οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

"....Αν λοιπόν η ζέστη δεν βοηθά, η επιδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται τους επόμενους 2-3 μήνες που οι Βόρειοι είθισται να παίρνουν τις αποφάσεις τους για τις θερινές διακοπές τους - και η αναπόφευκτη επιφυλακτικότητά τους μπορεί να επιφέρει πολύ μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. Ασθενέστερο ίσως στα πεντάστερα ξενοδοχεία και ισχυρότερο στον μαζικό τουρισμό, αυτόν που κυριαρχεί στη χώρα μας. Οσοι προσφέρουν φθηνές τουριστικές υπηρεσίες μάλλον θα δεινοπαθήσουν. Αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, τα οικονομικά θα είναι δύσκολα από το δεύτερο μισό του 2020 και ως το καλοκαίρι του 2021. Δεδομένου ότι θα δυσκολέψει μάλλον και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, ότι δεν προβλέπεται μείωση της έντασης με την Τουρκία, ούτε υποχώρηση της αντιπαράθεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευχάριστες..."

"ΤΑ ΝΕΑ", 27/02/20
Από "ΤΑ ΝΕΑ"


Δεν είμαστε λοιπόν ανάδελφοι: ήρθε και στην Ελλάδα ο κορωνοϊός. Επιπλέον, ίσως οι Θεσσαλονικείς να είναι ψυχραιμότεροι από τους Μιλανέζους αφού δεν είχαμε (ακόμη) επιδρομές σε σουπερμάρκετ. Οι παίκτες του χρηματιστηρίου όμως δεν είναι ψυχραιμότεροι από τους ευρωπαίους και αμερικανούς συναδέλφους τους και ξεπουλούσαν μετοχές: 5 δισεκατομμύρια «εξανεμίστηκαν» μέσα σε τρεις ημέρες από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Αλλά τα πάνω-κάτω των χρηματιστηρίων δεν έχουν επίδραση στην «πραγματική οικονομία» αν δεν καταστρέψουν τράπέζες ή πολύ μεγάλους παίκτες. Αντιθέτως, η πραγματική οικονομία επηρεάζεται πολύ εύκολα από τις κινήσεις πανικού ή και τις λογικές κινήσεις που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση κρίσεων. Δυστυχώς, η μεγαλύτερη βεβαιότητα που υπάρχει για τις συνέπειες της επιδημίας ή πανδημίας του covid-19 είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων και των συναθροίσεων: δεν θα ευτυχήσουν φέτος το καλοκαίρι οι ιδιοκτήτες κρουαζιερόπλοιων, οι αεροπορικές εταιρείες, οι αθλητικές συναθροίσεις - και βεβαίως, ο τουρισμός θα πληγεί.

Οι μόνες μετακινήσεις που είναι λογικό να ενισχυθούν, είναι των προσφύγων και μεταναστών: οι χώρες από τις οποίες προέρχονται είναι πολύ ευάλωτες σε υγειονομικές κρίσεις και στα ήδη υπάρχοντα αίτια που προκαλούν τη φυγή τους θα προστεθεί ο covid-19.

Λέγεται, το υποστήριξε και ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι με την αναμενόμενη εποχιακή άνοδο των θερμοκρασιών (στο βόρειο ημισφαίριο) θα περιοριστεί η εξάπλωση του covid-19, όπως περιορίζεται και η γρίπη μετά τους χειμερινούς μήνες. Δυστυχώς, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι κορωνοϊοί συμπεριφέρονται όπως οι ιοί της γρίπης - αλλά ακόμη και αν συμβαίνει αυτό, στους Αντίποδες όπου βαδίζουν πλέον προς το χειμώνα, οι θερμοκρασίες θα κινηθούν ανάστροφα. Και στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας αυτό δεν θα μας αφήσει ανεπηρέαστους.

Αν λοιπόν η ζέστη δεν βοηθά, η επιδημία θα συνεχίσει να εξαπλώνεται τους επόμενους 2-3 μήνες που οι Βόρειοι είθισται να παίρνουν τις αποφάσεις τους για τις θερινές διακοπές τους - και η αναπόφευκτη επιφυλακτικότητά τους μπορεί να επιφέρει πολύ μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό. Ασθενέστερο ίσως στα πεντάστερα ξενοδοχεία και ισχυρότερο στον μαζικό τουρισμό, αυτόν που κυριαρχεί στη χώρα μας. Οσοι προσφέρουν φθηνές τουριστικές υπηρεσίες μάλλον θα δεινοπαθήσουν.

Αν δεν γίνει κάποιο θαύμα, τα οικονομικά θα είναι δύσκολα από το δεύτερο μισό του 2020 και ως το καλοκαίρι του 2021. Δεδομένου ότι θα δυσκολέψει μάλλον και το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, ότι δεν προβλέπεται μείωση της έντασης με την Τουρκία, ούτε υποχώρηση της αντιπαράθεσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, οι προοπτικές δεν είναι καθόλου ευχάριστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου