Από "ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"
"ΤΑ ΝΕΑ/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ", 24-25/08/19 |
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΥ
Η αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος είναι εκ των πραγμάτων πολυπαραγοντική. Άπτεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ασφάλειας των πολιτών και της χώρας και των διεθνών μας σχέσεων. Επηρεάζεται έντονα από ενδογενείς όσο και εξωγενείς παράγοντες.
Η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πριν ενάμιση μήνα, είναι σχεδόν εφιαλτική.
Έχει παγιωθεί πλέον ένα «κλειστό» σύστημα μεταναστευτικών – προσφυγικών εισροών, χωρίς σχεδόν καθόλου εκροές – επιστροφές, είτε προς την Τουρκία, είτε προς τρίτες χώρες. Αυτό είναι ένα αποτέλεσμα που φέρει ξεκάθαρα την υπογραφή της ιδεοληπτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όσο κι αν κάποιοι παριστάνουν σήμερα ότι δεν θυμούνται πώς η αντίληψη «μπαίνουν, λιάζονται, φεύγουν», επέφερε το «σφράγισμα» του Βαλκανικού διαδρόμου.
Παραλάβαμε υποδομές στα νησιά και την ενδοχώρα που είχαν ήδη ξεχειλίσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στα νησιά που υπάρχουν υποδομές προβλεπόμενης χωρητικότητας 6.338 ανθρώπων, σήμερα διαβιούν τριπλάσιοι. Δηλαδή 18.804!
Οι αρνητικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης δεν αφορούν μόνον εκείνους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις (εντάσεις, εγκληματικότητα κλπ), αλλά και τις τοπικές κοινωνίες που έχουν πληρώσει το «τίμημα» ότι τα νησιά μας είναι ευρωπαϊκό σύνορο.
Επιπρόσθετα, παραλάβαμε ένα αναποτελεσματικό σύστημα ασύλου που αδυνατεί να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που απλώς συσσωρεύονταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σήμερα σχεδόν 70 χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις ασύλου, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.
Όμως και για εκείνες τις υποθέσεις για τις οποίες έχει κριθεί ότι δεν δικαιούνται ασύλου, η ιδεοληπτική εμμονή και η επιχειρησιακή ανικανότητα της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησε σε σχεδόν μη ανιχνεύσιμες επιστροφές.
Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, ήρθε να προστεθεί ένα νέο, πιο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον, που ορισμένοι προσποιούνται ότι δεν κατανοούν. Δεν βλέπουν για παράδειγμα την κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ευρύτερες συνέπειές της.
Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες δημιούργησε νέες πιέσεις στη χώρα μας. Κάτι που μόνον εάν κάποιος υποκρίνεται με θράσος και αντιπολιτευτική αγωνία, δεν κατανοεί.
Έτσι λοιπόν, η μάχη σήμερα χρειάζεται να δοθεί και δίνεται σε δύο επίπεδα: στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Στο μεν πρώτο, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη γίνει ενέργειες για τη διασφάλιση των συνόρων μας, ενώ έχει ξεκινήσει η προεργασία για τη βελτίωση, δηλαδή την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης του ασύλου και της ευαλωτότητας, χωρίς να θίγονται ανθρώπινα δικαιώματα βάσει των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Στο δεύτερο, το θέμα βρίσκεται στην ατζέντα των διεθνώς επαφών του Πρωθυπουργού προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματικότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με δικαιότερη κατανομή του βάρους μεταξύ όλων των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό πάει χέρι – χέρι και μια στιβαρή ευρωπαϊκή πολιτική επιστροφών. Σε αυτήν την κατεύθυνση η χώρα μας, προετοιμάζει πρωτοβουλία προκειμένου μέσα από τον καλύτερο συντονισμό να υπάρξει ουσιαστικότερο αποτέλεσμα. Αυτοί οι ενδιάμεσοι μηχανισμοί θα επιχειρηθεί να καλύψουν το «κενό» που δημιουργείται μέχρι να υπάρξει συμφωνία για το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου.
Συμπέρασμα: η κατάσταση που παραλάβαμε είναι εξαιρετικά προβληματική, δύσκολη και πιεστική. Ωστόσο, οι νέες πολιτικές της κυβέρνησης, σε συνεργασία και με ευρωπαίους εταίρους μας, θα αρχίσουν σύντομα να δίνουν αποτελέσματα στην κατεύθυνση της καλύτερης και αποτελεσματικότερης διαχείρισης ενός προβλήματος που υπερβαίνει τα όρια αντοχής της χώρας μας.
Θα το επιτύχουμε με πολιτική δημοκρατικής αυστηρότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου