οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Ακόμα και ως προπαγάνδα, όμως, τα συγκεκριμένα πλάνα προκάλεσαν ανησυχία στην Αθήνα και συναγερμό στο υπουργείο Αμυνας, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο.. Μετά από τη συνάντηση ο κ. Φλώρος αλλά μετέβη στον Εβρο και αυξήθηκε η παρουσία του στρατού –με ελικόπτερα και νέες μονάδες του στρατού στα σύνορα–, ενώ διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές. Στον Εβρο πήγε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως πάντως διεμήνυσαν κυβερνητικές πηγές «τα σύνορα δεν έκλεισαν», όποιος έχει νόμιμα έγγραφα περνάει. «Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Τα σύνορα στεγανοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν. Ωστόσο, θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν οι παράνομοι», ανέφεραν από το Μαξίμου. Παράλληλα βέβαια, υπήρξε αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων ώστε να εμποδιστούν οι απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα.

Από τον ιστότοπο "ΠΡΟΤΑΓΟΝ"

Η αρχή έγινε με το νέο αιματοκύλισμα στην Ιντλίμπ (εδώ), όπου δεκάδες τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν έπειτα από επίθεση των δυνάμεων του Ασαντ. Ακολούθησε μια δήλωση αξιωματούχου της Τουρκίας στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή της Ιντλίμπ».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από την περιοχή της Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έλαβαν διαταγή να αποσυρθούν. 

Συρία: Δεκάδες νεκροί τούρκοι στρατιώτες το τίμημα της εκστρατείας Ερντογάν Πατήστε εδώ 

Λίγο αργότερα ο Εμέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επιχείρησε κάπως να το «μαζέψει», λέγοντας πως η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, για να παραδεχτεί πάντως ότι δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία. 

«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της», είπε ο Τσελίκ τα ξημερώματα. 

Ηταν ένα μήνυμα που περίμεναν οι πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία για να κινηθούν προς τα σύνορα με την Ελλάδα; Πιθανόν. 

Σε κάθε περίπτωση, μοιάζει με έναν ακόμη ωμό εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν προς την Ευρώπη. Οσο η εκστρατεία του στη Συρία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα –και τώρα πια μετράει νεκρούς και καταστροφή στην οικονομία (μείον 10% στο άνοιγμα το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης την Παρασκευή)– θα απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και βεβαίως την Ελλάδα με μια νέα πλημμυρίδα προσφύγων και μεταναστών. Τα σχετικά πλάνα που μετέδωσαν τουρκικά ΜΜΕ εικονογράφησαν την απειλή του καθεστώτος προς την ΕΕ, δείχνοντας ανθρώπους να βαδίζουν· προς την Ελλάδα, όπως υποστήριξαν, αλλά χωρίς αρχικά καν να μπορεί να εξακριβωθεί. 

Ακόμα και ως προπαγάνδα, όμως, τα συγκεκριμένα πλάνα προκάλεσαν ανησυχία στην Αθήνα και συναγερμό στο υπουργείο Αμυνας, όπου ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο (εδώ). Μετά από τη συνάντηση ο κ. Φλώρος αλλά μετέβη στον Εβρο και αυξήθηκε η παρουσία του στρατού –με ελικόπτερα και νέες μονάδες του στρατού στα σύνορα–, ενώ διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές. Στον Εβρο πήγε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. 

Οπως πάντως διεμήνυσαν κυβερνητικές πηγές «τα σύνορα δεν έκλεισαν», όποιος έχει νόμιμα έγγραφα περνάει. «Υπάρχει πίεση και στις νόμιμες εισόδους από μετανάστες. Δεν κλείνουμε τα σύνορα ώστε να μπορούν να περάσουν οι νόμιμοι. Τα σύνορα στεγανοποιούνται, αλλά δεν κλείνουν. Ωστόσο, θα κάνουμε ο,τιδήποτε για να μην περάσουν οι παράνομοι», ανέφεραν από το Μαξίμου. Παράλληλα βέβαια, υπήρξε αναδιάταξη στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων ώστε να εμποδιστούν οι απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα. 

Στο μεταξύ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία βλέπει το όνειρό της για επίλυση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού να μετατρέπεται σε εφιάλτη. 

Τα καραβάνια των προσφύγων προς τις Καστανιές (REUTERS/Huseyin Aldemir) 

Αρχικά, το πρακτορείο ειδήσεων DHA δημοσίευσε βίντεο με άνδρες που φαίνονται να βαδίζουν προς τα σύνορα και απαντώντας σε σχετική ερώτηση να φωνάζουν «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα. Σύμφωνα με το DHA περίπου 300 πρόσφυγες, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, που βρίσκονται στην Αδριανούπολη, στο άκουσμα της είδησης περί παύσης των ελέγχων από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, άρχισαν να περπατούν μέχρι τα σύνορα για να περάσουν στην Ελλάδα. 

Οπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, πολλοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Πόλη και στις γύρω περιοχές άρχισαν από νωρίς τα ξημερώματα να κατευθύνονται προς τα σύνορα και τα παράλια με σκοπό να περάσουν απέναντι. 

Το πρακτορείο Ανατολή ανέφερε πως μετανάστες που επιθυμούν να περάσουν στη Λέσβο, ήδη, συγκεντρώθηκαν στο χωριό Μπαμπάκαλε, στην παραλία Γεσίλ Λιμάν και στον κόλπο της Ασσου, που βρίσκεται βόρεια της Λέσβου, απέναντι από τη Σκάλα Συκαμιάς. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου