οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

"...Το εκτενέστερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αυτό που καταστρέφεται από το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων, με τα αποτελέσματα ορατά από το Διάστημα και νέφος καπνού που προκαλεί συσκότιση σε εκτεταμένες περιοχές της Βραζιλίας, είναι μία από τις πιο σημαντικές «ασπίδες» μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το «για πόσο ακόμα;» δεν είναι εξωπραγματικό ερώτημα, δεδομένου του γοργού ρυθμού αποψίλωσής του κυρίως για την αξιοποίηση των εκτάσεων για καλλιέργειες...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" και την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 23/08/19



ΤΗΣ ΝΑΤΑΣΑΣ ΜΠΑΣΤΕΑ

Δεν υπάρχουν φώτα για πολλά χιλιόμετρα, όμως ο νυχτερινός ουρανός έχει ένα βαθύ κίτρινο. Ο Αμαζόνιος φλέγεται. Η μυρωδιά των καμένων δέντρων απλώνεται παντού. Στη διάρκεια της ημέρας ο ήλιος, τόσο έντονος σε αυτή την περιοχή του κόσμου, καλύπτεται από πυκνό γκρίζο καπνό. Εδώ και πολλές ημέρες το μέτωπο της φωτιάς από τη Χουμαΐτα προς τη Λαμπρέα έχει φθάσει τα 30 χιλιόμετρα - η φωτιά κατατρώει τη ζούγκλα.

Και είναι μόνο μία από τις χιλιάδες που αυτή τη στιγμή καταστρέφουν τον Αμαζόνιο, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος, τον κύριο πνεύμονα του πλανήτη. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως φέτος οι φωτιές αυξήθηκαν κατά 83% στον Αμαζόνιο σε σχέση με πέρυσι: 72.843 πυρκαγιές, ο υψηλότερος αριθμός από το 2013. Μόνο από την περασμένη Πέμπτη, οι δορυφόροι εντόπισαν 9.500 νέες εστίες.

Ενώ λοιπόν η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στη Νότια Αμερική είναι τεράστια, με σοβαρές επιπτώσεις για τον ήδη επιβαρυμένο πλανήτη μας, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας εξαγρίωσε τους οικολόγους ισχυριζόμενος χωρίς κανένα στοιχείο ότι τις φωτιές τις βάζουν μη κυβερνητικές οργανώσεις ως εκδίκηση επειδή περιόρισε τη χρηματοδότησή τους. Οι αντιδράσεις τόσο για τα σχόλια αυτά όσο και για την ελλιπή αντίδραση της βραζιλιάνικης κυβέρνησης προέρχονται από όλο τον κόσμο μέσω των social media, με το hashtag #PrayforAmazonas να είναι πρώτο στο Twitter εδώ και δύο ημέρες.

Ο Μπολσονάρο δήλωσε χθες, σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από το Facebook, ότι η χώρα του δεν διαθέτει τους πόρους για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος της Αμαζονίας. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διεξάγει έρευνες και σε μια προσπάθεια να ανασκευάσει ελαφρώς τις προκλητικές προηγούμενες δηλώσεις του ανέφερε πως δεν δήλωσε βέβαιος για το ότι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις βάζουν τις φωτιές, αλλά μίλησε μόνο για τις υποψίες του!

Ο Μπολσονάρο μετατρέπει τη Βραζιλία σε «εξολοθρευτή του μέλλοντος», κατήγγειλαν οκτώ πρώην υπουργοί Περιβάλλοντος της χώρας, που έχουν υπηρετήσει στο υπουργείο αυτό τα τελευταία 30 χρόνια σε κυβερνήσεις όλου του πολιτικού φάσματος. Τόνισαν πως η κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού προέδρου, που πριν από λίγο καιρό ειρωνεύτηκε τους οικολόγους λέγοντάς τους ότι για να προστατεύσουν το κλίμα ας πηγαίνουν λιγότερες φορές στην τουαλέτα, συστηματικά προσπαθεί να καταστρέψει όλες τις πολιτικές για την περιβαλλοντική προστασία της χώρας. «Τους παρακολουθούμε να αποδομούν όλα όσα έχουμε φτιάξει τόσα χρόνια» δήλωσε ο Χοσέ Φίλιο, που είχε διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος στις δεξιές κυβερνήσεις Καρντόζο και Τεμέρ. «Μιλάμε για βιοποικιλότητα, ζωή, δάση... Ο Αμαζόνιος παίζει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Είναι το ερκοντίσιον του πλανήτη, καθορίζει τη βροχή για ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο».

Μόλις πριν από λίγο καιρό ο Μπολσονάρο είχε ανακοινώσει ότι αίρει όλα τα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας στη δασώδη ακτή νοτίως του Ρίο ντε Ζανέιρο προκειμένου να δημιουργήσει «το Κανκούν της Βραζιλίας». Οι πρώην υπουργοί καταγγέλλουν πως το υπουργείο έχει απολέσει όλη τη δικαιοδοσία του - δεν υπόκεινται πλέον σε αυτό τα δάση και η εταιρεία ύδρευσης, ενώ καταργήθηκε η θέση του γραμματέα, αρμόδιου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 23/08/19


ΤΗΣ ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι εικόνες των τεράστιων πυρκαγιών που «τρώνε» το δάσος του Αμαζονίου διαδέχονται στην οθόνη της τηλεόρασης τη διαφήμιση κατά της χρήσης πλαστικού και κάνουν ακόμα πιο απτό το ερώτημα εάν η μείωση της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας μπορεί να αποτρέψει την καταστροφή που συντελείται συνολικά στη Γη. Και το ερώτημα αν ο διαχωρισμός απορριμμάτων για την ανακύκλωση έχει κάποιο νόημα, όταν σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες πετούν χημικά και τοξικά απόβλητα με την ίδια ευκολία που κάποιος πετάει μια μπανανόφλουδα στο χώμα.

Το εκτενέστερο τροπικό δάσος του πλανήτη, αυτό που καταστρέφεται από το μεγαλύτερο κύμα πυρκαγιών των τελευταίων χρόνων, με τα αποτελέσματα ορατά από το Διάστημα και νέφος καπνού που προκαλεί συσκότιση σε εκτεταμένες περιοχές της Βραζιλίας, είναι μία από τις πιο σημαντικές «ασπίδες» μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Το «για πόσο ακόμα;» δεν είναι εξωπραγματικό ερώτημα, δεδομένου του γοργού ρυθμού αποψίλωσής του κυρίως για την αξιοποίηση των εκτάσεων για καλλιέργειες.

Ενας εξαιρετικά σφοδρός πόλεμος διεξάγεται ανάμεσα σε εκείνους που πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται και οι επιπτώσεις της αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, έχοντας καταστεί υπαρξιακή απειλή, και στους αρνητές της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτό που ζούμε, τα όποια ακραία καιρικά φαινόμενα καλούμαστε να βιώσουμε και να διαχειριστούμε δεν είναι παρά μια επανάληψη των κύκλων μεταβολής του κλίματος που έχουν καταγραφεί πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία του πλανήτη. Ισως η λέξη-κλειδί στο επιχείρημα είναι το «μακραίωνη», καθώς αναμφίβολα ο πλανήτης έχει βιώσει και στο παρελθόν μεταβολή του κλίματος και αλλαγές στις κλιματικές ζώνες, ωστόσο αυτό έγινε με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, που έδωσαν σε πολλά είδη τη δυνατότητα και το περιθώριο μετάλλαξης, προσαρμογής και, εντέλει, επιβίωσης. 

Η ταχύτητα με την οποία αλλάζει το κλίμα στη σύγχρονη εποχή δεν έχει προηγούμενο. Ο πλανήτης και μαζί του κι εμείς βαδίζουμε σε άγνωστο έδαφος. Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καθημερινή ζωή των πολιτών έχουν προκαλέσει κύμα ευαισθητοποίησης, το οποίο, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, λαμβάνει και έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, κάτι που αποτυπώνεται στην άνοδο των λεγόμενων «πράσινων» κομμάτων τα τελευταία χρόνια σε σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Η ενεργοποίηση όλο και μεγαλύτερου αριθμού ανθρώπων στην κατεύθυνση μιας πιο υπεύθυνης στάσης απέναντι στο περιβάλλον και στη διαχείριση του πλανήτη και των αποθεμάτων του συνολικά ασφαλώς και αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την επιβράδυνση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της. Για την πλήρη αναστροφή, όμως, ενδεχομένως απαιτείται πλέον υπέρβαση αντίστοιχη της μετάβασης στη Βιομηχανική εποχή.


ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ:

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο δήλωσε την Παρασκευή ότι θα στείλει ομοσπονδιακά στρατεύματα με τον κατάλληλο εξοπλισμό για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ρίχνοντας την ευθύνη για την εκτόξευση του αριθμού των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν φέτος στις πέραν του φυσιολογικού ξηρές καιρικές συνθήκες.

Το μέτρο, που λαμβάνεται έπειτα από την υπογραφή ενός προεδρικού διατάγματος από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, εξουσιοδοτεί από το Σάββατο τους κυβερνήτες των Πολιτειών της χώρας που εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών του Αμαζονίου να κινητοποιήσουν τις ένοπλες δυνάμεις «για προληπτικές και κατασταλτικές ενέργειες κατά περιβαλλοντικών εγκλημάτων», καθώς και για «τον εντοπισμό και την καταπολέμηση πυρκαγιών».

Σε ένα σύντομης διάρκειας τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο ακροδεξιός πρόεδρος υποστήριξε ότι οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», δηλώνοντας βέβαιος ότι «τα κράτη» θα υπερασπιστούν τη Βραζιλία στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μπιαρίτς της Γαλλίας.

«Δασικές πυρκαγιές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα πρόσχημα για πιθανές διεθνείς κυρώσεις», επισήμανε ο αρχηγός του βραζιλιάνικου κράτους.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει απόλυτη επίγνωση της κατάστασης και θα καταπολεμήσει το «περιβαλλοντικό έγκλημα» με τον ίδιο τρόπο που πολεμά την κοινή εγκληματικότητα.

Ωστόσο, τόνισε, ότι η διασπορά «ψευδών πληροφοριών» για την κατάσταση που επικρατεί στην βόρεια Βραζιλία «δεν βοηθά στην επίλυσή της».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες από την πλευρά του ότι προσέφερε στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Ζαΐχ Μπολσονάρο τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην καταστολή των πυρκαγιών.

«Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρο», είπε με ανάρτησή του στο twitter ο Τραμπ, επισημαίνοντας τις καλές σχέσεις των δύο χωρών.

«Του δήλωσα ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βοηθήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε!», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου