ο αμερικανός πρόεδρος, έτσι και η Πέτρι έσπευσε να θάψει την ευρωπαϊκή ιδέα. «Η Ευρώπη δεν ανέχθηκε τη Γαλλία του Ναπολέοντα, τη ναζιστική Γερμανία, τη σοβιετική Ρωσία και δεν πρόκειται να ανεχθεί περισσότερο ούτε την ΕΕ» δήλωσε. Για τον Βίλντερς, πάλι, «χθες γεννήθηκε μια νέα Αμερική, αύριο θα γεννηθεί μια νέα Ευρώπη». Πότε; Η Λεπέν βιάζεται, θέλει αυτή η «νέα Ευρώπη» να γεννηθεί μέσα στο 2017. Και είναι σίγουρη ότι θα συμβεί - το Brexit και ο Tραμπ είναι η λοκομοτίβα που θα παρασύρει και το βαγόνι της Γηραιάς Ηπείρου.

Αν ένα μέρος της Ευρώπης που πανηγυρίζει βρισκόταν μέσα στο Ράιν Μόζελ Χάλε, την Αίθουσα Ρήνου και Μοζέλα, ένα μέρος αυτής που ανησυχεί βρισκόταν απέξω ακριβώς. Γιατί την ίδια ώρα στο Κόμπλεντς διαδήλωσαν περισσότερα από 5.000 άτομα με κεντρικό σύνθημα «Οποιος κοιμάται στη δημοκρατία, ξυπνάει στη δικτατορία». Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Νομίζουν ότι με την ανάδειξη στην προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ ξαναγίνεται δημοφιλής ο εθνικισμός» δήλωσε στη διαδήλωση, ενώ μία ημέρα νωρίτερα, όταν ο Τραμπ ορκιζόταν 45ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε σχολιάσει με έναν μάλλον αιχμηρό τρόπο την ομιλία του: «Αυτά που ακούσαμε σήμερα ήταν υψηλοί, εθνικιστικοί τόνοι. Νομίζω ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη περίοδο».

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ βλέπει επίσης τον «παλαιό κόσμο του 20ού αιώνα να τελειώνει μια για πάντα» με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, περιγράφοντας αυτό που έρχεται ως «περίοδο αβεβαιότητας». Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην «Μπιλντ», ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σημειώνει: «Ποιες αντιλήψεις της (παγκόσμιας) τάξης θα επικρατήσουν τον 21ο αιώνα, πώς θα μοιάζει ο κόσμος του αύριο, τίποτε δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όλα είναι εντελώς ανοιχτά». Οπως πάντα σε κάθε πολιτική μετάβαση «υπάρχουν αβεβαιότητες», τονίζει. «Αλλά σε αυτή την περίοδο μιας νέας παγκόσμιας αταξίας πρόκειται για πολύ περισσότερα. Είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται» προσθέτει.


Η Ανγκελα Μέρκελ προτίμησε, όπως αναμενόταν, να κρατήσει πιο χαμηλούς τόνους. «Ακόμη και όπου υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, συμβιβασμοί και λύσεις μπορούν να βρεθούν όταν ανταλλάξουμε ιδέες με σεβασμό» σημείωσε. Από την προσοχή των παρατηρητών δεν διέφυγε το γεγονός πάντως ότι την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ ορκιζόταν στην Ουάσιγκτον, εκείνη παρευρισκόταν στα εγκαίνια ενός μουσείου τέχνης στο Πότσνταμ.

Μια νέα εποχή αλαζονείας
Ο πρόεδρος που έθαψε την ταπεινότητα
«Αισθάνομαι ταπεινότητα». Αυτές ήταν από τις πρώτες λέξεις στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα. Και στην ορκωμοσία του Τζορτζ Μπους. Κλισέ, ίσως, όμως μια ένδειξη ότι ακόμα και άνθρωποι με μεγάλη αυτοπεποίθηση αναλογίζονται την τεράστια ευθύνη και αναρωτιούνται εάν θα τα καταφέρουν.

Πέρασε αυτό το ερώτημα από το μυαλό του Ντόναλντ Τραμπ; αναρωτιέται ο αρθρογράφος των «New York Times» Φρανκ Μπρούνι. Και σπεύδει να απαντήσει: «Οχι. Παρακολουθώντας την ομιλία του μετά την ορκωμοσία και έχοντας πίσω του τέσσερις από τους τελευταίους έξι προέδρους της χώρας, τους κατηγόρησε μιλώντας για το κατεστημένο της Ουάσιγκτον που είναι τυφλό και κουφό στα βάσανα των απλών Αμερικανών». Χαρακτήρισε την εκλογή του μέρος ενός «ιστορικού κινήματος, που παρόμοιό του δεν έχει ξαναδεί ο κόσμος». Κι ας έχασε στη λαϊκή ψήφο. Κι ας τον εγκρίνει μόνο το 40% των πολιτών. Κι ας ήταν το πλήθος ανεμικό.

Ο Τραμπ είναι τόσο εγωμανής, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, που συχνά ξεχνάμε πως είναι ο πιο καυχησιάρης πολιτικός - και αυτό αποκαλύπτει κάτι θλιβερό και απειλητικό για τη χώρα που τον εξέλεξε. «Με τον Τραμπ μπαίνουμε σε μια νέα εποχή αλαζονείας», γράφουν. Η πρώτη του στάση μετά την ορκωμοσία για έναν από τους επίσημους χορούς ήταν στο ξενοδοχείο του, στον χώρο όπου στεγαζόταν το παλιό ταχυδρομείο της αμερικανικής πρωτεύουσας. Η αίθουσα είναι «μαγευτική», είπε. «Μόνο μια ιδιοφυΐα θα μπορούσε να φτιάξει τόσο ωραία τον χώρο», πρόσθεσε. Φυσικά, αναφερόταν στον εαυτό του.

Μετά μίλησε για εκείνους που επέλεξε ως υπουργούς: «Διαθέτουμε μακράν τον υψηλότερο βαθμό ευφυΐας από οποιοδήποτε άλλο υπουργικό συμβούλιο». Κι ας είχε τρία συντακτικά λάθη στο tweet για την ορκωμοσία του η εκατομμυριούχος που επέλεξε ως υπουργό Παιδείας. «Ο Τραμπ καυχιέται καθώς αναπνέει», παρατήρησε δηκτικά ο Μπρούνι. Κι ένας άλλος παρέθεσε τις ανατριχιαστικές λέξεις που ακούστηκαν για πρώτη φορά σε ομιλία ορκωμοσίας. Μερικές εξ αυτών: αιμορραγώ, σφαγή, ρήμαγμα, ξεσκισμένο, ανεμοδαρμένο, ταφόπλακες.

Στο στόχαστρο τα ΜΜΕ
Κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στην ελευθερία του Τύπου
«Οι δημοσιογράφοι είναι μεταξύ των πλέον ανέντιμων ανθρώπινων όντων στον πλανήτη» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψή του στα κεντρικά γραφεία της CIA, στη Βιρτζίνια, κηρύσσοντας έτσι επισήμως πόλεμο στα ΜΜΕ. 

Αφορμή δεν ήταν κάποιο ιστορικό γεγονός, αλλά το προσφιλές θέμα του νέου προέδρου - δηλαδή, ο εαυτός του. Το πρόβλημα του νεοϋορκέζου μεγιστάνα ήταν οι υπολογισμοί των μέσων μαζικής ενημέρωσης για τον κόσμο που προσήλθε στην ορκωμοσία του - περίπου 250.000 άτομα. Ο Τραμπ εξανέστη. «Στ' αλήθεια, φαινόταν ότι ήταν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι» ανέφερε, κάτι που διέψευδαν κατηγορηματικά οι φωτογραφίες οι οποίες έδειχναν ένα πλήθος πολύ μικρότερο από εκείνο που υπήρχε στις ορκωμοσίες του Ομπάμα. «Παρακολούθησα έναν τηλεοπτικό σταθμό», συνέχισε ο νέος πρόεδρος, «που έδειχνε γρασίδι χωρίς κόσμο. Αυτό είναι ψέμα». 
 
Επίθεση στους δημοσιογράφους έκανε και, στην πρώτη του επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Ο Σον Σπάισερ χαρακτήρισε «επαίσχυντες» τις προσπάθειες να μειωθεί, όπως είπε, ο αριθμός των θεατών της ορκωμοσίας. Ο Σπάισερ, αφού ανάγκασε τους δημοσιογράφους να περιμένουν επί μία ώρα, έκανε πεντάλεπτη επίθεση για «εσκεμμένως ψευδή ρεπορτάζ», αναφέροντας, χωρίς καμία απόδειξη, ότι «επρόκειτο για το μεγαλύτερο πλήθος που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε τελετή ορκωμοσίας. Τελεία και παύλα». Απείλησε μάλιστα σε έντονο ύφος, δείχνοντας τον δρόμο που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση: «Θα ζητήσουμε από τα μέσα ενημέρωσης να λογοδοτήσουν». Στη συνέχεια αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις και συμβούλεψε: «Παιδιά, να τι θα έπρεπε να γράφετε και να καλύπτετε», εννοώντας ότι θα έπρεπε να ασχοληθούν μόνο με την ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στη CIA.

Το στυλ και οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου έγιναν αντικείμενο καυστικού σχολιασμού και όχι μόνο από δημοσιογράφους. Ο Αρι Φλάισερ, που ήταν εκπρόσωπος Τύπου επί προεδρίας Μπους, έγραψε στο twitter: «Αυτό ονομάζεται ενημέρωση που σου είπε ο πρόεδρος να κάνεις. Και ξέρεις ότι ο πρόεδρος σε παρακολουθεί». Ο συντηρητικός σχολιαστής Μπιλ Κρίστολ είπε: «Ντρέπομαι ως Αμερικανός να παρακολουθώ αυτή την ενημέρωση. Δεν είναι το συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Είναι ο Λευκός Οίκος». Πρώην γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, που είναι τώρα σχολιαστής στο CNN, ανέφερε: «Πρόκειται για μια άθλια επίθεση στον Τύπο. Είναι μια συνειδητή προσπάθεια να αποθαρρύνουν κάθε ερώτηση για τον Τραμπ από τα ανεξάρτητα ΜΜΕ».

Στην ίδια επιθετική γραμμή κινήθηκε και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στα μέσα ενημέρωσης, κατηγορώντας τα ότι επιχειρούν να απονομιμοποιήσουν την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα αγωνιστεί «με νύχια και με δόντια» εναντίον αυτής της δημοσιογραφικής κάλυψης. «Τα μέσα ενημέρωσης από την πρώτη ημέρα μιλάνε για την απονομιμοποίηση των εκλογών» είπε ο Πρίμπους σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Fox News Sunday». Κατηγόρησε επίσης τα ΜΜΕ για τις επιθέσεις τους εναντίον του νέου προέδρου λέγοντας ότι «δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια να το ανεχτούμε».





"ΕΘΝΟΣ", 23/01/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου