οι κηπουροι τησ αυγησ

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

"...Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ante portas. Αυτό το οποίο ισχυρίζομαι είναι ότι πρέπει να προχωρήσει έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, και σήμερα έχουμε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, ένας διάλογος με την Τουρκία, να προχωρήσουμε κάποια βήματα σε διερευνητικές επαφές, στην προσπάθεια κατάρτισης του συνυποσχετικού για να καταλήξουμε στη Χάγη. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το ταγκό θέλει δύο. Προσωπικά πιστεύω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Ούτε η οικονομία της ούτε η κοινωνία της μπορεί να τα διαχειριστεί και κάποια στιγμή θα επιδιώξει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση της Ελλάδος για έναν ουσιαστικό διάλογο. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά εάν την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχουμε εμείς ή αν θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου, διότι κάποιοι άλλοι θα μας υποχρεώσουν, και φαντάζομαι ότι γίνεται αντιληπτό αυτό που λέω..."

Από την "Εφ.Συν/ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ"




ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΣΚΑΚΗ

 Για το θέμα της προσφυγής στη Χάγη και το πόσο εφικτή είναι στη σημερινή συγκυρία τοποθετείται, μιλώντας στην «Εφ.Συν.», η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αναφορικά με τις απόψεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως αυτή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ταχθεί ρητά κατά της προσφυγής στη Χάγη, η πρώην υπουργός σημειώνει ότι «έχω ακούσει πολλούς αρνητές της πρότασης για παραπομπή στη Χάγη, αλλά δεν έχω ακούσει καμία εναλλακτική πρόταση».


● Η Ν.Δ. προεκλογικά ασκούσε σφοδρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό, καλλιεργώντας προσδοκίες στο ακροατήριό της ότι διαθέτει τη λύση. Τελικά αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν ήταν τόσο απλό το ζήτημα αυτό να επιλυθεί και γι’ αυτό η κυβέρνηση αναγκάστηκε να επανασχεδιάζει την πολιτική της, προχωρώντας σε μια σειρά από πειραματισμούς, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της κατάργησης και επανασύστασης του υπουργείου Μετανάστευσης. Μήπως σε ένα τόσο σοβαρό και δύσκολο ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση;
Πιστεύω ότι υπάρχει εθνική συνεννόηση και φάνηκε στη συνάντηση που είχαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με τον αρμόδιο υπουργό πρόσφατα. Είναι βέβαιο ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει το μπόι της χώρας μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε λοιπόν χρειαζόμαστε βεβαίως εσωτερική σύμπνοια και χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως προς την Ευρώπη για να πετύχουμε μια πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα. Εχουν γίνει βήματα, όπως η πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αλλά όλα αυτά θέλουν χρόνο και δυστυχώς τα νησιά μας δεν έχουν άλλο χρόνο. Δίνουμε μια μάχη που από την αρχή ξέρουμε ότι είναι άνιση, μια μάχη Δαυίδ με Γολιάθ και για αυτό οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να δουλέψουμε μαζί.
● Τι χαρακτήρα πρέπει να έχουν, κατά τη γνώμη σας, οι νέες δομές στα νησιά; Να είναι ελεγχόμενες ή να είναι κλειστές 24 ώρες το 24ωρο και «να μη βγαίνει ούτε κουνούπι», όπως τις θέλει ο Αδωνις Γεωργιάδης;
Ακούστε, κύριε Μπασκάκη, σήμερα που μιλάμε έχουμε δύο δεδομένα. Πρώτον, τη διάκριση ανάμεσα σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες. Και αυτή υπάρχει πια και σε επίπεδο ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως πρόσφατα εξήγησε ξεκάθαρα ο κ. Σισιλιάνος [σσ. πρόεδρος του ευρωπ. δικαστηρίου]. Η Ευρώπη έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στους πρόσφυγες. Δεν μπορεί να αφήσει τον πρόσφυγα στην τύχη του. Αρα αυτός που έχει προσφυγικό προφίλ θα έχει διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν του οικονομικού μετανάστη. Δεύτερον, εξίσου ξεκάθαρα πρέπει να πούμε ότι η Ευρώπη δεν αντέχει τους οικονομικούς μετανάστες όλου του κόσμου. Αρα, αυτοί οι άνθρωποι εκ των πραγμάτων θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες τους. Βασική προϋπόθεση για να γίνουν επιστροφές μεταναστών είναι να ξέρουμε πού βρίσκονται και αυτό γίνεται μόνο με κλειστά κέντρα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους. Και εσείς και εγώ γνωρίζουμε ότι διαφορετικά θα εξαφανιστούν.
● Εχετε ταχθεί υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για τα ελληνοτουρκικά. Πόσο εφικτή θα ήταν η λύση αυτή στη σημερινή συγκυρία, με δεδομένη την αρνητική στάση της άλλης πλευράς ως προς την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών διαφορών;
Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ante portas. Αυτό το οποίο ισχυρίζομαι είναι ότι πρέπει να προχωρήσει έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, και σήμερα έχουμε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, ένας διάλογος με την Τουρκία, να προχωρήσουμε κάποια βήματα σε διερευνητικές επαφές, στην προσπάθεια κατάρτισης του συνυποσχετικού για να καταλήξουμε στη Χάγη. Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο. Το ταγκό θέλει δύο.
Προσωπικά πιστεύω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα. Ούτε η οικονομία της ούτε η κοινωνία της μπορεί να τα διαχειριστεί και κάποια στιγμή θα επιδιώξει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση-πρόκληση της Ελλάδος για έναν ουσιαστικό διάλογο. Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά εάν την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχουμε εμείς ή αν θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου, διότι κάποιοι άλλοι θα μας υποχρεώσουν, και φαντάζομαι ότι γίνεται αντιληπτό αυτό που λέω.
● Σας ανησυχούν απόψεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπως αυτή του κ. Σαμαρά, ο οποίος έχει ταχθεί ρητά κατά της προσφυγής στη Χάγη, μιλώντας για «εκ των προτέρων συνθηκολόγηση της Ελλάδας»; Τι απαντάτε στις απόψεις αυτές;
Είμαι έτοιμη να ακούσω κάθε πρόταση εποικοδομητική η οποία θα περιλαμβάνει και το επόμενο στάδιο. Διότι δεν φτάνει η άρνηση μιας πολιτικής, πρέπει να υπάρχει και η περαιτέρω πρόταση για το τι θα γίνει. Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο; Πώς μπορεί να λυθεί η εκκρεμότητα. Η πρόταση για προσφυγή στη Χάγη δεν είναι δική μου, είναι πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σήμερα πρόταση των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων.
Εχω ακούσει πολλούς αρνητές της πρότασης για παραπομπή στη Χάγη, αλλά δεν έχω ακούσει καμία εναλλακτική πρόταση. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αδράνεια στην εξωτερική πολιτική και η βραχυπρόθεσμη διαχείριση έχουν αρνητικά αποτελέσματα.
● Με δεδομένες τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στα Ελληνοτουρκικά λόγω των χειρισμών του Ερντογάν, δεν θεωρείτε ότι, παρά τις διαφωνίες της Ν.Δ. με τη Συμφωνία των Πρεσπών, λειτουργεί προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων το γεγονός ότι ως χώρα έχουμε κλείσει το ζήτημα με τους βόρειους γείτονές μας, το οποίο παρέμενε ανοιχτό επί δεκαετίες;
Θεωρώ ότι είναι υπερβολική και άνιση η σύνδεση της συμφωνίας των Πρεσπών με τα Ελληνοτουρκικά. Σας υπενθυμίζω ότι η Ν.Δ. ήταν υπέρ της επίλυσης του προβλήματος με τους βόρειους γείτονές μας. Εγιναν προσπάθειες για μια επωφελή λύση οι οποίες δεν ευοδώθηκαν. Το ζητούμενο όμως δεν ήταν μια οποιαδήποτε λύση και για αυτό εκφράσαμε τις συγκεκριμένες αντιρρήσεις μας ως προς το περιεχόμενό της. Πολλές από αυτές μάλιστα δυστυχώς δικαιώνονται από τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία.
Επαναλαμβάνω, πάγια πολιτική θέση της Ελλάδος ήταν ότι τα Βαλκάνια δεν μπορούν να αποτελέσουν τη μαύρη τρύπα της Ευρώπης, γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, και ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στα δυτικά Βαλκάνια.
● Ακούγονται φωνές στη Ν.Δ. που επιμένουν στην αποδέσμευση από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να εύχονται ακόμα και επικράτηση του VMRO στις επικείμενες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Τι λέτε;
Η ελευθερία της άποψης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα. Επίσης η Ν.Δ. είναι ένα φιλελεύθερο κόμμα, ανεκτικό στις διαφορετικές απόψεις, όμως το στίγμα το δίνει ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε κάθε περίπτωση, η αναζωπύρωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια δεν θα ωφελήσει κανέναν και σίγουρα δεν εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία.
● Τον τελευταίο καιρό πυκνώνουν και από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά και από τους συνεργάτες του επιδεικτικές πρωτοβουλίες διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή του πρωθυπουργού σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Υπάρχει ο κίνδυνος για τη Ν.Δ. να ξαναζήσει στιγμές 1992;
Δεν έχω αντιληφθεί καμία συγκροτημένη και ουσιαστική διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή της Ν.Δ. Σας βεβαιώνω ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου