οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΠΟΛΑΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ "ΕΛΕΥΘΕΡΑΣ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΟΣ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΩΝ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ...

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και...



Οι καμιά ογδονταριά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που απείχαν αδικαιολογήτως, ο συνάδελφός τους Ευριπίδης Στυλιανίδης (δεν ψήφισε κι ας ήταν στη Βουλή) που εκπροσωπεί τον κομματικό πελατειασμό και μαζί τους ο Βασίλης Κεγκέρογλου του ΚΙΝΑΛ που όπως και πριν από μερικές μέρες ξαναψήφισε παρών, επέτρεψαν με τη στάση τους στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλο Πολάκη, να μη δικαστεί, έπειτα από την έγκληση ενός πολίτη, τον οποίο κατά καιρούς ο ίδιος επικρίνει και χαρακτηρίζει συστηματικά. Ο πολίτης είναι δημοσιογράφος, ο Γιάννης Κουρτάκης, ιδιοκτήτης των «Παραπολιτικών».

Ο βουλευτής μπορεί ανέτως να διαδίδει, και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, πως ο δημοσιογράφος είναι στο επίκεντρο σκανδάλων ή πως σιτίζεται από πολιτικό χρήμα, χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει τίποτα από ό,τι λέει. Μπορεί με όλη του την άνεση να τον αποκαλεί «διεφθαρμένο λακέ» και «πιο καλοταϊσμένη γραφίδα που έχει βγάλει ποτέ ο τόπος». Και ο πολίτης ουσιαστικά δεν έχει κανέναν τρόπο απέναντι σε αυτό το κρεσέντο συκοφαντικής επιθετικότητας να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ισως κάνει μερικά δημοσιεύματα, για τα οποία ο βουλευτής αν θέλει θα συνεχίσει να τον επικρίνει δημοσίως, οχυρωμένος πίσω από το ακαταδίωκτο - αν μάλιστα ο βουλευτής το επιθυμεί, μπορεί να κάνει μηνύσεις στον πολίτη, να του προκαλεί οχλήσεις και ταλαιπωρία. Με την άδεια του Κοινοβουλίου.

Υπερασπιζόμενος το δικαίωμα στο ακαταδίωκτο, ο Πολάκης, χθες, έδωσε μια απαράδεκτη παράσταση στο βήμα της Βουλής, όπου ανάμεσα σε διάφορα καραγκιοζιλίκια απήγγειλε μαντινάδες και τραγούδησε Καζαντζίδη. Το βασικό επιχείρημά του κατά της άρσης της ασυλίας του ήταν ότι πήρε 15.000 σταυρούς στις εκλογές. Τι σχέση έχουν οι ψήφοι που συγκεντρώνει με τα αδικήματα κατά πολιτών, που δεν μπορούν να αμυνθούν;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας πολιτικός καταφεύγει στη βουλευτική ασυλία για να μπορεί να συνεχίσει να χυδαιολογεί κατά πολιτών. Ο Πάνος Καμμένος είναι ένα ανάλογο παράδειγμα - κι αυτός, στην προηγούμενη Βουλή, είχε οχυρωθεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία του για να αποφύγει μηνύσεις πολιτών, τους οποίους ο ίδιος είχε ταλαιπωρήσει δικαστικά.

Ως συνήθως, όσοι πολιτικοί οχυρώνονται πίσω από τη βουλευτική ασυλία ισχυρίζονται ότι βάλλονται λόγω των πολιτικών τους αγώνων. Το επιχείρημα αυτό κατέρριπτε ο μακαρίτης καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών, Σταύρος Τσακυράκης, ο οποίος εδώ και δεκαετίες έγραφε υπέρ της κατάργησης της βουλευτικής ασυλίας την οποία θεωρούσε ένα ακόμα δείγμα της ελληνικής αντικανονικής ιδιαιτερότητας. «Δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο δημοκρατίας στην ιστορία της ανθρωπότητας», έγραφε ο Τσακυράκης, «που το νομοθετικό σώμα να επιδεικνύει παρόμοια περιφρόνηση προς την ισονομία» («Ελευθεροτυπία», 3/2/2010). Και προσέθετε ότι η άρνηση άρσης της βουλευτικής ασυλίας βουλευτών έναντι των άλλων πολιτών (πολύ περισσότερο έναντι της δημοκρατίας) είναι «παράνομη, ανήθικη, αδιάντροπη», ένδειξη μεταξύ άλλων και ακραίου κοινοβουλευτικού συντεχνιασμού.

Η απόρριψη της αίτησης άρσης ασυλίας του Πολάκη, χθες αργά το απόγευμα, αποδιδόταν σε κακό συντονισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Αστειότητες. Είναι κάτι πολύ χειρότερο: ένδειξη της βούλησης των βουλευτών της ΝΔ να προασπίσουν τα συντεχνιακά τους δικαιώματα, που θεωρούν ότι σε ένα βαθμό τα περιστέλλει αυτή η κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, η χθεσινή μεθόδευση μπορούσε να είναι μια πρόβα ανταρσίας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν πάψει να αισθάνεται ισχυρή. Και μια προειδοποίηση.

....με τη δύναμη της εικόνας, από την Αλίκη Χατζή



Όσες κοινωνίες ανέχτηκαν και αποδέχτηκαν, ή ερμήνευσαν ως «γραφικές» αντίστοιχες περιπτώσεις, πλήρωσαν ιδιαίτερα βαρύ τίμημα.Ένα τίμημα που πλήρωσε και η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια με την γενικευμένη και συστηματική διαστρέβλωση – αλλοίωση και παρερμηνεία της πραγματικότητας.

Με τον Πολάκη δημιουργήθηκε πολλές φορές η ανάγκη, εκ των πραγμάτων, να έρθει - ακόμη και με με δραματικό τρόπο- στην επικαιρότητα το Σύνταγμα και το σύνολο σχεδόν των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, ως επίκληση, καταρχήν, του ορθολογισμού.
Δεν ξεχνιέται - και δεν πρέπει να ξεχασθεί- η τοποθέτηση του το φθινόπωρο του ’18 στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «για να κερδίσουμε τις εκλογές, πρέπει να μπουν κάποιοι φυλακή» και ότι αν δεν σπάσει η ιστορία με τη Δικαιοσύνη, «δεν παίρνουμε εξουσία σ’ αυτή τη χώρα»!

Λυπάμαι που σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ στο σύνολο τους δεν ψήφισαν στην βουλή την άρση ασυλίας του Πολάκη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου