οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Η τομική ευαισθητοποίηση, μέσω της σωστής ενημέρωσης που βασίζεται στις συστάσεις των ειδικών, είναι το πλέον κρίσιμο στοίχημα ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά τους SARS - CoV-2 στη χώρα μας. Υπό το πρίσμα αυτό αφενός είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που «μαρτυρούν πιθανή νόσηση από Covid-19 και αφετέρου να γνωρίζουν τα κριτήρια εκείνα που κατηγοριοποιούν ένα ασθενή με «αθώες» εκδηλώσεις - όπως αυτές τις κοινής γρίπης - σε ύποπτο κρούσμα...

Από "ΤΑ ΝΕΑ", και...

"ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/20

ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

Η τομική ευαισθητοποίηση, μέσω της σωστής ενημέρωσης που βασίζεται στις συστάσεις των ειδικών, είναι το πλέον κρίσιμο στοίχημα ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διασπορά τους SARS - CoV-2 στη χώρα μας. Υπό το πρίσμα αυτό αφενός είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα που «μαρτυρούν πιθανή νόσηση από Covid-19 και αφετέρου να γνωρίζουν τα κριτήρια εκείνα που κατηγοριοποιούν ένα ασθενή με «αθώες» εκδηλώσεις - όπως αυτές τις κοινής γρίπης - σε ύποπτο κρούσμα

1. Τα συμπτώματα και τα κριτήρια

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά, όπως: καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα.

Επιπλέον ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως, πνευμονία και δυσκολία στην αναπνοή.

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ανανέωσε τα κριτήρια για τον ορισμό ύποπτου κρούσματος:

* στενή επαφή με μια επιβεβαιωμένη ή πιθανή περίπτωση κρούσματος

* ταξίδι σε περιοχή με συνεχιζόμενη μετάδοση στην κοινότητα (όπως δηλαδή συμβαίνει στην Ιταλία).

2. Πώς εντοπίζονται οι στενές επαφές
Εφόσον επιβεβαιωθεί ένα περιστατικό, τότε οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεκινούν τη διαδικασία ιχνηλάτησης, ώστε να εντοπίσουν με ποιους ανθρώπους (συγγενείς, φίλους, συνεργάτες κ.ο.κ.) έχουν έρθει σε επαφή και συνεπώς διατρέχουν κίνδυνο να έχουν μολυνθεί. Για τον σκοπό αυτό, έχουν δημιουργηθεί ειδικοί αλγόριθμοι, βάσει των οποίων γίνεται η εκτίμηση.

Το παράδειγμα που παραθέτει ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας είναι ενδεικτικό. «Παραδείγματος χάριν, κάποιος ο οποίος έχει καθίσει σε ένα δωμάτιο πολλή ώρα, περισσότερο από 15 λεπτά, και έχει έρθει σε πολύ κοντινή επαφή, έχει δώσει χειραψία, μια αγκαλιά, με κάποιον άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο. Αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται στενές επαφές και υψηλού κινδύνου επαφές. Σε αυτούς τους ανθρώπους έχει απόλυτη σημασία να περιορίζονται για 14 ημέρες, να παρακολουθούν την υγεία τους και εάν εμφανίσουν συμπτώματα να ειδοποιούν τις Αρχές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι σημαντικό να περιορίζονται κατ' οίκον».

Σε ό,τι αφορά ασθενείς που έχουν ταξιδέψει αεροπορικώς, συνυπολογίζονται οι εξής προϋποθέσεις: συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης 2 σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από τον κορωνοϊό, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρετήσαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής αποτελούν άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης.

3. Ποιες είναι οι ευάλωτες ομάδες

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με υποκείμενες παθήσεις (π.χ. υπέρταση, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, ηπατικές διαταραχές και αναπνευστικές παθήσεις) φαίνεται σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλέξει οι ειδικοί ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα. Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η προφύλαξή τους.

Ειδικότερα και σύμφωνα τα στοιχεία του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το ποσοστό των θανάτων φτάνει το 14,8% για ανθρώπους άνω των 80 ετών που έχουν μολυνθεί από τον SARS - CoV-2.

Αντιθέτως, τα παιδιά φαίνεται να είναι οχυρωμένα έναντι της παγκόσμιας απειλής του νέου κορωνοϊου, καθώς δεν έχει καταγραφεί σοβαρή επιπλοκή και θάνατος στις ηλικίες έως 9 ετών.

4. Προσοχή στη διασπορά του νέου κορωνοϊού.
Οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν ότι είναι μείζονος σημασίας όσοι εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι τους - αντί να σπεύσουν στο νοσοκομείο - και να επικοινωνούν άμεσα με τον γιατρό τους ή με τον ΕΟΔΥ, που θα τους κατευθύνει στο πλησιέστερο νοσοκομείο αναφοράς.



"ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/20

...από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/20

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/20
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΙΣΤΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου