οι κηπουροι τησ αυγησ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

"...Ο δικονομικός τραγέλαφος; Οι δύο μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος» διατηρούν την ιδιότητά τους με μία κατά τη γνώμη μου άκυρη διάταξη της εισαγγελέως Διαφθοράς, ενώ η αξιοπιστία τους έχει καταρρεύσει πλέον όταν ο ένας εξ αυτών φέρεται να ανασκευάζει, ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, τις πρώτες καταθέσεις του και «να πιθανολογεί» χωρίς να «διαθέτει στοιχεία για την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis». Επιπρόσθετα, είναι απορίας άξιο πως δεν ελέγχεται δικονομικά η εξέλιξη της όλης διαδικασίας, τη στιγμή που εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς διενεργείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της, που ενδεχομένως και πάλι να εμπλέκουν τους εν λόγω μάρτυρες. Ο πολιτικός τραγέλαφος, από την άλλη πλευρά, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κόπτεται» ξαφνικά για τους συγκεκριμένους μάρτυρες, στις «πιθανολογήσεις» των οποίων στηρίχθηκε η σκευωρία εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων, ίσως για να συγκαλύψει τις ενδεχόμενες ευθύνες για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας του πρώην υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης, αλλά βεβαίως και αυτές των φυσικών αυτουργών και συνεργών τους. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έφτασε να καταγγείλει το «μικρό πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη» σε μια πολιτικά στοχευμένη, αλλά απέλπιδα, προσπάθεια να αντιστρέψει τους ρόλους...."

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 25/02/20
ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν έχω κανένα στοιχείο ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς». Με αυτή τη φράση ο προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να επιχείρησε να «μαζέψει» χθες ενώπιον των μελών του κλιμακίου της Προανακριτικής Επιτροπής όσα έχει υποστηρίξει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis αποδίδοντας τα όσα επιβαρυντικά περιλαμβάνονται στις καταθέσεις του σε «πιθανολογήσεις» εκ μέρους του.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega («Mega Γεγονότα), ο «Σαράφης» αρνήθηκε ότι υπήρξε προστατευόμενος μάρτυρας του FBI και ότι έδωσε καταθέσεις στις αμερικανικές αρχές που ενοχοποιούσαν έλληνες πολιτικούς. «Δεν ήμουν εγώ από τους μάρτυρες που εξετάστηκαν από το FBI» φέρεται να υποστήριξε, χαρακτηρίζοντας «ανακριβές» έγγραφο που τον εμφάνιζε ως προστατευόμενο των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ.

Μετά το θρίλερ της εξαφάνισής του και όσα ακολούθησαν πυροδοτώντας σφοδρές νομικοπολιτικές αντιπαραθέσεις, η κατάθεση του «Μάξιμου Σαράφη» δόθηκε στη ΓΑΔΑ με όλα τα μέτρα προστασίας που επέλεξε ο ίδιος, όπως όριζε το έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς την Προανακριτική Επιτροπή. Ετσι, η κατάθεσή του δόθηκε από διαφορετικό όροφο και με αλλοίωση του ήχου της φωνής του, χωρίς τελικώς να υπάρξει μετάδοση αλλοιωμένης εικόνας του. Ο προστατευόμενος μάρτυρας βρισκόταν στον 8ο όροφο του κτιρίου σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο με κωδικό εισόδου, ενώ οι βουλευτές τον εξέταζαν από τον 14ο όροφο και μόνο υπό την επιτήρηση του αρμόδιου αστυνομικού του Τμήματος Προστασίας Μαρτύρων μπορούσε να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο για την ανάσυρση τυχόν αρχείων που θα του ήταν αναγκαία για την κατάθεσή του και σε καμία περίπτωση για να επικοινωνήσει με κάποιον δικηγόρο του.

Ποιους είχε εμπλέξει. Ο «Μάξιμος Σαράφης» είναι ο μάρτυρας που είχε εμπλέξει τα ονόματα των πρώην υπουργών Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Αδωνη Γεωργιάδη, και φέρεται να ανέφερε στους βουλευτές ότι δεν γνωρίζει τίποτα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα και ότι όσα είχε υποστηρίξει στις καταθέσεις του ήταν πιθανολογήσεις στη βάση των πρακτικών της εταιρείας για τον χρηματισμό πολιτικών, κρατικών και υπηρεσιακών αξιωματούχων. Αναφερθείς στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά είπε ότι «δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο - σας είπα, είναι πιθανολόγηση», ενώ δεν εξαίρεσε μόνο τον Σαμαρά από τυχόν εμπλοκή στο σκάνδαλο, αλλά και τους Αβραμόπουλο και Στουρνάρα.

Οπως είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «δεν έχω κανένα στοιχείο για το ότι έφτασαν χρήματα σε πολιτικούς». Οσον αφορά τον Γεωργιάδη ανέφερε πως, πέρα από τυχόν εύνοια κατά την εκτίμησή του, δεν έχει κανένα στοιχείο για χρηματισμό του, ενώ πρόσθεσε ότι δεν έχει κάποιο στοιχείο για τζίρους ή ξέπλυμα μέσω εταιρειών του. Ο «Μάξιμος Σαράφης» φέρεται να ρωτήθηκε και για τα άλλα πολιτικά πρόσωπα που είχαν στοχοποιηθεί, και συγκεκριμένα για τους Σαλμά, Κουτρουμάνη, Λυκουρέντζο, Πικραμμένο και Βενιζέλο, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα απολύτως στοιχείο για χρηματισμό τους, ενώ διατύπωσε αιχμές για τους χειρισμούς της Εισαγγελέως Διαφθοράς όσον αφορά τον τρίτο προστατευόμενο μάρτυρα Νίκο Μανιαδάκη, ο οποίος στην πορεία τέθηκε εκτός του καθεστώτος προστασίας. Επιπλέον, αρνήθηκε να εξεταστεί κατ' αντιπαράσταση τόσο με τον Μανιαδάκη όσο και με τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, πρώην στέλεχος επικοινωνίας της Novartis, και τον Εμμανουήλ Βουλκίδη, διαφημιστή.

Τα «φόρτωσε» στον Φρουζή. Την ίδια στιγμή πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ άφηναν να διαρρεύσει ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» επιβεβαίωσε όλα όσα έχει καταθέσει στο παρελθόν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, εμπλέκοντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα με θητεία στο υπουργείο Υγείας. Κατά τις ίδιες πηγές, επικαλέστηκε τον Κωνσταντίνο Φρουζή για «δωροδοκίες πολιτικών, υπηρεσιακών παραγόντων και γιατρών», ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είχε δεχθεί καμία πίεση ή καθοδήγηση για όσα είχε καταθέσει στο παρελθόν.

Ανεπίσημες πηγές της ΝΔ σχολίαζαν από την πλευρά τους ότι με τις «πιθανολογήσεις» ο προστατευόμενος μάρτυρας «ανέκρουσε πρύμναν» μπροστά και στη διάσταση που λαμβάνει η διερεύνηση της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου, επισημαίνοντας ότι «η διαδικασία με τους "κουκουλοφόρους" μάρτυρες γύρισε μπούμερανγκ για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αν και η κατάθεση του «Σαράφη» συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, πηγές της επιτροπής δεν απέκλειαν να συνεχίσουν με την εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση».


ΤΗΣ ΜΥΡΤΟΥΣ ΛΙΑΛΙΟΥΤΗ

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είχαν υποδείξει τον τρόπο με τον οποίο ήθελαν να εξεταστούν. Και στην πρωινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής αποφασίστηκε πως η επιτροπή δεν φέρνει αντίρρηση στην εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου - και άρα οι όροι που τέθηκαν από την πλευράς του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» έγιναν δεκτοί. «Είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξεταστούν κατά τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης», ανέφερε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θάνος Πλεύρης, τονίζοντας πως η ΝΔ «σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Παρόμοια απόφαση πήραν και στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί αποφάσισαν ότι το πιο σημαντικό είναι η εξέταση των μαρτύρων. ««Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξεταστούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας» ήταν η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου.

Από την πλευρά τους στον ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν πως ο αντιεισαγγελέας Μπρακουτσάκος τους δικαίωσε με τη γνωμοδότησή του: «Καλωσορίζουμε την πλειοψηφία στον κόσμο της λογικής και νομιμότητας» τόνισε ο Σπύρος Λάππας, επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί με τον Αρειο Πάγο και τη ΓΑΔΑ ως προς τον τρόπο εξέτασης.

Επέλεξαν την αποχή. Από το ΚΚΕ αποφάσισαν να απέχουν, καθώς οι ίδιοι είχαν ταχθεί εξαρχής εναντίον της εξέτασης με τεχνικά μέσα και κρυμμένα χαρακτηριστικά. Την αποχή αποφάσισαν τόσο το ΜέΡΑ25 όσο και η Ελληνική Λύση - οι δύο δυνάμεις δεν έστειλαν εκπρόσωπο στην διαδικασία εξέτασης. Ολα αυτά ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με παρέμβασή του χθες στα «ΝΕΑ», τόνιζε πως «είναι αυτονόητη ηαναγνώριση της αποκλειστικής εισαγγελικής αρμοδιότητας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής» για την πιθανή τέλεση των εγκλημάτων που διερευνά. Η θέση Βενιζέλου τροφοδότησε τους προβληματισμούς της πλειοψηφίας της Προανακριτικής, αλλά κρίθηκε αναγκαίο για την πορεία της δικής της έρευνας να μη βρεθεί απέναντι στην εισήγηση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Με αλλοιωμένη φωνή. Η δεύτερη συζήτηση είχε να κάνει με τα διαδικαστικά: από τη στιγμή που ο τρόπος εξέτασης στην πραγματικότητα είχε οριστεί από τους ίδιους τους μάρτυρες, η επιτροπή είχε να αποφασίσει τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Η πλειοψηφία πρότεινε οι μάρτυρες να μην έχουν μαζί τους, κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ούτε κινητά ούτε έγγραφα. Από τη δική τους πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως οι μάρτυρες πρέπει να έχουν μαζί τους υλικό και πως πρέπει να εξεταστούν από το σύνολο της επιτροπής, όχι μόνο από εκπροσώπους - αίτημα που τελικά απορρίφθηκε γιατί η αίθουσα ήταν πολύ μικρή για να τους χωρέσει όλους. Τελικά, η διαδικασία είχε ως εξής: οι μάρτυρες βρέθηκαν στον όγδοο όροφο της ΓΑΔΑ, με σκοπό να καταθέσουν χωρίς κινητά και με αλλοιωμένη τη φωνή τόσο που να μην είναι εμφανές αν είναι άνδρες ή γυναίκες. Στον 14ο όροφο, σε αίθουσα με μικρόφωνα, βρέθηκαν οι βουλευτές-μέλη της επιτροπής. Μαζί με τον πρόεδρο Γιάννη Μπούγα, στην εξέταση ήταν παρόντες ο Θάνος Πλεύρης, εκ μέρους της ΝΔ, ο Σπύρος Λάππας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου από το Κίνημα Αλλαγής. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι η νύχτα προβλεπόταν μακρά.

«Πυρά» από το Κίνημα Αλλαγής. Η υπόθεση Novartis, βέβαια, δεν σταματάει εκεί. Επικαλούμενοι τις τελευταίες δηλώσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από το Κίνημα Αλλαγής αναρωτιόντουσαν αν ο πρώην υπουργός, ο οποίος «γνωμοδοτεί ότι η υπόθεση της έρευνας εις βάρος της πρέπει να τεθεί στο αρχείο», γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο. Βάζοντας εμμέσως και το Μέγαρο Μαξίμου στο κάδρο. «Τι γνωρίζει η κυβέρνηση και σιωπά; Πάλι η Δικαιοσύνη γίνεται "ενδοοικογενειακή" υπόθεση της Δεξιάς;» ανέφερε η ανακοίνωση από τη Χαριλάου Τρικούπη.


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Π. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

Αυτό που συμβαίνει με τις παλινωδίες και τις «πιθανολογήσεις» στις καταθέσεις των «προστατευόμενων μαρτύρων» στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής είναι ένας πρωτοφανής δικονομικός, αλλά και πολιτικός τραγέλαφος. Φοβούμαι δε ότι αυτός ο - όχι και τόσο αθώος - τραγέλαφος είναι ακόμα καθοδηγούμενος από τα ίδια πολιτικοδικαστικά κέντρα τα όποια συνέργησαν στην ενορχήστρωση της «σκευωρίας Novartis» εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων. Θυμίζω ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες - τρεις στην αρχή και δύο στη συνέχεια, αφότου ένας εξ αυτών αποχαρακτηρίστηκε και κατέστη κατηγορούμενος - απέκτησαν την ιδιότητα των μαρτύρων «δημόσιου συμφέροντος» με πράξη της εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Τουλουπάκη, την οποία ενέκρινε μεταγενέστερα - και αφού είχε διαβιβαστεί ο φάκελος στη Βουλή - ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Στην προκαταρκτική επιτροπή για τη Novartis, από τον Φεβρουάριο του 2018, είχαμε εγείρει τη σχετική ακυρότητα της πράξης χαρακτηρισμού των μαρτύρων χωρίς να υπάρξει καμία αντίδραση από τις εισαγγελικές Αρχές. Είναι σαφές ότι για να χαρακτηριστούν μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος» οι Κελέση και Σαράφης δεν πρέπει να προσδοκούν οποιοδήποτε όφελος από την έκβαση της υπόθεσης και βέβαια να μην έχουν καταθέσει με την ιδιότητα του «προστατευόμενου μάρτυρα», έναντι ανταλλαγμάτων, ενώπιον άλλης Αρχής. Ωστόσο, άλλοι μάρτυρες ήρθαν στη συνέχεια να αμφισβητήσουν το ρόλο «συμφέροντος» των Κελέση και Σαράφη.

Ο δικονομικός τραγέλαφος; Οι δύο μάρτυρες «δημοσίου συμφέροντος» διατηρούν την ιδιότητά τους με μία κατά τη γνώμη μου άκυρη διάταξη της εισαγγελέως Διαφθοράς, ενώ η αξιοπιστία τους έχει καταρρεύσει πλέον όταν ο ένας εξ αυτών φέρεται να ανασκευάζει, ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής, τις πρώτες καταθέσεις του και «να πιθανολογεί» χωρίς να «διαθέτει στοιχεία για την εμπλοκή των πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis». Επιπρόσθετα, είναι απορίας άξιο πως δεν ελέγχεται δικονομικά η εξέλιξη της όλης διαδικασίας, τη στιγμή που εναντίον της εισαγγελέως Διαφθοράς διενεργείται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες της, που ενδεχομένως και πάλι να εμπλέκουν τους εν λόγω μάρτυρες.

Ο πολιτικός τραγέλαφος, από την άλλη πλευρά, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κόπτεται» ξαφνικά για τους συγκεκριμένους μάρτυρες, στις «πιθανολογήσεις» των οποίων στηρίχθηκε η σκευωρία εναντίον των δέκα πολιτικών προσώπων, ίσως για να συγκαλύψει τις ενδεχόμενες ευθύνες για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας του πρώην υπουργού αναπληρωτή Δικαιοσύνης, αλλά βεβαίως και αυτές των φυσικών αυτουργών και συνεργών τους. Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας έφτασε να καταγγείλει το «μικρό πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη» σε μια πολιτικά στοχευμένη, αλλά απέλπιδα, προσπάθεια να αντιστρέψει τους ρόλους.

Το πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη, πράγματι, απέτυχε! Τα μυστικά και ψέματα τελειώνουν και η δικαιοσύνη θα αποδοθεί για όλους. Οι παλινωδίες των μαρτύρων «δημοσίου συμφέροντος» δείχνουν πόσο έωλες και ανυπόστατες ήταν οι κατηγορίες που δηλητηρίασαν δύο χρόνια τώρα την πολιτική ζωή και επιχείρησαν να σπιλώσουν υπολήψεις. Οι σκευωροί αποκαλύπτονται σε κάθε φάση της διαδικασίας. Το καθεστώς προστασίας αυτών των μαρτύρων πρέπει να αρθεί λόγω ακυρότητας της διαδικασίας χορήγησής του. Το φιάσκο που επέρχεται θα είναι μεγάλο και πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης.


Τέλος, όταν ο κ. Τσίπρας μιλάει για «μικρό πραξικόπημα στη Δικαιοσύνη» δεν πρέπει να ξεχνάει τη λεπτομέρεια ότι όσοι μάρτυρες έχουν καταθέσει μέχρι σήμερα στην Επιτροπή της Βουλής - μεταξύ αυτών και πέντε ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί - το «πραξικόπημα» το υποδεικνύουν προς την πλευρά της κυβέρνησής του, των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και όσων πίεζαν και εκβίαζαν μάρτυρες και δικαστές για να στηθεί παραδικαστικό κύκλωμα με παραθεσμικές πολιτικές παρεμβάσεις. Για ποιον λόγο σήμερα θέλει να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη του «αποτυχημένου πραξικοπήματος»;

-Ο Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


....από την "ΕΣΤΙΑ"




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου