οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης αναφέρει στην «Κ» ότι εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της Oxford Economics, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαπίστωσαν ότι σε μια ενδεχόμενη περίπτωση επανάληψης του ιταλικού μοντέλου, με μέτρα σε δύο περιφέρειες στη Μακεδονία, κατ’ αντιστοιχία των τριών στην Ιταλία, σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, με μικρότερη φυσικά επίπτωση σε ετήσια βάση. Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, ότι αν η επίδραση συνεχιστεί πέραν του τριμήνου, αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ της τάξης του 0,1%-0,3% υπολογίζεται ότι θα υπάρξει σε ετήσια βάση....

Από  την "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"



"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/20
 ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ

Μαύρα σύννεφα έχει συσσωρεύσει πάνω από την οικονομία ο κορωνοϊός, με την απειλή να έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων και στην Ελλάδα, που φέρνουν στο προσκήνιο σενάρια Ιταλίας, με διακοπή οικονομικών δραστηριοτήτων σε περιοχές.

Οι οικονομολόγοι και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένουν, βεβαίως, προς το παρόν, επιφυλακτικοί, ενόψει της άγνωστης έκτασης που θα λάβει το πρόβλημα, στην Ελλάδα και παγκοσμίως. Οποιοσδήποτε υπολογισμός είναι πρόωρος, σημειώνουν, αναγνωρίζοντας ότι αν το φαινόμενο συνεχιστεί και λάβει διαστάσεις, θα πληγεί σοβαρότερα η ανάπτυξη και το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Οι εκτιμήσεις

Ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης αναφέρει στην «Κ» ότι εφαρμόζοντας τη μεθοδολογία της Oxford Economics, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, διαπίστωσαν ότι σε μια ενδεχόμενη περίπτωση επανάληψης του ιταλικού μοντέλου, με μέτρα σε δύο περιφέρειες στη Μακεδονία, κατ’ αντιστοιχία των τριών στην Ιταλία, σε διάρκεια τεσσάρων εβδομάδων, το ΑΕΠ της χώρας θα μειωθεί κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο, με μικρότερη φυσικά επίπτωση σε ετήσια βάση.

Ο ίδιος εκτιμά, πάντως, ότι αν η επίδραση συνεχιστεί πέραν του τριμήνου, αντίστοιχη αρνητική επίπτωση στο ΑΕΠ της τάξης του 0,1%-0,3% υπολογίζεται ότι θα υπάρξει σε ετήσια βάση.

Το δυστύχημα είναι ότι οι κίνδυνοι αυτοί παρουσιάζονται ακριβώς τη στιγμή που η χώρα είχε ανάγκη εκτίναξης της οικονομίας της, ώστε να εξέλθει οριστικά από την κρίση και να ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Τραπεζικός παράγων εκτιμούσε τις προηγούμενες ημέρες ότι η ανάπτυξη μπορεί να προσγειωθεί τελικά στο 2%, έναντι 2,4% που εκτιμά η Κομισιόν και 2,8% που έβλεπε η κυβέρνηση.

Η μείωση του τουρισμού, των εξαγωγών και της κατανάλωσης και η διακοπή της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι τα κανάλια μέσω των οποίων επηρεάζεται το ΑΕΠ, με τον τουρισμό να αποτελεί την πιο προφανή απειλή, καθώς η χώρα υποδέχθηκε πέρυσι 31 εκατ. ταξιδιώτες και εισέπραξε 18 δισ. ευρώ από αυτούς. Η μεγάλη έκταση του προβλήματος στην Ιταλία με την οποία οι εμπορικές και τουριστικές σχέσεις μας είναι πολύ στενές, ήταν ατυχής εξέλιξη. Σύμφωνα με στοιχεία, το 10,9% των εξαγωγών μας προορίζεται για την Ιταλία και το 5,2% των τουριστών προέρχεται από τη χώρα αυτή. Αν υπολογισθεί ότι τα έσοδα από τους Ιταλούς τουρίστες ήταν 1 δισ. ευρώ περίπου, οι απώλειες σε όρους φορολογικών εσόδων μόνο και μόνο από αυτόν τον λόγο φτάνουν τα 200 εκατ. (αν μηδενιστούν οι αφίξεις).

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι αν το φαινόμενο είναι παροδικό, οι επιπτώσεις του θα είναι ελεγχόμενες και το δημοσιονομικό κόστος θα περιοριστεί στο επιπλέον μικρό κόστος για προληπτικά μέτρα υγιεινής. Αν όμως πάρει μαζικότερες και μεγαλύτερης διάρκειας διαστάσεις, τότε θα υπάρξει ασφαλώς και δημοσιονομικό κόστος και το πρόγραμμα της κυβέρνησης θα κινδυνεύσει να ανατραπεί. Ευτυχώς, έχουμε «μαξιλάρι» και δημοσιονομικά περιθώρια, σχολίαζε άλλος οικονομικός παράγων.

Σε χθεσινό δελτίο της, η Alpha Βank θυμίζει ότι την περίοδο της επιδημίας του SARS οι αφίξεις τουριστών από την Κίνα σε ευρωπαϊκούς προορισμούς υποχώρησαν κατά 7% και αντίστοιχα από άλλες ασιατικές χώρες κατά 8%. «Ωστόσο», προσθέτει το δελτίο, «υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που καθιστούν τη σύγχρονη επιδημία περισσότερο επώδυνη. Πρώτον, η Κίνα σήμερα αντιπροσωπεύει το 16% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έναντι 4% κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS. Δεύτερον, η διαφαινόμενη εξάπλωση στη γειτονική Ιταλία και η δημιουργία ανησυχιών ενδέχεται να πλήξει σημαντικά τις αερομεταφορές ακόμη και ενδοευρωπαϊκά».

Από την άλλη πλευρά, το δελτίο σημειώνει ότι η εποχικότητα της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα (Μάιος - Οκτώβριος) δίνει τη δυνατότητα απορρόφησης των αρχικών κραδασμών στις τουριστικές ροές

ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος και αποτελεί σημαντικό στήριγμα της ανάπτυξης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους στα ελληνικά assets, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τους ισχυρούς τριγμούς που βίωσαν ελληνικό Χρηματιστήριο και ομόλογα την τελευταία εβδομάδα.

Ο μεγάλος άγνωστος, που είναι ο αντίκτυπος ο οποίος θα έχει στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα η ταχύτατη εξάπλωση που παρουσιάζει ο κορωνοϊός εκτός των συνόρων της Κίνας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει οδηγήσει σε αλλαγή τη στρατηγικής πολλών μεγάλων χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτός του ότι οι αγορές ομολόγων και μετοχών είναι ρηχές και άρα ευάλωτες στα εξωτερικά σοκ, οι προοπτικές για τον τουρισμό μετά την εξάπλωση του ιού τόσο διεθνώς όσο και εντός των τειχών της χώρας, αποτελεί για τους αναλυτές τον βασικό λόγο της φυγής των κεφαλαίων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφαιρώντας περίπου 5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 1,17%.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, ένα από τα αίτια του sell-off στο Χρηματιστήριο σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζει να έχει αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, για τη φετινή πορεία του οποίου υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας.

Η Capital Economics επεσήμανε πως, όσο πιο πολύ ο ιός εξαπλώνεται τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις και οι αλλαγές στον τρόπο που κινούνται οι πολίτες, καθώς ο κόσμος θα αρχίσει να αποφεύγει τους δημόσιους χώρους, τα καταστήματα, τους κινηματογράφους, τα εστιατόρια αλλά και τα ταξίδια. Σε περίπτωση πανδημίας, οι χειρότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές, τόνισε. Η Ελλάδα «ανήκει» και στις δύο αυτές κατηγορίες... Και κατά το Bloomberg, οι επενδυτές που πραγματοποίησαν «τρελά» κέρδη από το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2019 συνωστίζονται στην έξοδο εν μέσω των ανησυχιών ότι η εξάπλωση του ιού θα γονατίσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, ο τουρισμός και οι τουριστικές εισπράξεις συμβάλλουν στο ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.

Διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θέλει να ταξιδέψει στην τρέχουσα συγκυρία και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς πόσο θα κρατήσει η παγκόσμια ανησυχία και ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις της, επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές. Ο αντίκτυπος στον ελληνικό τουρισμό είναι ένας μεγάλος άγνωστος αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζουν. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ανάπτυξη άνω του 2% της ελληνικής οικονομίας φέτος, βασίζονται στις πολύ ισχυρές επιδόσεις και στα ρεκόρ του τουρισμού. Οπως πρόσφατα σχολίασε η Citi –η οποία και ανέβασε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 2,6% από 2,1% πριν– οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, οδηγούμενες κυρίως από τον τουρισμό, είναι αυτές που κυρίως στηρίζουν την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.


"ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 28/02/20


Η είδηση πως ενδέχεται να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προστέθηκε χθες στα συμπτώματα της εντεινόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για τη διάδοση του κορωνοϊού. Η διπλή σύνοδος είναι, όμως, το σημαντικότερο οικονομικό συμβάν της χρονιάς και αν ακυρωθεί θα αποτελεί μια ακόμη αναστολή δραστηριότητας. Θα προστεθεί εν ολίγοις στη διακοπή της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας που έχει μοιραία προκαλέσει ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού βιομηχανιών όχι μόνον στην Κίνα αλλά και στη γειτονική Ιταλία.

Το γεγονός ότι ο πλούσιος και βιομηχανικός Βορράς της Ιταλίας παραμένει σε καραντίνα μπορεί να καταφέρει καίριο πλήγμα στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η βιομηχανία ηλεκτρονικών ΜΤΑ, τονίζοντας πως αν δεν επιτραπεί στους περίπου 600 υπαλλήλους της να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους μονάδες παραγωγής των τεσσάρων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, καθώς θα ξεμείνουν από ανταλλακτικά. Πρόκειται για μονάδες των Fiat Chrysler, Renault, BMW και Peugeot. Μιλώντας στους Financial Times, η Μαρία Βιτόρια Φαλκέτι, μέλος του Δ.Σ. της ΜΤΑ, ανέφερε πως αν η βιομηχανία της παραμείνει κλειστή «θα υπάρξει καταστρεπτικός αντίκτυπος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα». Η προειδοποίηση της ΜΤΑ, που σημειωτέον παραμένει κλειστή επί μια εβδομάδα, αποτελεί την πρώτη δυσοίωνη πρόβλεψη για αναστολή λειτουργίας μονάδας μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οπως τονίζουν οι Financial Times, η μεταφορά του προβλήματος εντός Ευρώπης και μάλιστα στους προμηθευτές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών μόλις που αρχίζει να γίνεται αισθητή. Εως τώρα τα μεγάλα αποθέματα που είχαν οι βιομηχανίες τις διευκόλυναν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφοδοσίας από την Κίνα. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα, έχει πληγεί από τον περασμένο μήνα εξαιτίας της επιδημίας.

Από δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, προέκυψε πως στην πλειονότητά τους προβλέπουν μείωση των εσόδων τους κατά τουλάχιστον κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας της επιδημίας αλλά και των μέτρων που λαμβάνει η κινεζική ηγεσία για να την αναχαιτίσει.

Σύμφωνα, άλλωστε, με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κίνας - Αμερικής που δημοσιεύει η εφημερίδα Wall Street Journal, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις προβλέπουν πως τα έσοδά τους από την κινεζική αγορά θα μειωθούν κατά το ήμισυ αν η επιδημία παραταθεί πέραν του καλοκαιριού. Η επιδημία έχει ήδη αναγκάσει αμερικανικούς κολοσσούς όπως οι Apple, Disney και Starbucks να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους στην Κίνα, ή να μειώσουν δραστικά τις ώρες λειτουργίας τους. Και βέβαια, δεκάδες αμερικανικές βιομηχανίες αναφέρουν ήδη ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της διακοπής στην εφοδιαστική τους αλυσίδα και εξαιτίας ραγδαίας μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης.

Ανάμεσα στις αμερικανικές εταιρείες που ανησυχούν συγκαταλέγεται και ο κολοσσός του λογισμικού, Microsoft, που προβλέπει πως δεν θα επιτύχει τον στόχο των πωλήσεών της το επόμενο τρίμηνο εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού. Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη με τις συνήθεις υπεραπλουστευτικές γενικεύσεις, τη φωνή της με όσους ανησυχούν έρχεται να ενώσει η πρώην πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν. Μιλώντας χθες στο Bloomberg, η κ. Γέλεν τόνισε πως η επιδημία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ύφεση και την αμερικανική οικονομία. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι σε περίπτωση που απειληθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Fed θα παρέμβει για να την ενισχύσει τονίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες αλλά και τις χρηματαγορές αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου