οι κηπουροι τησ αυγησ

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Η κυβέρνηση οφείλει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο - κι αυτό κάνει με την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός. Το κράτος οφείλει να αντικαταστήσει στις πολιτικές αποφάσεις τους διάφορους μεσάζοντες και, εκτός από τις κινήσεις άμεσης αποσυμφόρησης των ανοιχτών δομών που λειτουργούν σήμερα, να επιταχύνει την εξέταση αιτημάτων ασύλου των πιο ευάλωτων, τους οποίους πρέπει να μεταφέρει γρήγορα, ασφαλώς και υπό έλεγχο, στην ενδοχώρα. Και να οριστικοποιήσει την πολιτική της αποθάρρυνσης όσων έρχονται εδώ για να βρουν πρόσβαση στην (κλειστή) Ευρώπη. Δεν είναι ρατσισμός να αρνείσαι συμμετοχή στην αβέβαιη καθημερινότητα κοινωνιών που αδυνατούν να εντάξουν μεταναστευτικούς πληθυσμούς οι οποίοι δεν εκκινούν από τις επείγουσες και τις αναντίρρητες ανάγκες της αναγκαστικής προσφυγιάς...

Από "ΤΑ ΝΕΑ"


"ΤΑ ΝΕΑ", 28/02/20


ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Η κυβέρνηση υποχώρησε στα νησιά. Τα ΜΑΤ αποχώρησαν με εκδικητική βία σπάζοντας αυτοκίνητα νησιωτών, μία μέρα μετά τις βιαιοπραγίες εναντίον λειτουργών του κράτους (οι οποίες, κατά τα συνήθη, θα περάσουν ατιμώρητες, στο πλαίσιο διαιώνισης της μεταπολιτευτικής κανονικότητας). Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης απαξίωσε με έπαρση τον Πρωθυπουργό και οι πολίτες των νησιών πολύ γρήγορα θα καταλάβουν ότι η νίκη τους είναι πύρρειος - στην ουσία, με λιγότερους ή περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες, θα μείνουν στα νησιά τους οι σημερινές «ανοιχτές» δομές, όντως αποθήκες ψυχών αλλά όχι μόνο. Και πεδία παραβατικότητας, και εστίες συμφερόντων, και πολιτιστικό όνειδος για τη χώρα.

Τι κατάφεραν οι φοβερές κινητοποιήσεις, στα όρια της απείθειας, που ένωσε διαμαρτυρόμενους από όλα τα πολιτικά στρατόπεδα με τη συνταγή της Κερατέας; Η προσπάθεια αστυνομικής επιβολής κατέρρευσε. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει επάνω του τους χειρισμούς, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των τοπικών κοινωνιών. Ομως η ντροπή της Μόριας θα συνεχίσει να στοιχειώνει τη χώρα. Κι αυτό, μετά την κυβερνητική αποτυχία, κάνει προσπάθεια πλέον να το αλλάξει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Ποιοι κέρδισαν από όσα έγιναν στη Λέσβο και στη Χίο; Κατ' αρχάς οι ακραίοι. Η μηδενιστική αντιπολίτευση, που έστω στο όνομα της Αριστεράς υιοθέτησε ακροδεξιά φρασεολογία και φασίζουσες πρακτικές (τα γράφαμε και χθες). Η αυτοδικία, τα λιντσαρίσματα αστυνομικών, η παρεμπόδιση ασθενοφόρων στην αποστολή τους να παραλάβουν τραυματίες αστυνομικούς, η χρήση πυροβόλων από αγανακτισμένους, όλα αυτά φτιάχνουν ακόμα μια φορά τη στρατηγική υποδομή μιας χαοτικής αμφισβήτησης του κράτους και της Ευρώπης. Το σύνθημα «Κανένα χοτ-σποτ! Ούτε κλειστό ούτε ανοιχτό...», που υπογράφει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, είναι ισοδύναμο του συνθήματος «Εξω οι ξένοι». Ακροδεξιό; Ας το ψάξουν μέσα τους.

Χρειάζεται να το ψάξουν. Διότι η δημοκρατική παράδοσή τους και η έμπρακτη αλληλεγγύη που έχουν επιδείξει, η αλληλεγγύη των νησιωτών που επαιρόταν τα προηγούμενα χρόνια ότι είναι για Νομπέλ, μετατράπηκε σε εργαλείο ενός συνωμοσιολόγου και πολιτικά τυχοδιώκτη περιφερειάρχη, του Κώστα Μουτζούρη. Αυτός είναι ο περισσότερο κερδισμένος, αφού κατάφερε να ηγηθεί της πρώτης μεγάλης εκδήλωσης του νέου αντισυστημισμού. Ο άνθρωπος που υβρίζει τον Πρωθυπουργό έχει υποστηρίξει, και συνεχίζει να υποστηρίζει, ότι ο ερχομός προσφύγων και μεταναστών είναι μέρος ευρύτερου σχεδίου του ΟΗΕ (!) που θέλει να αντικαταστήσει τους γηγενείς πληθυσμούς με νέους, θέλει να μας επιβάλει «άλλο τρόπο ζωής, άλλη θρησκεία». Είναι δυνατόν οι δημοκράτες νησιώτες να γίνουν όργανα των επιδιώξεων αυτού του ανθρώπου; Νομίζω ότι χθες κάτι κατάλαβαν.

Και η κυβέρνηση; Η κυβέρνηση οφείλει να κερδίσει τον χαμένο χρόνο - κι αυτό κάνει με την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός. Το κράτος οφείλει να αντικαταστήσει στις πολιτικές αποφάσεις τους διάφορους μεσάζοντες και, εκτός από τις κινήσεις άμεσης αποσυμφόρησης των ανοιχτών δομών που λειτουργούν σήμερα, να επιταχύνει την εξέταση αιτημάτων ασύλου των πιο ευάλωτων, τους οποίους πρέπει να μεταφέρει γρήγορα, ασφαλώς και υπό έλεγχο, στην ενδοχώρα. Και να οριστικοποιήσει την πολιτική της αποθάρρυνσης όσων έρχονται εδώ για να βρουν πρόσβαση στην (κλειστή) Ευρώπη. Δεν είναι ρατσισμός να αρνείσαι συμμετοχή στην αβέβαιη καθημερινότητα κοινωνιών που αδυνατούν να εντάξουν μεταναστευτικούς πληθυσμούς οι οποίοι δεν εκκινούν από τις επείγουσες και τις αναντίρρητες ανάγκες της αναγκαστικής προσφυγιάς.
«Τα σώματα ασφαλείας δεν αποσύρθηκαν από τα νησιά, ολοκληρώθηκε το έργο τους» είπε στη Βουλή, χθες, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Στην αποτυχία φαίνεται ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τους τρόπους της οργουελικής «νέας γλώσσας», μιμούμενη με καθυστέρηση τους τρόπους του ΣΥΡΙΖΑ. Αν ο υπουργός το είχε σκεφτεί λίγο νωρίτερα, ίσως είχε βαφτίσει τα κέντρα κλειστού τύπου π.χ. «ξενώνες υποδοχής» και τις επιτάξεις «πείραμα κοινοκτημοσύνης». Ποτέ δεν είναι αργά άμα αρχίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου