οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

"....Με ένα απλό ξεφύλλισμα σε μια άλλη γλώσσα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς ποιον βλέπουν σαν «τον επόμενο» οι Ευρωπαίοι, αλλά κυρίως τι περιμένουν από αυτόν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα όσα έγραψαν η βρετανική «Telegraph» και η γερμανική «FAZ» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σχέδιό του για την οικονομία, απηχώντας τις απόψεις που επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα - στον οποίο φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη οι εταίροι...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 01/07/19


ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Για τους παροικούντες την πολιτική αγορά είναι μια από τις πιο ασφαλείς ενδείξεις, τόσο ασφαλής όσο η παράσταση νίκης στα γκάλοπ: Ποιον φιλοξενούν στις σελίδες τους τα ξένα μίντια; Και κυρίως πώς τον φιλοξενούν. Με ένα απλό ξεφύλλισμα σε μια άλλη γλώσσα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς ποιον βλέπουν σαν «τον επόμενο» οι Ευρωπαίοι, αλλά κυρίως τι περιμένουν από αυτόν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα όσα έγραψαν η βρετανική «Telegraph» και η γερμανική «FAZ» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σχέδιό του για την οικονομία, απηχώντας τις απόψεις που επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για τον Αλέξη Τσίπρα - στον οποίο φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη οι εταίροι.

Στον δεύτερο όροφο της Πειραιώς, που βρίσκεται το γραφείο Τύπου, πολύ πριν από τις ευρωεκλογές είχαν αυξηθεί τα αιτήματα από διεθνή μίντια για μια συνέντευξη του νεοδημοκράτη προέδρου. Στην αντίπερα όχθη, στην Κουμουνδούρου, έχουν μάλλον κουραστεί να διαβάζουν αρνητικά δημοσιεύματα για τον Τσίπρα. Οι εποχές που ο ξένος Τύπος τον αντιμετώπιζε περίπου ως έναν αντισυμβατικό σταρ της ελληνικής πολιτικής σκηνής ή του έδινε τα εύσημα επειδή έγινε ο πρωθυπουργός που αψηφώντας το πολιτικό κόστος έλυσε μια από τις μεγαλύτερες διπλωματικές εκκρεμότητες της χώρας του, το Μακεδονικό, έχουν περάσει.

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. Η αποτίμηση της συριζαϊκής διακυβέρνησης πλέον γίνεται με διαπιστώσεις σαν την ακόλουθη της «Telegraph»: «Τα κόστη δανεισμού για την κυβέρνηση είναι σχεδόν εννέα φορές χαμηλότερα απ' ό,τι στα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ταραχώδους εκκίνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ». Διαπίστωση που για τους υπογράφοντες το κείμενο σχετίζεται με το λεγόμενο Mitsotakis effect. Υπονοούν, δηλαδή, πως το κόστος δανεισμού έχει πέσει στην προοπτική μιας πιο φιλικής προς τις επενδύσεις κυβέρνησης της ΝΔ. Εξού και γράφουν ευθαρσώς ότι «με ελάχιστο δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι η φήμη του στους επενδυτές».

Βέβαια, ο απολογισμός της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πάντα τόσο κομψά διατυπωμένος. Η γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung», π.χ., γράφει «ο έλληνας Πρωθυπουργός δεν κατάφερε να ανορθώσει τη χώρα από τη μια και από την άλλη να εκπληρώσει υποσχέσεις που είχε κάνει στους ιδεαλιστές και ιδεολόγους ψηφοφόρους το 2015». Ή ότι «τα τέσσερα χρόνια της κυβερνητικής του θητείας άλλαξαν σχεδόν τίποτα».

Σε ανάλογο μήκος κύματος είναι και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» που αναφέρει: «Οταν το 2015 ο Τσίπρας ανέλαβε την εξουσία, υποσχέθηκε να σταματήσει ή να ανατρέψει όλες τις ιδιωτικοποιήσεις. Εξι μήνες αργότερα η χώρα ήρθε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ο Τσίπρας χρειαζόταν δάνεια και υποσχέθηκε στους δανειστές τη συνέχιση του προγράμματος. Ωστόσο, από τα 50 δισ. ευρώ που θα αντλούσε η Αθήνα από την πώληση ιδιωτικής περιουσίας δεν έχουν ακόμη μαζευτεί ούτε τα 10».

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ. Οι προσδοκίες των ξένων από μια γαλάζια διακυβέρνηση αποτυπώνονται σχεδόν καθαρά στο κομμάτι της «Telegraph». «Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θέτει ως πρώτη γραμμή της ατζέντας της την αποκατάσταση των σχέσεων της Ελλάδας με τις αγορές» γράφει η εφημερίδα. Το μητσοτακικό σχέδιο σύμφωνα με το βρετανικό έντυπο συνοψίζεται στη μείωση των φορολογικών βαρών και τις μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας τα οποία θα καταστήσουν τη χώρα ελκυστική στις επενδύσεις από το εξωτερικό. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου που θα χειριστεί τα οικονομικά της χώρας αναφέρει μάλιστα εκείνον που διαχειρίστηκε τα οικονομικά του κόμματος του, όταν, ας πούμε, αποφάσισε τη μετακόμιση της έδρας του από τη Συγγρού στο Μοσχάτο εξοικονομώντας 90.900 ευρώ τον χρόνο.

Στην ανάγνωση της εφημερίδας «ο Μητσοτάκης μπορεί να μοιάζει με μια επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο, αλλά οι Ελληνες θέλουν να ζήσουν κανονικά έπειτα από οδυνηρά χρόνια κάτω από τη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυστηρούς όρους διάσωσης». Για να το πούμε, όπως τίθεται στον πρόλογο του εν λόγω άρθρου, οι ξένοι ελπίζουν ο Μητσοτάκης να γίνει «η μαμή για να γεννηθεί το πρώτο μεταλαϊκίστικο κράτος της Ευρώπης».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου