οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΙΕΝΑΝΜΕΝ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΠΙΦΥΛΑΧΘΗΚΑΝ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΕΙΣΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ...

Tα ρεπορτάζ από το Πεκίνο, από
"ΤΑ ΝΕΑ" και "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"


                                                                       "ΤΑ ΝΕΑ"- 05/07/16


Ο ΟΛΠ είναι μόνο η αρχή

«Συμφωνία αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO και προανήγγειλε ότι η συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση θα συνεχιστεί

Από Πεκίνο, της Βούλας Κεχαγιά


Μέσα στο Σπίτι του Λαού, στο Πεκίνο, επισφραγίστηκε η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την COSCO. Τη συνυπέγραψαν ενώπιον των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και το Νο 2 του κινεζικού κολοσσού Γουάν Μιν, ο οποίος μάλιστα αναμένεται να αναλάβει και καθήκοντα προέδρου του ΟΛΠ.
Η εγκατάσταση της κινεζικής διοίκησης στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να γίνει άμεσα και όπως υπονόησαν οι Αλέξης Τσίπρας και Λι Κετσιάνγκ η ολοκλήρωση της συμφωνίας με την COSCO αποτελεί την αρχή μιας σειράς επενδύσεων που σχεδιάζει η Κίνα στη χώρα μας.
Επειτα από τη χθεσινή υπογραφή της ολοκληρωμένης συμφωνίας πώλησης του ΟΛΠ, η COSCO αναμένεται να καταβάλει στο ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 370 εκατομμυρίων ευρώ που συνιστά και το τίμημα της παραχώρησης. Από αυτά, τα 270 εκατ. θα απελευθερωθούν άμεσα, ενώ τα υπόλοιπα 80 θα ξεπαγώσουν αμέσως μόλις εκχωρηθεί ένα ακόμη ποσοστό των μετοχών του ΟΛΠ της τάξης του 16%. Σήμερα έχει εκχωρηθεί το ποσοστό του 51% του Λιμένος Πειραιώς.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στο ελληνοκινεζικό οικονομικό φόρουμ αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη που έδειξε η κινεζική κυβέρνηση στην ελληνική οικονομία στα «δύσκολα χρόνια της βαθιάς ύφεσης», διευκρινίζοντας: «Αναφέρομαι κυρίως στη σύμβαση με την COSCO για την αξιοποίηση του ΟΛΠ, η οποία μάλιστα επικυρώθηκε στην ελληνική Βουλή πριν από τέσσερις ημέρες. Οπως αποδείχτηκε πρόκειται για μια συμφωνία αμοιβαία επωφελή, επικερδή επιχειρηματικά, που διανοίγει δρόμους για τις κινεζικές επιχειρήσεις και αποφέρει θετικά οφέλη στην ελληνική οικονομία. Η συνεργασία μας δεν σταματά εκεί».
Με τον έλληνα Πρωθυπουργό συμφώνησε ο κινέζος ομόλογός του λέγοντας αργότερα από το βήμα του ίδιου φόρουμ πως πράγματι η συμφωνία της COSCO αποτελεί ένα έργο που έγινε «μέσω ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας». Σημείωσε δε, ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις βλέπουν κι άλλες επενδύσεις στην ελληνική αγορά και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης σε συμφωνίες για την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα. Συνολικά χθες υπογράφηκαν εννέα διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επίσης για τις προοπτικές στήριξης του ελληνικού τουρισμού, τη συνεργασία ελληνικών και κινεζικών πανεπιστημίων, αμοιβαίες πολιτισμικές και εκπαιδευτικές ανταλλαγές, εξαγωγές των ευγενών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα, ναυπήγηση ελληνικών πλοίων στα υπερσύγχρονα κινεζικά ναυπηγεία. «Είμαστε στρατηγικοί εταίροι και όχι ευκαιριακοί συναλλασσόμενοι» είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για ένα επενδυτικό σοκ που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα.

ΧΩΡΙΣ ΓΡΑΒΑΤΕΣ. Η Ελλάδα θέλει να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Κίνα και όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Λι Κετσιάνγκ προς το παρόν εξάγει στυλ... Το στυλ του κοστουμιού χωρίς γραβάτα που υιοθέτησε ο κινέζος πρωθυπουργός κατά τις συνομιλίες του με τον έλληνα ομόλογό του για να τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα, σ' ένα πιο φιλικό περιβάλλον όπως είπε. «Εχουμε συνομιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο και μπορώ να πω ότι είμαστε φίλοι» είπε ο πρωθυπουργός της Κίνας τονίζοντας ότι γι' αυτόν τον λόγο έβγαλε και τη γραβάτα. «Αυτό που δεν κατάφερα να περάσω ως στυλ στην Ευρώπη το κατάφερα με την Κίνα» σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την ελπίδα να αυξηθούν οι εξαγωγές προς τη χώρα του Κετσιάνγκ.

Συγχρόνως όμως η Ελλάδα είναι ανοιχτή και σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Και αποσκοπεί να μετεξελίξει τον περίφημο Δρόμο του Μεταξιού που άνοιξε ο αυτοκράτορας Γου Ντι της δυναστείας των Χαν στον νέο δρόμο που ονομάζεται πλέον One belt, One Road και χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως κέντρο για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον κινέζων επιχειρηματιών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας λέγοντας πως με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης η χώρα μας κλείνει οριστικά πίσω της μια μακρά περίοδο κρίσης και αβεβαιότητας. Διαβεβαίωσε ότι η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους της βοηθά τη χώρα μας να ξανασταθεί στα πόδια της και να τηρεί με συνέπεια τις υποχρεώσεις της χωρίς να συντρίβεται η κοινωνία. Συγχρόνως τόνισε ότι η βιωσιμότητα του χρέους έχει την υποστηρικτική εγγύηση των εταίρων μας όποτε αυτό κριθεί σκόπιμο και πρόσθεσε πως αναμένονται εξειδικεύσεις των σχετικών αποφάσεων για το χρέος το επόμενο διάστημα. «Ολα αυτά στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα εισέρχεται οριστικά σε νέα φάση».
Κανονιοβολισμοί στην Τιενανμέν
Οι Κινέζοι υποδέχθηκαν χθες τον Πρωθυπουργό με τιμές αρχηγού κράτους και, τηρώντας κατά γράμμα το πρωτόκολλο, την ώρα της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, στην ιστορική Πλατεία Τιενανμέν, έπεφταν κανονιοβολισμοί.

Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο:
Του Διονύση Νασόπουλου


Εναν χρόνο μετά, η επέτειος του δημοψηφίσματος βρίσκει τον Αλέξη Τσίπρα στο μακρινό Πεκίνο να αναζητεί, όπως και οι προκάτοχοί του, το κλειδί των επενδύσεων που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα έστω σε ένα ξέφωτο ανάπτυξης. Τα πράγματα θα μπορούσε να κινούνται σε διαφορετική τροχιά εάν το μεγάλο ταξίδι αποτελούσε τη συνέχεια ενός εθνικού σχεδιασμού ή ενός οικονομικού πλάνου που είχε υπηρετηθεί με υπευθυνότητα. Δεν ισχύει, όμως, τίποτε από αυτά: το δημοψήφισμα, ως συνέχεια μιας σχεδόν εκβιαστικής προσφυγής στις κάλπες τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και μιας πορείας χωρίς πυξίδα που ακολούθησε, ανέτρεψε βίαια όσα θετικά καταγράφονταν έπειτα από μια πενταετία θυσιών της ελληνικής κοινωνίας. Μια κίνηση που προβλήθηκε ως λαμπρή γιορτή δημοκρατίας, σχεδόν προκάλεσε εθνική τύφλωση, χωρίς να λύσει κανένα πρόβλημα, όπως είχε αντιληφθεί και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή του «περήφανου Οχι» - που έγινε αμέσως Ναι και γι' αυτό δεν συνοδεύεται από εορτασμούς.


Εναν χρόνο μετά, ακόμη και το Πεκίνο έρχεται στην πραγματικότητα να επιβεβαιώσει την πλήρη υποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και της χώρας, σε όλα τα πεδία: το πανηγυρικό κλίμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την COSCO δεν αρκεί για να καλύψει όσα συμβαίνουν πίσω, ενώ απογυμνώνουν την επιχειρηματολογία που προέβαλλαν οι κυβερντώντες έως τις 5 Ιουλίου 2015. Εκείνη η ημέρα άνοιξε έναν νέο παρατεταμένο κύκλο ύφεσης για την ελληνική οικονομία, που προσπαθούσε έστω και δειλά να περάσει σε τροχιά ανάπτυξης, αλλά πλέον ελπίζει στο 2017 για μια αντίστροφη πορεία. Εφερε ακόμη τα capital controls που παραμένουν εδώ, αυξάνοντας τα λουκέτα και καθηλώνοντας και την υγιή επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί πλέον να μετρά τις δικές της χρεοκοπίες και αυτοκτονίες, τις δικές της φοροεπιδρομές και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το πρόσθετο δανειακό βάρος των 86 δισ. ευρώ προκαλεί παράπλευρες απώλειες που εξακολουθούν να βιώνουν περισσότερο από άλλους όσοι ήταν και παραμένουν μη προνομιούχοι.
 
Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι όπως διχαστικά διαχειρίστηκε το δημοψήφισμα εξίσου διχαστικά επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να απομακρυνθεί από αυτό. Μια στιγμιαία απόφαση που εν πολλοίς υπήρξε αποτέλεσμα ενός συνδυασμού ιδεοληψιών, ερασιτεχνισμού και αναποτελεσματικότητας έρχεται σταδιακά να αντικατασταθεί από ένα νέο μείγμα αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτικής νοοτροπίας. Η προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα, που κλείνει με επώδυνο τρόπο έναν κύκλο μεγάλων ψεύτικων υποσχέσεων, βρίσκει σχεδόν τους πάντες και τα πάντα σε ένα χαμηλότερο σημείο. Από την καθημερινότητα, την υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια έως την αξιοπιστία της χώρας, ο πήχης έχει υποχωρήσει - και μαζί τους υποχωρούν και τα ποσοστά της κυβέρνησης που πλέον βλέπει μπροστά της διψήφιες διαφορές.



                                                     "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"-05/07/16

Στρατηγική συνεργασία με Κίνα


Συγκεκριμένες δράσεις που επιβεβαιώνουν και εμβαθύνουν τη συνεργασία Ελλάδας - Κίνας, στην οποία και οι δύο πλευρές αποδίδουν στρατηγικά χαρακτηριστικά, αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στο Πεκίνο. Ο Ελληνας πρωθυπουργός πρόβαλε τον ρόλο της Ελλάδας ως πύλης εισόδου για τα κινεζικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στην αποκατάσταση της σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και στις νέες προοπτικές που διανοίγονται στις σχέσεις των δύο χωρών, κατά την ομιλία του στο ελληνοκινεζικό φόρουμ που διεξήχθη παράλληλα με την επίσκεψη.

Κυβερνητικοί κύκλοι έκαναν λόγο για «πολύ καλό κλίμα» στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών και σημείωναν ότι η κινεζική κυβέρνηση εξετάζει «με ενδιαφέρον τις προτάσεις μας». Διατυπώθηκε η άποψη ότι με τη συμφωνία για το λιμάνι του Πειραιά ανοίγει νέος κύκλος διευρυμένης και αναβαθμισμένης συνεργασίας, που φέρνει νέα ατζέντα στο τραπέζι για την επόμενη δεκαετία των ελληνοκινεζικών σχέσεων, σε συνέχεια της πρώτης δεκαετίας που ξεκίνησε με τη συμφωνία του 2006 για δημιουργία εταιρικής σχέσης και ολοκληρώνεται με τη συμφωνία για τον ΟΛΠ.

Στην κατ’ ιδίαν, στη διευρυμένη αλλά και στη συνέχεια της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών στο γεύμα διατυπώθηκαν έξι ελληνικές επενδυτικές προτάσεις για συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλλι και κινεζική ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα, για επένδυση στον τραπεζικό τομέα, για διεύρυνση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα, για δημιουργία κέντρου Research & Development στην Ελλάδα, για επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση του τουρισμού και απευθείας πτήση Πεκίνο - Αθήνα και για συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και στην εκπαίδευση. Αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία μόνιμη ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης των θεμάτων αυτών, που θα εξετάσει τα επόμενα βήματα σε κάθε τομέα ξεχωριστά.

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία των δύο ανδρών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Λι να σημειώνει ότι έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις, και γι’ αυτόν τον λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες. Οπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, «δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στην Κίνα». Ο κ. Λι Κετσιάνγκ απάντησε λέγοντας ότι η Κίνα είναι μία μεγάλη εξαγωγική χώρα, αλλά «είμαστε πρόθυμοι να εισάγουμε προϊόντα, αρκεί να είναι ποιοτικά». Ο κ. Λι υποδέχθηκε τον κ. Τσίπρα στο Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιεν Αν Μεν, και οι δύο πρωθυπουργοί επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου Γιανγκ Ντεγιάνγκ, όπου τόνισε ότι «η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη η συνεργασία στον πολιτισμό και στην παιδεία», για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού. Ο κ. Γιανγκ εξέφρασε τη χαρά του επειδή η Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, της Ελλάδας και της Κίνας.

Επιβεβαίωση της συμφωνίας με Cosco

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν εννέα συμφωνίες οι οποίες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, επιβεβαιώνουν εμπράκτως το κινεζικό ενδιαφέρον, αλλά και την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας. Η China COSCO Shipping Corporation limited (COSCO SHIPPING) και το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψαν συμφωνία, επιβεβαιώνοντας ότι οι προϋποθέσεις που καθορίστηκαν στην πρόσφατα υπογραφείσα Συμφωνία Εξαγοράς Μετοχών του 67% του ΟΛΠ από την COSCO έχουν εκπληρωθεί. Την έγγραφη επιβεβαίωση υπέγραψαν ο Wan Min, γενικός διευθυντής της COSCO και ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, παρουσία των δύο πρωθυπουργών.

Οι υπόλοιπες συμφωνίες αφορούν τη συνεργασία στον τουριστικό τομέα (υπεγράφη από τον υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη), την επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία (από τον αν. υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας Κων. Φωτάκη). Επίσης, τη συνεργασία της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Κίνας με την Τράπεζα της Ελλάδος (από τον υποδιοικητή της ΤτΕ Θ. Μητράκο), την προώθηση επενδύσεων από την Κινεζική Υπηρεσία Προώθησης Επενδύσεων και το Enterprise Greece (από τον επικεφαλής του οργανισμού Χρ. Στάικο). Τη συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας με αυτή της Κίνας (από την αν. υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου), για πολιτιστική κληρονομιά και υποθαλάσσιες αρχαιολογικές έρευνες (από τον υπ. Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά), για την προετοιμασία της έκθεσης «Οι Ελληνες: από τον Αγαμέμνονα μέχρι τον Μέγα Αλέξανδρο» (από τον κ. Μπαλτά), τη συνεργασία της Κρατικής Τηλεόρασης της Κίνας (CCTV) και της ΕΡΤ (από την κυβερνητική εκπρόσωπο Ολγα Γεροβασίλη).

Χθες, διοργανώθηκε στο Πεκίνο και φόρουμ για την ελληνοκινεζική ναυτιλιακή συνεργασία, όπου ο γενικός διευθυντής της COSCO δήλωσε ότι η εταιρεία του θα αξιοποιήσει «το απαράμιλλο γεωγραφικό πλεονέκτημα του Πειραιά, θα κεφαλαιοποιήσει τη στρατηγική ευκαιρία που προκύπτει από την πρωτοβουλία “Μία Ζώνη, Ενας Κόσμος” και τις στενές σινοελληνικές σχέσεις, θα προχωρήσει ενεργά σε επενδύσεις υποδομών και θα βελτιστοποιήσει την ενσωμάτωση των δραστηριοτήτων, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα του Πειραιά και να τον μετατρέψει στο μεγαλύτερο λιμάνι διαμετακόμισης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο». Υπογράμμισε ότι ο Πειραιάς έχει καταστεί ένας σύγχρονος εμπορευματικός σταθμός μεγάλου βεληνεκούς, με κορυφαίες τεχνολογίες, και είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι με όρους διαχειριστικής ικανότητας διεθνώς (η κατάταξή του με όρους δυναμικότητας εκτοξεύτηκε από την 93η θέση στην 39η).Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου