"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 03/07/19
THΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ
Για φωτογραφική διάταξη, πέραν των άλλων επικρίσεων, κάνουν λόγο εισαγγελείς και δικαστές, αναφερόμενοι στη ρύθμιση του νέου Ποινικού Κώδικα, που δίνει τη δυνατότητα ακόμα και στα φυλακισμένα μέλη της 17Ν, εφόσον το επιθυμούν, αύριο το πρωί να ζητήσουν να απολυθούν πρόωρα από τις φυλακές υπό όρους.
Εισαγγελείς με άριστη γνώση των νομικών θεμάτων, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ», ότι και οι έγκλειστοι της 17Ν μπορούν με τον νέο κώδικα να ζητήσουν πρόωρη αποφυλάκιση, ανέφεραν ότι ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην εν λόγω διάταξη ο χρόνος που τίθεται ως αναγκαία προϋπόθεση για την πρόωρη αποφυλάκιση είναι να έχουν εκτίσει οι καταδικασθέντες 17 χρόνια μέσα στη φυλακή.
Για του λόγου το ασφαλές, η διάταξη του άρθρου 110Α του νέου Ποινικού Κώδικα, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, αναφέρει ότι: «Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά περισσότερες ποινές, ο καταδικασθείς πρέπει να έχει εκτίσει το άθροισμα των τμημάτων των ποινών που προβλέπονται στην προηγούμενη παράγραφο. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να απολυθεί, αν έχει εκτίσει δεκαεπτά έτη, ακόμη και όταν το παραπάνω άθροισμα υπερβαίνει το όριο αυτό».
Οι αναφορές εισαγγελέων και έγκριτων νομικών περί φωτογραφικής διάταξης σχετίζονται με το ότι οι έγκλειστοι της 17Ν είναι οι μόνοι πολυϊσοβίτες που πράγματι έχουν συμπληρώσει ήδη 17 χρόνια μέσα στη φυλακή, καθώς συνελήφθησαν και κρατήθηκαν από το καλοκαίρι του 2002. Ο μόνος που ακόμα δεν έχει συμπληρώσει αυτή την προϋπόθεση, αλλά πρόκειται να τη συμπληρώσει σε λίγο καιρό, είναι ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Οπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος παραδόθηκε λίγο καιρό μετά τις συλλήψεις των υπολοίπων μελών της 17Ν. Ετσι, πρόκειται να συμπληρώσει 17 χρόνια στη φυλακή τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε, με βάση τις πρόνοιες του νέου κώδικα θα έχει και αυτός το δικαίωμα υποβολής αιτήματος υπό όρους αποφυλάκισης.
Τα 17 χρόνια έκτισης ποινής, ως όριο για να υποβάλουν αίτημα για πρόωρη απόλυση πολυϊσοβίτες καταδικασθέντες, που ταιριάζει γάντι με τους έγκλειστους της 17Ν, αποτελούν το κομβικό σημείο που οδηγεί νομικούς –και όχι μόνον– να προσεγγίζουν το όλο θέμα με επιφύλαξη, ακόμα κι αν ίσχυαν πλήρως όσα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, επιχείρησε να απαντήσει σε μια προσπάθεια να πείσει πως οι εν λόγω διατάξεις δεν δημιουργούν ευνοϊκό πλαίσιο για τους έγκλειστους τρομοκράτες.
Η μισή αλήθεια
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, που είχε τη μεγάλη ευκαιρία να εκσυγχρονιστούν επί των ημερών οι ποινικοί κώδικες, επιχείρησε με ανακοίνωσή του μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν για τη δημιουργία ευνοϊκού πλαισίου για τους εγκλείστους της 17Ν, να πει ότι η νέα ρύθμιση είναι αυστηρότερη και από εκείνη που ίσχυε για τους καταδικασθέντες για τρομοκρατία και άρα η κυβέρνηση δεν ψήφισε διατάξεις που ευνοούν τους εγκλείστους της 17Ν. Ανέφερε, μάλιστα, πως πρώτα για να βγει κάποιος από τη φυλακή με ισόβια, χρειαζόταν να έχει μείνει μέσα 19 χρόνια, ενώ τώρα, με τους νέους κώδικες, το όριο ανεβαίνει στα 25 χρόνια, ως εκ τούτου είναι αυστηρότερο.
Εισαγγελείς με τους οποίους μίλησε η «Κ» επισημαίνουν πως αυτά που ανέφερε ο κ. Καλογήρου είναι σωστά, αλλά αφορούν την κανονική απόλυση των καταδικασθέντων και όχι την πρόωρη αποφυλάκιση που ρυθμίζεται με το άρθρο 110Α του νέου κώδικα και δίδει τη δυνατότητα ακόμα και τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν να ζητήσουν να βγουν με όρους. Σημειωτέον ότι τις προϋποθέσεις του νέου κώδικα πληρούν τόσο ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος που έχει καταδίκη σε 17 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη όσο και οι Σάββας και Χριστόδουλος Ξηρός που έχουν ποινές έξι και πέντε φορές ισόβια αντίστοιχα και επιπλέον 25 χρόνια, ενώ τις ίδιες προϋποθέσεις έχει και ο Βασίλης Τζωρτζάτος με 4 φορές ισόβια και 25 χρόνια.
Οσο για το επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης ότι υπάρχει Προεδρικό Διάταγμα του 2014 για το βραχιολάκι, που δεν επιτρέπει την ηλεκτρονική επιτήρηση σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία, εισαγγελείς και νομικοί αναφέρουν πως αυτό δεν εμποδίζει ούτε αναιρεί στην πράξη τη δυνατότητα που δίνει το άρθρο 110Α του νέου κώδικα να ζητήσουν αποφυλάκιση πρόωρη υπό όρους, ακόμα και τα φυλακισμένα μέλη της 17Ν. Το δικαστικό συμβούλιο μπορεί να τους επιβάλει, όπως έχει γίνει πολλές φορές σε άλλες περιπτώσεις, περιορισμούς σε κατ’ οίκον κράτηση, σε αστυνομική φρούρηση, σε απαγόρευση να κυκλοφορούν όπου θέλουν και πολλές άλλες.
Εισαγγελείς, μάλιστα, τονίζουν πως το γεγονός ότι τα αιτήματα των τρομοκρατών, αν υποβληθούν, θα τα κρίνουν δικαστικά συμβούλια, δεν αναιρεί την ευθύνη του νομοθέτη που δημιουργεί εν προκειμένω ευνοϊκές διατάξεις γι’ αυτούς, δίδοντάς τους δικαίωμα να αιτηθούν πρόωρη αποφυλάκιση, κάτι που δεν ίσχυε πριν.
Μετά ταύτα, το ερώτημα που ήδη απασχολεί νομικούς και δικαστές είναι αν υπάρχει τρόπος η «πόρτα» που άνοιξε με τον νέο κώδικα να μπορεί στο άμεσο μέλλον να κλείσει. Η νέα κυβέρνηση, όποια προκύψει από τις εκλογές, σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστών, δεν έχει μεγάλες ευχέρειες να μαζέψει τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου κώδικα, καθώς ως ευνοϊκότερες υπερισχύουν. Μπορεί όμως με δυσκολία, όπως λένε, αν θελήσει, να ψηφίσει ορισμένες ρυθμίσεις δικονομικού χαρακτήρα και να επιχειρήσει να θεραπεύσει κάπως τα πράγματα...
Αίτημα από μέλη των «Πυρήνων»
Την αποφυλάκισή τους ύστερα από συγχώνευση των ποινών που τους έχουν υποβληθεί ζήτησαν πέντε μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς». Το αίτημα που υπέβαλαν βασίζεται τόσο στις πρόνοιες του νέου κώδικα όσο και σε ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.
Το αίτημα προέρχεται από καταδικασθέντα μέλη της οργάνωσης που είχαν συλληφθεί το διάστημα 2010-2011 στον Βόλο και στην Αττική και είχαν καταδικασθεί σε ποινές 79 ετών κάθειρξης ο καθένας. Οι ποινές αυτές συγχωνεύθηκαν στα 20 χρόνια, μετά την προσμέτρηση ημερών εργασίας των καταδικασθέντων, στο πλαίσιο έκτισης της ποινής τους. Πάντως, με δεδομένο ότι προ ημερών είχαν αποφυλακισθεί άλλα δύο μέλη της οργάνωσης, ουσιαστικά στη φυλακή θα μείνει μόνο ένας εκ των εμπλεκομένων στους «Πυρήνες».
Το θέμα έχει προκαλέσει ανησυχία στις διωκτικές αρχές, καθώς, όπως εκτιμούν αστυνομικές πηγές, προκύπτουν νέα δεδομένα μετά την αποφυλάκιση καταδικασθέντων για τους «Πυρήνες», ενώ διαμορφώνεται και κλίμα σε έναν ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο από την προσδοκία αποφυλάκισης καταδικασθέντων μελών της 17Ν, με την αξιοποίηση της δυνατότητας που τους παρέχει ο νέος Ποινικός Κώδικας. Σε κάθε περίπτωση, ήδη στην ΕΛ.ΑΣ. έχουν αρχίσει και συζητούν τον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση πιθανών αντιδράσεων.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου