Η υστερία του κακοφορμισμένου κλώνου της "Ε",
η μονομέρεια του κομματικού δελτίου της "ΑΥΓΗΣ", και....
"Εφ.Συν", 27/08/19 "Η ΑΥΓΗ", 27/08/19 |
"ΤΑ ΝΕΑ", 27/08/19 |
ΤΗΣ ΛΙΑΣ ΝΕΣΦΥΓΕ
Με την εγκληματικότητα να έχει χτυπήσει κόκκινο, η συγκρότηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου αντεγκληματικής πολιτικής αποτελεί προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η ανάπτυξη «μετώπου ασφαλείας» για την προστασία του πολίτη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου και ήταν από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Στην Κατεχάκη, από την πρώτη κιόλας ημέρα της αλλαγής ηγεσίας οι αρμόδιοι επιτελείς εργάζονται πυρετωδώς και γίνονται διαδοχικές συσκέψεις για τη διαμόρφωση του σχεδίου δράσης, γνωστού με τον κωδικό Επιχείρηση Δίχτυ, το οποίο θα καλύπτει όλη την γκάμα της παραβατικότητας. Από την αντιμετώπιση των εκτρόπων στην περιοχή των Εξαρχείων που αποτελούσε «άβατο» για την Αστυνομία μέχρι τον δραστικό περιορισμό της μικροεγκληματικότητας σε γειτονιές.
Το νέο δόγμα ασφαλείας θα στηρίζεται στην εμφανή αστυνόμευση και στην ταχύτερη επέμβαση, με σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των συμβάντων. Για την υλοποίηση του σχεδίου στόχος είναι να βγουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αστυνομικοί σε περιπολίες στους δρόμους. Επιπλέον έχει γίνει λεπτομερής χαρτογράφηση των προβληματικών περιοχών, όπου θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ανάλογα με τις ανάγκες.
Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει με την εμφάνιση μιας νέας ομάδας, τους Μαύρους Πάνθηρες, που αστυνομεύουν με βαρύ οπλισμό τις αποβάθρες του μετρό, τουριστικές περιοχής της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Από τους Μαύρους Πάνθηρες η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, η οποία είχε καταργηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ. Η νέα ηγεσία δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αστυνόμευση με δίκυκλα, καθώς παρέχει το προνόμιο της άμεσης επέμβασης.
Σε αυτό το πλαίσιο η επανασύσταση της Ομάδας ΔΕΛΤΑ βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, με πολλά εμπόδια, λόγω του κακού παρελθόντος της συγκεκριμένης κατασταλτικής ομάδας. Από τον Μάρτιο του 2009 που συγκροτήθηκε με εμπνευστή τον τότε γενικό αστυνομικό διευθυντή Αττικής Γιάννη Ραχωβίτσα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 που καταργήθηκε, πολλά ήταν τα περιστατικά ανεξέλεγκτης βίας και αυθαιρεσίας που τη σημάδεψαν. Αν και είχε επιτυχίες, είχε προσελκύσει μάλιστα το ενδιαφέρον αξιωματούχων από την Κίνα και την Ιαπωνία, ωστόσο τα συνεχή κρούσματα ακραίας καταστολής στιγμάτισαν τη δράση της.
Και αυτό ακριβώς αποτελεί το σημείο τριβής στον επανασχεδιασμό της, ώστε να μην επαναληφθούν τα άγρια σκηνικά του παρελθόντος. Στην αρχή μάλιστα υπήρχε ακόμα και η σκέψη της μετονομασίας της ομάδας για να μη θυμίζει το βαρύ παρελθόν της. Ο ρόλος της θα παραμείνει κατασταλτικός και θα λειτουργεί ως ταχυκίνητη μονάδα για την αντιμετώπιση βίαιων συγκρούσεων. Οι πρώτες σκέψεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αντιμετώπιση επεισοδίων με αντιεξουσιαστές και πουθενά άλλού, ούτε καν στα γήπεδα.
Κομβικό ρόλο στη δομή της θα παίζει ο αξιωματικός που θα ηγηθεί και θα πρέπει να είναι πρόσωπο με ειδικές νομικές γνώσεις, χαμηλών τόνων, έμπειρος και ψύχραιμος, προσηλωμένος στο αντικείμενο, χωρίς παρορμητισμούς και σπασμωδικές κινήσεις.
Αλλη καινοτομία είναι ότι η ΔΕΛΤΑ θα δραστηριοποιείται κατά ομάδες οκτώ αστυνομικών με τέσσερις μοτοσικλέτες - τις γνωστές σκούρες μπλε Yamaha. Θα υπάρχει επιπλέον επικεφαλής ομαδάρχης που θα δίνει εντολές και θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες.
Το δεύτερο ζητούμενο είναι η στελέχωση της ομάδας από έμπειρο προσωπικό που θα δρα ψύχραιμα και επαγγελματικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του προσωπικού - όλοι εθελοντές - θα είναι πολύ αυστηρή. Από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσουν συνεντεύξεις για την επιλογή τους. Ο αριθμός της ομάδας αναμένεται να παραμείνει στους 300 αστυνομικούς, όπως ήταν και παρελθόν. Η διαφορά όμως, σύμφωνα με αξιωματούχο, θα είναι καθαρά «ποιοτική». Σε πρώτη φάση η ομάδα θα στελεχωθεί κυρίως από μάχιμους και έμπειρους ειδικούς φρουρούς και αστυφύλακες. Πρόσωπα δηλαδή, που όπως είπε χαρακτηριστικά αξιωματικός, έχουν ήδη «ψηθεί» σε μάχιμες υπηρεσίες και γνωρίζουν πώς να διαχειρίζονται κρίσεις.
Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία της ομάδας έστω και σε πιλοτικό στάδιο στην Αθήνα στα τέλη Νοεμβρίου. Αργότερα υπάρχει σκέψη να λειτουργήσει παρόμοια ομάδα και στη Θεσσαλονίκη. Στους λόγους που καθόρισαν το σκληρό παρελθόν της ομάδας αναφέρεται ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Σ. Μαυροειδάκος: «Αν αφήσεις μια ομάδα στην τύχη της και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, θα υπάρξουν παρατράγουδα. Τη συγκεκριμένη ομάδα την άφησαν στην τύχη της για να εξευτελιστεί. Δεν ήταν στο πρόγραμμα τής τότε κυβέρνησης και την άφησαν στην τύχη της ώστε σιγά σιγά να αδρανοποιηθεί, να μη λαμβάνει σαφείς εντολές, με σκοπό στο τέλος να τη διαλύσουν».
Επιπλέον, στα άμεσα σχέδια του υπουργείου είναι η ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ, η οποία τα τελευταία χρόνια είχε υποστεί αφαίμαξη από προσωπικό. Από τους 1.500 με 2.000 αστυνομικούς που τη στελέχωναν στην πρώτη περίοδο υπουργίας Χρυσοχοΐδη, έχουν παραμείνει μόλις 600, με αποτέλεσμα να ατονήσει η δράση της.
ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΗ ΒΥΘΟΥΛΚΑ
Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τρεις φορές έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια εκκένωση του κτιρίου στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια, γνωστό και ως κατάληψη Gare, και τις τρεις φορές μέσα σε λίγα 24ωρα επανακαταλήφθηκε από αντιεξουσιαστές. Χθες οι αστυνομικοί το εκκένωσαν για μια ακόμη φορά και πλέον μένει να εξακριβωθεί εάν τελικά θα χρησιμοποιηθεί αυτή τη φορά από τον ιδιοκτήτη του ή θα γίνει επανακατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η πρώτη φορά ήταν τον Νοέμβριο του 2017 με αστυνομικές πηγές να λένε πως τότε είχαν βρεθεί βόμβες μολότοφ και αντιασφυξιογόνες μάσκες. Τον Μάρτιο του 2018 εκ νέου επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και σχεδόν 48 ώρες μετά οι αντιεξουσιαστές ξαναγίνονταν οι «ένοικοι» του χώρου. Πριν από μερικούς μήνες έγινε εκ νέου επιχείρηση εκκένωσης. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής έρευνας αστυνομικοί εντόπισαν στο συγκεκριμένο κτίριο δύο Ελληνες και έναν αλλοδαπό, υπήκοο Γαλλίας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για επίθεση κατά αστυνομικών. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη οικιακής ειρήνης.
Η επιχείρηση των δεκάδων αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες ξεκίνησε λίγο πριν από τις έξι το πρωί και διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί εισαγγελική εντολή ύστερα από μηνύσεις των ιδιοκτητών των κτιρίων.
Ανάμεσα στα σπίτια που ερεύνησαν ήταν δυο που βρίσκονται στην οδό Σπύρου Μερκούρη 17 και 19 και χρησιμοποιούνταν ως προσωρινά καταλύματα από πρόσφυγες. Σε αυτά οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν 143 μετανάστες (βρέθηκαν 80 στο ένα κτίριο και 65 στο άλλο), μεταξύ των οποίων 57 άντρες, 51 γυναίκες και 35 ανήλικοι από το Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Ερυθραία και την Τουρκία. Οι εικόνες που αντίκρισαν όσοι παρακολούθησαν την έρευνα των δεκάδων αστυνομικών από διάφορες υπηρεσίες ήταν χαρακτηριστικές. Αντρες με σακίδια ή με βαλίτσες έχοντας στριμώξει όσα ρούχα και αντικείμενα είχαν, γυναίκες με μωρά παιδιά στην αγκαλιά τους να μπαίνουν σε λεωφορεία, μικρά παιδιά με ένα σακίδιο ή ακόμα και με παιχνίδια όπως κούκλες στα χέρια τους να ακολουθούν τους γονείς τους οι οποίοι προσπαθούσαν να τους εξηγήσουν πού θα τους πάνε. Ολοι τους μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για έλεγχο στοιχείων προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι διέθεταν άδεια παραμονής. Επίσης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απομακρύνθηκαν και έπιπλα που χρησιμοποιούσαν οι πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι περισσότεροι, εφόσον διαπιστώθηκε πως διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, αναμένεται να μεταφερθούν σε ανοικτές δομές φιλοξενίας ενώ για τους ανήλικους ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος εισαγγελέας. Παράλληλα κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες απέλασης για ορισμένους οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα μας.
Το τέταρτο κτίριο, που τελούσε και αυτό υπό κατάληψη, στην οδό Ασημάκη Φωτήλα, ήταν άδειο την ώρα της αστυνομικής επιχείρησης. Οι αντιεξουσιαστές είχαν αναφέρει σε ιστολόγιο δικαιολογώντας την κατάληψη πως «το άνοιγμα ενός άδειου σπιτιού και η κατοίκησή του αποτελεί από μόνο του μια επαναστατική δράση. Φιλοξενούμε και παρέχουμε ένα αξιοπρεπές μέρος για ύπνο για δεκάδες συντρόφους και επισκέπτες κάθε μήνα, από περισσότερες από 15 χώρες. Η φιλοξενία αποτελεί βασικό στοιχείο της διεθνούς αλληλεγγύης».
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν με νόημα πως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης ο ιδιοκτήτης του οικήματος είναι υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων ασφαλείας προκειμένου να εξασφαλίσει πως στον χώρο δεν θα εισβάλουν ξανά αντιεξουσιαστές με στόχο την εκ νέου κατάληψή του. Οι ίδιοι αξιωματικοί επεσήμαναν πως οι επιχειρήσεις σε υπό κατάληψη κτίρια υπό την εποπτεία εισαγγελικών λειτουργών θα συνεχιστούν και το προσεχές διάστημα.
"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 27/08/19 |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου