οι κηπουροι τησ αυγησ

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΙΧ. ΚΩΣΤΑΡΑΚΟΣ: Η ιδέα αυτής της ευρωπαϊκής στρατηγικής κυριαρχίας είναι να «αποφευχθούν οι εξωτερικές εξαρτήσεις σε ένα νέο γεωπολιτικό πλαίσιο». Με αυτό, δεν εννοούμε Αυτονομία από οποιοδήποτε έθνος ή διεθνή οργανισμό, αλλά Αυτονομία για να κάνουμε κάτι μόνο, αν είναι απαραίτητο. Εν τω μεταξύ, ενώ πολλοί μπορεί να αμφισβητούν τον όρο «Στρατηγική Αυτονομία» (οι ΗΠΑ είναι οι πρώτες μεταξύ αυτών) υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η ΕΕ πρέπει να έχει την ικανότητα να ενεργεί χωρίς αδικαιολόγητες εξαρτήσεις όσον αφορά τις ικανότητες, τις τεχνολογίες και τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Για να είμαστε πιο ρεαλιστές και υπό το φως της τραγικής τροπής των γεγονότων στο Αφγανιστάν και την Ουκρανία, είναι πλέον σαφές ότι η στρατηγική αυτονομία της ΕΕ δεν αφορά την Ευρώπη που διαχωρίζεται από τις ΗΠΑ· Αλλά για να μπορέσει η Ευρώπη να δράσει, όταν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ είναι αδιάφορες, απρόθυμες ή ανίκανες να το πράξουν. Και γίνεται όλο και πιο εύκολο να δούμε σενάρια στη Μέση Ανατολή ή την Αφρική όπου η ασφάλεια και τα συμφέροντα της ΕΕ βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστο ή καθόλου συμφέρον να δράσουν. Αυτό ήταν και η αφορμή για την θέσπιση του σχεδίου που προαναφέρθηκε και αναλύθηκε αυτού της Στρατηγικής Πυξίδας....


Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, Πρόεδρος(τότε)Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και μόνιμος λέκτωρ Νομικής Σχολής ΑΠΘ Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο (τότε) Διοικητής του Γ΄ΣΣ Αντιστράτηγος Αναστ.Σπανός και ο υπογράφων-εκδότης της "ΚΑΣΤΑΛΙΑΣ" Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης στην παρουσίαση του συλλογικού επετειακού τόμου γιά τον Ιωάννη Καποδίστρια στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2021

Ομιλία χθές το απόγευμα του Στρατηγού ε.α. Μιχαήλ Κωσταράκου στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΜΑΚ με θέμα την κατάσταση Προκλήσεις Ασφαλείας και στρατιωτικά ζητήματα στην ΕΕ, υπό το πρίσμα της κρίσης στην Ουκρανία.

Η ομιλία παρακάτω στο link

Εξαιρετικό ενδιαφέρον από τους σπουδαστές για το θέμα, ακολούθησαν και δεκάδες ερωτήσεις. Τους ευχαριστώ για την υπομονή και το ενδιαφέρον. Η νέα γενιά είναι υψηλότατου επιπέδου γνώσεων και ικανοτήτων. Προσβλέπουμε σ' αυτούς για μια καλύτερη Ελλάδα.

Ευχαριστώ τους Προέδρους του Τμήματος και του Μεταπτυχιακού καθώς και την Αν.Καθηγήτρια κα Μπέλλου για την πρόσκληση, την τιμή και την ευκαιρία να βρεθώ με τους νέους μας πολιτικούς επιστήμονες.

‘Για μια Ελλαδα υπερήφανη και ισχυρή"

Στρατηγός Μιχαήλ Δημητρίου Κωσταράκος
Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
π. Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ 

‘We deserve a stronger Europe’

General (ret) Mikhail Kostarakos
Former Chief HNDGS
Former Chairman EUMC 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου