οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

DISPUTES ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 'Η Ο KINΔΥΝΟΣ ΝΑ ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΓΡΑΠΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΜΑΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ...

 Aπό την "ΕΣΤΙΑ", κύριο άρθρο, και....



...από "ΤΑ ΝΕΑ"



ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν προσεκτικά το status quo και τα αποτελέσματα των συνομιλιών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και υπό το πρίσμα αυτό θα καθορίσουν τη συνολική σχέση με την Τουρκία διαμηνύει μέσω των «ΝΕΩΝ» η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου, όπου οι «27» θα διεξάγουν μια στρατηγική συζήτηση για την Τουρκία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτιμά ότι ο διπλωματικός πυρετός, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ανοίγει παράθυρο για έναρξη των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας, όμως, παράλληλα, ότι θα πρέπει η Αγκυρα να αποδείξει τώρα ότι ενδιαφέρεται για βιώσιμη λύση στην περιοχή.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ. «Είναι σημαντικό, και αυτό κάνει η ΕΕ, να δείξουμε πλήρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο, αν τα νόμιμα κυριαρχικά τους δικαιώματα δέχονται επίθεση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παράθυρο για έναρξη διαπραγματεύσεων και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε προσεκτικά τον χρόνο αυτό να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουμε με ενωμένο τρόπο τα ανοιχτά θέματα με την Τουρκία. Υπάρχει μεγάλη διπλωματική κινητικότητα, και αυτό είναι καλό, και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία» δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των «ΝΕΩΝ» στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε ομάδα ευρωπαϊκών εντύπων στις Βρυξέλλες. «Είναι τώρα ώρα για την Αγκυρα να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για ένα βιώσιμο αποτέλεσμα για την περιοχή. Το Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει προσεκτικά το status quo και τα αποτελέσματα των συνομιλιών, που βρίσκονται σε εξέλιξη, και υπό το πρίσμα αυτό θα συζητήσει τη συνολική σχέση με την Τουρκία» δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν, μία μέρα μετά το ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης που έστειλε σε Ελλάδα και Κύπρο μέσω της ομιλίας της για την Κατάσταση της Ενωσης.

ΝΕΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΟ. Απαντώντας σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό είπε ότι «το σύστημα που υπάρχει τώρα δεν λειτουργεί, χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα». Διευκρίνισε ότι Σύμφωνο για τη μετανάστευση, που θα παρουσιάσει η Κομισιόν την επόμενη εβδομάδα, «θα είναι μια πιο ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή απάντηση, θα επαναφέρει σε ισορροπία την αλληλεγγύη με την ευθύνη, θα δίνει έμφαση στη δίκαιη κατανομή του βάρους σε ολόκληρη την αλυσίδα του Μεταναστευτικού», αγγίζοντας όλες τις πτυχές από το άσυλο μέχρι την ένταξη, από τις επιστροφές μέχρι τη διαχείριση των συνόρων. Το χαρακτήρισε «αποτελεσματικό και ανθρώπινο ταυτόχρονα», εκτιμώντας ότι όλα τα κράτη μέλη μπορούν να συμφωνήσουν σε αυτό, όπως, άλλωστε και για τη Μόρια.

Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ. Σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τόνισε ότι μία πρόωρη απόσυρσή τους θα έχει «αρνητικά αποτελέσματα» για την οικονομία. «Δεν πρέπει να βάλουμε χρονοδιαγράμματα για να επαναφέρουμε τη βιωσιμότητα των οικονομικών μας» δήλωσε κατηγορηματικά. Μιλώντας για το Next Generation EU, το οποίο χαρακτήρισε «επενδυτικό πακέτο», δήλωσε ότι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις πάνε μαζί. Τόνισε επίσης ότι στα σχέδια των κρατών - μελών πρέπει να γίνονται σεβαστές οι προτεραιότητες για ψηφιοποίηση και πράσινη ανάπτυξη, αλλά και οι συστάσεις για μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου