Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" και τον κλώνο της "Ε"
με βάθος. Είναι αυτονόητο ότι όσο περισσότερα «μαγαζιά» υπάρχουν, τόσο ευνοϊκότερη καθίσταται η θέση των εργαζομένων. Επίσης όσο περισσότερες εφημερίδες επιβιώσουν τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να διατηρηθούν τα προγράμματα των μεγάλων διαφημιζόμενων στα έντυπα. Η συρρίκνωση του κλάδου θα φέρει πολύ απλά την οριστική και απόλυτη μετανάστευση των διαφημιστικών κονδυλίων σε άλλα μέσα οπότε και θα επέλθει το τέλος της έντυπης ενημέρωσης. Αυτή είναι η συντεχνιακή μας αγωνία, αλλά υπάρχει ανυπόκριτα, σε όλους εμάς που λειτουργούμε σε αυτό το ιδιότυπο επάγγελμα και μια άλλη εξίσου βαθιά: εάν μετά την «Ελευθεροτυπία» κλείσουν και αυτές οι δύο ιστορικές εφημερίδες και με δεδομένο ότι κανένα μεγάλο ενημερωτικό σάιτ δεν μπορεί να επιβιώσει οικονομικά αυτή τη στιγμή ανεξάρτητα από τα έντυπα, είναι σαφές ότι η απώλεια πλήττει ευθέως το αγαθό της πολυφωνικής ενημέρωσης. Δηλαδή την ψυχή της αστικής δημοκρατίας.
Ασφαλώς κάνουν λάθος κολοσσιαίο οι κυβερνώντες, αν ανομολογήτως επιθυμούν και παρασκηνιακώς εργάζονται να ανταλλάξουν τη σωτηρία των δύο ιστορικών εφημερίδων με μια φιλική προς την πολιτεία τους «γραμμή», αν όχι και των δύο τουλάχιστον της μιας. Το ολίσθημα δεν είναι μόνο ηθικό, ούτε μόνο πολιτικό, είναι και λογικό: οποιαδήποτε εφημερίδα χειραγωγηθεί θα χάσει τους αναγνώστες της, άρα θα τους είναι άχρηστη και επιπλέον θα καταστραφεί οικονομικά επιβαρύνοντας τις τράπεζες, άρα στην παρούσα συγκυρία τους φορολογουμένους. Ο κ. Σταύρος Ψυχάρης είναι ίσως μαζί με τον Γ. Κοσκωτά ο μόνος υπάλληλος μεγάλης εταιρείας που έγινε ιδιοκτήτης της. Η δικαιοσύνη ερευνά τις υποθέσεις του. Στον προηγμένο κόσμο, όταν μια εταιρεία χρεοκοπεί ο ιδιοκτήτης της πάει σπίτι του χωρίς ούτε μία μετοχή και οι τράπεζες αναλαμβάνουν την εξυγίανση και την πώλησή της. Αν υπάρχει τέτοιο περιθώριο.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 21/01/17
Του Δημήτρη Τρίμη
Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της οριακής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, με κίνδυνο να χαθούν πάνω από 450 θέσεις εργασίας.
Η «Εφ.Συν.» συγκέντρωσε στοιχεία και παρουσιάζει την ακτινογραφία των «θαλασσοδανείων» του Συγκροτήματος.
Σύμφωνα με την ειδική έκθεση της ΤτΕ, η δανειοδότηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και των θυγατρικών εταιρειών του από τις τράπεζες έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις στα όρια ή και κατά παράβαση του κώδικα πιστοδοτήσεων που οι ίδιες οι τράπεζες έχουν θεσπίσει.
Μάλιστα, για την περίπτωση δανεισμού του ομίλου από την Alpha Bank, έπειτα από έγγραφο του τότε υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, το έτος 2015, προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, έγινε ποινική διερεύνηση της δανειοδότησης του ΔΟΛ και των θυγατρικών εταιρειών του.
Η ποινική διερεύνηση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής για δέκα (10) στελέχη της Alpha Bank, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Δ.Π. Μαντζούνης, για κακουργηματική απιστία (390 Π.Κ.) και ηθική αυτουργία στο αδίκημα αυτό του Σταύρου Ψυχάρη.
Και ζητήθηκε η άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, η οποία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εξυπηρετούνται;
Συνεπώς, κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» στα ΜΜΕ και στα κόμματα στις 7-7-2016, ο κ. Μαντζούνης δεν ρωτήθηκε βάσει των δικονομικών κανόνων για τα θέματα που σχετίζονται με τα τρία δάνεια που έχει χορηγήσει η τράπεζά του στον ΔΟΛ, καθώς του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για σχετικά αδικήματα.
Ωστόσο, εκ των υστέρων προέκυψε -όπως όλος ο κόσμος γνωρίζει- ότι ήταν τουλάχιστον άστοχος ο τότε ισχυρισμός του και η βεβαιότητά του πως «τα δάνεια που χορηγήθηκαν από την Alpha Bank στα “Νέα” και στο “Βήμα” είναι πολύ παλιά και εξυπηρετούνται πλήρως».
Ο δανεισμός προς τον όμιλο και τις θυγατρικές εταιρείες έγινε από τις τράπεζες:Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank.
Η συνολική δανειακή οφειλή του ανέρχεται στα 179.000.000 ευρώ.
Στις 30-4-2016 η οφειλή της ΔΟΛ Α.Ε., των συνδεδεμένων με τη ΔΟΛ εταιρειών και του Σταύρου Ψυχάρη προσωπικά προς την Alpha Bank είχε ήδη φτάσει στο ποσό των 95.500.000 ευρώ.
Αναφέρεται, δε, ως αξιοπρόσεκτο το δάνειο των 3.500.000 ευρώ προς την προσωπική εταιρεία του Σταύρου Ψυχάρη Brionte LTD, για την ανέγερση στο Πόρτο Χέλι κτισμάτων σε ιδιόκτητο ακίνητο, καθώς εκταμιεύεται ολόκληρο το ποσό χωρίς να εγγράφεται προσημείωση στο ακίνητο (πράγμα που έγινε κατόπιν εορτής, μόλις πρόσφατα), γιατί ήδη είχε προσημειωθεί σε άλλη τράπεζα, για άλλο δάνειο.
Για το δάνειο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση της ΤτΕ, δεν έγινε ποτέ τεχνικός έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την εκτέλεση των εργασιών, οι οποίες αποτελούσαν το αντικείμενο της χρηματοδότησης, και ότι αυτό δεν συνάδει με τον κανονισμό πιστοδοτήσεων.
Αυτή η δανειακή σύμβαση δεν εξελίχθηκε ομαλά, αφού παρατάθηκε επτά φορές, με τελευταία παράταση στις 12-5-2015 και καταβάλλονταν μόνον οι τόκοι.
Επίσης, προέκυψε ότι δόθηκαν δάνεια για αγορά μετοχών του ΔΟΛ προσωπικά στον Σταύρο Ψυχάρη, αρχικά για την αγορά του 21% των μετοχών του ΔΟΛ και, με διαδοχικά δάνεια, μέχρι την απόκτηση του συνόλου των μετοχών από τον κ. Ψυχάρη.
Και παρά την αδυναμία του οφειλέτη να τηρήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής του δανείου, στις 25-5-2010 εγκρίθηκε η μη ρευστοποίηση των καλυμμάτων, στη συνέχεια βλέπουμε συνεχείς παρατάσεις της διάρκειας των δανείων, ενώ στις 30-9-2011 έγινε νέα διευκόλυνση με την κεφαλαιοποίηση των τόκων μέχρι τον Αύγουστο του 2013.
Προσωπικά χρέη
Στις 7-11-2011 περιέργως δόθηκε νέα παράταση του δανείου κατά τρία έτη και νέα κεφαλαιοποίηση των τόκων, μέχρι τον Μάιο του 2014.
Και μολονότι εκκρεμούσε η αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του ίδιου δανείου, στις 2-5-2012 χορηγήθηκε νέο δάνειο στον Σταύρο Ψυχάρη, ποσού 14.800.000 ευρώ ώστε να αγοράσει το (υπόλοιπο) 71% των μετοχών της ΔΟΛ.
Ως εξασφάλιση δόθηκε εγγύηση του Παναγιώτη Ψυχάρη, μέχρι του ποσού των 15.000.000 ευρώ, χωρίς να αναφέρεται σε τι ακριβώς συνίσταται η συγκεκριμένη εγγύηση.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Ψυχάρης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή είπε ότι η εγγύηση συνίσταται σε «αέρα».
Η έκθεση της ΤτΕ διαπιστώνει την παροχή διαχρονικής και επιλεκτικής στήριξης στον ΔΟΛ, ειδικά την περίοδο της αρνητικής πορείας της εταιρείας μετά το 2009, και αναγνωρίζονται σχετικές πλημμέλειες, με δεδομένο ότι η τράπεζα δεν επιδίωξε τον περιορισμό των ακάλυπτων απαιτήσεών της, καθώς και τη σταδιακή απεμπλοκή από τον όμιλο, όταν η μητρική ΔΟΛ Α.Ε. απέτυχε να στηρίξει αποτελεσματικά το πλήθος των θυγατρικών.
Η αναδιάρθρωση των δανείων του ΔΟΛ με τις τρεις εκ των δανειστριών τραπεζών (Αlpha Βank, Εθνική, Πειραιώς) πραγματοποιήθηκε με το Κοινοπρακτικό Ομολογιακό Δάνειο (ΚΟΔ) ονομαστικής αξίας 96.817.889 ευρώ.
Οι συμβαλλόμενες τράπεζες (Alpha, ΕΤΕ και Πειραιώς) κάλυψαν τις εκδοθείσες ομολογίες, σε ποσοστό 31%, 47% και 22%, αντίστοιχα.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΟΥ: Τιμητής των πάντων και επί των πάντων, εύκολος και ιδιαζόντως διαπρύσιος, ο (αυτο)θεωρούμενος ως "γκουρού" του κλώνου της "Ε", Δημήτρης Τρίμης (σήμερα με τα πλήρη στοιχεία του, χωρίς τα συνήθη αρχικά Δ.Τ.) εξελίσσεται σε...πρόθυμο δήμιο του όλου "Συγκροτήματος" με τα στοιχεία τα οποία-κατ' επιλογήν του, πιθανόν και επιλεκτικώς...-επικαλείται και στα οποία εμμένει και παραμένει! Δεν βρίσκει λέξη να πει γιά των σωτηρία των θέσεων εργασίας των άνω των 400 εργαζομένων, σε όλο το φάσμα του ειδικοτήτων Τύπου, στα έντυπα/λοιπά μέσα ενημέρωσης του ΔΟΛ, επιδεικνύνοντας απερίγραπτη σκληρότητα και τιμωρητική διάθεση, ο ίδιος Τρίμης με το διατελέσαντα Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ, με τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών του οποίου-και όχι εν αγνοία του ή χωρίς τη συν-ευθύνη του, τα προβλήματα στο χώρο του Τύπου έλαβαν τα χαρακτήρα επιδημίας, με την επίδείνωση των εργασιακών συνθηκών μέσω της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας και του παροπλισμού των συμβάσεων εργασίας. Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε στην αναστολή ή το κλείσιμο πολλά "μαγαζιά" του Τύπου, μεταξύ αυτών αυτό και της ιστορικής "Ελευθεροτυπίας" της Χ.Κ. ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. (στις 22/12/11), από την οποία και ο ίδιος εμισθοδοτείτο, ως συνέπεια τυποκτόνων διαδοχικών επαναλαμβανόμενων απεργιών και εν γένει ασκήσεων επαναστατικής γυμναστικής, από τους ίδιους εκείνους, που εν παραλλήλω και εν κρυπτώ έστηναν τον κλώνο της "Ε", εκμεταλλευόμενοι το υπεξαιρεθέν lay-out και εν γένει δομή της "Ε", βγάζοντας προς τούτο ακόμη και 4 "απεργιακά" φύλλα, πρόδρομα φύλλα του κλώνου της "Ε". Όταν, λοιπόν, επί των ημερών σου ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ "κατέβασε ρολλά" η δική "σου" εφημερίδα, έστω και με μερική, πλην ουσιώδη και αποτελεσματική, συνεργία δεν δικαιούσαι να κάνεις σε κανέναν τον τιμητή, πολλώ δε μάλλον να παρακολουθείς άπραγος κι άλλες εφημερίδες να θυσιάζονται, όλως τυχαίως σε αντίθεση με το Κόμμα σου, το ΣΥΡΙΖΑ. Ντροπή! Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου