οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019

"...Όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι μια «λαϊκά απονομιμοποιημένη» κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέγει τους ανώτατους δικαστές! Τέλος, ας μη ξεχνούμε ότι στη «Διάσκεψη των πρόεδρων της Βουλής» η επιλεγείσα από την κυβέρνηση ως εισαγγελέας του ΑΠ κ. Κοκοτίνη είχε λάβει μόνο οκτώ ψήφους, ενώ ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Χαράλαμπος Βουρλιώτης 15! Συμπέρασμα; Ολα αυτά εκκολάπτουν την εντύπωση, ότι «κάτι κακό συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στάση του θα πρέπει να δείξει ότι δεν είμαστε ένα διεφθαρμένο κράτος (failed state) εντός της επικράτειας του οποίου γίνονται «ύποπτες δοσοληψίες» μεταξύ των πολιτικών και των δικαστών!..."

Από "ΤΑ ΝΕΑ"

"ΤΑ ΝΕΑ", 02/07/19
ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΛΦΕΛΗ

Η κυβέρνηση εντελώς απαράδεκτα, εδώ και ένα μήνα, έχει βάλει την επιλογή της ανώτατης ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο επίκεντρο μιας σφοδρής προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Ομως ποια είναι η αιτία όλων αυτών των κακών εξελίξεων; Το άρθρο 90 του Συντάγματος, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να επιλέγει τους ανώτατους αξιωματούχους της Δικαιοσύνης (ύστερα από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου και έκδοση του αντίστοιχου προεδρικού διατάγματος).

Και θα ήταν ορθό να αναφέρουμε, ότι οι διάφορες μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις (συντηρητικές ή κεντροαριστερές) ήθελαν διακαώς να «ελέγχουν» την ηγετική ομάδα της Δικαιοσύνης. Και έτσι επέλεγαν συχνά τους δικαστές ή τους εισαγγελείς εκείνους οι οποίοι κατά την άποψή τους «βρίσκονταν» απλώς κοντά στην κυβερνητική ιδεολογία! Ετσι, προτείνεται από πολλούς σήμερα η αντικατάσταση του άρθρου 90 του Συντάγματος.

Επιπλέον, αναφέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου προτείνονται μεν από τον εκάστοτε αμερικανό πρόεδρο, αλλά είναι απαραίτητο ο διορισμός τους να επικυρώνεται και από τη Γερουσία. Ετσι, εξασφαλίζεται μια θεσμική ισορροπία και αποτρέπεται εν μέρει η επιλογή - έξαλλα - «κομματικοποιημένων δικαστών». Μάλιστα εντελώς πρόσφατα η Γερουσία αμφισβήτησε σφοδρά την υπαρξιακή εντιμότητα του δικαστή Bret Cavanaugh ο οποίος είχε προταθεί από τον πρόεδρο Τραμπ!

Ενόψει όλων αυτών είναι σαφές, ότι η απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την ευρύτατη εκείνη λαϊκή νομιμοποίηση την οποία χρειαζόταν για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Και ας μη λησμονούμε ένα νευραλγικό μέγεθος. Δηλαδή, ότι η ανωτέρω κρίσιμη επιλογή έγινε από την κυβέρνηση μια εβδομάδα μετά την παταγώδη ήττα που υπέστη στις ευρωεκλογές και αφού είχε ήδη αναγγελθεί η προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Επομένως, με τον εσπευσμένο διορισμό της προέδρου και της εισαγγελέα του ΑΠ, η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Τσίπρα παραβίασε προκλητικά «το πνεύμα» και τη «φιλοσοφία» της ανωτέρω συνταγματικής διάταξης!

Και θα ήταν θεσμικά ορθό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα και να αναπέμψει το όλο θέμα στο καινούργιο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου!



Κατά συνέπεια όλοι πρέπει να κατανοήσουν, ότι μια «λαϊκά απονομιμοποιημένη» κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέγει τους ανώτατους δικαστές!

Τέλος, ας μη ξεχνούμε ότι στη «Διάσκεψη των πρόεδρων της Βουλής» η επιλεγείσα από την κυβέρνηση ως εισαγγελέας του ΑΠ κ. Κοκοτίνη είχε λάβει μόνο οκτώ ψήφους, ενώ ο αντεισαγγελέας του ΑΠ Χαράλαμπος Βουρλιώτης 15!

Συμπέρασμα; Ολα αυτά εκκολάπτουν την εντύπωση, ότι «κάτι κακό συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας» και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη στάση του θα πρέπει να δείξει ότι δεν είμαστε ένα διεφθαρμένο κράτος (failed state) εντός της επικράτειας του οποίου γίνονται «ύποπτες δοσοληψίες» μεταξύ των πολιτικών και των δικαστών!

-Ο Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής στο ΑΠΘ 
kalfelis@law.auth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου