Από "ΤΑ ΝΕΑ"
"ΤΑ ΝΕΑ"-01/07/16
Οι Αμερικανοί πιέζουν, οι Ευρωπαίοι καθυστερούν: Το μήνυμα από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν
Του Περικλή Δημητρολόπουλου
Αλλοι, όπως η Γαλλία, βιάζονται να κάνουν το άλμα στη μετα-Brexit εποχή. Αλλοι, όπως η Γερμανία, προτιμούν τα μικρά βήματα. Και κάποιοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καλούν την Ευρώπη να χαλαρώσει το χαλινάρι της λιτότητας όχι μόνο για οικονομικούς λόγους (την ενίσχυση της ανάπτυξης) αλλά και για πολιτικούς (την αναχαίτιση των λαϊκιστικών δυνάμεων). Συμπέρασμα; Ο κόσμος γίνεται και πάλι έτσι όπως τον ξέραμε: οι Αμερικανοί ανησυχούν και πιέζουν, οι Ευρωπαίοι διαφωνούν και καθυστερούν.
Η ανησυχία και η πίεση των πρώτων εκδηλώθηκε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο: σε δηλώσεις του από τον Καναδά, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του G20 που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Κίνα θα καλέσει τους ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν περισσότερα για την ενίσχυση της ανάπτυξης. «Η Γερμανία, μια χώρα με πλεόνασμα, μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες της. Η Ευρώπη στο σύνολό της μπορεί να χαλαρώσει τη λιτότητα. Υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να πάρουμε όλοι μας για να ενισχύσουμε την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι βραχυπρόθεσμα - σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» - να συμβάλει στη χαλάρωση του κλίματος στην Ευρώπη και επομένως σε ένα ήρεμο διαζύγιο ώστε να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στη Διατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, θα πιέσει στην αντίθετη κατεύθυνση από εκείνη που έχει πάρει η Ευρώπη με την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. «Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε ότι θα ήταν επωφελές τόσο για την απασχόληση όσο και γενικότερα για την οικονομική ανάπτυξη η χαλάρωση της λιτότητας» ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα αμερικανός αξιωματούχος.
Πάντως η επόμενη ημέρα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ, του πρώτου χωρίς τη Βρετανία, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οπως σημειώνει η «Μοντ», οι οπαδοί των ριζικών αλλαγών στην Ευρώπη κινδυνεύουν να απογοητευθούν από τα συμπεράσματα του άτυπου Συμβουλίου των «27». Το μήνυμα είναι ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορούν να περιμένουν. Σε αυτή τη φάση τα επείγοντα θέματα για την Ευρώπη είναι δύο. Το ένα είναι να αρχίσει άμεσα η διαδικασία του διαζυγίου με το Λονδίνο ώστε να ξεπεραστεί η παραλυτική αβεβαιότητα που άφησε πίσω του Brexit.
Το δεύτερο είναι η διατήρηση της ενότητας της Ευρώπης. «Δεν είναι τυχαίο - γράφει η «Μοντ» - ότι Μέρκελ, Ολάντ και Ρέντσι συναντήθηκαν διακριτικά το πρωί πριν ξεκινήσει η συνάντηση των 27 ηγετών, ώστε να μην ψυχρανθούν με τα άλλα κράτη-μέλη που θέλουν να έχουν λόγο μετά την αναταραχή των τελευταίων μηνών». Η διαχωριστική γραμμή πάντως δεν αλλάζει: Παρίσι και Ρώμη θα ήθελαν να αρχίσει ένας διάλογος με στόχο μια Ευρώπη των δημοσίων επενδύσεων και του κοινωνικού κράτους. Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του δεν δέχονται να αμφισβητηθούν τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιβλήθηκαν στις χρεοκοπημένες χώρες για τη διαχείριση των ελλειμμάτων και του χρέους τους.
«Το μοναδικό πράγμα που έχουν κοινό οι "27" - καταλήγει η «Μοντ» - είναι η ατζέντα της Κομισιόν, την οποία κατέθεσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Και τι προβλέπει; Ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς (στην ψηφιακή τεχνολογία, στην ενέργεια, στα κεφάλαια) και περιορισμό των ρυθμιστικών μέτρων. Παραδόξως, μια ατζέντα πολύ british».
Η σύγκρουση
«Παρά το γεγονός ότι η σχέση των ΗΠΑ με τη Γερμανία θα αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας από την EE, η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να συγκρουστεί και πάλι με το Βερολίνο σχετικά με τη διαχείριση του Brexit» σημειώνουν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» που υπενθυμίζουν ότι οι δύο πλευρές είχαν συγκρουστεί και για το ελληνικό χρέοσ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου