οι κηπουροι τησ αυγησ

Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

"....Οι πολίτες όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει γνώμη μετά τις ευρωεκλογές και το ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας που έστειλαν στην κυβέρνηση, αλλά κινούνται με στόχο να το επαναλάβουν και στις εθνικές εκλογές με πιο εμφατικό τρόπο. Επισημαίνεται ότι στις ευρωεκλογές η «ψαλίδα» υπέρ της ΝΔ κινήθηκε στις 9,4 ποσοστιαίες μονάδες - και πλέον, πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες, σε αυτά τα επίπεδα καταγράφεται η πρόθεση ψήφου, χωρίς δηλαδή αναγωγές επί των έγκυρων ψηφοδελτίων ή την εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι. Αυτή η εικόνα εξάλλου προκύπτει και από τη χθεσινή πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό του in.gr. Στην πρόθεση ψήφου η μέτρηση καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ με διαφορά 9,2 μονάδων. Μάλιστα, συντριπτική είναι και η παράσταση νίκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες προεξοφλούν την ευρεία νίκη της..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ" (κύριο+εσωτερικό θέμα), και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/07/19

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/07/19

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ

Επικράτηση της ΝΔ με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου - και μάλιστα με τάση περαιτέρω διεύρυνσης της ψαλίδας των ευρωεκλογών - δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων δημοσκοπήσεων, όχι μόνο των δημοσιευμένων αλλά και των «κρυφών», εκείνων δηλαδή που έχουν στη διάθεσή τους και επεξεργάζονται τα επιτελεία των κομμάτων, εστιάζοντας σε στοχευμένα ποιοτικά στοιχεία που αξιοποιούν και στην καμπάνια τους.

Πολιτικοί αναλυτές εξηγούν στα «ΝΕΑ» πως η τάση αυτή, με βάση τα ευρήματα των μετρήσεων αλλά και με την επεξεργασία επιμέρους στοιχείων, δεν δείχνει αναστρέψιμη, «κλειδώνοντας» και την αυτοδυναμία της ΝΔ. Οι πολίτες όχι μόνο δεν έχουν αλλάξει γνώμη μετά τις ευρωεκλογές και το ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας που έστειλαν στην κυβέρνηση, αλλά κινούνται με στόχο να το επαναλάβουν και στις εθνικές εκλογές με πιο εμφατικό τρόπο. Επισημαίνεται ότι στις ευρωεκλογές η «ψαλίδα» υπέρ της ΝΔ κινήθηκε στις 9,4 ποσοστιαίες μονάδες - και πλέον, πέντε ημέρες πριν από τις κάλπες, σε αυτά τα επίπεδα καταγράφεται η πρόθεση ψήφου, χωρίς δηλαδή αναγωγές επί των έγκυρων ψηφοδελτίων ή την εκτίμηση για το πώς θα κινηθούν οι αναποφάσιστοι.

Αυτή η εικόνα εξάλλου προκύπτει και από τη χθεσινή πανελλαδική δημοσκόπηση της εταιρείας Rass για λογαριασμό του in.gr. Στην πρόθεση ψήφου η μέτρηση καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ με διαφορά 9,2 μονάδων. Μάλιστα, συντριπτική είναι και η παράσταση νίκης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι εννέα στους δέκα ερωτηθέντες προεξοφλούν την ευρεία νίκη της. Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να περιορίσει την ψαλίδα, με τις αλλεπάλληλες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα τις τελευταίες ημέρες, δεν αποδίδει καρπούς.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την εταιρεία Rass, η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό 35,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 26,2%. Σε ανοδική τροχιά κινείται το Κίνημα Αλλαγής, που καταγράφεται στο 8,7%, μία μονάδα πάνω από τις ευρωεκλογές, ενώ ακολουθεί το ΚΚΕ με ποσοστό 6,1%. Αντίστοιχες διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφουν και οι μετρήσεις που επεξεργάζονται τα κόμματα και οδηγούν σε διψήφια διαφορά στις κάλπες της προσεχούς Κυριακής.

«Μη αναστρέψιμη τάση». Μιλώντας στα «ΝΕΑ» η πολιτική αναλύτρια της Rass Μαρία Καρακλιούμη τονίζει πως πρόκειται για παγίωση της διαφοράς της ΝΔ που είναι δύσκολο να αλλάξει. ««Να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές και φαίνεται να εμμένουν στην άποψή τους, αν κρίνουμε από την πρόθεση ψήφου που διατυπώνουν στην έρευνα. Η τάση που διαμορφώθηκε στις 26 Μαΐου και αναδεικνύει πρώτη τη ΝΔ, με σαφέστατη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ και το τρίτο Κίνημα Αλλαγής, δεν φαίνεται να αλλάζει, αν και η συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές είναι ο παράγοντας που θα μπορούσε να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα». Οπως προσθέτει, «η προσέλευση στις κάλπες θα επηρεάσει την επίδοση των μικρότερων κομμάτων, με την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 να βρίσκονται πιο κοντά στο κατώφλι του Κοινοβουλίου σε σχέση με τη Χρυσή Αυγή που παρουσιάζει καθοδική πορεία».

Στο συμπέρασμα πως η πλειονότητα του εκλογικού σώματος θέλει νίκη και αυτοδυναμία της ΝΔ και στις εθνικές εκλογές και πως αυτή η τάση είναι μη αναστρέψιμη καταλήγει - με βάση και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις - και ο σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας στην Precise Strategy Γρηγόρης Τσιμογιάννης. Τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών - σημειώνει - όσο και οι δημοσκοπήσεις σταθερά επιβεβαιώνουν πως η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί τη νίκη της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αυτοδύναμο πρωθυπουργό. «Πρόκειται για μη αναστρέψιμη τάση». Ο ίδιος προσθέτει ότι η ΝΔ κερδίζει επενδύοντας στη σταθερότητα και στην προσδοκία για ένα καλύτερο οικονομικό μέλλον με λιγότερους φόρους και περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Το εκλογικό σώμα είναι ξεκάθαρο πως επιθυμεί ένα νέο ξεκίνημα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, αν και φαίνεται πως επιτυγχάνει τον στόχο της εδραίωσής του ως δεύτερου πόλου, αμύνεται, επενδύοντας στο τέλος των Μνημονίων και στον φόβο για τον αντίπαλο, χωρίς όμως να πείθει. Οι ρόλοι πλέον έχουν αντιστραφεί».

ΤΗΣ ΚΑΡΟΛΙΝΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ

Αν τα αναγνώσματα του Πρωθυπουργού δεν περιορίζονταν στα αριστερά τοτέμ, θα το ήξερε. Θα ήξερε αυτό που είχε διαγνώσει ήδη από τον Μεσαίωνα ένας καθολικός μοναχός: «Οποιος δεν αποφεύγει τα μικρά σφάλματα», έλεγε ο Θωμάς ο Κεμπήσιος, «σιγά σιγά πέφτει σε μεγαλύτερα». Το πρώτο σφάλμα του Αλέξη Τσίπρα ήταν η απόφασή του να μη στήσει τριπλές κάλπες στις 26 Μαΐου, αγνοώντας τα πρόσφατα ιστορικά προηγούμενα των κυβερνήσεων Καραμανλή το 2009 και Σαμαρά το 2014. Εκτοτε, στην προσπάθειά του να διορθώσει τις συνέπειες της συγκεκριμένης του επιλογής κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο, μέσα και σε ένα ιδιαίτερα πιεστικό δημοσκοπικό κλίμα. Δίνοντας την αίσθηση πως βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο.

Η αλήθεια είναι ότι η λαϊκή ετυμηγορία των ευρωεκλογών καθιστά την κίνηση Τσίπρα κάτι παραπάνω από ένα απλό σφάλμα. Και αυτό επειδή για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά μια κυβέρνηση εξωθείται σε πρόωρες εκλογές εξαιτίας ενός εκλογικού αποτελέσματος. Μέχρι το 2019 όλοι οι πρωθυπουργοί έστηναν νωρίτερα κάλπες, είτε αφού είχαν χάσει τη δεδηλωμένη - του Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου το καλοκαίρι του 2015, όταν αποχώρησαν 30 βουλευτές του -, είτε γιατί αυτές εξυπηρετούσαν τους σχεδιασμούς τους.

Η 7η ΙΟΥΛΙΟΥ. Η κάλπη της προσεχούς Κυριακής, όμως, δεν μοιάζει να υπηρετεί κανένα από τα σχέδια του Πρωθυπουργού για τη επόμενη μέρα. Ούτε οι τακτικές που υιοθετεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με μια διαδεδομένη εκτίμηση στους κόλπους των πολιτικών αναλυτών, «ο Τσίπρας κάνει τώρα λάθη που θα του στοιχίσουν αργότερα». Εννοούν ότι οι τακτικισμοί του «δεν ευνοούν τη στρατηγική του να αναδειχθεί σε βασικό παίκτη ενός δικομματικού συστήματος, μια και θα έχει όχι μία, αλλά δύο μεγάλες ήττες στο ενεργητικό του». Ποιοι είναι οι τακτικισμοί που αναμένεται να οδηγήσουν σε μια ακόμη μεγάλη ήττα;

Σε πρώτη φάση η αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος στην ψαλίδα του 9,35% ήταν η επίθεση στο εκλογικό σώμα που «δεν κατάλαβε». Επειτα ξαναγύρισαν στη συνταγή της προεκλογικής περιόδου των ευρωεκλογών. Στα επιχειρήματα περί παλαιοκομματικού συστήματος και ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ. Τι κι αν το αφήγημα δοκιμάστηκε σε κάλπη και αποδοκιμάστηκε; Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο κομματικό του ακροατήριο, στο Θησείο, παρουσιάζει ως δίλημμα των εθνικών τη νίκη του κόμματός του ή την «επιστροφή στις μέρες της απόλυτης ανασφάλειας. Να γυρίσουν οι ίδιοι άνθρωποι που έσυραν τη χώρα στη χρεοκοπία».

ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ. Ως ενδεικτική του αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ εκλαμβάνουν κάποιοι και την απόφασή του να παραβιάσει το εμπάργκο που ο ίδιος είχε επιβάλει στον Σκάι, δίνοντας σήμερα συνέντευξη στο κεντρικό του δελτίο. Το λένε επειδή οι πληροφορίες θέλουν την κίνηση να περιορίζεται αποκλειστικά στον ίδιο και να μη συνεπάγεται άρση του και για τα υπόλοιπα στελέχη του κόμματος - που είχαν, μάλιστα, απειληθεί και με διαγραφές εάν εμφανίζονταν στο ίδιο στούντιο.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΞΑΝΑ. Οι κακεντρεχείς επισημαίνουν σαν το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδυναμίας του αριστερού στρατοπέδου να χαράξει ένα αποτελεσματικό σχέδιο την επίθεση του Τσίπρα στον Κώστα Καραμανλή. Υστερα από τεσσεράμισι χρόνια που ο τελευταίος βρισκόταν στο συριζαϊκό απυρόβλητο - και ορισμένοι μιλούσαν για «τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης» -, ο Πρωθυπουργός άνοιξε μέτωπο με τον Καραμανλή τον νεότερο. Κατηγορώντας τον πως «άφησε τη χώρα με 24 δισ. ευρώ πρωτογενές και έφυγε στη μέση» ή ότι «μίλησε 16 λεπτά, άρα 1,5 λεπτό περίπου για κάθε χρόνο σιωπής». Παρεμπιπτόντως, τα φίλια στην κυβέρνηση Μέσα επιτίθενται πλέον στον Καραμανλή για τη στάση του στο Μακεδονικό. Η αριστερή αμηχανία, λοιπόν, φθάνει μέχρι την επανεμφάνιση της εξαφανισμένης από την προεκλογική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ Συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι μια μάλλον απεγνωσμένη προσπάθεια να προσεγγίσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους. Τόσο απεγνωσμένη όσο να αφήσει στη θέση του τον Πέδρο Σάντσεθ στη Σύνοδο Κορυφής, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, για να προλάβει να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης.

...από την "Εφ.Συν", που μεταφέρει εικόνα
ενός Πρωθυπουργού εκτός κάθε αυτοκυριαρχίας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου