οι κηπουροι τησ αυγησ

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Το θάρρος και η ετοιμότητα αναγνώρισης της αλήθειας των πραγμάτων, η εντιμότητα τελικώς, θα αποτελεί πάντοτε κορυφαίο ζητούμενο για όσους ασχολούνται με τα κοινά και θέλουν πράγματι να έχουν έγκυρο και έγκαιρο λόγο επ’ αυτών. Αντιθέτως, σε διαφορετική περίπτωση, θα (αυτό)εκτίθενται και ο δημόσιος λόγος τους θα είναι αφερέγγυος στα πρόσωπα όσων επιθυμούν να εμφανίζονται ως θετικώς ενδιαφερόμενοι, προστάτες τους αυτόκλητοι τις περισσότερες φορές....


AΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΦΤΗ ΚΑΙ 
ΚΑΦΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗ Φ/Γ "ΨΑΡΑ"....

Στη ραστώνη της Κυριακής, η είδηση που προήλθε από την Φ/Γ «ΨΑΡΑ» εις ό,τι αφορά την εκτέλεση της αποστολής της στην ναυτική επιχείρηση «Aspides» της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα, μπορεί να μάς γεμίσει με ικανοποίηση-για πολλοστή φορά-για τον ισχυρό επαγγελματισμό και τη μοναδική αίσθηση ευθύνης που διακατέχει τα πληρώματα των πλοίων του Στόλου.

Τα οποία πλοία, τα πληρώματά τους για την ακρίβεια, εις πείσμα των περί του αντιθέτου που επιμένουν να διακινούν κινδυνολογούντες μόνιμοι αντιρρησίες και ημιμαθείς ή εκ προθέσεως ανακριβολογούντες συνδικαλιστές από «πρόθυμα» sites, παρέχουν, με τον τρόπο και την πληρότητα των υπηρεσιών τους, τη βέλτιστη απάντηση σε μία εξόχως μεθοδευμένη προσπάθεια παραπληροφόρησης ή/και αποπληροφόρησης επί όσων ισχύουν πράγματι. Απάντηση κοφτή και καφτερή…

Και έτσι ήλθε την Κυριακή, λίγο μετά την επίσκεψη του Σαββάτου του ΥΕΘΑ Ν. Δένδια και του ΄Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και Άμυνας Ζοσέπ Μπορέλ, η επιβεβαίωση της αποτελεσματικότητας-γιά δεύτερη φορά, μετά την Φ/Γ «ΥΔΡΑ»- στην επιτυχή αντιμετώπιση της απειλής των drones που στέλνουν οι Χούθι από την Υεμένη.

Διαβάζω σχετικώς από την “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, όπως μεταφέρει ο άριστα πληροφορημένος Σταύρος Ιωαννίδης, ότι το πρώτο, μάλιστα, drone με στόχο την Ελληνική Φ/Γ καταρρίφθηκε από το αντί-drone προτού εισέλθει στην εμβέλεια του πυροβόλου της φρεγάτας. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι το σύστημα αρχικά εγκλώβισε το εχθρικό drone και στη συνέχεια προκάλεσε παρεμβολές σε δύο επίπεδα. Αρχικά «κλείδωσε» τα χειριστήρια του καθιστώντας το ανίκανο να υπακούσει σε εντολές από τον σταθμό εδάφους, μια δυνατότητα ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις απειλής από οπλισμένα drone καθώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των όπλων τους, και στη συνέχεια διέκοψε την επικοινωνία του χειριστή με το drone «κλείνοντας» το GPS του. Λίγα δευτερόλεπτα μετά το drone κατέληξε στη θάλασσα.

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ακόμη από την “Κ”, ότι, όπως και στην περίπτωση της Φ/Γ«ΥΔΡΑ» που είχε αναπτυχθεί στο πρώτο σκέλος της επιχείρησης, τα drone που εξαπέλυσαν οι Χούθι της Υεμένης αντιμετωπίστηκαν με συστήματα παρεμβολών και με το πυροβόλο των πλοίων και όχι με πανάκριβους πυραύλους επιφανείας – αέρος ESSM όπου το κόστος κάθε βλήματος είναι υπερπολλαπλάσιο της αξίας των μη επανδρωμένων αεροχημάτων. Εξόχως ενδιαφέρον και επικροτητέο και αυτό….

Τί σημαίνει αυτό λοιπόν: Στα πολεμικά μας πλοία κάνουν ό,τι πρέπει, όπου και όταν πρέπει, παρουσία μάλιστα και του Ολλανδού Ναυάρχου, τακτικού επιχειρησιακού διοικηκητή εν πλώ στην επιχείρηση Aspides. Kαι προφανώς εκείνος μπορεί να κρίνει άριστα, λόγω της αυτοπρόσωπης παρουσίας του, την ακρίβεια των πραγμάτων κι ας αμφιβάλλει(…) γνωστό site ειδικευόμενο επί θεμάτων αμύνης, με ιδιαίτερες ευαισθησίες που προέρχονται ή αφορούν τη Ρωσσία του Πούτιν.

Στα προηγούμενα, θα πρέπει να προστεθεί και η…αφωνία όσων κινούνται σε ίδιες ή αντίστοιχες συχνότητες «ενημέρωσης», για την τελευταία ΚΥΑ που ήλθε να επαναφέρει επιτέλους πραγματικό επίδομα στόλου για τα πληρώματα πολεμικών πλοίων, η οποία «μεταφράζεται» σε αύξηση αποδοχών σχεδόν 30% επί των καθαρών μηνιαίων αποδοχών που υπηρετούν σε αυτά. Έξι μήνες το πάλευε αυτό και το κέρδισε τελικώς η ηγεσία του ΠΝ, από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Κι επειδή δεν μπορούν να βρούν να πουν κάτι αρνητικό εναντίον της ίδιας της σχετικής ΚΥΑ, ασχολούνται οι ίδιοι κύκλοι με «μειώσεις» στην ημερήσια αποζημίωση των οδοιπορικών των αποστολών, οι οποίες δεν αφορούν παρά μέρος των αποστολών, με στόχο την κατάργηση παροχών του προηγούμενου επιδόματος στόλου-εκτρώματος, σε πραγματικώς δικαιούμενους και μη, αλλά αφήνοντας τελικώς με καθαρό κέρδος τους πάντες με το νέο Επίδομα Στόλου που «τρέχει» από τον προηγούμενο μήνα.

Τ
ο θάρρος και η ετοιμότητα αναγνώρισης της αλήθειας των πραγμάτων, η εντιμότητα τελικώς, θα αποτελεί πάντοτε κορυφαίο ζητούμενο για όσους ασχολούνται με τα κοινά και θέλουν πράγματι να έχουν έγκυρο και έγκαιρο λόγο επ’ αυτών. Αντιθέτως, σε διαφορετική περίπτωση, θα (αυτό)εκτίθενται και ο δημόσιος λόγος τους θα είναι αφερέγγυος στα πρόσωπα όσων επιθυμούν να εμφανίζονται ως θετικώς ενδιαφερόμενοι, προστάτες τους αυτόκλητοι τις περισσότερες φορές.

Οι μόνιμοι αντιρρησίες και οι ημιμαθείς συνδικαλιστές στους οποίους γίνεται αναφορά στην αρχή αυτού του σημειώματος αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση….Κρίμα που δεν αντιλαμβάνονται και τη δική τους (αυτό)ακύρωση με τέτοια καμώματα. Από τα οποία, όμως, προβάλλει εξόχως ενισχυμένη η ακρίβεια των πραγμάτων, η ίδια η αλήθεια!

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου