Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΙΔΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
Δυσκολία κατανόησης κειμένου: Του Στέφανου Κασιμάτη
Δυσκολία κατανόησης κειμένου: Του Στέφανου Κασιμάτη
Το είχα πει εγώ από την αρχή. Ομως και ο ίδιος ο Θ. Δρίτσας εμμέσως μεν, αλλά από την πρώτη στιγμή, αναγνώρισε την αιτία του προβλήματος, που μας απασχόλησε από προχθές το βράδυ έως χθες το απόγευμα. «Θα τη διαβάσει προσεκτικά, γιατί θέλει συστηματική μελέτη», είπε και αυτά ήταν από τα πρώτα λόγια που εκστόμισε ο μονίμως καταβεβλημένος υπουργός Ναυτιλίας, όταν εκλήθη να απαντήσει στις σοβαρές αιτιάσεις της επιστολής της Cosco.
Μη μου πείτε, λοιπόν, ότι δεν το βρήκατε ακόμη! Μόλις χθεσινή είναι η είδηση από τον ΟΟΣΑ για τις επιδόσεις των Ελλήνων στην κατανόηση κειμένου. Προφανώς, ο Θ. Δρίτσας ανήκει στο 26,8% των Ελλήνων που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλη δυσκολία στην κατανόηση κειμένου.
Συμβαίνει και σε υπουργούς, δεν είναι ντροπή. Ο Θ. Δρίτσας δεν είχε καταλάβει το κείμενο που διάβασε. Διότι τις πρώτες αντιδράσεις του χαρακτήρισε αυτό που ο πρωθυπουργός σε οίστρο λυρισμού αποκαλεί «δημοκρατική ευθιξία». Δήλωσε μάλιστα προσβεβλημένος από την επιστολή. Στην πραγματικότητα, προσβεβλημένοι θα έπρεπε να αισθάνονται οι εκπρόσωποι της Cosco, που είδαν ό,τι είχε συμφωνηθεί για την εξαγορά του ΟΛΠ να ανατρέπεται και το λιμάνι να μένει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου – δηλαδή, του κόμματος. Διότι, αν δεν μπορείς να ορίσεις κανονισμό λειτουργίας και τιμολογιακή πολιτική, αν δεν υπάρχει λογικό χρονικό όριο για την έγκριση των μελετών από το Δημόσιο και αν σου επιβάλλεται, επιπλέον, να συνάπτεις συμβάσεις με τους κανόνες του Δημοσίου, τότε γιατί να δώσεις τα ωραία σου λεφτά; Μόνο επειδή τα χρειάζονται οι Ελληνες;
Προσβεβλημένος, επίσης, θα πρέπει να νιώθει ο πρωθυπουργός, καθώς η υπόθεση ανέκυψε μία ημέρα πριν από την αναχώρησή του για επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Οι εκ των υστέρων αλλαγές στη συμφωνία μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco και, κυρίως, η κουτοπόνηρη δολιότητα της μεθόδευσης θα τον έκαναν να φαίνεται στα μάτια των οικοδεσποτών όχι απλώς αναξιόπιστος, αλλά καταγέλαστος. Απορείς πώς θα τον δέχονταν οι Κινέζοι μετά από κάτι τέτοιο και, αν τον δέχονταν, τι είδους καψόνια θα του έκαναν στη διάρκεια της παραμονής του εκεί.
Το άλλο προφανές σε αυτή την ντροπιαστική για τη χώρα υπόθεση είναι ότι από χθες το πρωί, όταν ο υπουργός παραδέχθηκε ότι η τρισέλιδη επιστολή «θέλει συστηματική μελέτη», ο Θ. Δρίτσας κάθισε και, φαντάζομαι, με τη βοήθεια κάποιων γραμματιζούμενων τη συλλάβισε λέξη προς λέξη. Του εξήγησαν τι σημαίνουν όλα αυτά που περιέχει και, ίσως, του έκαναν κι ένα φροντιστήριο για τη σημασία της καλής πίστης στις συναλλαγές και, ιδίως, μεταξύ κρατών. Ετσι, βγήκε αργότερα και είπε άλλο τραγούδι: σέβεται και τον «παραχωρησιούχο» (κακόηχη μετωνυμία για να αποφύγει να πει «Cosco»...), σέβεται τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ο πλήρης τίτλος για παρηγοριά...) και, ακόμη, ότι η προσθήκη των επίμαχων ρυθμίσεων στη σύμβαση ήταν «και δική μου ευθύνη».
Κατόπιν αυτού, τα συνηθισμένα. Τα ξέρετε, μη σας κουράζω: η «αγυρτεία» των ΜΜΕ και αυτοί οι παλιοδημοσιογράφοι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου