Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ
Αντιμέτωπη με την απειλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα οικοδομεί διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες οι οποίες δεν περιορίζονται στη διπλωματία, αλλά εκ των πραγμάτων αφορούν και στους εξοπλισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό εξαγγέλθηκαν σημαντικά προγράμματα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι μια αναγκαία εξέλιξη, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί με την ταχύτητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις, αλλά και με απόλυτη διαφάνεια.
Τα μεγέθη είναι μεγάλα. Οι ανάγκες διαμορφώνονται και από την έκταση της περιοχής ενδιαφέροντος της Ελλάδος, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω της συμπεριφοράς της γείτονος. Η αποτρεπτική ισχύς της χώρας πρέπει, λοιπόν, να ενισχυθεί σημαντικά.
Στη θάλασσα απαιτείται αυξημένος αριθμός φρεγατών και υποβρυχίων, τόσο καινούργιων όσο και υφιστάμενων που πρέπει να αναβαθμιστούν. Στον αέρα χρειάζονται περισσότερα και πιο σύγχρονα μαχητικά και ελικόπτερα.
Οι εξοπλισμοί θα έχουν σημαντικό κόστος. Η εμπειρία κάποιων προμηθειών του παρελθόντος λειτουργεί ως καμπανάκι για την αποφυγή ατασθαλιών.
Απαιτούνται άψογες κινήσεις από την κυβέρνηση και ενδελεχής έλεγχος από την αντιπολίτευση. Παράλληλα, στην πορεία των επομένων ετών πρέπει στο συγκεκριμένο ζήτημα να διασφαλισθεί εποικοδομητική στάση από όλους.
Τα δεδομένα είναι γνωστά, όπως και οι συμμαχίες. Η χώρα καλείται να κάνει σημαντικές επιλογές. Στο πλαίσιο αυτό θα χρειασθεί να προμηθευθεί όπλα, τεχνολογία και τεχνογνωσία από σημαντικές δυτικές δυνάμεις. Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι αυτές θα είναι πρωτίστως η Αμερική, η Γαλλία και η Γερμανία, με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί στην πορεία του χρόνου στενές αμυντικές συνεργασίες.
Οπλικά συστήματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν προέλευση και από τις τρεις χώρες.
Στον αέρα υπάρχουν τα αμερικανικά F-16 των οποίων έχει συμφωνηθεί η αναβάθμιση, ενώ διατηρείται ζωντανό και το ενδιαφέρον για ενδεχόμενη μελλοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35. Στο ναυτικό και στον στρατό ξηράς υπάρχει επίσης έντονο αμερικανικό άρωμα.
Από τη Γαλλία ξεχωρίζουν τα Mirage, και τώρα συμφωνήθηκε η προμήθεια των Rafale, ενώ χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και να έχουν υπογραφεί συμφωνίες, οι γαλλικές φρεγάτες παραμένουν στο προσκήνιο.
Παρότι οι συζητήσεις το τελευταίο διάστημα εστιάζουν κυρίως στους αμερικανικούς και γαλλικούς εξοπλισμούς, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις καλύπτουν σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες τους με γερμανικά οπλικά συστήματα, από τον τεράστιο αριθμό τανκς μέχρι τα υποβρύχια, με τα πιο σύγχρονα εξ αυτών να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην προστασία του Αιγαίου.
Είναι προφανές ότι παρά τη μάλλον αυτονόητη προσπάθεια τήρησης ισορροπιών στα εξοπλιστικά προγράμματα, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλοι στον βαθμό που ίσως να επιθυμούν.
Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη σημασία έχει η εμπεριστατωμένη άποψη των ίδιων των στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που θα κληθούν να χειρισθούν τα οπλικά συστήματα τα οποία θα προμηθευθεί η χώρα.
Οι στρατιωτικοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους. Οπως στην αντιμετώπιση της πανδημίας ορθώς δόθηκε προτεραιότητα στην άποψη των επιστημόνων, κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με την προμήθεια στρατιωτικού υλικού.
Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι μεγάλα, όπως και οι πιέσεις που απορρέουν από αυτά. Υπό αυτό το πρίσμα, απαιτούνται βήματα προσεκτικά, στη βάση των εισηγήσεων της στρατιωτικής ηγεσίας, με διαφάνεια, και μεγιστοποίηση των οφελών, τόσο στο καθαρά οικονομικό επίπεδο όσο και σε αυτό της στρατηγικής υποστήριξης.
Τέλος, και ίσως το σημαντικότερο, θα πρέπει να επενδύσει η χώρα στην αναδιάρθρωση και μεγέθυνση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στόχος που θα υπηρετηθεί καλύτερα εάν υπάρξει διακομματική συμφωνία ώστε να χαραχθεί και να υλοποιηθεί ένας αποτελεσματικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.
Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μη συμφωνήσουν σε αυτό τουλάχιστον τα τρία μεγάλα κόμματα που έχουν και εμπειρία διακυβέρνησης. Οι αναγκαίες υποδομές και η διαδικασία παραγωγής, η οποία θα εξελιχθεί σε βάθος χρόνου, δεν θα ωφελήσουν μια παράταξη, αλλά τη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου