οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

"...Για να είμαστε δίκαιοι με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν όλες οι επιλογές του κομματικές. Ο Σταμάτης Κριμιζής ήταν μια εξαιρετική επιλογή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό. Εμεινε στη θέση του έναν μήνα. Και τα βρόντηξε καταγγέλλοντας τη γραφειοκρατία και τις πολιτικές παρεμβάσεις. Με άλλα λόγια, δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα βαριά βιογραφικά. Πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα και στα πρόσωπα που επιλέγονται να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Ο 44χρονος Λιανός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Η σύγκριση με την προκάτοχό του είναι συντριπτική. Ας τον αφήσουν τώρα τα κόμματα να δουλέψει...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 23/08/19

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/08/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 23/08/19


ΤΟΥ ΑΡΗ ΡΑΒΑΝΟΥ

Με μια απόφαση που είχε την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα επέλεξε, λίγες ώρες πριν συναντηθεί με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, να τη δικαιολογήσει, η κυβέρνηση θέλησε να κλείσει ένα μεγάλο μέτωπο και προχώρησε στην στελέχωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Υστερα από μια περίοδο έντασης και πολιτικής φόρτισης, ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να προτείνει για πρόεδρο ένα πρόσωπο κύρους από το εξωτερικό που ειδικεύεται στο πεδίο του ανταγωνισμού, τον καθηγητή Δικαίου Ανταγωνισμού και Δημοσίας Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου Ιωάννη Λιανό. Παράλληλα για τη θέση της αντιπροέδρου προτείνεται η διδάκτορας Καλλιόπη Μπενετάτου, η οποία έχει δεκαετή θητεία σε θέσεις ευθύνης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης, για τις θέσεις των μελών και εισηγητών της Ανεξάρτητης Αρχής προτείνεται η καθηγήτρια στο Δίκαιο Ανταγωνισμού Μαρία Ιωαννίδου και η ειδική νομική σύμβουλος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης της Ευρωπαϊκή Ενωσης Μαρία - Ιωάννα Ράντου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει το μήνυμα ότι αξιοποιούνται και πρόσωπα από το εξωτερικό με θέσεις ευθύνης και τα οποία επιστρέφουν στη χώρα για να προσφέρουν με την εμπειρία και τις γνώσεις τους, σε μια προσπάθεια να δείξει πως ξεπερνά τις κομματικές αγκυλώσεις με υποψηφιότητες που δεν έχουν πολιτικό ή κομματικό πρόσημο.

«Οι επιλογές εξειδικευμένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισμού, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο της ρύθμισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καμία πολιτική δραστηριοποίηση σηματοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισμού» ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε σημείωμά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι οι συγκεκριμένες επιλογές σηματοδοτούν την πρόθεση της κυβέρνησης και την προσωπική του δέσμευση να αξιοποιηθεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας μας πού είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά και να αντιστραφεί η ροή εξόδου νέων ανθρώπων από τη χώρα που δημιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Και επειδή τις προηγούμενες ημέρες ασκήθηκε σκληρή κριτική για διάφορες επιλογές σε πόστα της κρατικής μηχανής, ότι είχαν κομματική ταυτότητα και επελέγησαν αποτυχημένοι πολιτευτές και πρώην βουλευτές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένοιωσε την ανάγκη να παραπέμψει στα βιογραφικά των προτεινόμενων μελών ως την απόδειξη, όπως υπογράμμισε, «ότι δεν πρόκειται να κάνουμε καμία έκπτωση στις αρχές της αξιοκρατίας και της αμεροληψίας με γνώμονα την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, όπως ήταν αναμενόμενο, αντίθετος με την πρόταση της κυβέρνησης και μάλιστα χαρακτηρίζει ως θεσμικό ατόπημα τη βιασύνη της ΝΔ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, καθώς κατά την αξιωματική αντιπολίτευση προβλέπεται νομικά η ολοκλήρωση της θητείας των μελών των ανεξάρτητων Αρχών.

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ. Τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη η αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, έγινε γνωστό ότι απορρίφθηκε από τον προεδρεύοντα του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αντιπρόεδρο Μιχάλη Πικραμένο η αίτηση προσωρινής διαταγής που είχαν καταθέσει η Βασιλική Θάνου και η Αννα Νάκου, πρώην πρόεδρος και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αντιστοίχως, ζητώντας να παγώσει η διαπιστωτική πράξη έκπτωσή τους από τις θέσεις τις οποίες κατείχαν. Επίσης, έχουν καταθέσει και αίτηση αναστολής, η οποία έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, μια συνεδρίαση για την οποία έχει κάνει αναφορά ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΗΣ ΜΙΝΑΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑ

Με στόχο την επιλογή της νέας ηγεσίας του Αρείου Πάγου πριν από την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή τη 16η Σεπτεμβρίου 2019, άνοιξε χθες ενώπιον της Βουλής ο κύκλος της διαδικασίας για την ανάδειξη του νέου προέδρου και του νέου εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία, χθες είχαν κληθεί σε ακρόαση ενώπιον των της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής οι έξι αρχαιότεροι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου, ενώ για σήμερα το μεσημέρι έχουν κληθεί με τη ίδια διαδικασία οι έξι αρχαιότεροι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου.

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής - σύμφωνα με πληροφορίες - συνολικά ψήφισαν 23, ενώ υπήρχαν 7 λευκά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση.

Οι τρεις ανώτατοι δικαστές που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους είναι οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης (14 ψήφους), Πηνελόπη Ζωντανού (7 ψήφους) και Αγγελική Αλειφεροπούλου (4 ψήφους).

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στους θερινούς μήνες που κινείται η σχετική διαδικασία, καθώς, όπως είναι γνωστό, λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν επιλεγεί για την προεδρία του Αρείου Πάγου η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού και για την Εισαγγελία του Ανώτατου Δικαστηρίου η επίσης αντιπρόεδρος Δήμητρα Κοκοτίνη.

Ωστόσο οι επιλογές εκείνες, που είχαν προκαλέσει έντονο διάλογο με συνταγματικά και πολιτικά επιχειρήματα, έμειναν τελικά μόνο στα χαρτιά, καθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επέστρεψε ανυπόγραφα τα σχετικά προεδρικά διατάγματα. Γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η διαδικασία της επιλογής να επανεκκινήσει από μηδενική βάση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Οι δύο αντιπρόεδροι μάλιστα, Καλού και Κοκοτίνη, έστειλαν επιστολή στη Βουλή, στην οποία - κατά πληροφορίες - αναφέρονταν στη διαδικασία που είχε προηγηθεί, η οποία δεν ολοκληρώθηκε, λόγω της μη υπογραφής των προεδρικών διαταγμάτων, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.

Οπως έγινε γνωστό επιστολές έστειλαν επίσης και οι αντιπρόεδροι Αγγελική Αλειφεροπούλου και Γεώργιος Λέκκας, επικαλούμενοι προσωπικούς λόγους καθώς απουσίαζαν εκτός Αθηνών.

Για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου η επιλογή θα είναι μεταξύ των εξής αντεισαγγελέων: Δημητρίου Δασoύλα, ο οποίος εκτελεί χρέη εισαγγελέα στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την αποχώρηση λόγω συμπληρώσεως ορίου ηλικίας της Ξένης Δημητρίου, Βασίλειου Πλιώτα, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, Βασιλικής Θεoδώρoυ, Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

Σε κάθε περίπτωση, η Βουλή έχει γνωμοδοτικό μόνο ρόλο, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός των επομένων ημερών από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Τσιάρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου