οι κηπουροι τησ αυγησ

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ...

Από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",27/02/20

Κυρ. Μητσοτάκης για κορωνοϊό: 
Ο πιο μεγάλος αντίπαλος είναι ο πανικός





Στο ζήτημα του κορωνοϊού, μετά και την ανακοίνωση των δύο νέων κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και στο μεταναστευτικό, επικεντρώθηκε ο πρωθυπουργός, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, το μεσημέρι της Πέμπτης.

«Σε ό,τι αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο έχουμε εγκρίνει.

Εκδηλώθηκαν, όπως ξέρετε, ήδη δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αντιμετωπίζονται, και ένα τρίτο κρούσμα το οποίο μόλις ανακοινώθηκε στην Αθήνα. Συνεχίζουν να εξετάζονται και άλλες ύποπτες περιπτώσεις, οι πιο πολλές μέχρι τώρα καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα. Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών -των γιατρών- και θα συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Θέλω να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχουν δώσει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός. Ταυτόχρονα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης».

«Ως κυβέρνηση, βέβαια, αναπτύσσουμε και δράσεις για τις παράπλευρες συνέπειες ενός διεθνούς φαινομένου. Λαμβάνονται, ήδη, μέτρα από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών μία πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη. Όσο για την αγορά, θέλω να τονίσω ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα τροφοδοσίας σε κανένα αγαθό. Ας μην δημιουργείται, λοιπόν, αγωνία και τεχνητή ζήτηση από τους καταναλωτές. Περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

"Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ",27/02/20



Κατακόρυφη «βουτιά» στη Γουόλ Στριτ λόγω κορωνοϊού


Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραφε μεγάλη πτώση στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης, συνεχίζοντας τη βουτιά των τελευταίων ημερών, με τη Γουόλ Στρίτ να οδεύει προς τη χειρότερη της εβδομάδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, καθώς η παγκόσμια εξέλιξη του κοροναϊού έχει εντείνει τις ανησυχίες στους επενδυτές, οι οποίοι επιλέγουν περιουσιακά στοιχεία που θεωρούν ότι ενέχουν μικρότερο κίνδυνο.

Περίπου στις 17:40 ώρα Ελλάδας, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, κατέγραφε πτώση 3,33% και Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, υποχωρούσε κατά 3,44%.

Ο Dow Jones και ο S&P 500 αναμένεται να καταγράψουν απώλειες για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Ο Dow Jones έχει χάσει πάνω από το 10% της αξίας του μετά το ρεκόρ που σημείωσε στις 12 Φεβρουαρίου.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά 3,92%.

Σε αυτό το σημείο, αυτές είναι οι μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες για τους μείζονες δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έπειτα από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το φθινόπωρο του 2008.

Ένδειξη της απροθυμίας ανάληψης κινδύνων, το δεκαετές επιτόκιο των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου συνέχισε να κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του, στο 1,259%.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Art Hogan of National, αυτό το επίπεδο δεν είναι «δείκτης ύφεσης, αλλά περισσότερο σημάδι βιασύνης για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός, το δολάριο ή μετοχές που αποφέρουν υψηλά μερίσματα» .

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδίωξε χθες βράδυ να δείξει σίγουρος λέγοντας ότι μια μεγάλης κλίμακας διάδοση του Covid-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι αναπόφευκτη.

Σήμερα το απόγευμα, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε πως η πτώση στην Γουόλ Στριτ είναι "ανησυχητική".

Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν ότι οι αμερικανικές εταιρείες δεν θα καταγράψουν αύξηση κερδών το 2020 αν ο κοροναϊός συνεχίσει να εξαπλώνεται.



Ματαίωση καρναβαλικών εκδηλώσεων: 
Ποινές φυλάκισης έως δύο έτη σε όσους δεν πειθαρχήσουν


Ποινή φυλάκισης έως δύο ετών επισύρει η μη συμμόρφωση φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτών στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την Πέμπτη και επιβάλλει την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, «λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας».


Την ΚΥΑ υπογράφουν οι συναρμόδιοι Υπουργοί Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών, Βασίλης Κικίλιας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Τάκης Θεοδωρικάκος. Στο κείμενό της γίνεται επίκληση της σημερινής (27/2/2020) Εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.

Βάσει αυτής «καλούνται όλοι οι φορείς, δήμοι και περιφέρειες και λοιποί αποδέκτες του παρόντος, προς τους οποίους αποστέλλεται η παρούσα με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως συμμορφωθούν με το περιεχόμενό της», δηλαδή την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Κατόπιν τονίζεται ότι «η μη συμμόρφωση επισύρει τις συνέπειες της παραγράφου 6 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού».

Στη συγκεκριμένη παράγραφο, αναφέρεται ότι «όποιος δεν συμμορφώνεται με τα μέτρα του παρόντος άρθρου τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο (2) ετών, εκτός αν η πράξη τιμωρείται βαρύτερα με άλλη διάταξη».

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα πληγούν λόγω της αναβολής των καρναβαλικών επιχειρήσεων σε περιοχές όπως η Πάτρα, η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο εξετάζει πάντως η κυβέρνηση. 

Πηγή: ΣΚΑΪ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου